2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kopš 1.jūlija čeku loterijā reģistrēti 1,5 miljoni čeku; Dailes teātris sāk simto sezonu; Un Jūlijs bijis otrs aukstākais 21. gadsimtā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug oficiāli noslēgto laulību skaits; Jēkabpilī aizdomās par narkotisko vielu realizāciju aizturēta četru personu grupa; un Pētījumā noskaidrots, cik Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izmanto, lai dotos uz ārzemēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Līvānu novadā jaunu darba vietu radīšanai atjaunots ceļš Pētermuiža - Kūdras purvs;  Savākti 10 tūkstoši parakstu par PVN samazināšanu medikamentiem; un Jēkabpils jaunietes triumfē pirmajā Latvijas čempionātā kanikrosā jeb biatlonā ar suni.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kopš 1.jūlija čeku loterijā reģistrēti 1,5 miljoni čeku; Dailes teātris sāk simto sezonu; Un Jūlijs bijis otrs aukstākais 21. gadsimtā


Čeku loterijā jūlija laikā reģistrēti 1 miljons 565 tūkstoši 458 čeki, biļetes vai kvītis. No 1.jūlija sāka darboties čeku loterija un pirkumu jeb pakalpojumu čekus var reģistrēt vietnē "www.cekuloterija.lv". Lai piedalītos loterijā un pretendētu uz naudas laimestiem, kā arī uz padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētajām papildu balvām, tīmekļa vietnē ir jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete par kopējo summu vismaz pieci eiro. 

Kopš valdības izveidošanas 23.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Latvijai nevēlamo ārvalstu pilsoņu sarakstā iekļāvis 161 cilvēku. Rēķinoties ar informācijas pieejamības raksturu un valsts drošības interesēm, ministrija nevarot sniegt plašākus komentārus šajā jautājumā.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) no Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcijas projektā iesaistītajiem būvniekiem grasās gan atprasīt vairāk nekā divus miljonus eiro lielo avansu, gan piedzīt no viņiem līgumsodu 2,3 miljonu eiro apjomā. Tikmēr būvfirmas "ReRe grupa" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš pauda cerību, ka izdosies panākt ar pasūtītājiem izlīgumu, bet pretējā gadījumā būvnieki esot gatavi "cīnīties līdz pēdējam".

Turpinām ziņas


Šogad apaļa jubileja arī Dailes teātrim. Tas aizvadīs 100. sezonu, jubilejas gadā skatītājiem piedāvājot 14 jauniestudējumus un koncertus. Kaut arī teātra sezona vēl tikai priekšā, neformāli par tās sākumu var uzskatīt tradicionālo dailēniešu jeb visu teātra darbinieku pulcēšanos uz pirmssezonas kopsapulci un kopbildi. Kā ierasts, pirms gaidāmās sezonas sākuma Dailes teātra ļaudis pulcējās uz neformālu tikšanos, lai gandrīz visu 230 darbinieku lokā pārspriestu nākotnes plānus un atcerētos iepriekšējo sezonu. Tajā tika nospēlētas aptuveni 500 izrādes 180 tūkstošiem skatītāju. Turklāt teātra vadības uzrunā īpašs uzsvars tika likts uz rekorddaudzajām 17 “Spēlmaņu nakts” nominācijām.

Jau ziņots, ka no ceturtdienas, 1. augusta, akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā samazināts par 15%. Tas gan nenozīmē, ka no vakardienas visos veikalo alkohols kļuva lētāks, jo vēl jāpārdod iepriekš sagādātos alkoholu. Taču pie Igaunijas robežas cenas sarukušas jau no vakardienas, jo to gaidīja un iepirkties bija ieradušies igauņu un somu grādīgo dzērienu pircēji, kuru dēļ akcīze arī tika mazināta.

Un vēl


Jūlija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,2C, kas ir 1,2C zem mēneša normas, kļūstot par otro aukstāko jūlija mēnesi 21. gadsimtā, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Mēneša minimālā gaisa temperatūra +3,8C tika novērota 13. jūlijā Madonā un Zosēnos, bet mēneša maksimālā gaisa temperatūra +32,1C tika novērota 28. jūlijā Ventspilī. Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā jūlijā bija 87,3 mm, kas ir 15% virs mēneša normas (75,7 mm). Visvairāk nokrišņu bija Zosēnos- 133,8 mm, bet vismazāk nokrišņu - Liepājā (34,9 mm).

Brīvdienās būs lielākoties mākoņains laiks. Sestdien vietām gaidāms lietus, bet svētdien Latvijas teritoriju no ziemeļaustrumiem šķērsos nokrišņu zona, daudzviet līs, kā arī lokāli iespējams pērkona negaiss, naktīs vietām gaidāma migla. Gaiss naktīs atdzisīs līdz +7…+12°, tikai dažviet, saglabājoties biezākai mākoņu segai, gaiss būs siltāks: +12…+17°, bet dienās tas iesils līdz +15…+20°. Nākamās nedēļas sākumā nokrišņi mitēsies un biežāk uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra saglabāsies līdzīga kā iepriekšējās dienās, tikai, tuvojoties nedēļas vidum, ar rietumu puses vējiem Latvijas teritorijā ieplūdīs siltāks gaiss, un daudzviet termometra stabiņš pacelsies virs 20° atzīmes.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Šogad aprit trīsdesmit gadi, kopš Baltijas valstu iedzīvotāji 1989. gada 23. augustā vienojās akcijā «Baltijas ceļš» ˗ divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās 600 km garā «Baltijas ceļā». Tā bija vērienīgākā miermīlīgā protesta akcija Baltijas valstu vēsturē, kurā trīs Baltijas valstis apliecināja vienotību cīņā par neatkarības atgūšanu. Lai godinātu, atcerētos, saglabātu un nodotu tālāk atmiņas par šo notikumu, no 6. augusta līdz 1. septembrim Saukas bibliotēkā būs apskatāma foto izstāde  «Saucieši «Baltijas ceļā»».  Akciju un sauciešu dalību tajā iemūžināja Jānis Lācis.


Par godu Baltijas ceļa 30.gadadienai, Pļaviņu novadā, 24. augustā aicina visus interesentus neatkarīgi no vecuma un fiziskās sagatavotības  uz Pļaviņu Daugavas promenādes pusmaratonu! Dalībniekiem piedāvās kādu no distancēm izvēlēties veikt skrienot, nūjojot vai ejot! Turklāt tiks piedāvāta iespēja pēc izvēles startēt “Latvijas” 7 km distancē vai “Baltijas” 21 km distancē. Pašiem mazākajiem dalībniekiem būs sagatavota īpaša VENDEN 500 m distance, savukārt bērniem un jauniešiem no 7 līdz 18 gadiem būs iespēja startēt Jauniešu 2 km distancē vai atklātajās grupās “Latvijas” vai “Baltijas” distancēs. Pasākuma kulminācija būs “dzīvā ķēde” uz Pļaviņu promenādes, kad, tieši tāpat kā pirms 30 gadiem “Baltijas ceļā”, aicināsim visus iedzīvotājus atkal sadoties rokās!


Domājot par austrumu pierobežas apdzīvotības saglabāšanu no valsts drošības viedokļa, Baltinavas novada pašvaldība aicina Eiropas Savienības austrumu pierobežas teritorijās izdarīt atkāpi no novadu veidošanas kvantitatīvajiem kritērijiem vai piemērot atsevišķus kritērijus pierobežas novadiem pie ES ārējās sauszemes robežas, teikts novada deputātu vēstulē valdības vadītājam un Saeimas frakcijām. Baltinavieši atgādina Kariņa valdības deklarācijā pausto, kur solīts izvērtēt otrā līmeņa pašvaldību ieviešanas nepieciešamību. Tāpēc deputāti aicina neveikt pirmā līmeņa pašvaldību reformu, kamēr nav atbildes, vai būs otrā līmeņa pašvaldības, kādas tās būs un kādas funkcijas tiks pārceltas no pirmā uz otrā līmeņa pašvaldībām.



Turpinām ziņas


Krustpils novadā, no šīs nedēļas darbu sākusi jauna sabiedrisko attiecību speciāliste – Justīne Iie, kas Jēkabpils sabiedrībā līdz šim plašāk pazīstama kā žurnāliste. Līdzšinējā sabiedrisko attiecību speciāliste Monika Kauranena ir devusies ilgstošā atvaļinājumā. Sarunā ar Radio1.lv Justīne Iie atzina, ka jau gadu nestrādājusi savā profesijā, respektīvi, žurnālistikā un viņai ļoti pietrūcis šīs jomas. Līdz ar to, saņemot piedāvājumu strādāt Krustpils novada pašvaldībā, kā sabiedrisko attiecību speciālistei, piekritusi, jo saskatījusi iespēju strādāt žurnālistikai līdzīgā profesijā. Justīne Iie teic, ka sabiedrisko attiecību speciālista pienākumos, līdzīgi kā žurnālista, ir svarīga komunikācija ar cilvēkiem, jāraksta relīzes un droši varot teikt, ka darbs nav monotons, kas viņai ir ļoti svarīgi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.
No 23.jūlija līdz 1.augustam Sanktpēterburgā, Krievijā noritēja Starptautiskā ekonomikas olimpiāde, kurā piedalījās arī Latvijas komanda un ieguva trīs bronzas un trīs sudraba medaļas. Kopumā par medaļām cīnījās 131 skolēns no 24 valstīm. Sarežģītā sacensībā Elīza Elizabete Bicāne no Rīgas tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas, Elīza Ozola no Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas un Kārlis Eiduks no Olaines 1. vidusskolas izcīnīja bronzas medaļas un un sudraba medaļas ieguva Artūrs Jānis Ņikitins un Emīls Limanāns no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, kā arī Aleksejs Popovs no Rīgas 10.vidusskolas. Šogad uz Starptautisko ekonomikas olimpiādi devās divas komandas no Latvijas, un kopumā Latviju pārstāvēja desmit skolēni, tajā skaitā Juris Skutelis no Viesītes vidusskolas, Aiva Juste no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Mārcis Gritāns no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Izolde Bernadeta Ozoliņa no Valmieras Viestura vidusskolas.


Un vēl


Vakar no Rīgas uz Aglonu devās pirmā svētceļnieku grupa. Šis svētceļojums sākās no Rīgas Kristus Karaļa draudzes un Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles. Ceļā plānots pavadīt 13 dienas. Svētceļnieku vidū ir kundzes gados, daudzbērnu ģimene un pat suns. Svētceļnieku maršruts vedīs gar Daugavu un viena no nakšņošanas vietām būs Jēkabpils. Turpmāk gandrīz katru dienu no dažādām Latvijas vietā ceļā dosies kāda svētceļnieku grupa, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā, kas notiks 15. augustā. 


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug oficiāli noslēgto laulību skaits; Jēkabpilī aizdomās par narkotisko vielu realizāciju aizturēta četru personu grupa; un Pētījumā noskaidrots, cik Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izmanto, lai dotos uz ārzemēm.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam nav pārliecības par to, vai partijas tiešām deklarējušas visus Eiropas Parlamenta vēlēšanu tēriņus. KNAB norāda, ka visticamāk, ir bijuši tēriņi, ko partijas nav norādījušas un sācis Eiroparlamenta vēlēšanu deklarāciju pārbaudi. Tās rezultāti būs zināmi pēc pusgada.Tiek izvērtēta arī iespēja nākotnē partijām uzlikt par pienākumu uzglabāt visus materiālu paraugus, kurus tās izvieto priekšvēlēšanu periodā, turklāt arī publicēt visus savus apmaksātas reklāmas paraugus pirms vēlēšanām.


Ikviens strādājošais savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā šobrīd var redzēt pārrēķināto individuālo prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, ko katram darbiniekam individuāli VID prognozē divas reizes gadā atkarībā no viņa iepriekš saņemtā ienākumu apmēra. Tādējādi daļai darbinieku var mainīties tā atalgojuma daļa, kurai netiek piemēroti algas nodokļi, un attiecīgi arī atalgojuma kopējais apmērs. VID atgādina, ka tad, ja strādājošais nesen uzsācis darba gaitas, vai ir strauji palielinājušies ienākumi, tas Elektroniskās deklarēšanas sistēmā var atzīmēt, lai neapliekamo minimumu nepiemēro. Nākamais VID prognozētā neapliekamā minimuma pārrēķins tiks veikts 1.janvārī.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka pēdējos trīs gados noslēgto laulību skaits palielinās – ar katru gadu to ir par 150 līdz 200 vairāk. Bet šā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 4 tūkstoši 730 laulības, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir par 260 laulībām vairāk. Pašlaik oficiāli noslēgto laulību skaits ir stabils – ap 13 tūkstoši laulību gadā.


Turpinām ziņas


23. jūlijā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes policisti Jēkabpilī aizturēja personu grupu par narkotisko vielu nelegālu apriti. Veicot sankcionētas kratīšanas šo personu dzīvesvietās un automašīnā, tika atrasti un izņemti realizācijai paredzēti vairāki polietilēna iepakojumi ar gaišas krāsas pulverveida vielu un viens iepakojums ar zaļganbrūnas augu valsts izcelsmes vielu. Sākotnējā ekspertīze liecina, ka izņemts vairāk nekā 50 gramu amfetamīna un neliels daudzums marihuānas. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana. Trīs aizturētās sievietes, kuras dzimušas 1982., 1993. un 1997. gadā, iepriekš nav sodītas. Savukārt 1989.gadā dzimušais aizturētais vīrietis jau iepriekš ir sodīts par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Plašāk lasiet – portālā Radio1.lv.

Baidoties no bojāta aizsprosta sagrūšanas, Lielbritānijas policija devusi rīkojumu evakuēt veselu pilsētu. Dārbišīras policija aicinājusi Veilibridžas iedzīvotājus evakuēties, norādot, ka pastāv “nopietni draudi dzīvībai”. Veilbridžas pilsētiņā, kas atrodas Anglijas vidienē aptuveni 280 kilometrus no Londonas, ir aptuveni 6 tūkstoši 500 iedzīvotāju. Pēc pagājušajā nedēļā piedzīvotā karstuma viļņa pēdējās dienās apgabalā ir stipri lijis, - tas bojājis pilsētas tuvumā esošā, 19. gadsimtā izveidotā rezervuāra aizsprosta sienu, kurai sabrūkot ar ūdens vilni tiktu applūdināta pilsētiņa, bojājot ēkas un apdraudot cilvēku dzīvības. 

Un vēl


Daudzi vasarā dodas atvaļinājumā, – “Kantar TNS” veiktā aptaujā noskaidrots, cik cilvēku brīvdienas izmanto, lai dotos uz ārvalstīm. Aptauja rāda, ka 66% algotu darbu strādājošo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem šajā vasarā jau ir bijuši vai plāno doties atvaļinājumā, savukārt 28% nav bijuši vai pat neplāno doties garākās brīvdienās. Savukārt 42% algotu darbu strādājošo Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka savu atvaļinājumu pavadīja vai plāno pavadīt Latvijā, savukārt 23% ārzemēs. Katrs trešais atzinis, ka atvaļinājuma laikā atpūtīsies gan Latvijā, gan ārvalstīs.



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Līvānu novadā jaunu darba vietu radīšanai atjaunots ceļš Pētermuiža - Kūdras purvs;  Savākti 10 tūkstoši parakstu par PVN samazināšanu medikamentiem; un Jēkabpils jaunietes triumfē pirmajā Latvijas čempionātā kanikrosā jeb biatlonā ar suni.


Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir atteicies no solītā visaptverošā tieslietu sistēmas audita, kura izmaksas tika lēstas ap pusmiljonu eiro, raksta "Latvijas Avīze". Ideju veikt šādu auditu Bordāns tika pieteicis šā gada februāra sākumā - pēc tam, kad Saeima lēma par viņa partijas biedra Jura Juraša izdošanu kriminālvajāšanai. Tolaik tika teikts, ka šāds visaptverošs tieslietu sistēmas audits izmaksāšot līdz pusmiljonam eiro. Patlaban tiueslietu ministrs no savas ieceres ir atteicies.


Līvānu novadā, ieguldot 216 tūkstoši 613 eiro, uzņēmējdarbības attīstīšanai rekonstruēts ceļš Pētermuiža - Kūdras purvs. Atjaunošanas darbu laikā veikta grāvju tīrīšana, caurteku izbūve, asfalta ieklāšana 640 metru garumā, apzaļumošana, nogāžu nostiprināšana, ceļa zīmju uzstādīšana un horizontālo apzīmējumu ieklāšana. Autoceļa atjaunošanas darbus veica ceļu būves firma SIA "Binders", būvuzraudzību IK "Aleksejs Ivanovs", bet autoruzraudzību nodrošināja SIA "Projekts EAE". Plānots, ka projekts ļaus radīt četras darba vietas un piesaistīt investīcijas vismaz 156 tūkstoši 950 eiro apmērā.


Lielbritānijas jaunais premjerministrs Boriss Džonsons cietis pirmo vēlēšanu neveiksmi kopš stāšanās amatā, Konservatīvajai partijai ceturtdien zaudējot starpvēlēšanās par svarīgu parlamenta vietu. Velsā cīņā par Brekonas un Radnoršīras vietu Lielbritānijas parlamentā liberāldemokrāte Džeina Dodsa uzveikusi līdzšinējo deputātu toriju Krisu Deivisu, gūstot uzvaru ar 4,5 procentpunktu pārsvaru. Eioroskeptiķu kustības veterāna Naidžela Farāža Breksita partija ierindojusies trešajā vietā, apsteidzot leiboristus, kas palikuši ceturtie. Līdz ar Konservatīvās partijas sakāvi ceturtdienas starpvēlēšanās Džonsonam Pārstāvju palātā ir darboties spējīgs vairākums ar tikai vienas balss pārsvaru.



Turpinām ziņas


Jaunā Liepājas cietuma uzbūvēšana ļautu īstenot reformas soda izpildes sistēmā Latvijā. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure norāda, ka Liepājas cietuma uzcelšana ļautu strādāt pie izmaiņām soda izpildē Latvijā, taču līdz ar Liepājas cietuma būvniecības atlikšanu arī reformām nepieciešamais likumprojekts tiek bremzēts. Pašreizējie apstākļi cietumos neļauj runāt par jēgpilnu un mūsdienīgu soda izpildi. Jaunā iestāde ļautu slēgt četrus cietumus, arī Jēkabpilī, kuru stāvoklis šobrīd ir kritisks. 23.augustā valdībā plānots lemt par finansējuma piešķiršanu. 


Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” savākti 10 tūkstoši parakstu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu līdz 5% medikamentiem. Parakstu vākšana sākta 2018.gada decembra vidū. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Arnis Bedikers. Viņš uzskata, ka Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem starp daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tāpēc iniciatīvā pausts aicinājums Saeimai un Veselības ministrijai samazināt PVN likmi zālēm līdz 5%. Vismaz 10 tūkstošu parakstu savākšana dod iespēju iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Un vēl

Jūlija beigās Iecavas novadā norisinājās sacensības kanikrosā ar šķēršļiem jeb biatlonā ar suni, kurām pirmo reizi bija Latvijas čempionāta statuss. Kopumā dažādās vecuma un meistarības grupās startēja 98 dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm, viņu vidū arī jēkabpilieši no biedrības “Lūšu ķepas K9”. Jauniešu grupā uz goda pjedestāla visiem trīs pakāpieniem kāpa jēkabpilietes. Par pirmajām Latvijas čempionēm jauniešu grupā kļuva Annija Degtereva un Šveices aitu suns Fiba. Otrajā vietā ierindojās Amanda Lapsa un labradors Grēta. Bet bronzas medaļas saņēma Elizabete Medzjuta un vācu aitu suns Gera. Elizabete saņēma arī medaļu par trāpīgāko šaušanu, jo bija vienīgā, kas precīzi sašāva visus piecus mērkus. Savukārt senioru grupā bronzas medaļas izcīnīja jēkabpiliete Olga Medzjuta un vācu aitu suns Gera.

Atstājiet komentāru