2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kāds laiks gaidāms jūlijā - Liepu un siena mēnesī? Laika vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms jūlijā - Liepu un siena mēnesī? Laika vērotāja prognozes

Sekojot janvāra, marta un maija zīmīgajām dienām, tad Siena mēnesis jūlijs rādās būt mēreni silts un ar bagātīgiem nokrišņiem, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Ticējums saka, kāds 1. janvāris, tāds jūlijs. Pagājušajā 1. janvārī bija atkusnis, lietus un apmākušās debesis. 1. janvāra atkusnī pa sniegu pārvietojās kāpuri un vilku zirnekļi. Šīs janvāra pirmās dienas dabas un laika zīmes norāda uz to, ka jūlijs būs silts, bet ne karsts. Ka jūlijā ik pēc trīs dienām sagaidāms lietus. Uz mūsu apstākļiem parastu jūliju temperatūru un nokrišņu ziņā norādīja laika apstākļi Vasaras saulgriežos (21. jūnijā) un Septiņos gulētājos (27. jūnijs).

Ņemot vērā iepriekš teikto un to, ka pavasarī pīlādzim bija daudz ziedu, tad kopumā Liepu mēnesis jūlijs rādās būt tuvu normai. Austrumlatvijā ar noslieci uz siltāku, bet tuvāk jūrai - uz vēsāku. Nokrišņu vairāk kā parasti un tie pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar stiprām lietusgāzēm un brāzmainu vēju.

Jūlija pirmajā pusē, līdz Vecajiem Pēteriem (12. jūlijs), laika apstākļi nepastāvīgi. Temperatūra šajā laikā lielākoties ap plus 20, 23 grādiem. Laikā ap Septiņiem brāļiem (10. jūlijs) daždien var sasniegt plus 30. Nokrišņi īslaicīgi, bet iespējamas stipras pērkona lietusgāzes ar stiprām vēja brāzmām. Sausāks un vairāk saulainu dienu rādās būt mēneša otrajā pusē līdz Jēkabiem (25.07.). Šajā laikā gaiss var sasilt līdz plus 28, 32 grādiem un karstām dienām sekos pērkona negaisi ar stiprām lietusgāzēm. Laikā pēc Annām (26.07.) un mēneša beigās nokrišņi īslaicīgi, vasarīgi silts. Temperatūra dienās ap plus 20, 25 grādiem.

Līdzīgi laika apstākļi var saglabāties arī tālāk, augusta pirmajā pusē.

Laika zīmes. Jūlijs (Liepu, Siena mēnesis)

Jūlijs ir vasaras svarīgākais mēnesis. Siena un liepzieda mēnesis. Ja jūlija sākumā ziedu laiks, tad siena mēneša beigās jau ražas laiks. Jūlijs ir siltākais un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Ticējums saka, ja ir silts jūlijs un vēss augusts, tad būs auksta ziema. Ja decembris ir Ziemas cepure, tad jūlijs Vasaras kronis.

1. jūlijs - Imanta diena. Tas ir laiks, kad debesīs vizmo sudrabainie (dimanta) mākoņi un sākas siena pļaujamais laiks.

Ticējumi. Ja 1. jūlijs lietains, būs vēla ziema. Ja Imanta diena saulaina un karsta, būs agra ziema.

2. jūlijā Laidene jeb viena no Vasaras (Mazajām) Mārām. Laidenē, tāpat kā Jāņos un Pēteros dedzina prieka ugunis. Danco, dzied un lec pār ugunskuru. Laidenē beidzas ziedu dienas.

Ticējumi. Ja Laidenē spīd saule un mākoņi iet pret vēju, tad vējš mainās un būs lietains laiks.

4. jūlijs ir Bišu un Liepzieda diena. Diena, kad ievāca pirmo vasaras medu un bites aizgāja liepās. Sākas liepzieds un vasaras medus laiks.

Ticējumi. Ja saulaina diena, būs daudz garšīga medus. Ja līst, būs daudz baltā medus.

Vecie Jāņi 7. jūlijā. Beidzas Zāļu dienas un sākas siena laiks. Šajā dienā savāktajām pļavu zālēm īpašs dziedinošs spēks. Tāpat rīta rasai un visiem avotu, strautu un aku ūdeņiem.

Ticējumi. Ja lietaina diena, būs slikts siena un ražas novākšanas laiks.

Septiņu brāļu diena ir 10. jūlijā. Septiņi brāļi ir tie paši Septiņi gulētāji (27.06.) un arī ticējumi līdzīgi.

Ticējumi. Ja “Brāļu dienā” ielīst, līs septiņas nedēļas. Ja spīd saule – tā spīdēs septiņas nedēļas no vietas.

Vecie Pēteri 12. jūlijā. Laiks, kad vasara nobirdina pirmo asaru un no koka norauj pirmo lapu. Pienāks augusts un noraus divas. Šajā dienā lakstīgala beidz dziedāt un dzeguze kūkot.

Ticējumi. Ja diena skaidra, būs bagāts gads un labas ražas. Zeltains rīts - būs jauks siena laiks.

20. jūlijā Pērkona diena jeb Pūķa nakts. Diena, kurai sakars ar ticību Pērkonam. Tāpat arī vēlāk sekojošā Madaļa (Madalēna), kas ir 22. jūlijā. Pūķis simbolizē krītošās zvaigznes (perseīdas).

Ticējumi. Kurš šajās dienās bāžot šķūnī vai metot kaudzē sienu, to nosperšot Pērkons.

Jēkabi (25. jūlijs) jeb Saimnieku diena ir jūlija galvenie svētki. Ap Jēkabiem sākas labības pļauja un Jēkabdienā varēja likt galdā pirmo jaunās maizes cepienu. Ja ne maizi, tad vismaz jauno rudzu biezputru. Kāva pirmo aunu un no šīs dienas arī jaunos kartupeļus, burkānus un ābolus drīkstēja raudzīt.

Ticējumi. Ja Jēkabos ap sauli mazi mākonīši – būs sniegiem bagāta ziema. Silta un gaiša Jēkaba diena paredz aukstus Ziemassvētkus.

Annas (26. jūlijs) ir Saimnieču diena. Gan Jēkabi, gan Annas bija iecienītas kāzu svinēšanai. Jēkabos jaunais saimnieks (dēls) varēja pārņemt mājas valdīšanu, bet Annās pārveda jauno saimnieci. Annas vainagā jābūt tikai maizes augu ziediem, lapām vai vārpām.

Ticējumi. Ja Annas dienā lietus līst tad rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi. Ja Annas dienā līst lietus, tad būs slapjš rudens.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru