2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpilī pārspēts 31.oktobra siltuma rekords, brīvdienas – lietainas, arī oktobris bijis mitrākais gadsimtā

Jēkabpilī pārspēts 31.oktobra siltuma rekords, brīvdienas – lietainas, arī oktobris bijis mitrākais gadsimtā

Otrdienas vakarā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā bija no +11,5 grādiem Ventspilī līdz +14,7 grādiem Daugavpilī un 11 novērojumu stacijās tika pārspēts 31.oktobra siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Rekords labots Alūksnē, Dagdā, Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Madonā, Priekuļos, Rēzeknē, Rūjienā, Skrīveros un Zosēnos. Pusnaktī Madonā pārspēts arī 1.novembra maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Nav kritis visas Latvijas 31.oktobra rekords - 2018.gada oktobra pēdējā dienā Rīgā termometra stabiņš pakāpās līdz +16,1 grādam.

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ Latvijā brīžiem līs un pastiprināsies vējš, gaisa temperatūra būs virs normas, prognozē sinoptiķi.

Novembra otrajā un trešajā dienā nokrišņu būs maz, galvenokārt tikai vietām Kurzemē uzlīs, un palaikam spīdēs saule. Ceturtdien pūtīs neliels dienvidu vējš, gaisa temperatūra naktī noslīdēs līdz 0..+5 grādiem, maksimālā temperatūra dienā būs +5..+9 grādi, dienvidrietumu novados - līdz +11 grādiem. Piektdien kļūs par kādu grādu siltāks, taču pastiprināsies dienvidaustrumu vējš.

Sagaidāms, ka naktī uz sestdienu Latviju no rietumiem šķērsos lietus mākoņi, un brīžiem līs arī turpmākajās diennaktīs. Gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +4 grādiem, dienās gaiss iesils līdz +6..+11 grādiem.

Atbilstoši Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem novembris un arī decembris Latvijā gaidāms siltāks un mitrāks nekā ierasts.

Oktobrī nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bijis ap 114 milimetriem, kas to padara par vienu no slapjākajiem šajā gadsimtā, liecina portāla LSM apkopotie operatīvie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielākais nokrišņu daudzums bijis Rucavā – ap 168 milimetriem, bet mazākais – Jelgavas novada Staļģenē – 69 milimetri.

Iepriekš līdzīgs oktobris piedzīvots 2017. gadā, kad vidējais nokrišņu daudzums valstī bija 114,3 milimmetri.

Vidējā gaisa temperatūra oktobrī Latvijā bijusi 7,1 grāds, kas ir 0,3 grādus virs klimatiskās normas.

Mēneša siltākā diena bija 3. oktobris, kad Rucavā temperatūra sasniedza 21,6 grādus, bet zemākā temperatūra fiksēta 19. oktobrī, kad temperatūra noslīdēja līdz -2,8 grādiem, kas arī fiksēti Rucavā.

Oktobrī uzstādīti 22 dažāda mēroga siltuma rekordi, taču nav sasniegts neviens aukstuma rekords.

Saulainākais laiks bijis Daugavpilī, kur bijušas nepilnas 69 saulainas stundas, Rīgā 67 stundas, Liepājā 65 stundas, Kolkā 63 stundas, Alūksnē 59 stundas, bet no tām vietām, kur veic saules spīdēšanas ilguma mērījumus, vismazāk saules bijis Zosēnos – 49 stundas.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru