2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 27. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 27. decembrī

Šodien 27. decembrī vārda dienas svin Inita, Elmārs un Helmārs.
Pasaules un Latvijas vēsturē šī diena īpaša ar to, ka 1883. gadā dzimis latviešu rakstnieks Edvarts Virza, 1862. gadā jaunizveidotajā dzeldzceļa līnjā Varšava-Sanktpēterburga, tiek atklāta Daugavpils/Dinaburgas dzelzceļa stacija, bet 1945. gadā ASV tika dibināts starptautiskais valūtas fonds.

Turpinām ar aktuālajiem notikumiem. 

Aizvadītajā sestdienā Indonēzijas piekrasti Zundas šaurumā skāra postošs Cunami. Tas sagrāvis vairāk ka 600 ēku un vairāk kā 400 kuģu un laivu. Bojāgājušo skaits sasniedzis ap 430, bet gandrīz 1500 cilvēki ievainoti. Vairāk kā 150 cilvēki joprojām skaitās pazuduši bez vēsts. Upuru meklēšanā un palīdzības sniegšanā izdzīvojušajiem uz stihijas skartajiem rajoniem nosūtīti tūkstošiem policistu un karavīru, kā arī brīvprātīgie, kas pārstāv Sarkano Krustu un citas palīdzības organizācijas.

Latvijas Ekonomikas ministrijas sagatavotajā Latvijas ekonomikas attīstības pārskatā vēstīts, ka Latvijā piesaistīto ārvalstu tiešo investīciju apmērs šī gada deviņos mēnešos bija 365 miljoni eiro, kas ir divas reizes mazāk nekā pirms gada. Latvijā uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju ģeopolitiskajā struktūrā dominē Eiropas Savienības  valstu uzņēmēju investīcijas, kas šī gada septembra beigās veidoja 77% no uzkrātajām ārvalstu tiešajām investīcijām. Visvairāk Latvijas ekonomikā ieguldījuši uzņēmumi no Zviedrijas. Pēdējos gados būtiski palielinājušies Krievijas investoru ieguldījumi Latvijā. Lieli ieguldījumi Latvijas ekonomikā ir arī Lietuvas un Igaunijas uzņēmējiem.

Bet ziņu aģentūra LETA nākusi klajā ar informāciju, ka Latvijā lielākais operatīvo darbinieku trūkums ir Valsts Policijā. VP ir lielākā izmeklēšanas iestāde Latvijā, kas izmeklē lielāko daļu valstī reģistrētu noziegumu. Šajā iestādē kopumā operatīvās darbības jomā vakanto amatu vietu skaits uz 30. septembri bija 18,4%. Izteikts amatpersonu trūkums operatīvās darbības jomā ir tieši Rīgas reģiona pārvaldē. Savukārt, Valsts ieņēmumu dienesta sastāvdaļa ir Nodokļu un muitas policijas pārvalde, kas izmeklē finanšu noziegumus, noziegumus ar akcizētajām precēm un narkotiku kontrabandu. Tur patlaban nav novērojams akūts minēto darbinieku trūkums. VID vakantas vien pāris amata vietas.

Savukārt, Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā teikts, ka arī nākamgad valsts plāno apmaksāt septiņas aknu aknu transplantācijas, kas ir tikpat daudz, cik tika plānots šogad. Transplantāciju kopējās izmaksas ir vairāk kā 400 000 eiro. Līdz šī gada septembrim aknu transplantācijas veiktas pieciem cilvēkiem, no kurām veiksmīgas bija četras operācijas un šie četri cilvēki saņem pēc aknu transplantācijas nepieciešamos medikamentus. Ministrijā atzīmē, ka veikto aknu transplantāciju skaits ir atkarīgs ne tikai no rindā esošajiem pacientiem, bet arī no orgānu donoru skaita un saderības, līdz ar to nav paredzams gaidīšanas laiks operācijas veikšanai. Šobrīd nepieciešamība pēc aknu transplantācijas ir 26 cilvēkiem, no kuriem četriem tā nepieciešama steidzamības kārtā, pausts ziņojumā.

Bet projekta “Glābējsilīte” vadītāja Latvijā Laura Zvirbule norādīja, ka šī gada laikā glābējsilītēs Latvijā atstāts viens mazulis. Tas noticis Ventspilī 15. martā. Glābējsilītes Latvijā ieviestas jau no 2009. gada, un šo 9 gadu laikā ir atstāti 44 zīdainīši – 20 zēni un 24 meitenes. Par trakāko gadu Zvirbule sauc 2012. gadu, kad glābējsilītēs visā Latvijā tika atstāti 9.


Šonakt lielākājā Latvijas teritotijā debesis skaidrosies, tomēr vietām gaidāma arī snigšana. Slapjš sniegs gaidāms vien Latvijas austrumu rajonos. Iespējama arī apledojuma veidošanās uz ceļiem. Pūtīs ZR vējš, kas piekrastē brāzmās sasniegs līdz pat 15 m/s. Gaisa temperatūra Jēkabpilī un citviet Radio1 apraides teritorijā no -1 līdz +2grādiem.

Rīt debesis lielākoties būs apmākušās. Centrālajos rajonos gaidāmi nokrišņi lietus, sniega un slapja sniega veidā. Pūtīs mērens D, DR vējš līdz 4 m/s. Gaisa tempetatūra Jēkabpilī, Aizkrauklē, Madonā, Preiļos un citviet Radio1 apraides zonā no -5 līdz +2 grādiem.


Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

Ukrainas prezidents Petro Porošenko vakar atcēlis karastāvokli, kas novembrī tika noteikts pierobežas reģionos, reaģējot uz Kerčas šaurumā notikušo Krievijas uzbrukumu Ukrainas kuģiem. Prezidents paziņoja, ka karastāvoklis pārtraukts plkst.14.00, tas bija spēkā no 26. novembra. Tas tika ieviests pierobežas apgabalos pēc tam, kad Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kurus aizveda uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Eiropas Parlamenta informācijas birojs Latvijā informējis, ka Eiropas Savienības un Latvijas iedzīvotājus drīzumā ietekmēs vairāki Eiropas Parlamenta šajā gadā pieņemtie lēmumi drošības, dzīves kvalitātes, ekonomikas, biznesa un klimata pārmaiņu jomās. EP šogad pieņēmis 134 jaunus tiesību aktus, tajā skaitā, lai stiprinātu Eiropas iedzīvotāju drošību tiešsaistē un bezsaistē, un efektīvākai cīņai ar terorismu; mazinātu klimata pārmaiņas, stiprinātu ES ekonomisko izaugsmi un paaugstinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti.  

Latvijas valsts autoceļi informē, ka šodien apledojuma dēļ, galvenokārt Latvijas austrumu daļā, apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts un reģionālās nozīmes autoceļiem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 88 VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” brigādes. Tomēr vēl aizvien autovadītāji tiek aicināti būt piesardzīgiem pārvietojoties pa Vidzemes šoseju, Daugavpils šoseju, Rēzeknes šoseju un Grebņevas-Medumu šoseju. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz reģionālajiem autoceļiem Rīgas, Alūksnes, Balvu, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Krāslavas, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Talsu, Tukuma, Valkas un Valmieras   apkārtnē.

Aizvadītajā ceturtdienā Saeima atbalstīja divus parlamenta deputātu iesniegtus pieprasījumus saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti un uzdeva valdības locekļiem skaidrot Ekonomikas ministrijas īstenotās subsidētās elektroenerģijas valsts atbalsta shēmas un ministrijas rīcības tiesiskumu un likumību. Saeima pieprasījumus nodeva Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam. Valdības locekļiem uzdots arī skaidrot darba grupai, kas tika izveidota OIK maksājumu sistēmas atcelšanai, uzdoto darba uzdevumu.

Bet Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla aizvadītajā piektdienā, parlamentā tikās ar Slovēnijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Boženu Forštnariču Boroji (Božena Forštnarič Boroje). Puses pauda ieinteresētību stiprināt sadarbību starp parlamenta deputātiem, kā arī nozaru komisiju līmenī. D.Beitnere-Le Galla pateicās Slovēnijai par dalību Latvijā bāzētajā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā. Bet Slovēnijas vēstniece augstu novērtēja Latvijas sniegto palīdzību migrācijas krīzes risināšanā 2015. un 2016.gadā Balkānu reģionā. D.Beitnere-Le Galla aicināja Slovēniju uz sadarbību zinātnes jomā, kopīgiem projektiem, izmantojot Eiropas Savienības sniegtās iespējas.

Nākošā gada februāra beigās jau 11. reizi par ieguldījumu latgališu kultūras saglabāšanā un attīstīšanā tiks pasniegtas Latgaliešu kultūras gadabalvas “Boņuks”. Lai noskaidrotu balvas saņēmējus organizatori jau izsludinājuši pretendentu pieteikšanu, kas ir spēkā līdz nākošā gada 10. janvārim. Sākot jauno “Boņuka” balvas desmitgadi, ieviestas izmaiņas nominācijās. Šoreiz tiks apbalvoti 11 latgaliskās kultūras aktivitātes, notikumi un personības. Pretendentu pieteikuma anketa pieejama www.bonuks.lv un www.latgalesgors.lv.

Tās bija radio1 ziņas ar kārtējo ziņu izlaidumu atpakaļ būsim jau pēc stundas.



Ziņas plkst. 11.00; 16.00. 
Turpmākajās minūtēs par aktuālo Jēkabpils novadā.

14. decembrī Kaldabruņas skolā pulcējās Lauku partnerības “Sēlija”,  Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerības “Kaimiņi” un biedrības “Ūdenszīmes”pārstāvji, kas organizēja kopīgu amatnieku un mājražotāju tikšanās. Iecere par šādu pasākumu radās jau novembrī. Organizatori norādīja, ka ir nepieciešamas šādas regulāras tikšanās, kurās amatniekiem un mājražotājiem būtu iespēja dalīties savā pieredzē, kā arī organizēt lekcijas un seminārus par sadarbības un attīstības iespējām. Pasākums tika plaši apmeklēts un tajā iesastījās arī delegācija no Ziemeļlatgales – Balvu novada. Jebkuram amatniekam ir svarīgi mācīties, augt un pilnveidoties, tādēļ piesātinātais lekciju plāns tika uztverts ar neviltotu interesi. Amatniecības centra “Rūme” koordinatore Daina Alužāne runāja par to, kā amats kļūs par biznesu. Par to, kas jāmācās amatniekam, un kur to apgūt, stāstīja Latvijas Lauksaimniecības Universitātes lektore, mākslas un pedagoģijas maģistre Inta Paulsone. Ne visiem bija zināms, ka Latvijas Lauksaimniecības Universitātē jau trešo gadu ir atvērta fakultāte „Amatniecība un dizains“. Ar laba iepakojuma dizaina pamatprincipiem iepazīstināja grafikas dizainere Solvita Kukle. Ar iepakojuma un izstrādājumu dizaina tapšanu visi varēja iepazīties arī praktiski – apmeklējot stikla apstrādes un kokapstrādes darbnīcas „Ūdenszīmju“ namā.

Vēl decembra sākumā Viesītes vidusskolā tika organizēts karjeras attīstības atbalsta pasākums projekta „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros. Piedalījās vairāk kā 70 izglītojamie. Skolēni tikās ar sava aroda profesionālēm meistarēm mākslas un amatniecības nozarēs. Tika nodrošināti demonstrējumi un teorija  par mākslinieku, amatnieku un radošo profesiju pārstāvju ikdienas dzīves organizēšanu. Skolēni iepazina darbarīkus un darba vidi, praktiski darbojoties un izstrādājot lielos  radošos kopdarbus mākslas kabinetam, kas sniedza priekšstatu par mākslinieka prasmju pielietošanu stilista, keramiķa, dizainera u.c. profesijās.

Zasas vidusskolas skolēni šogad guvuši atzinību projektā/konkursā “Mana zeme skaistā”. Projekta mērķis ir stiprināt Latvijas skolu jaunatnē piederības sajūtu un mīlestību pret savu zemi, īstenojot, mūsdienu tehniskām iespējām atbilstošas radošās aktivitātes, sadarbojoties ar pedagogiem. Projekta ietvaros skolēni tika aicināti uzņemt Latviju raksturojošas fotogrāfijas, izmantojot mobilos telefonus un foto aparātus. Skola saņēma skaistu dāvanu skolai Latvijas simtgadē – 3 brīnišķīgas fotogleznas un dāvanas pirmo trīs vietu ieguvējām.

Pašlaik Jēkabpils novadā ir 7 pagasti, kuros kopā darbojas 10 bibliotēkas. Tomēr ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazināšanos pieņemts lēmums uzsākt efektīvāk un lietderīgāk izmantot novada pašvaldības finanšu resursus, kā rezultātā plānota Jēkabpils novada bibliotēku reorganizācija. Turpmāk novadā darbosies 7 bibliotēkas – katrā pagastā pa vienai. Līdz ar to Mežzemes bibliotēka tiks pievienota Kalna bibliotēkai, Slates bibliotēka  - Rubeņu bibliotēkai, bet Tadenavas bibliotēka tiks pievienota Dunavas bibliotēkai.

Lai nodrošinātu ciešāku kultūras iestāžu un struktūrvienību sadarbību un resursu mobilizāciju plānots mainīt Jēkabpils novada kultūras pārvaldības modeli. Lai pārvaldības modelis kļūtu integrētāks un notiktu savstarpēja koordinācija, darba grupās tika nolemts izveidot kopīgu Jēkabpils novada Kultūras pārvaldi, kurā iekļautu Ābeļu tautas namu, Dignājas sabiedrisko centru, Dunavas kultūras namu, Kalna kultūras namu, Leimaņu tautas namu, Rubeņu kultūras namu, Zasas kultūras namu, Sēļu amatniecības centru “Rūme”, Jēkabpils novada “Sēlijas prasmju muzeju”, Jēkabpils novada Jaunatnes lietu speciālistu un Jēkabpils novada Sporta pasākumu organizatoru. Jēkabpils novada kultūras iestāžu reorganizācijas rezultātā izveidotā Kultūras pārvalde īstenos pašvaldības funkcijas – rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību, sekmētu jauniešu iesaisti novada tālākajā attīstībā. Tiks izveidota arī kultūras iestāžu turpmākās darbības izvērtēšanas komisija 7 personu sastāvā nolikuma un struktūras izstrādei.

 Sagaidot gada nogali Dignājas pagasta amatierkolektīvi 29. decembrī plks. 20.00 aicina uz koncertu “Jauno cūkas gadu sagaidot”, kas notiks Dignājas pamatskolas zālē. Koncertā uzstāsies folkloras kopa “Dignōjīši” un amatierteātris “Madagurči”, savukārt pēc koncerta svētku balle ar grupu “Starpbrīdis”.
Arī Rubenes pagasta amatieskolektīvi sestdien aicina kopīgi nosvinēt gadu miju. Rubenes kultūras namā jau plkst. 19.00 amatierkolektīvi ikvienu priecēs ar Vecgada koncertuzvedumu “Laipni aicināti Rukšu ciemā”, bet plkst. 22.00 lustīgi danči kopā ar grupu “Bruģis”.


Ziņas plkst. 14.00; 15.00.

Decembra sākumā Francijas vēstniecība Latvijā pasniegusi Francijas ordeni mākslā un literatūrā LNMM izstāžu kuratorei Dacei Lambergai, LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītājai Gintai Gerhardei-Upeniecei, kā arī māksliniekam Egilam Rozenbergam, informē LNMM. Ordeni pasniegusi Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona (Odile Soupison) pateicībā par ieguldījumu attīstot Francijas un Latvijas attiecības kultūras jomā. Ordenis mākslā un literatūrā ir Francijas Republikas goda apbalvojums, ko 1957. gada 2. maijā iedibināja Kultūras ministrija. Ar šo ordeni tiek apbalvotas personas, kuru radošie darbi ir snieguši īpašu devumu mākslas un literatūras jomā un kas ir veicinājušas mākslas un literatūras prestižu Francijā un pasaulē.

Nākamā gada 1. janvārī stāsies spēkā jauns Kooperatīvo sabiedrību likums. Turpmāk visas kooperatīvās sabiedrības vairs nebūs komersanti. Bet arī tām būs saistošs Komerclikuma regulējums par komercdarījumiem, komercnoslēpumu, uzņēmumu un filiāli, prokūru un parasto komercpilnvaru. Salīdzinājumā ar līdzšinējo likumu jaunais likums paredz atvieglotu kooperatīvo sabiedrību dibināšanas kārtību, kā arī biedru kopsapulces sasaukšanu un lēmumu pieņemšanu. Līdz 2019. gada 30. jūnijam visas kooperatīvās sabiedrības varēs brīvprātīgi iesniegt statūtu grozījumus Uzņēmumu reģistrā, lai tie atbilstu jaunajam Kooperatīvo sabiedrību likumam. Bet no 2019. gada 1. jūlija grozījumi statūtos jau būs jāiesniedz obligāti. Tā informēja ziņu aģentūra LETA.

Sakarā ar to, ka pašlaik Jēkabpils slimnīcā nav sertificēta speciālista, kuram būtu tiesības vadīt asins sagatavošanas nodaļu, no nākamā gada asinsdonori reizi nedēļā tiks pieņemti specializēajā Valsts Asinsdonoru centra autobusā, informēja Jēkabpils Reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Gvido Liepiņš. Liepiņs piebilda, ka valde meklē jaunu speciālistu ar atbilstošu izglītību, kas varētu uzņemties nodaļas vadību, bet pagaidām nesekmīgi. Tikmēr situācija tiks risināta sadarbībā ar Rēzeknes slimnīcu un tās Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializēto autobusu, kas no janvāra reizi nedēļā pieņems asins donorus.

Ar panākumiem sportā šis gads noslēdzies Volejbola kluba “Jēkabpils lūši” komandai, kura jau trešo gadu pēc kārtas izcīnījusi Latvijas kausu volejbolā vīriešiem. Latvijas kausa izcīņas finālā “Jēkabpils lūši” ar rezultātu 3:2 pieveica Daugavpils Universitātes komandu, savukārt finālā jēkabpilieši ar rezultātu 3:2 pieveicot Limbažu komandu. “Jēkabpils lūši” spējuši glabāt Latvijas kausu volejbolā vīriešiem trīs gadus pēc kārtas. Fināla spēlē rezultatīvākais “lūšu” komandā ar 18 punktiem  bija Blumbergs, 15 punkti Rihardam Puķītim, 13 – Zigurdam Adamovičam. Vērtīgākā mača spēlētāja balva komandās tika Puķītim, bet MVP tituls – “lūšu” saspēles vadītājam Edvīnam Skrūderam.

Ar savu aicinājumu uz labiem darbiem Daugavpils jauniešu atzinību izpelnījies jēkabpilietis Juris Kučinskis, kurš jau vairāk kā 3 gadus Daugavpilī darbojas biedrībā “Latgolys Studentu centrs”. Jaunietis kopā ar domubiedriem organizēja ziedojumu vākšanas akciju, kurā tika vākts apģērbs, rotaļlietas, grāmatas un citas nodarīgas lietas, kuras aizvadītajā sestdienā tika nogādāras VSAC “Kalkūni” bērniem. Jaunieši bija sagatavojuši nelielu koncertprogrammu ar rotaļām un dziesmām, lai šajā svētku laikā iepriecinātu Kalkūnu iemītniekus.

Gada nogalē ar bagātīgu kultūras pasākumu klāstu tiks lutināti Jēkabpils iedzīvotāji un pilsētas viesi. Šodien plkst. 19.00 Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta jaunākā latviešu komēdija “Jaungada” taksometrs, kurā filmējušies pazīstami latviešu mākslinieki – Lauris Reinis, Baiba Sipeniece-Gavare, Valters Krauze kā arī citi. Sestdien plkst. 18.00 Krustpils kultūras namā lielos un mazos skatītājus cirka izrādē priecēs Transformes. Savukārt, svētdien Krustpils Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā plkst. 14.00 ar sirsnīgu koncertprogrammu “Kluss starojums” viesosies Endija Rezgale, Ilona Birģele un Madara Briška.


Ziņas plkst. 17.00; 18.00

Šī gada otrajā pusē vairāku Latvijas pilsētu pašvaldību deputāti pieprasījuši pilsētu mēru atkāpšanos no amata. Jau iepriekš vēstījām, ka Daugavpils pilsētas dome izteikusi neuzticību mēram Rihardam Eigimam, bet sakarā ar korupcijas skandālu no amata atkāpties aicināts Rīgas mērs Nils Ušakovs. Liepājā no mēra amata atsaukts Uldis Sesks, savukārt, Jūrmalas pilsētas domē, sakarā ar sodu par narkotisko vielu uzglabāšanu, notika uzticības balsojums par Gata Trukšņa palikšanu mēra amatā. Bet Saulkrastu domē astoņi opozīcijas deputāti šodien domes sēdes darba kārtībā aicinājuši iekļaut punktu par ilggadējā domes priekšsēdētāja Ervīna Grāvīša atbrīvošanu no amata. Demisijas pieprasījumu deputāti pamato ar to, ka pašvaldība netiek pietiekami profesionāli pārvaldīta, netiek novērtēts un izmantots novada izaugsmes potenciāls, novada vadībai pietrūkst enerģijas un pozitīvu ambīciju spert izlēmīgus un drosmīgus soļus ikvienā jautājumā, tajā skaitā, lai celtu izpildvaras profesionalitāti, nodrošinot kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Šogad militārajā dienestā pieņemti 640 karavīri, kas ir lielākais gadā pieņemto karavīru skaits kopš 2007.gada, kad Nacionālie bruņotie spēki pārgāja uz profesionālomilitāro dienestu, tā paziņoja Aizsardzības ministrija. No šogad dienestā pieņemtajiem karavīriem 126 izvēlējās valsts apmaksātas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai iegūtu virsnieka profesiju. Viņiem pievienojās 30 jau dienestā esošie kareivju un instruktoru profesiju karavīri, tādējādi turpinot savas karjeras izaugsmi. Vairāk nekā 50 iepriekš rezervē atvaļinājušos karavīru šogad atjaunojās aktīvajā dienestā, kas saistīts ar veiktajiem grozījumiem Militārpersonu izdienas pensiju likumā, lai atjaunošanās dienestā būtu izdevīga – tagad par katru izdienas stāža gadu pēc atjaunošanās aktīvajā dienestā izdienas pensija tiek paaugstināta par diviem procentiem. Savukārt pēc bruņoto spēku aicinājuma atgriezties Latvijā šogad dienestā ir iestājušies vairāk nekā 25 ārvalstīs dzīvojušie pilsoņi no Somijas, Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas, Dānijas un pat ASV.

Rīgas Dzemdību namā Ziemassvētku trīs dienās, no 24. līdz 26.decembrim, pasaulē nākuši 38 zīdaiņi, informēja slimnīcas pārstāve Jana Priedniece. Deviņas meitenes un četri zēni nākuši pasaulē 24.decembrī, piecas meitenes un septiņi zēni – 25.decembrī, bet piecas meitenes un astoņi zēni – 26.decembrī. Rīgas Dzemdību nams ir valstī lielākā dzemdību palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde. Dzemdību namā ik gadu tiek pieņemtas vidēji 7000 dzemdības, kas ir aptuveni trešā daļa no visām dzemdībām valstī.

Šajās Ziemassvētku brīvdienās Valsts ugunsdzēsības unglābšanas dienesta darbiniekiem nācies sniegt palīdzību dzīvniekiem. Ugunsdzēsēji glābēji Loka maģistrālē Jelgavā atbrīvoja starp žoga stabiem iestrēgušu stirnu, bet Krimuldas pagastā no ledus krastā nogādāja briedi, kas saviem spēkiem nespēja nokļūt krastā, vēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Tirgus ielā Liepājā ugunsdzēsēji glābēji no koka nocēla kaķi, bet Aglonas ielā Daugavpilī no bedres izcēla tajā iekritušu suni. Kopumā Ziemassvētku brīvdienās VUGD saņēma 168 izsaukumus, no kuriem 77 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, 58 uz glābšanas darbiem, bet 33 no izsaukumiem bija maldinājumi. Par neparastākajiem izsaukumiem informāciju var atrast arī Valsts ugunsdzēsības dienesta Twitter kontā.
Aizvadītajos Ziemassvētkos uz Latvijas ceļiem notika vairāki negadījumi, kuru iemesls bija ceļa segumam nepiemērota braukšanas maniere, informēja Valsts policija. 24. decembra rītā Jelgavas novada Valgundes pagastā 1981. gadā dzimusi sieviete autoceļa A9 grāvī iestūrēja "Mazda 323" automašīnu. Spēkrats negadījumā apgāzās un miesas bojājumus guva 1980. gadā dzimis pasažieris. Līdzīgi ceļu satiksmes negadījumi notika arī citos Latvijas apgabalos. Piemēram, Viesītes novada Rites pagastā 1991. gadā dzimusi sieviete 26. decembrī nesavaldīja "Ford Focus" automašīnu, nobrauca no ceļa un apgāzās. Ziemassvētki bēdīgi beidzās arī divām stirnām, informēja VP. Vienu no tām notrieca Jelgavas novadā, bet otru – Aizkraukles novadā. Tāpēc šajā svētku laikā Valsts Policija autovadītājus aicina būt īpaši piesardzīgiem, ievērot ceļu satiksmes noteikumus, nesēsties pie stūres alkohola reibumā, kā arī izvēlēties laikapstākļiem un ceļu stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu.

Ziņas apkopoja Gunta Ločmele.