2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Plūdi Daugavā: Kristiskākā vieta Jēkabpilī - aizsargdambis Krustpils pusē pie Skaubīša ielas; VUGD Jēkabpils daļa saņem papildus aprīkojumu (FOTO)

Saistībā ar operatīvo situāciju Daugavā, trešdienas vakarā pulksten 23.00 tika sasaukta Jēkabpils novada pašvaldības Civilās Aizsardzības komisijas sēde, lai apspriestu aktuālo situāciju. Pēc komisijas sēdes, apmēram ap pusnakti, notika preses konference, kurā novada mērs Raivis Ragainis (LZP), informēja par aktuālo situāciju saistībā ar plūdiem.

„Šī brīža problēma, ka gan Sakas, gan Daugavas gultne ir piedzīta ar vižņiem un vižņi turpina pienākt klāt un šobrīd ledus sablīvējuma gals ir pilsētā. Līdz ar to augstākais ūdens līmenis šobrīd ir pilsētā un tas ir pārsniedzis oranžo brīdinājuma atzīmi. Ūdeni notur dambis, bet kā izrādās ir dažas vietas, kur ir gruntsūdeņi, kuriem pretim spiež Daugavas ūdeņi un applūst zemākās vietas. Tāpēc SIA “Jēkabpils ūdens” un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” pastiprināti strādā Kārļa Skaubīša ielā, Krasta ielā, Dārzu ielā, jo tieši tur pie paša dambja ir izveidojies dīķis. Šajā vietā pa komunikācijām nāk iekšā grunts ūdeņi. Esmu devis uzdevumu iespējami īsākā laikā ar smilšu maisiem aiztaisīt šīs vietas ciet. Ja tas izdosies, tad turpina strādāt ūdens atsūknēšanas mašīnas, lai nepalielinās ūdens daudzums šajās vietās. Ja ūdens daudzums, kas nāk klāt būs lielāks, kā mēs spējam atsūknēt, tad šīs mājas, kas jau ir daļēji applūdušas applūdīs vēl vairāk. Šeit dzīvojošie  iedzīvotāji ir apzināti. Šonakt strādā trīs valsts policijas ekipāžas, strādā arī pašvaldības policisti, kas ir ne tikai no konkrētas maiņas, bet piesaistīti arī no ārpusmaiņu darbinieki, kopumā 12 cilvēki un četras mašīnas, piesaistījām vēl vienu mašīnu, lai varētu nodrošināt visu pilsētas un Sakas pārgāznes kontroli un pieskatīšanu. SIA “Jēkabpils ūdens” mašīna ir atsūknējusi arī ūdeni Pļaviņu ielā iepretim viesnīcai “Hercogs Jēkabs”, kur tas bija sakrājies,” stāstīja Raivis Ragainis. 

Viņš piebilda, ka visi speciālisti, visi dienesti zina savus darbus, ir apziņoti visi iedzīvotāji, kurus varētu ietekmēt iespējamie plūdi, ir cilvēki, kas atteikušies evakuēties, kuriem tas ir piedāvāts. 
Raivis Ragainis arī sacīja, ka šonakt no Jelgavas uz Jēkabpils VUGD daļu ir ieradies specializētais konteiners ar speciālo aprīkojumu plūdu draudu novēršanai novadā. Aprīkotajā konteinerī ir gan laivas, gan glābšanai specializēti Hanza dēļi, gan hidrokostimi un vēl daudz kas cits, kuru Jēkabpils daļas glābēji izmantos nepieciešamības gadījumos.

Raivis Ragainis uzsvēra, ka nepārtraukti tiek sekots līdzi situācijai, ūdens līmeņa svārstībām un gaidīts, kura no upes gultnēm Daugava vai Saka varētu sakustēties pirmā. Prognozējoši tas varētu notikt šonakt, tad vēros, kas būs tālāk. Atkarībā no tā, kurā no upēm Daugavā vai Sakā sakustēsies ledus, pašvaldībai ir plāns, kā strādāt attiecīgi ar iedzīvotājiem vienā vai otrā Daugavas pusē. 

Pēs Raivja Ragaiņa sniegtās informācijas, masu mediji uzdeva jautājumus.

-    Vai ir aizvērtas lūkas tā dēvētajās infiltrācijas akās, lai Daugavas ūdeņi netiek cauri aizsargdambim?

RR: Jā, tas jau tika izdarīts oktobrī. Šīs vietas strādā, bet ir citas vietas, kurās caur grunti nāk ūdens. Vienīgā bīstamība, ja tiek izskalota infiltrācijas aku apkārtesošā iebūvētā masa, tad gan gaidāmas lielas problēmas.

      - Kuras ir kritiskākās vietas pilsētā?

RR: Šobrīd kritiskākā vieta ir Skaubīša iela un Dārzu iela. Tur krājas ūdens, ko atsūknē ar trim sūknēšanas mašīnām. Tur šobrīd ir kritiskākais. 

Vai tas nozīmē, ka Krustpils puses dambis ir vājāks nekā Jēkabpils pusē?

RR: Nē, tā to nevarētu teikt, vienīgi tā vieta ir zemāka un no kalna nākošie notekūdeņi, iespējams, spiež uz šo dambja infrastruktūru. Mēs nemākam šobrīd pateikt, kas ir cēlonis tam, kāpēc pa šo aku nāk atpakaļ ūdens.

-    Vai vēlāk šī situācija tiks pētīta, meklēta atbilde?

RR: Jā. Šīs vietas jau var izkristalizēties tikai problēmu gadījumos. Tad, kad ir problēma, mēs arī saprotam, kur tā ir un meklējam risinājumu. Mēs it kā “uz aci” redzam, ka viss strādā un viss ir kārtībā, bet brīdī, kad spiediens no otras puses palielinās simtkārtīgi vai pat tūkstoškārtīgi, tad izrādās, ka kaut kas nenostrādā kā vajag. Šobrīd šī vieta tiek aplikta ar smilšu maisiem, mēģināsim tikt galā.

-    Kādas kritiskākās vietas ārpus pilsētas?

RR: Gravānos, Sakas salā, Gravānos evakuēja.

-    Vai pašvaldība ar plūdu situāciju tiks galā tikai ar saviem un operatīvo dienestu spēkiem? 

RR: Jā. Tiekam galā ar saviem spēkiem. Šonakt atved aprīkojumu, ja būs nepieciešams to izmantosim, pagaidām visiem, kas strādā plūdu skartajās vietās ir aprīkojums. Taču vajadzības gadījumā mēs to nevaram noņemt no VUGD brigādes maiņas, tāpēc ir atvests šis papildus aprīkojums, ko izmantos, ja būs vajadzība. Tāpat arī , ja būs vajadzība piesaistīs ārpus maiņas esošus VUGD darbiniekus.  Zemessardzes vadība piedalījās Civilās aizsardzības komisijas sēdē, ir informēti par situāciju, zemessargus piesaistīs, ja būs vajadzība pēc lielas cilvēku evakuācijas.

      - Cik personas ir evakuētas?

RR: Divas personas evakuētas, piedāvāta viesnīca „Vārpa“ un vajadzības gadījumam ir sagatavots bijušais bāreņu nams „Līkumi“ Salā. No evakuācijas atteikušās ir 11 personas.
Cilvēki pilsētā paliek mājās, nevēlas evakuēties. Vienā gadījumā bija piedāvājums evakuēties Jēkabpils iedzīvotājiem no ēkas, kur viss pagalms jau applūdis un nav zināms kā mainās situācija, cilvēki atteicās, piebilstot, ka plūdu gadījumā uzturēsies ēkas otrajā stāvā.

-    Vai ceturtdien paredzētā VARAM sanāksmesaistībā ar plūdiem  ir informatīva vai arī ministrija piedāvās kādu palīdzību Jēkabpils novadam?

RR : Tā ir informatīva, pieredzes apmaiņa. Preventīva sanāksme. Viņiem pat ir vairāk, ko mācīties no mums, nekā mums no viņiem. Rīt VARAM sēdē no Jēkabpils tiešsaistē ar drona palīdzību tiks parādīta, prezentēta  tā brīža situācija Daugavā Jēkabpils apkārtnē.

-    Vai ir iespējams kaut kā ietekmēt esošo plūdu situāciju ?

RR : Mēs dabai pretī neko darīt nevaram. Šajās dienās saņemu ļoti daudz jautājumu, kas ir ar spridzināšanu vai HES var mainīt situāciju? Nē. Spridzināšana pie šādas ledus un vižņu masas ir pilnīgi neefektīva. Tas būtu līdzvērtīgi kā iemst spridzekli šķidrā mannas putrā tā paliks tāda kā bijusi. Savukārt HES minimāli apmēram metra robežās regulē ūdens līmeni cenšoties izkustināt sastrēgumu, taču nekas krasi netiks darīts, jo tad ledus un ūdens masa iznīcinās ne tikai pašu HES, bet daudz plašāku teritoriju un to neviens nepieļaus.

-    Vai pastāv iespēja ka VARAM vēlāk var piešķirt kaut kādus līdzekļus, ja plūdi radīs zaudējumus? 

RR : Jā. Taču tas šobrīd nav svarīgākais. Svarīgākais ir nosargāt cilvēku dzīvības, iespēju robežās arī dzīvnieku dzīvības, manta, materialo vērtību zaudējumu segšana paliek trešajā plānā.

-    Vai plūdi ir skāruši arī kādu privāto uzņēmumu teritorijas ?

RR : Jā, tas ir SIA  „Kontekss“ Salā, viņi ir atgriezti no pasaules, pārgāznei iet pāri ūdens. Ir uzstādītas  aizlieguma zīmes, lai nevarētu iebraukt Sakas salā. Uzņēmuma vadītājs izbrauc no saklas pēc darbinieka un pāri pārgāznei ieved Salā. Tas tiek pieļauts, jo uzņēmumam jāturpina darbs.

-    Kā zināms, cilvēkiem patīk vērot plūdus vai ierobežojat tā dēvēto “plūdu tūrismu“?

RR : Jā, ir cilvēki, kas cenšas doties skatīties, kas un kā, kur kas applūdis. Piemēram, Prižu avēnīja - Šaurītes ceļam ir uzlikta aizlieguma zīme. Pa šo ceļu cilvēki mēģina nokļūt līdz Zeļķu tiltam, paskatīties, kā tur izskatās, bet ceļš var jebkurā brīdī applūst un tas ir bīstami. Tāpēc, cerot uz sapratni, ir slēgti ceļi, kas var apdraudēt cilvēku drošību. Dežūrē pašvaldības policija un netiek pieļauta “plūdu tūristu“ kustība, savukārt cilvēki, kas dzīvo šajās zonās uz mājām tiek ielaisti, jo viņiem tur ir gan iedzīve, gan mājlopi. Bieži vien šīs mājās ir nedaudz augstāk kā apkārtējā teritorija un aizsargātākas no applūšanas, kā apkārtējās pļavas un lauki un tās izskatās kā vientuļas salas ūdens vidū.

Attēlos: VUGD Jēkabpils daļā saņemts konteiners ar nepieciešamo aprīkojumu palīdzības sniegšanai plūdu gadījumā.
FOTO: Jēkabpils novads/ Facebook

Atstājiet komentāru