2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kāds laiks gaidāms novembrī - Mārtiņa, Sala un Dvēseļu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms novembrī - Mārtiņa, Sala un Dvēseļu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Oktobris mūs aplaimoja gan ar siltām dienām, gan ar pirmo sniegu. Siltais un mitrais oktobris paildzināja lapkriti, un novembri sagaidīsim rūsgana rudens noskaņojumā. Labvēlīgie laikapstākļi ir par iemeslu arī tam, ka sējas zosis un citi lielie ūdensputni ir nesteidzīgi un barojas pirms doties tālāk. Ticējums saka, ja zosis rudenī aizejot nesteidzas, tad līdz ziemai vēl tālu, tā savā blogā raksta dabas vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Bieži vien ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošgad būs labības gads. Ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Ticējumi par novembri

1. novembrī ir Garu diena. Šajā dienā senču gari nāk uz savām bijušajām mājām, lai redzētu, kā dzīvo dzīvie un vai sargā sentēvu tikumus.

Ticējumi. Kādi vēji iepūš 1. novembrī, tādi pārsvarā pūtīs laikā no Katrīnām (25. novembris) līdz Andrejiem (30. novembris). Ja sals un sniegs, tad pavasaris vēls. Ja diena silta – pavasaris agrs un silts.

Dvēseļu diena ir 2. novembrī. Šogad mirušo dvēseles klīst apkārt līdz par Dvēseļu dienai, kad tās paliekamu vietu atrod kapsētā.

Ticējumi. Sals Dvēseļu dienā sola sniegainu un aukstu ziemu. Ja migla Dvēseļu dienā – būs mīksta ziema.

8. novembrī sākas gada tumšākais laiks. Svarīga diena, lai vērotu, kāds būs laiks turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās (31. marts) būs sniegs. Ja šī diena silta - būs barga ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Mārtiņi (10. novembris) ir Sala mēneša galvenie svētki. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu.

Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars nozīmēja Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu laiks, kas turpinājās līdz pat Metenim. Mājinieki buduļus centās godam uzņemt un pamielot. Ja budēļos Mārtiņos vairāk iet vīrieši, tad Katrīnās - sievietes.

Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līst. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks.

21. novembrī ir Kustoņu diena. Šajā dienā arī meža valdnieks Lācis „atmet visam ar ķepu” un dodas ziemas miegā.

Ticējumi. Ja laikā ap 21. novembri odi vēl sijājas, tad būs lēna, silta ziema.

22. novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.

Katrīnas ir 25. novembrī. Arī Katrīnās iet čigānos. Atšķirība tā, ja Mārtiņos galvenie čigānos gājēji bija vīrieši, tad Katrīnās – sievietes.

Ticējumi. Migla Katrīnās uz mīkstu, bet sniegainu ziemu. Ja Katrīnas čurā (līst), tad Andrejs spaida (salst). Sals laikā ap Katrīnām norāda uz siltu laiku Pavasara Mārā (25. marts).

Andrejus svin 30. novembrī. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim. Andreja naktī svarīga vieta ir zīlniecībai. Puiši pūlējās uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs līgavaiņi.

Ticējumi. Kādi Andreji, tāda visa ziema. Ja Andrejos salst – ziemā sagaidāms stiprs sals. Ja līst – ziema būs maiga un atkušņaina.

Šogad novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), lielākoties mitrs un rudenīgi silts. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 5 līdz plus 12 grādiem. Dažās mēness naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 1 grādam. Mārtiņa nedēļā (6. līdz 12. novembris) var būt arī dienas ar ilgstošu smidzinošu lietu un dūmaku. Laikā ap Mārtiņiem un Mārtiņos (10. novembris) bez būtiskiem nokrišņiem un temperatūra plus 5, plus 10 grādi.

Mēneša vidū laikapstākļi mainīgi. Saulaināki brīži mīsies ar mākoņiem un temperatūra dienas laikā ap plus 4, 9 grādi. Neliels lietus un dažviet no rītiem migla. Laikā ap 18. novembri var kļūt vēsāks un temperatūra diennakts tumšajā laikā var pazemināties līdz mīnus 5 grādiem. Dažādi nokrišņi un tostarp slapjš sniegs. Slapjdraņķa laiks. Ceļi slideni.

Novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris), jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziemiņa. Sals naktīs pastiprināsies un arī dienas laikā temperatūra robežās no mīnus 2 līdz plus 3 grādiem. Neliels sniedziņš. Apledojums un ceļi daudzviet slideni. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) nelieli dažāda veida nokrišņi, kas pārsvarā slapjš sniegs, sniegs. Temperatūra naktīs ap nulli, dienās nelieli plusi. Vēlāk, pirms Andrejiem (30. novembris), Latvijas austrumos jau iestāsies neliela ziemiņa, bet tā vēl nebūs uz palikšanu. Šajā laikā temperatūra nakts laikā dažviet var pazemināties līdz mīnus 7, mīnus 10 grādiem.

Kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt tuvu šā mēneša vidējiem rādījumiem, bet virzienā uz siltāku. Nokrišņu vairāk kā parasti.

Novembra zīmīgās dienas (Mārtiņi, Katrīnas, Andreji) parāda valdošos vējus, bet jo īpaši laikā līdz Ziemassvētkiem. Šīs dienas ir kā vārti ziemas vējiem. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un Andrejiem (30. novembris) sākas vilku laiks, kas ir gada tumšākais un drūmākais laiks. Lai šo laiku darītu gaišāku un priecīgāku, senči šajā laikā gāja vakarēties viens pie otra un stāstīja pasakas, minēja mīklas un zīlēja nākotni...

Atstājiet komentāru