2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils novada dabas liegumā atrastas aizsargājamās Jumstiņu gladiolas

Jēkabpils novada dabas liegumā atrastas aizsargājamās Jumstiņu gladiolas

Jēkabpils novadā dabas liegumā "Eglone" atrastas retās un aizsargājamās Jumstiņu gladiolas, liecina AS "Latvijas valsts meži" publicētā informācija.

Gladiolas uzziedējušas pļavā, kuru liegumā apsaimnieko LVM.

Uzņēmumā skaidro, ka atbilstoši 2013.gadā izstrādātajam dabas aizsardzības plānam, LVM vispirms pļavā novāca kokaugu apaugumu un pēc tam veica regulāru zālāja pļaušanu, sekmējot labvēlīgus apstākļus retā lakstauga dzīvotnei un ļaujot atjaunoties lielam skaitam gladiolu atradnēm.

LVM vides plānošanas speciālistes Sandras Līckrastiņas vērtējumā gladiolu skaits pļavā varētu būt ap tūkstoti. Gladiolas zied arī netālu esošajā palieņu pļavā Eglonas upes malā.

Līckrastiņa gan uzsver, ka augs ir īpaši aizsargājams un tā plūkšana nav pieļaujama.

Jumstiņu gladiola ir daudzgadīgs īrisu dzimtas lakstaugs. Tā ziedi ir violeti sārti un mēdz būt atsevišķas nokrāsas. Gladiola Latvijā sastopams diezgan reti un nevienmērīgi, pārsvarā valsts austrumu un centrālajā daļā. Visbiežāk tas aug upju palieņu pļavās un ielejās, atsevišķi mežmalās vai retā krūmu koku laucē. Latviju šķērso sugas areāla rietumu daļa.

Jumstiņu gladiola ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā, kā arī Latvijas Sarkanās grāmatas trešajā kategorijā. Suga iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, kam veidojami mikroliegumi.

Jau ziņots, ka LVM pērn strādāja ar 566,612 miljonu eiro apgrozījumu un 242,193 miljonu eiro peļņu. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Atstājiet komentāru