2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Noteiktas vietas Latvijā, kur Līgo svētkos līst visbiežāk (KARTE)

Noteiktas vietas Latvijā, kur Līgo svētkos līst visbiežāk (KARTE)

Visbiežāk Jāņu naktī lietus Latvijas teritorijā tiešām tiek novērots, tomēr ir reģioni, kur varbūtība Jāņu naktī salīt ir lielāka nekā citur Latvijā. Pārskatot laika periodu no 1966. gada līdz 2014. gadam, Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests publicējis Latvijas karti ar procentuālajām vērtībām, kas parāda, kāda ir nokrišņu iespējamība Jāņu naktī.

Izvērtējot šos svētkus iepriekšējos gados, akcentēt var 2005. gada un 2009. gada Jāņus, kad Jāņu naktī nekur Latvijā vispār nelija.
Savukārt ļoti slikti laika apstākļi Jāņu naktī bija 1994. gadā – vēss, ar lietu visā Latvijā un vēju brāzmās līdz 17 – 23 m/s.

Visvairāk Līgo vakarā un Jāņu naktī ir lijis 1997. gadā, kad Rēzeknē bija lietusgāze, kuras laikā nokrišņu daudzums bija pielīdzināms veselām divām dekādēm. 1990. gadā it sevišķi stipri lija Kurzemē – šeit Jāņu dienā vien nokrišņi “izpildīja” visa mēneša normu.

Pēdējā desmitgadē lietainākā Jāņu nakts bija pagājušajā gadā, kad kopumā visās Latvijas novērojumu stacijās un posteņos izlija 102.2 mm, tomēr daudzviet lietus netika novērots. Pati lietainākā Jāņu nakts aizvadītajā desmitgadē bija Stendē, kad 2013. gada svētku naktī izlija 17.3 mm nokrišņu, kas ir gandrīz dekādes normai atbilstošs nokrišņu daudzums.

Līgo vakaram sākoties gaisa temperatūra visbiežāk ir 14ºC – 16ºC, bet ap pusnakti tā ir 10ºC – 12ºC. Viszemākās temperatūras, vēl pāris grādus zemākas, parasti ir ap saules lēktu. Visaukstākā Jāņu nakts bija 1992. gadā, kad, saulei austot, termometra stabiņš visā Latvijā bija tikai +1ºC... +8ºC robežās un zāles virskārtu vietām klāja salna. Silta Jāņu nakts bija 2000. gadā, kad pat rīta agrumā temperatūra nenoslīdēja zemāk par 13ºC – 17ºC. Pēdējā desmitgadē pati ”karstākā” Jāņu nakts bija 2013. gadā Rīgā: 21.3ºC. 2013. gada Jāņu nakts bija arī pati siltākā Latvijā kopumā pēdējā desmitgadē, kad vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 17.8ºC. Vēsākā Jāņu nakts aizvadītajā desmitgadē bija pērn, kad vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija tikai 7.7ºC. Visvēsāk bija Rēzeknē, kur vidējā temperatūra bija vien 5.4ºC.

Ap saulgriežiem gaiss Latvijas teritorijā ir iesilis visai vienlīdzīgi, tāpēc Līgo vakara un Jāņu nakts temperatūras svārstības dažādās Latvijas vietās vairāk ir atkarīgas no faktiskajiem laika apstākļiem – mākoņu daudzuma, vēja virziena un ātruma.

 

Informācijas avots: Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests

Atstājiet komentāru