2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit 30 gadi kopš vēsturiskās akcijas “Baltijas ceļš”; Plāno saglabāt nemainīgu samazinātā 5%PVN likmi dārzeņiem, augļiem un ogām; un Kā Jēkabpilī atzīmēs Zinību dienu?

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte vēršas pēc starptautiska atbalsta; Veselības nozares reformu turpināšanai nākamgad nepieciešami 144 miljoni eiro; un Slovēnija sākusi nožogojuma būvniecību uz robežas ar Horvātiju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Rīgas pils Svētā Gara tornī pacelti trīs Baltijas valstu karogi; "PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās pirmajā dienā izmaksāti 32 miljoni eiro un Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās sāksies silta un sausa laika periods.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit 30 gadi kopš vēsturiskās akcijas “Baltijas ceļš”; Plāno saglabāt nemainīgu samazinātā 5%PVN likmi dārzeņiem, augļiem un ogām; un Kā Jēkabpilī atzīmēs Zinību dienu?

Šodien aprit 30 gadi kopš vēsturiskās akcijas “Baltijas ceļš”, kas norisinājās Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Tās laikā, 1989. gada 23. augustā plkst. 19.00, apmēram divi miljoni cilvēku, sadevušies rokās, vismaz 15 minūtes veidoja apmēram 670 km garu dzīvo ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas - Tallinu, Rīgu un Viļņu. Šī demonstrācija tika sarīkota, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem notikumiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis. Baltijas ceļš notika tieši 50 gadus pēc Molotova–Ribentropa pakta parakstīšanas, kad 1939. gada 23. augustā PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Eiropas austrumu un ziemeļu daļā.

Visā latvijā šodien norisināsies pasākumi veltīti Baltijas ceļa 30 gadienai. Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē Jēkabpils pilsētas bibliotēka aicina uz Daiņa Ormaņa fotogrāfiju izstādes “Jēkabpilieši Baltijas ceļā” /Baltijas ceļam – 30/ atklāšanu. Fotogrāfs, jēkabpilietis Dainis Ormanis aktīvi piedalījies gandrīz visos Latvijai nozīmīgos pasākumos, iemūžinot tos fotogrāfijās. Bijis arī Baltijas ceļa neaizmirstamo notikumu aculiecinieks.

“PNB banka” paziņoja, ka vakar vērsusies tiesā pret Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pagājušās nedēļas lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu bankā, kā arī noguldījumu nepieejamību. Tiesai dienas laikā, proti, jau piektdien, 23.augustā, lieta ir jāierosina vai jāatsaka.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, vakar tiekoties ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, paudis atbalstu idejai uzsākt mēnesi ilgas sarunas, lai novērstu bezvienošanās breksitu, taču noraidījis iespēju, ka Eiropas Savienība varētu piekrist kādiem būtiskiem kompromisiem. Tāpat kā Vācijas kanclere Angela Merkele, arī Makrons atbalstīja ideju uzsākt 30 dienas ilgas sarunas, lai rastu risinājumu Īrijas robežas problēmai.

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrija apņēmusies saglabāt nemainīgu samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa jeb PVN likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām arī pēc 2020.gada, līdz kuram šī likme ir noteikta. Tikmēr Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē diskutē par nepieciešamību samazināto PVN likmi piemērot arī citiem ikdienas patēriņa produktiem, īpaši gaļas nozarē, kurā ir liels pelēkā tirgus īpatsvars.

Aptaujā par administratīvi teritoriālo reformu Vārkavas novadā savu viedokli izteikuši tikai 83 iedzīvotāji. Tie, kas atbildējuši, ka vēlas saglabāt Vārkavas novadu kā atsevišķu teritoriju un tādu ir lielākā daļa respondentu, kā galvenos argumentus norādījuši, ka Vārkavas novads ir mazs, bet pietiekami spēcīgs, lai pastāvētu atsevišķi, tam esot spēcīga vadītāja un domes speciālisti esot atsaucīgi un viegli pieejami, pievienošanās citiem novadiem radīšot nomales efektu. Tikmēr respondenti, kas nepiekrīt Vārkavas novada kā patstāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanai, savos komentāros kā galvenos argumentus minējuši, ka esošā pārvaldes forma ir neefektīva un šāda Latvijas sadrumstalotība mazos novados neveicinās valsts attīstību.

Un vēl

Pavisam drīzi sāksies jaunais mācību gads. Jēkabpilī, 2.septembrī Zinību dienu jeb jaunā mācību gada sākšanos  atzīmēs ar radošām darbnīcām, kas norisināsies Tautas namā. Uz tām aicina mazākos Jēkabpils iedzīvotājus kopā ar ģimeni. Radošajās darbnīcās leļļu meistara vadībā būs iespējams iemācīties, kā pašam uztaisīt lelli. Darbnīcu vadīs leļļu mākslinieks Jurijs Abramenko. Darbnīcas sākums plkst. 12.30. Pēc darbnīcas Jēkabpils Tautas namā būs iespēja noskatīties animācijas filmu “Lote un pazudušie pūķi”. Pasākums bez ieejas maksas.


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novadā no 1.septembra pieaugs maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Pakalpojums kļūs dārgāks, jo pieaug maksa par dabas resursu nodokli. Pašvaldības lēmums paredz, ka vienam daudzdzīvokļu un individuālās mājas iedzīvotājam, kurš izmanto pašvaldības noteiktās atkritumu savākšanas vietas un norēķinās par pakalpojumu ar pašvaldību, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma tarifu mēnesī būs 1,22 eiro bez PVN, līdzīnējo 0,71 eiro bez PVN vietā. 

Riebiņu novada domes sēdē pieņemts lēmums apstiprināt un parakstīt pilnvarojuma līgumu ar Rēzeknes novada domi par licencētās makšķerēšanas organizēšanu Rušona ezerā. Līdz šim Riebiņu novada dome veica licencētās makšķerēšanas nodrošināšanu un apsaimniekošanu visā Rušona ezerā. Līguma termiņš ar Rēzeknes novada domi beidzās 30.maijā. Tā kā arī turpmāk Riebiņu novada dome apņemas veikt licencētās makšķerēšanas nodrošināšanu un apsaimniekošanu, nepieciešams pagarināt šo pilnvarojuma līgumu, ko Rēzeknes novada dome jau ir izskatījusi un apstiprinājusi.

Riebiņu novada trīs un vairāk bērnu ģimenēm, ja bērns mācās Riebiņu novada izglītības iestādēs, vecumā no pirmsskolas līdz 9. klasei ir iespēja saņemt pabalstu mācību līdzekļu iegādei  15 eiro apmērā, uzsākot jauno mācību gadu. Lai saņemtu pabalstu, jāiesniedz iesniegums novada pagastu sociālajām darbiniecēm.

Turpinām ziņas

Riebiņu novada dzimtsarakstu nodaļa aicina novada pārus, kas vēlas publiski atzīmēt savas sudraba vai zelta kāzu jubilejas, pieteikties Riebiņu novada dzimtsarakstu nodaļā. Tālrunis uzziņām 65392658  vai e-pasts dzimtsaraksti@riebini.lv

Pasākuma “Veselīga dzīvesveida nometne” Eiropas Sociālā fonda projektā “Veselības veicināšanas un slimības profilakses pakalpojumu uzlabošanas pasākumi Riebiņu novadā, 1.kārta” tika organizēta trīs dienu dienas nometne par veselīgu dzīvesveidu, kurā dalībnieki klausījās gan lekcijas, gan piedalījās dažādās fiziskajā aktivitātēs. Lekcijas bija par veselīgu uzturu; veselīgiem dzērieniem, to pagatavošanu; par personīgo mērķu uzstādīšanu veselīgam dzīvesveidam; ārsta lekcija par veselīgu dzīvesveidu.  Pasākuma dalībnieki piedalījās dažādās fiziskās aktivitātēs: vingrošana, dejas, pārgājiens gan 5 km garumā, gan 8 km garumā un velobrauciens 26 km garumā. Pasākumā tika veikta visu dalībnieku aptauja pasākuma efektivitātes novērtēšanai. Izvērtējot nometnes dalībnieku sniegtās atbildes anketās, tad visi pasākuma dalībnieki bija ļoti apmierināti ar pasākuma organizāciju un pasākuma saturu.

Un vēl par kultūras pasākumiem


Galēnu kultūras namā 24. un 25. augustā “Bērtuldiena Galēnos”.  

24. augustā plkst. 12.00 Vydsmuižas baznīcā svētā kapusvētku Mise, bet plkst. 13.00 kapusvētki  Galēnu kapos. Plkst. 20.00 humoristisko skeču programma Griškānu kultūras namā teātra kolektīva “Aizspogulija” izpildījumā, bet plkst. 22.00 balle kopā ar Arni un Stasiku un Dj Rūda diskotēku.

25. augustā plkst. 8.00 tirgus Galēnu centrā. Tek aicināti pārdot un pirkt gribētāji! Plkst. 10.30 tirgus jampadracis. Piedalās: Rudzātu teātra kopa “Okūts”, folkloras kopa no Varakļāniem un Galēnu KN pašdarbnieki. Zupas vārīšana un baudīšana, loterija un vizināšanās karietē. Plkst. 13.00 Vydsmuižas baznīcā svētā Mise.

30.augustā pulksten 19. Riebiņu kultūras centrā – Riebiņu novada jaunības svētki. Pulksten 22 ballīte kopā ar grupām Latgalīšu reps un Unknown artist.

Stabulnieku kultūras namā 7. septembrī dzejas dienas - muzikāli literārs pasākums “Dvēseles variācijas”. Īpašais viesis – dzejniece Inta Špillere. Sākums plkst. 11.00.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte vēršas pēc starptautiska atbalsta; Veselības nozares reformu turpināšanai nākamgad nepieciešami 144 miljoni eiro; un Slovēnija sākusi nožogojuma būvniecību uz robežas ar Horvātiju; 


Latvijas Universitāte vēršas Eiropas Universitāšu asociācijā pēc starptautiska atbalsta, norādot uz valdības lēmuma pieņemšanas novilcināšanu un juridiski vērtējama procesa politizēšanu Latvijas Universitātes rektora vēlēšanās. Augstskola uzskata, ka notiek tās autonomijas pārkāpumus, un vēlas to apturēt. Latvijas Universitāte vēstulē arī uzsvēra, ka daļa Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu rektori un vadītāji lūguši Ministru kabinetu nepārkāpt autonomiju, ko likums paredz augstākās izglītības institūcijām Latvijā. 


Veselības nozares reformu turpināšanai nākamgad nepieciešami 144 miljoni eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušais Finanšu ministrijas ziņojums par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem. Vislielākais finansējums jeb 58,9 miljoni eiro nepieciešami reformām, kas saistītas ar veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu. Vēl viens finansiāli ietilpīgs pasākumu kopums paredzēts onkoloģisko saslimšanu diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai, kam nākamgad nepieciešami 24,3 miljoni eiro. 


Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce pieprasījis paskaidrojumus no Dundagas novada domes par lēmumu atbrīvot no amata Kolkas pagasta pārvaldes vadītāju Aldi Pinkenu. Pūce norāda, ka ir saņēmis iedzīvotāju sūdzības, par to, ka Dundagas novada domē netiek ievēroti labas pārvaldības principi. Kā ziņots, vakar pie domes pulcējās ap 350 cilvēku, prasot Pinkenu amatā atjaunot vai arī atkāpties. 


Patērētāju tiesību aizsardzības centrs piemērojis 20 000 eiro naudas sodu būvniecības, remonta un sadzīves preču tīkla uzņēmumam SIA “Kesko Senukai Latvia” par pārkāpumiem cenu norādīšanā. Administratīvās lietas ietvaros centrs secinājis, ka “Kesko Senukai Latvia” patērētājiem adresē maldinošus pazeminātas cenas speciālos piedāvājumus, tostarp izmanto nepamatoti sadārdzinātu vai neesošu preces sākotnējo jeb standarta cenu, pirkuma gadījumos nenodrošina reklamētās vai patērētājiem piedāvātās atlaides piemērošanu. 


Ziņu turpinājumā ārvalstu vēstis


Slovēnija sākusi nožogojuma būvniecību vēl vienā posmā uz robežas ar Horvātiju, šādi cenšoties apturēt imigrantu nelegālu iekļūšanu valstī, kas pēdējā laikā notiek arvien lielākā apjomā. Slovēnijas policija šā gada septiņos mēnešos reģistrējusi 7415 nelegālos imigrantus, un tas ir pieaugums par 56%, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, arvien lielākam skaitam nelegālo imigrantu cenšoties nokļūt pārtikušajās rietumvalstīs caur Balkāniem. 


Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans 16.septembrī Ankarā ar saviem Krievijas un Irānas kolēģiem rīkos sarunas par Sīrijas jautājumu. Turcija Sīrijas konfliktā atbalsta nemierniekus, bet Irāna un Krievija – Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu. Neskatoties uz to, puses ir cieši sadarbojušās, cenšoties atrast politisku risinājumu jau astoņus gadus ilgušajam karam. 


Reti kurai ģimenei būs pa kabatai apmeklēt Japānu, lai klātienē redzētu savu atvašu startu 2020.gada Tokijas olimpiskajās spēlēs, jo viesiem jārēķinās ar līdzšinējās olimpiādēs nepieredzētu dārdzību. Trīs līdz četru zvaigžņu viesnīcās istabas cena par diennakti olimpisko spēļu laikā Tokijā ir sasniegusi 1000-1500 dolāru. Dārgākās olimpiskās viesmīlības pakas Japānā piedāvā par 60 000 dolāru, kas paredz luksusa servisu atklāšanas un noslēguma ceremonijās, kā arī iespēju deviņas dienas īpašās vietās vērot vieglatlētu sacensība.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Rīgas pils Svētā Gara tornī pacelti trīs Baltijas valstu karogi; "PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās pirmajā dienā izmaksāti 32 miljoni eiro un Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās sāksies silta un sausa laika periods.


Svinot “Baltijas ceļa” 30. gadadienu, šodien Rīgas pils Svētā Gara tornī tika pacelti trīs Baltijas valstu karogi, tādējādi simbolizējot kaimiņtautu vienotību un likteņkopību. Karogu pacelšanas pasākumā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, akcijas “Baltijas ceļš” organizatore, eiroparlamentāriete Sandra Kalniete, Lietuvas vēstniecības vadītāja vietnieks Toms Grabausks un Igaunijas vēstniecības vadītāja vietniece Karmena Lausa. Pasākumā piedalījās arī trīs bērni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, simboliski pārstāvot Baltijas jauno paaudzi. Latviju pārstāvēja Latvijas Tautas frontes līdera Daiņa Īvāna mazdēls.


Valsts prezidents Egils Levits pirms 30 gadiem Baltijas ceļa laikā atradās pie Brīvības pieminekļa, kur pulcējās milzums laužu un cilvēku ķēdes vietā tas izvērties par lielu mītiņu. Diemžēl vēsturiskie kadri, kurus Levits iemūžinājis no šī vēsturiskā notikuma, zuduši nebūtībā, jo fotoaparātu atceļā uz mājām viņš aizmirsis taksometrā un nav atguvis. Vērtējot Baltijas ceļu, prezidents uzskata, ka tam nav līdzīga piemēra Eiropas vēsturē. Tik unikāls masu nevardarbīgas pretošanās piemērs, kurš vainagojies ar rezultātu – trīs Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu – nav pieredzēts. Viņa skatījumā šai Baltijas valstu vēsturiskajai pieredzei un mūsu skatījumam uz vēstures notikumiem būtu jāieņem “pienācīga vieta kopējā Eiropas vēstures skatījumā”. Prezidents uzser, ka “Baltijas ceļš ir ļoti unikāls tādēļ, ka tas ir masu nevardarbīgas pretošanās piemērs. 

Jau ziņots, ka visā Latvijā šodien norisinās pasākumi veltīti Baltijas ceļa 30 gadienai. Šajā brīdī Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē Jēkabpils pilsētas bibliotēka ir atklāta Daiņa Ormaņa fotogrāfiju izstādes “Jēkabpilieši Baltijas ceļā” /Baltijas ceļam – 30/, kurā var vērot Baltijas ceļa aculiecinieka iemūžinātos kadrus ar jēkabpiliešu piedalīšanos šajā miera akcijā.


Turpinām ziņas


Vakar, pirmajā valsts garantēto atlīdzību izmaksu dienā, gandrīz 6 tūkstoši 600 AS "PNB Banka" klientu saņēma savus finanšu līdzekļus. Kopā no Noguldījumu garantiju fonda izmaksāti gandrīz 32 miljoni eiro jeb 11,5% no visas izmaksājamās summas. Pilnīgai garantēto atlīdzību izmaksai AS "PNB Banka" klientiem būs nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Kļuvis zināms kādas algas saņem valsts prezidenta Egila Levita padomnieki. Padomniece tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos, padomnieku biroja vadītāja Irēna Kucina saņem 3 tūkstoši 968 eiro, padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga mēnesī saņem 3 tūkstoši 421 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tikpat lielu mēnešalgu saņem arī prezidenta ārlietu padomniece Solveiga Silkalna un prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš. Savukārt prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps mēnesī saņem 2 tūkstoši 993 eiro pirms nodokļu nomaksas. Padomnieki, kas strādā uz daļēju slodzi - padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa saņem 428 eiro, bet padomniece modernas valsts un ilgtspējības jautājumos Elīna Pinto saņems 458 eiro. Minētie atalgojumi ir pirms nodokļu nomaksas.


Francijas prezidents Emanuels Makrons  paziņojis, ka plašie savvaļas ugunsgrēki Amazones lietus mežos Brazīlijā ir "starptautiska krīze", un aicināja pievērsties šim jautājumam "lielā septiņnieka" apspriedē, kas šajā nedēļas nogalē notiks Francijas kūrortpilsētā Biarricā."Mūsu nams deg. Burtiski. Amazones lietus mežs – plaušas, kas saražo 20% no mūsu planētas skābekļa – deg. Tā ir starptautiska krīze. G7 Samita locekļi, apspriedīsim šo ārkārtas situāciju pirmām kārtām pēc divām dienām!" šādu paziņojumui Makrons ierakstīja tviterī franču un angļu valodās.


Un vēl

Brīvdienās mūsu reģionā turpinās pastiprināties anticiklons, kas turpmāk līdz pat nākamās nedēļas otrajai pusei Latvijā nesīs siltu, pat karstu un arī sausu laiku, liecina prognozes. Sestdienas naktī gar Latvijas ziemeļiem virzīes nokrišņu zona, tādēļu vietām Kurzemes un Vidzemes ziemeļos naktī un priekšpusdienā mazliet līs. Savukārt rīt dienā gaiss iesils līdz +20..+25 grādiem. Svētdienas naktī daudzviet iestāsies bezvējš, tādēļ veidosies plaša migla, kas vietām saglabāsies arī no rīta un priekšpusdienā, ļaujot saulei gaisu sasildīt līdz +21..+26 grādiem.

Nākamnedēļ valdošie būs dienvidu, dienvidaustrumu vēji, kas ienesīs karstāku un sausāku gaisu, temperatūra turpinās paaugstināties, nedēļas vidū un otrajā pusē vietā, galvenokārt Kurzemē un Zemgalē sasniedzot +30 grādu atzīmi. Laiks būs pārsvarā saulains, turklāt arī naktis būs ļoti siltas - ar minimālo temperatūru +14..+19 grādi, valsts austrumos dažās naktīs +11..+13 grādi. Jau vēstīts, ka augusta nogalē Latvijā gaidāms karstuma vilnis.

Atstājiet komentāru