2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi šodien pulcējas piketā pie saeimas; Jēkabpils uzņēmēji aicināti pieteikties vakanču gadatirgum; un Šodien sāksies astronomiskais pavasaris.

Valdībai vakar - dienu pirms pedagogu protesta neizdevās pārliecināt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību par iespējām šogad rast līdzekļus pedagogu algu celšanai, tāpēc šodien simtiem pedagogu pulcēsies piketā pie saeimas. Izglītības ministre Ilga Šuplinska skaidro, ka arodbiedrībai ticis piedāvāts šī gada valsts budžeta otrajā lasījumā ierakstīt likumprojektos vienošanos par to, ja notiek budžeta izpilde un tiek īstenots intensīvāks darbs pie skolu tīkla optimizācijas un izglītības efektivizācijas, tad valdība būtu gatava algu paaugstinājumu pieņemt no 1.septembra. Arodbiedrība šim piedāvājumam pagaidām nepiekrīt, gaidot skaidru norādi, kāds būs finanšu avots. Taču kā atzina pati ministre, "finanšu avota šobrīd nav". Ja arī pēc šīsdienas protesta akcijas līdzekļi algu paaugstināšanai no šī gada septembra netiks rasti, pedagogi gatavi streikam.

Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija 9,06 eiro, kas, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu ir pieaugums par 13,1% jeb 1,05 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas augušas pakalpojumu jomā - par 33,5%, veselības un sociālās aprūpes nozarē - par 24,7%, nekustamo īpašumu nozarē - par 17,8%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē - par 16,8%, izmitināšanas un ēdināšanas nozarē - par 16,5%, transporta un uzglabāšanas nozarē - par 14,1%, kā arī izglītībā - par 13,9%.

5.aprīlī Jēkabpils agrobiznesa koledžā notiks „Vakanču gadatirgus". Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties dalībai gadatirgū. Filiāles vadītāja Svetlana Zujeva norāda, ka Vakanču gadatirgus Jēkabpilī ir lieliska iespēja pilsētas un apkārtējo novadu darba devējiem atrast vajadzīgos darbiniekus, klātienē un vienuviet informējot darba meklētājus par brīvajām darba vietām, darba nosacījumiem un izaugsmes iespējām savos uzņēmumos, kā arī veicot pirmās darba intervijas ar piemērotākajiem kandidātiem. Dalība Vakanču gadatirgū ir bez maksas! Pieteikties dalībai darba devēji var elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu vai sazinoties ar pasākuma koordinatoriem Jēkabpils filiālē Marinu Belovu vai Dinu Indāni zvanot pa tālruni 26176873.


Turpinām ziņas

Valsts policija aizturējusi piecas personas aizdomās par vairāk nekā četru miljonu eiro izkrāpšanu un naudas līdzekļu legalizāciju. Vakar policija veica vairākas kratīšanas dažādās vietās Latvijas teritorijā iepriekš uzsāktā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par iespējamām krāpnieciskām darbībām ar mērķi nepamatoti saņemt naudas līdzekļus no Eiropas Savienības Reģionālā attīstītības fonda, izmantojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas sniegtās iespējas, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, tāpēc policija pagaidām plašākus komentārus nesniedz.

Pētījumā, lai noskaidrotu, kā veikusies datu aizsardzības regulas ieviešana, secināts, ka 25% uzņēmumu pārliecināti, ka regulas prasības uz viņiem neattiecas. Datu valsts inspekcijas direktora vietniece Lāsma Dilba atzīst, ka pirms pētījuma veikšanas bijusi pārliecība, ka ieguldīts pietiekams darbs informēšanai par datu aizsardzības regulu Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā, tomēr pētījuma rezultāti esot dramatiski. Saskaņā ar pētījumu 9% uzņēmumu pilnībā nekas nav darīts, lai nodrošinātu atbilstību regulai, un minētā tendence neesot pārāk iepriecinoša, it sevišķi situācijā, ka aptaujā piedalījās visu veidu uzņēmumi vairākās sfērās, tāpēc nevar uzskatīt, ka tā ir kādas konkrētas nozares vai reģiona tendence. Visbiežāk konstatētās nelikumības ir saistītas ar personu tiesību neievērošanu, piemēram, neinformēšanu par datu apstrādi pēc personas pieprasījuma vai datu apstrāde veikta bez piekrišanas un tiesiska pamata.

Un vēl

Šodien sāksies astronomiskais pavasaris, kad diena kļūs garāka par nakti. Saskaņā ar astronomu sniegto informāciju jau šodien diena un nakts būs vienāda garuma. Katru nākamo dienu saules spīdēšanas ilgums pieaugs par nepilnām piecām minūtēm. Līdz 21.jūnijā dienas garums sasniegs maksimumu - 17 stundas, 52 minūtes un 20 sekundes. Tad būs saulgrieži un sāksies astronomiskā vasara, kas turpināsies līdz 23.septembrim, kad iestāsies astronomiskais rudens. Pavasara ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Šogad tas būs trešdien, 20.martā plkst.23.58. Saskaņā ar tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai uzlabotu sporta infrastruktūru pilsētā un nodrošinātu kvalitatīvu un prasībām atbilstošu vidi treniņiem un sporta sacensībām, 11. martā sākās 1. kārtas pārbūves darbi Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas stadionā. Nozīmīgākās pārmaiņas, kas skars stadionu būvdarbu 1. kārtā, ir lietus kanalizācijas un elektrotīklu sistēmu izbūve, esošā žoga fragmentāra un stadiona nožogojuma pārbūve, nedzīvojamās ēkas Sporta ielā 1a demontāža, gumijas seguma ieklāšana un skrejceļa nožogojuma-barjeras izbūve. Stadionā tiks izveidoti vieglatlētikas disciplīnu sektori – tāllēkšanai, trīssoļlēkšanai, kārtslēkšanai, augstlēkšanai, lodes grūšanai, diska, vesera un šķēpa mešanai, šķēršļu skrējieniem. Tāpat paredzēta elektroniskā tablo un karoga mastu uzstādīšana, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Izsludināts projektu konkurss Mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektu līdzfinansēšanai. Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darba vietu veidošanos. Līdzfinansējums tiek piešķirts projektiem, kas paredz: nodarbinātības veicināšanu – jaunu darba vietu radīšanu, tūristu piesaisti no apkārtējām pilsētām un kaimiņvalstīm, esošo pakalpojumu un produktu ražošanas efektivitātes paaugstināšanu, līdzfinansējuma nodrošināšanu citiem Eiropas Savienības projektiem, infrastruktūras uzlabošanu. Projekta pieteikumus var iesniegt Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā līdz 1.aprīlim. Projekta konkursa nolikums, pieteikuma un atskaites veidlapas pieejami pašvaldības mājaslapā www.preili.lv. Sīkāka informācija pa tālruni 26636243 pie uzņēmējdarbības konsultantes Inetas Liepnieces.

Preiļu novada Labklājības pārvalde izsludina atklātu konkursu uz Pansionāta “Preiļi” medicīnas māsas amatu. Ar pienākumiem, prasībām pretendentiem un konkursa nolikumu variepazīties pašvaldības mājaslapā www.preili.lv. Amata pretendentu pieteikšanās un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņš – līdz 26.marta plkst. 16.00. Medicīnas māsai darbs jāsāk 1.aprīlī. Papildu informācija - Preiļu novada Labklājības pārvaldē pie direktora, zvanot pa tālruni 65323200 vai 28638567.

Turpinām ziņas

Šajā nedēļas nogalē, 22. martā plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā viesosies 24. Starptautiskā Baltijas baleta festivālā Preiļos viesosies Portugāles deju kompānija “Vortice” ar viesizrādi “Dracula”. Šī izrāde ir stāsts par padevību un dominēšanu, ko iedvesmojusi un artistiski raksturo Filipa Glāsa, Sergeja Rahmaņinova un Lova Rīda mūzika. Biļetes iepriekšpārdošanā Preiļu kultūras centra kasē un Biļešu paradīzē.

Pirmdien, 25. martā notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas 70. gadadienas pasākums Preiļos. Programmā: plkst. 12:00 Dievkalpojums Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcā, plkst. 13:30 svinīgs brīdis pie politiski represēto pieminekļa Sāpju vainaga nolikšana, uzrunas, lūgšana. Pulksten divos dienā filmas “Rozes zem sniega” prezentācija kultūras namā.

Un vēl

Otrdien, 26.martā plkst. 15.00 Preiļu Galvenajā bibliotēkā svinīgi atklās Ģimenes digitālo aktivitāšu centru. Piedāvājums ir orientēts galvenokārt uz ģimenēm ar bērniem un dažāda vecuma skolēnu grupām, taču tiks gaidīti arī individuāli apmeklētāji neatkarīgi no vecuma vai iepriekšējas pieredzes tehnoloģiju izmantošanā. Preiļu Galvenajā bibliotēkā katram interesentam būs pieejamas izglītojoša satura tehnoloģiskās inovācijas. Piemēram, interaktīvs velobrauciens, kurā, neizejot no bibliotēkas, iespējams nodoties fiziskai aktivitātei un apskatīt Austrumlietuvas un Dienvidlatvijas populārākos tūrisma objektus. Jaunizveidotajā Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā ar apmeklētājiem strādās kompetenti bibliotekāri, kuri apguvuši mentoru apmācības kursu.

28. martā visas dienas garumā Ģimenes digitālo aktivitāšu centra apmeklētājiem tiks piedāvātas tematiskas izklaides, konkursus, radošās darbnīcas. Pirmdienās – piektdienās centrs būs atvērts no plkst. 9.00 līdz 18.00, sestdienās no plkst. 10.00 līdz 15.00.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Naudu pedagogu algu celšanai sola atrast līdz maija vidum; Būvdarbi Līvānu industriālajā zonā ir pieņemti ekspluatācijā; un Rīgā pulcējas Eiropas kosmosa industrijas darlīnieki

Līdzekļus pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildei valdības un Saeimas pārstāvji sola atrast līdz maija vidum, pēc tam grozot 2019.gada budžetu, tādējādi 1.septembrī nodrošinot pedagogu algu pieaugumu. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsver, ka pedagogiem izdevies parādīt "spēku, pedagogu vienotību un saliedētību". Piekrītot sadarbībai, pedagogu arodbiedrība tomēr brīdinājusi, ka nākamajā nedēļā, 27.martā, tās padome ārkārtas sēdē izvērtēs saņemto piedāvājumu, līdztekus lemjot par streika pieteikumu.


Konkurences Padome konstatējusi, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", iespējams, piedalījusies karteļa veidošanā tā dēvētajā "nanoūdens lietā". Konkurences padome informējusi "Rīgas satiksmi" un vairākus tirgus dalībniekus par iegūtajiem pierādījumiem, kas liecina par iespējamu aizliegtu vienošanos divās cenu aptaujās par nano-tehnoloģiskās ķīmijas piegādi pašvaldības uzņēmumā. Darījums veikts par līgumsummu vairāk nekā 800 tūkstošiem eiro. Ja konkurences padomes konstatētie fakti apstiprinās, lietas dalībnieku rīcībā var tikt konstatēts Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpums. Par šādu konkurences kropļošanu uzņēmumiem var tikt piemērots naudas sods līdz 10% no to iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.


Eiropas Savienība paziņojusi, ka tiks atvēlēti līdz 500 miljoniem eiro aizsardzības projektu finansējumam, arī tā dēvētā eirodrona izstrādei. Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka 100 miljoni eiro asignēti ierosinātajam drona projektam, blokam cenšoties mazināt atkarību no ASV tehnoloģijām. Jau ziņots, ka Brisele aktivizē centienus racionalizēt Eiropas tēriņus jaunu militāro iekārtu izstrādē, lai padarīto to efektīvāku izmaksu ziņā un samazinātu atkritumus.

Turpinām ziņas

Primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai Dunavas un Dignājas pagastā tiek veidoti feldšerpunkti. Šāds solis Jēkabpils novada pašvaldībai bija jāsper, jo pagastos pārtraukušas darbību ģimenes ārstu prakses. Lēmums domē pieņemts, ņemot vērā, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt veselības aprūpes pieejamību. Feldšerpunktus vadīs ārsta palīgi. Abu iestāžu uzturēšanu nodrošinās pašvaldība.

Būvniecības valsts kontroles birojs ekspluatācijā ir pieņēmis objektu “Fabrikas, Celtniecības un Stirnu ielas infrastruktūras jaunbūve un rekonstrukcija uzņēmējdarbības attīstībai Līvānu industriālajā zonā”. Būvdarbus veica SIA “Ošukalns”. Būvniecības darbi industriālajā zonā tika uzsākti 2017.gada martā un pabeigti 2018.gada 4.decembrī. Pēc veiktajiem infrastruktūras pārbūves darbiem Līvānu industriālā zona ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas. Projekta kopējās izmaksas – 3 miljoni 343 tūkstoši 758 eiro.

Un vēl

Atzīmējot Kosmosa industrijas dienu, Rīgā šodien ir pulcējušies šīs nozares vairāk nekā 100 dalībnieku no 10 Eiropas valstīm. Kosmosa industrijas dienu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), Igaunijas Ekonomikas ministriju un Lietuvas Ekonomikas ministriju. Latvija, Lietuva un Igaunija ir aktīvi iesaistījušās kosmosa aģentūras aktivitātēs. Latvija kopš 2015.gada ir aģentūras Eiropas Sadarbības valsts statusā un 2020.gadā izskatīs iespēju pievienoties aģentūrai kā asociēta vai pilntiesīga dalībvalsts.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta 2019.gada budžeta projektu; Tiesai nodod lietu par 237 tūkstoši eiro vērta nekustamā īpašuma izkrāpšanu Jēkabpils novadā; un Jēkabpils interešu apvienība “Literāts” aicina jaunus radošus dalībniekus.

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja 2019.gada valsts budžeta projektu. Par budžeta pieņemšanu nobalsoja 58 koalīcijas deputāti, savukārt pret balsoja 27 deputāti. Jau ziņots, ka 2019.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 6,4 miljardus, bet izdevumi 6,8 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti trīs miljardu eiro, bet izdevumi 2,8 miljardu eiro apmērā. 2019.gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt IKP pieaugums 2019.gadā prognozēts 3% apmērā.

Lielbritānija ir lūgusi Eiropas Savienību atlikt "Breksitu" līdz 30.jūnijam, šodien, uzrunājot parlamentu, paziņoja premjerministre Terēza Meja. Viņa pavēstīja, ka nosūtījusi vēstuli Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, kurā viņu informējusi, ka Apvienotā Karaliste vēlas Lisabonas līguma 50.pantā paredzēto izstāšanās periodu pagarināt. Tikmēr Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers uzskata, ka Eiropas Savienības samitā šonedēļ lēmums par "Breksita" atlikšanu netiks pieņemts. Intervijā raidorganizācijai "Deutschlandfunk" Junkers sacīja, ka sarunas par "Breksita" atlikšanu, visticamāk, būs jāpārceļ uz nākamo nedēļu.

Turpinām ziņas

Prokuratūra nodevusi Zemgales rajona tiesai krimināllietu par 237 tūkstoši eiro vērta nekustamā īpašuma izkrāpšanu Jēkabpils novadā. Lietā pie kriminālatbildības sauktas sešas personas par vairāku nekustamo īpašumu izkrāpšanu Zemgales reģionā un naudas līdzekļu legalizēšanu. Apsūdzības celtas par sešiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas veikti 2015. un 2018.gadā. Personas darbojās organizētā grupā un iepriekš rūpīgi sadalīja lomas un ar viltu ieguva nekustamos īpašumus.

Jēkabpilī pie tilta pār Daugavu vakar pēcpusdienā, saskrienoties trim automašīnām, notika ceļu satiksmes negadījums, kas apmēram uz stundu radīja transporta sastrēgumus Rīgas un Vienības ielās. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka satiksmes negadījumu izraisīja 1987.gadā dzimusi autovadītāja, kas vadot automašīnu PEUGEOT uzbrauca priekšā braucošajai - DODGE JOURNEY, kuru vadīja 1967.gadā dzimušais. No saņemtā trieciena šī automašīna ietriecās priekšā esošajā TOYOTA HILUX, kuru vadīja 1966.gadā dzimis vīrietis. Fotoreportāžu par satiksmes negadījuma izraisīto sastrēgumu var aplūkot portālā radio1.lv.

Jēkabpils policijas iecirknī vakar reģistrēts arī ielaušanās mēģinājums vasarnīcā Kūku pagastā, kur sabojātas trīs piekaramās atslēgas. Par šo pārkāpumu uzsākts kriminālprocess. Savukārt Gārsenes pagastā vakar, kāda 1989.gadā dzimuša vīrieša dzīvesvietā izņemtas 200 nelegāli uzglabātas cigaretes ar Baltkrievījas akcīzes markām. Tāpat arī divos gadījumos Jēkabpilī Rīgas un Neretas ielās aizturēti autovadītāji, kas pie stūres bija sēdušies alkoholisko dzērienu reibumā.

Un vēl

Jēkabpils interešu apvienība “Literāts” savās rindās aicina jaunus radošus dalībniekus. Tikšanās notiks sestdien, 27. aprīlī, plkst. 12 Jēkabpils galvenajā bibliotēkā. Tikšanās gaitā paredzēta diskusija par literāriem darbiem semināra formā, kā arī radoši un izziņu veicinoši uzdevumi. Pirms tam līdz 15. aprīlim e-pastā literaats@inbox.lv dalībniekiem jāiesūta desmit dzejoļi, viens stāsts, luga vai cits radošs darbs. Pievienoties Literātam aicināti dažāda vecuma radoši cilvēki, kuriem patīk savu pasaules redzējumu izteikt vcārdos.