2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jautājam: Kas ir neatņemama tavu Līgo svētku sastāvdaļa?

Jautājam: Kas ir neatņemama tavu Līgo svētku sastāvdaļa?


Anita Bērziņa:
Man Jāņi ir laiks, kad jūtos kā daļa no dabas. Man patīk vērot un klausīties dabu, jo Jāņi ir tas laiks, kad viss zied un dzied. Novēlu Jāņos pašiem dziedāt un klausīties citus! Un galvenais netraucēt ar skaļu mūziku putnu dziesmas, līgotājus un kaimiņus!


Lāsma Mežsēta: Jāņu siers, Jāņu zāles, ugunskurs un kopā būšana.


Inta Ūbele: Saulgriežu īsto maģiju es izdzīvoju tieši 21. jūnijā un ļoti konkrētā laikā , kad  kopā ar māsu dodamies pļavās, lai sazemētos ar Debesīm un Zemi. Tas mums ir īpašs spēka uzņemšanas rituāls jau gadiem. Tiek salasītas arī 9 zālītes nākošajam gadam. Bet Līgo vakarā, kopā ar ģimeni svinam savu latvietību savās lauku mājās. Meijām tiek pušķota sēta, taisīti Saules sagaidīšanas vārti, pīti vainagi. Un tad jau lielākā vai mazākā pulkā tiek iedegts Jāņu ugunskurs. Galvenais šinī laikā izslēgt prāta konstrukcijas un, kaut uz īsu brīdi, ļauties un izdzīvot  dabas ritu.      


Vita Talla: Jāņi ir svinami vasaras saulgriežos, kad saule sasniedz savu augstāko punktu un atkal dodas lejā. Tā ir garākā gada diena, pirms kurai seko gada īsākā nakts. Saulīte stāv uz vietas vairākas dienas un visas šīs dienas ir enerģētiski spēcīgas un nozīmīgas. Šajās dienās ir nozīme un spēks visam ko dari, domā un piedzīvo: zāļu lasīšanai, pušķošanai, vainagu pīšanai, siera siešanai, uguns kuršanai, rasas vākšanai Jāņu dienas rītā, Saulītes pavadīšanai un sagaidīšanai.


Lāsma Irša: Līgo svētki man saistās ar atpūtu pie dabas, kad tiek pīti vainagi, iekurts ugunskurs un tiek sagaidīts saullēkts. Neatņemama sastāvdaļa ir Līgo dziesmas, Jāņu siers un būšana kopā ar ģimeni un draugiem.

Atstājiet komentāru