2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Daugavā pie Zeļķu tilta sācis kristies ūdens līmenis, izkustējies ledus sastrēgums

Daugavā pie Zeļķu tilta sācis kristies ūdens līmenis, izkustējies ledus sastrēgums

Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis pagājušajā naktī lēni pazeminājās, piektdienas rītā tās sāka kristies strauji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Šorīt pulksten 8 ūdens līmenis noslīdēja līdz aptuveni 8,88 metru atzīmei. Salīdzinot ar ceturtdienu, kad tas bija 9,56 metri virs novērojumu stacijas nulles punkta, tas krities vairāk kā par pusmetru. Sākusi kustēties arī "ledus aste", kas bija apmēram kilometru lejpus Zeļķiem, un, ja tā nesablīvēsies, tad ūdens līmenis applūdušajās teritorijās šodien ievērojami kritīsies.

Pļaviņās ūdens līmenis Daugavā svārstās aptuveni pusmetra robežās un šorīt pulksten 8 bija 11,27 metri virs nulls atzīmes. Savukārt Jēkabpilī ūdens līmenis sācis pazemināties un pulksten 8 no rīta bija 6,07 metri virs noteiktās atzīmes. Pie Līvāniem ūdens līmenis Daugavā ir stabils, pie Daugavpils un augšpus tās ūdens līmenis mazliet paaugstinās. Jēkabpils pilsētā un augšpus Jēkabpils plūdu draudu praktiski nav, jo upē turpinās tikai reta ledus iešana, sniegs ir nokusis un nokrišņi tuvākajās dienās nav gaidāmi.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām, kā arī Aiviekstes lejtecē joprojām spēkā oranžās pakāpes brīdinājums, savukārt šaurākā teritorijā - galvenokārt no Sakas salas līdz Zeļķu tilta apkārtnei - spēkā sarkanais plūdu brīdinājums.

Hidrologi norāda, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē turpinās ledus masu kustība un veidojas lielāki izskalojumi. Nākamnedēļ visās upēs gaidāms ūdens līmeņa kritums.

Atstājiet komentāru