2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Radžu ūdenskrātuvē konstatēti miruši putni no putnu gripas. Aicina ūdenskrātuvē nepeldēties un neapmeklēt tās teritoriju (PAPILDINĀTS)

Radžu ūdenskrātuvē konstatēti miruši putni no putnu gripas. Aicina ūdenskrātuvē nepeldēties un neapmeklēt tās teritoriju (PAPILDINĀTS)

(Papildināts no 5.rindkopas)

Piektdien Radžu ūdenskrātuvē konstatēti miruši putni, iespējams, no putnu gripas, tāpēc līdz apstākļu noskaidrošanas un analīžu reztātu saņemšanas, aicina iedzīvotājus nepeldēties Radžu ūdenskrātuvē, liecina Jēkabpils novada pašvaldības publiskotā informācija.

Tiek ziņots, ka atbildīgie speciālisti ir fiksējuši mirušus ķīrus Radžu ūdenskrātuvē. Sākotnējie laboratorijas izmeklējumi liecina,ka putniem konstatēta putnu gripa. Precīzāki laboratorijas dati tiks saņemti tuvākajā laikā.

Saistībā ar radušos situāciju Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) sestdien, 20.maijā no rīta sasaucis Civilās aizsardzības komisijas sēdi.

Sēdē nolemts saistībā ar strauju putnu gripas izplatību aicina iedzīvotājus atturēties no Radžu ūdenskrātuves teritorijas apmeklēšanas un neaiztikt mirušos putnus, lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību. Pašvaldība aicina iedzīvotājus neļaut mājdzīvniekiem piekļūt šai teritorijai vai izvēlēties citu vietu mājdzīvnieku pastaigām. Aicinām nenest, neaiztikt slimus un novārgušus savvaļas putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, jo putnu gripa nav izārstējama. Tāpat aicinām iedzīvotājus nepeldēties, neizmantot peldlīdzekļus (laivas, u.c.) un nemakšķerēt Radžu ūdenskrātuvē.

Par mirušu putnu gadījumiem ziņot pa tālruni +371 29387082, SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Sanāksmē tika dots uzdevums tuvākajā laikā  ierobežot arī makšķernieku licenču izsniegšana, pārvietošanos Radžu ūdenskrātuvē ar peldlīdzekļiem, kā arī teritorijā tuvākajā laikā tiks uzstādītas informatīvas zīmes.


Arī Pārtikas un veterinārais diensts apstiprina, ka atrastajiem mirušajiem putniem Radžu ūdenskrātuvē konstatēta putnu gripa. Tā konstatēta arī putniem vēl divās citās jaunās vietās Latvijā - mirušiem upes zīriņiem Krāslavā un cekuldūkuram Veselavas pagastā, Cēsu novadā.

Līdz ar to šobrīd putnu gripa konstatēta savvaļas putniem sešās Latvijas vietās - Daugavpilī, Krāslavā, Cēsu novadā, Madonā, Lapmežciemā un Jēkabpilī.

PVD atgādina, ka līdz maija beigām mājputni ir jātur, jābaro un jādzirdina slēgtās telpās vai jātur ierobežotā teritorijā un jābaro un jādzirdina vietā, ko sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts un kuras sāni norobežoti, izmantojot tīklus, sietus, žogus vai citus piemērotus līdzekļus, kas novērš savvaļas ūdensputnu piekļuvi.

Tāpat mājputnus un nebrīvē turētus putnus ir aizliegts izlaist dabīgās virszemes ūdenstilpēs un mākslīgi izveidotās ūdenstilpnēs, kurās nevar nodrošināt noteiktas prasības, kā arī aizliegts barošanai un dzirdināšanai izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni.

Par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši - ūdensputniem, var ziņot, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās dzīvnieku orgānu sistēmās un tās klīniskā izpausme atkarīga no ierosinātāja patogenitātes. Putnu gripai raksturīga augsta putnu mirstība. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem. Tāpat putni var inficēties ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nokļuvis vīruss.

Ar putnu gripu slimo vistas, kaijas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas, tomēr ir arī gadījumi, kad ar putnu gripu inficējas arī cilvēki. Reģionos, kur ir atklāti slimi (inficēti) putni, nosaka pagaidu aizsardzības un uzraudzības zonas. Šajās zonās tiek ierobežota dzīvu putnu pārvietošana, mājputni tiek turēti iekštelpās un rūpīgi uzraudzīti.  Tiek noteikti stingri dezinfekcijas pasākumi.

ECDC brīdina, ka situācija saistībā ar putnu gripu Eiropā un pasaulē turpina pasliktināties, un tiek ziņots par jauniem uzliesmojumiem putnu vidū un atsevišķiem infekcijas gadījumiem zīdītāju vidū.

Piesardzības pasākumi

Saskarē ar dzīviem mājputniem vai savvaļas putniem lietojiet cimdus, valkājiet respiratoru vai sejas aizsargmasku. Pēc saskares ar putniem vai putnu izkārnījumiem vienmēr nomazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni.

Pastaigā nevajadzētu aiztikt savvaļas putnus, bet turot putnus brīvi mājsaimniecībā, vajadzētu lietot cimdus.

Neļaujiet saviem bērniem spēlēties ar putniem un izstāstiet, kā rīkoties, ja viņi pamana slimus vai beigtus dzīvniekus; pārliecinieties, ka bērni ievēro personīgo higiēnu.

Nekad nekaut un neēst slimus vai mirstošus putnus, jo šādā gadījumā inficēšanās risks var būt daudz lielāks.

Stingrāki piesardzības pasākumi jāievēro putnu kopējiem (kuri regulāri saskaras ar mājputniem), arī veterinārārstiem, medniekiem, putnu pētniekiem (kuri regulāri ir saskarē ar savvaļas putniem).

Kā rīkoties, ja atrodat beigtu savvaļas putnu vai mājputnu?

Ikvienu iedzīvotāju aicinām ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas putniem, zvanot uz Pārtikas un veterināro dienesta (PVD) uzticības tālruni - automātisko atbildētāju +371 67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi. Precīzi aprakstiet putna līķa atrašanās vietu vai nosauciet koordinātes. 

Nekādā gadījumā putnus nevajadzētu nest uz mājām (it īpaši, ja mājās tiek turēti jebkādi putni) vai vest uz dzīvnieku patversmēm, jo, ja atvestais putns izrādīsies inficēts, nāksies likvidēt visus mājās vai patversmē mītošos putnus.


Foto: Ilustratīvs attēls. Ķīri Radžu ūdenskrātuvē

Komentāri (0-2/2)

  • Kājāmgājējs
    03.06.2023 16:29
    Teikšu kā ir - skats ar baltajiem beigtajiem putniem ir pabaismīgs...Tāds klājiens uz zems, ka zosene uzmetas... brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr .........Šogad mūsējie tur neies...
  • Santa
    22.05.2023 13:54
    Katru gadu udens tilpne metajas beigtie putni sogad peksni tada aziotaza

Atstājiet komentāru