2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Pastiprinātās ķīru bojāejas Radžu ūdenskrātuvē iespējamais iemesls - salmonella. Peldēties aicina tikai Zilā karoga pludmalē (MAINĪTS VIRSRAKSTS)

Pastiprinātās ķīru bojāejas Radžu ūdenskrātuvē iespējamais iemesls - salmonella. Peldēties aicina tikai Zilā karoga pludmalē (MAINĪTS VIRSRAKSTS)

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus peldēties tikai Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē, kur saskaņā ar 2014.gada 8.jūlijā saņemtajām Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļas analīzēm, ūdens kvalitāte pēc mikrobioloģiskajiem un ķīmiskajiem rādītājiem atbilst likumdošanā noteiktajām normām.

Atgādinām, ka jūlijā sākumā Jēkabpils sporta centra speciālisti informēja, ka Radžu ūdenskrātuves ziemeļaustrumu zonā, kas ir aizsargājamā teritorija, tiek novērota pastiprināta lielo ķīru un mazo upes ķīru bojāeja. Reaģējot uz saņemto informāciju, miruša putna ķermenis tika nodots diagnostikas centram ekspertīzes veikšanai.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir saņēmusi Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR" diagnostikas centra veiktās izmeklēšanas rezultātus, kuros tiek norādīts, ka iesūtītajā paraugā, izmeklējot daļu zarnu trakta un plaušu, parazitāro slimību ierosinātāji nav konstatēti. Arī virusoloģiskajā izmeklēšanā iekšējo orgānu paraugos nav konstatēts putnu gripas vīrusa gēns.

Savukārt bakterioloģiskajā izmeklēšanā iekšējo orgānu paraugos ir konstatēta salmonelozes baktērija (Salmonella). Salmonella ir plaši izplatīta infekcija savvaļas putniem, kuru novēro zarnu traktā klīniski veseliem putniem. Izpēte parādīja, ka zarnu iekaisumu un putna nobeigšanos varēja izraisīt Salmonella infekcija. Uz slimības attīstīšanos varēja ietekmēt tādi apstākļi kā barība vai laika apstākļi. „BIOR" speciālisti norāda, ka šis ir individuāls gadījums un neliecina par masveida putnu saslimšanu.
 
Pēc veikto putna analīžu rezultātu saņemšanas ir paņemti papildus ūdens paraugi divās peldvietās – pretī Aldaunas un Zemgales ielām, lai veiktu ūdens bakterioloģisko analīzi uz salmonellas baktērijām. Par šo analīžu rezultātiem informēsim pēc atzinuma saņemšanas.
 

Speciālisti vērš uzmanību, ka savvaļas putni ir avots cilvēku inficēšanai ar Salmonella, kas cilvēkam var izraisīt smagu zarnu trakta infekciju. Tāpēc līdz ūdens analīžu rezultātu saņemšanai iedzīvotājus aicinām peldēties tikai Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē.
 
Foto: Jekabpils.lv
 

Atstājiet komentāru