2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

Šonedēļ aprit 10 gadi, kopš pirmā ĀCM gadījuma Latvijā. Jēkabpils novads - infekcijas izplatības paaugstinātā riska zonā

Šonedēļ aprit 10 gadi, kopš pirmā ĀCM gadījuma Latvijā. Jēkabpils novads - infekcijas izplatības paaugstinātā riska zonā

Trešdien, 26. jūnijā, apritēs desmit gadi, kopš Latvijā – Baltkrievijas pierobežā atrastai mirušai meža cūkai tika konstatēts Āfrikas cūku mēris – nāvējoša dzīvnieku infekcijas slimība, kas desmit gadu laikā Latvijā ir prasījusi gandrīz 9 tūkstoši meža cūku un vairāk nekā 53 tūkstošu mājas cūku dzīvību.  Vīrusa rezervuārs dabā ir inficētas meža cūkas un vide, kurā tās uzturas, portālu Radio1.lv informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. 

Pagājušajā nedēļā vien Latvijā mēris konstatēts 23 mirušām meža cūkām, tajā skaitā piecām mežacūkām Aizkraukles novadā - tostarp četrām mežacūkām Aiviekstes pagastā un vienai mežacūkai Klintaines pagastā. ĀCM atklāts arī divām mežacūkām Jēkabpils novadā Viesītes pagastā. 

Tādējādi šajā gadā slimība Latvijā konstatēta jau 624 meža cūkām 27 novadu 102 pagastos un vienā pilsētas teritorijā.

Kopš 2014.gada 26. jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 8900 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā - 1048, 2016.gadā - 1146, 2017.gadā - 1431, 2018.gadā - 905, 2019.gadā - 430, 2020.gadā - 377, 2021.gadā - 448, 2022.gadā - 1274 mežacūkām, bet 2023.gadā - 1002 mežacūkām.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta (VMD) datiem, pēdējo piecu gadu laikā ir vērojams straujš meža cūku skaita pieaugums Latvijā, kas likumsakarīgi ir veicinājis ĀCM izplatību šo dzīvnieku vidū, vienlaikus būtiski palielinot slimības ievazāšanas riskus mājas cūku novietnēs. Par to liecina konstatēto ĀCM gadījumu skaits meža cūku populācijā.

Par to, ka ĀCM riski pieaug, liecina arī konstatēto uzliesmojumu skaits mājas cūku novietnēs.  Šogad ĀCM konstatēts arī divās saimniecībās ar mājas cūkām - Valmieras novada Matīšu pagasta zemnieku saimniecībā "Lelles", kurā bija 527 mājas cūkas, kā arī piemājas saimniecībā Madonas novada Kalsnavas pagastā, kurā bija divas cūkas.

Pagājušajā vasarā ĀCM uzliesmojumi tika konstatēti astoņās mājas cūku novietnēs, kas ir lielākais uzliesmojumu skaits mājas cūku novietnēs kopš 2018. gada vasaras, kad mājas cūku novietnēs tika konstatēti desmit ĀCM uzliesmojumi. 

PVD uzsver, ka īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Madonas, Jēkabpils, Valmieras, Cēsu, Limbažu, Gulbenes, Aizkraukles, Dobeles, Ogres un Tukuma novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē, atgādina PVD. Tas nozīmē, ka mājas cūkas nedrīkst laist ārā un tās nekādā gadījumā nedrīkst barot ar zaļbarību, piemēram, piemājas dārzos pļautu zāli, pārtikas produktu pārpalikumiem un citiem termiski neapstrādātiem augu izcelsmes produktiem. Tāpat nedrīkst lietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Lai vīrusu novietnē neienestu ar apaviem, pie ieejas cūku novietnē tie ir jānomaina un jādezinficē. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Kārtība, kādā ĀCM tiek apkarots mājas cūku novietnēs, ir vienāda visā Eiropas Savienībā – lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas cūkas ĀCM skartajā novietnē tiek likvidētas un ap inficēto novietni tiek noteiktas karantīnas un uzraudzības zonas ar dažādiem ierobežojumiem cūku turētājiem.

Jāpiebilst, ka ĀCM konstatēts ne tikai Baltijas valstīs – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, bet arī, piemēram, Polijā, Zviedrijā, Slovākijā, Čehijā, Horvātijā, Bulgārijā, Rumānijā, Grieķijā, Itālijā un citās valstīs.

Atstājiet komentāru