2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jautājam: Vai sekojat līdzi, kādu budžetu Jēkabpils novada pašvaldība pieņem un kādiem tēriņiem atvēl naudu?

Jautājam: Vai sekojat līdzi, kādu budžetu Jēkabpils novada pašvaldība pieņem un kādiem tēriņiem atvēl naudu?


Anita Bērziņa:
Parasts cilvēks, tajā skaitā arī es, skurpulozi nesekoju deputātu darbiem, budžeta pieņemšanai utt. Taču viennozīmīgi, es vēroju un izbaudu pašvaldības deputātu darba augļus, ja viss patiks - vēlēšu šos pašus, ja nē - vēlēšu citus nākamajās vēlēšanās!


Aija Rogāle: Paŝvaldības ziņām sekoju ik pa laikam. Prioritāri budžetā uzsvars būtu jāparedz ielu, daudzdzīvokļu namu pagalmu sakārtošanai. Piemēram, Jaunā iela ir katastrofālā stāvoklī. Tur ir pilsētas lielākā skola, satiksmes plūsma rītos un arī dienā intensīva, - tas tikai viens piemērs. Kad ielas kārtībā, tad varētu domāt par dekoratīviem vides objektiem, - nevis otrādi. Pilsētvidē patīk sezonālie ziedu stādījumi, patīk aktīvās atpūtas parks pie Radžu ŭdenskrātuves. Lieliski, ka tas mums izveidots!


Laura Rakova: Pašvaldības budžeta jautājumiem ikdienā līdzi nesekoju, jo ticu, ka katram jādara savs darbs. Ir atbildīgās amatpersonas, kurām pieejama izsmeļoša informācija par budžetu, vajadzībām, iespējām. Esmu lepna, ka dzīvoju Jēkabpilī, jo uzskatu, ka pašvaldība rūpējas par to, lai pilsētā un novadā iedzīvotājiem būtu komfortabli. Notiek labiekārtošanas darbi, tiek organizēti pasākumi u.c. Attiecībā uz izglītību gribētos, lai pašvaldība finansētu visu skolēnu mācības, ne tikai to, kuri izvēlas mācīties pašvaldības izglītības iestādēs. Ir ģimenes, kuras dažādu objektīvu iemeslu dēļ izvēlas bērnus reģistrēt tālmācības skolās. Diemžēl, ne visas pašvadības to atbalsta un naudu, kurai vajadzētu sekot skolēnam, atstāj savā budžetā. Bet ģimene maksā nodokļus, kur daļa aiziet izglītībai! Mārupes, Ādažu, Ķekavas u.c. pašvaldības respektē šo vecāku vēlmi un līdzfinansējumu novirza skolai, kurā skolēns mācās. Gribētos, lai arī Jēkabpils novads rūpētos par savām ģimenēm šādā veidā. Ir Jēkabpils skolas, kuras vecākiem lūdz bērnus izņemt un reģistrēt tālmācības skolā, jo netiek galā. Mēs, VisLatvijas vidusskolā esam saņēmuši vairākus šādus zvanus un uzņēmuši novada skolēnus. Gribētos, lai pašvaldība atbalstītu tos vecākus, kuriem jāpieņem šāds lēmums.


Edīte Kāpostiņa: Sekoju līdzi pilsētas izaugsmei un līdzekļu piešķiršanai. Pašvaldībā ir profesionāli darbinieki, kas budžetu sabalansē visām vajadzībām. Tas, ko gribētos – veļas māja. Proti, sociālā dienestā vai citā vietā atvēlēt telpu, ievietot vismaz trīs veļasmašīnas, kur cilvēki varētu nākt un ar saviem mazgāšanas līdzekļiem, par zināmu atlīdzību, izmazgāt veļu. Patlaban, ja veļasmašīna salūzt, ir neiespējami bez kredīta nopirkt jaunu. Es šobrīd krāju naudu veļasmašīnas iegādei, tikmēr jāmazgā ar rokām. Šāda situācija ir ne tikai man. 


Kristīne Ozola: Iedzīvotājiem nav pieejams detalizēts pašvaldības budžets, bet tikai tā apkopojums. Domes lēmumā ir norādīti kopējie skaitļi, aiz kuriem nav redzamas konkrētas pozīcijas, tās ir pieejamas tikai deputātiem un atbildīgajiem speciālistiem. Piemērojot labas pārvaldības principu, pašvaldības tīmekļvietnē un avīzē būtu jāpublisko detalizēts budžets, lai iedzīvotāji zinātu, kur un kādā veidā tiek izlietoti viņu samaksātie nodokļi. Par 2024. gada Jēkabpils novada pašvaldības budžetu nevaru pateikt neko pozitīvu – tas nav vērsts uz iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu, bet tikai uz pamatfunkciju veikšanu. Joprojām ievērojamas naudas summas tiek novirzītas domes vadības atalgojumam, bet, piemēram, finansējums sociālām vajadzībām ir palicis iepriekšējā gada līmenī, kaut gan izdevumi ir būtiski pieauguši. Budžetā neatrodu sadaļu par jauno dzīvokļu būvniecību, kaut gan pašvaldībām jau ir pieejams ES struktūrfondu atbalsta programma jaunu sociālo mājokļu būvniecībai.


Ieva Jātniece: Pašvaldības budžetam sekoju lielās līnijās, vairāk uzmanības pievēršot tam, kas saistās ar manām interesēm - lauku teritoriju attīstībai, NVO atbalstam. Un to arī gaidu no šīgada budžeta. Uzmanība un finansējums noteikti ir veltāms līdzsvaroti pilsētai un lauku teritorijām, uztrauc tas, ka pašvaldības apkopotā informācija vairumā gadījumu attiecas uz pilsētu, šeit līdzsvars nav ievērots. Toties priecē tas, ka Jēkabpils novadā arī šogad būs līdzdalības budžets. Vēl mūsu pašvaldībā būtu jāizveido iedzīvotāju padomes, tas ļoti palīdzētu saprast un ievērot visu iedzīvotāju intereses.

Komentāri (0-2/2)

  • Vai ne ?
    21.02.2024 14:24
    Tēriņi ir tēriņi. Bet ir jākontrolē darbu kvalitāte!
  • Komentētājs
    21.02.2024 13:44
    Budžeta iztirzājums it kā neesot pieejams, bet Kristīnei par pozīcijām budžetā viss tāpat zināms. Kaut kā neiet kopā šie domu graudi..
    Vispār jau budžeta paskaidrojuma rakstā viss būtiskākais ir atrodams.

Atstājiet komentāru