2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Tuvākajām divām naktīm spēkā brīdinājums par salnām

Tuvākajām divām naktīm spēkā brīdinājums par salnām

Tuvākajām divām naktīm Latvijā spēkā brīdinājums par salnām, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Kā norāda LVĢMC, ļoti stipra salna sala neizturīgo augu sugām var radīt nopietnus bojājumus vai pat iznīcināt tos. Postījumi var skart plašas teritorijas. Tādēļ iespēju robežās jāveic augu aizsardzības pasākumi, kas mazina salnas ietekmi, piemēram, augu apsegšana vai laistīšana vakarā pirms gaidāmās salnas.

Trešdienas naktī un no rīta spēkā būs dzeltenā līmeņa brīdinājums, bet ceturtdienas naktī un no rīta, kad salna būs plašāka un bargāka – oranžā līmeņa brīdinājums.

Tuvākajā naktī mākoņu būs maz, nokrišņi nav gaidāmi, lielākajā Latvijas daļā temperatūra noslīdēs līdz -2...0 grādiem, vienīgi daudzviet piekrastē būs siltāks – minimālā temperatūra 1...5 grādi. 

Trešdiena sāksies ar saulainu laiku, bet dienas gaitā mākoņu kļūs vairāk, vakarpusē vietām Kurzemē nedaudz līs.

Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, kas dienā būs stiprāks Vidzemē un Latgalē, brāzmās sasniedzot 10–14 metrus sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdienas pēcpusdienā 8...12 grādi, daudzviet piekrastē vēsāks – līdz 6...9 grādiem.

Rīgā nokrišņi nav gaidāmi, rīt pēcpusdienā mākoņu kļūs vairāk. Lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Minimālā gaisa temperatūra naktī ap 4 grādiem, piepilsētā vēsāks – tuvu nullei un zāles augstumā iespējama salna. Dienā gaiss iesils līdz 8...9 grādiem.

Naktī uz ceturtdienu laiks būs vēl aukstāks, temperatūra vietām Latvijas austrumos var noslīdēt līdz -5 grādiem,

bet mākoņu dēļ daudzviet Kurzemē būs siltāks un salna ies secen.

Šī ir pirmā reize, kad LVĢMC izplata brīdinājumu par salnām. Šogad sinoptiķi ieviesa izmaiņas brīdinājumu sistēmā, iekļaujot vairākas potenciāli bīstamas laika parādības, lai sabiedrība būtu informētāka un spētu labāk sagatavoties laikapstākļiem, kas var radīt postījumus.

Jaunākajai brīdinājumu informācijai var sekot līdzi portālā bridinajumi.meteo.lv

Atstājiet komentāru