2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00 Radio1 ziņās klausieties: VID vēl gaida pirmās čeku izlozes lielo laimestu ieguvējus; Jēkabpilī šonedēļ remontēs Nameja ielas posmu; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē vasaras pēdējā nedēļā?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības aprūpes reformu turpināšanai nākamgad jau ierēķināti 144 miljoni eiro; Gaidāmo mācību gadu pasludina par "Tehnoloģiju gadu" un No septembra būs izmaiņas autobusu reisos vairākos Aizkraukles virziena maršrutos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: Bijusī veselības ministre Čakša iestājas «Vienotībā»; Jēkabpilī nav brīvu pedagogu vakanču pirms jaunā mācību gada; un Asinsdonoru centrā trūkst 0 rēzus negatīvās asinsgrupas asinis.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00 Radio1 ziņās klausieties: VID vēl gaida pirmās čeku izlozes lielo laimestu ieguvējus; Jēkabpilī šonedēļ remontēs Nameja ielas posmu; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē vasaras pēdējā nedēļā? 


Jūlija čeku loterijā piedalījās vairāk nekā viens miljons 731 tūkstotis čeku. Kopš 11.augusta uzvarētāji par pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā un saņemt naudas balvas. Daļa čeku īpašnieku jau ir pieteikušies, taču lielo laimestu īpašniekus VID vēl gaida. Pirmie čeku izlozes vinnētāji naudu savos kontos varētu saņemt jau šonedēļ. 


Latvijā ārstu skaits turpina samazināties, pērn šo profesionāļu skaitam sasniedzot zemāko līmeni pēdējo sešu gadu laikā, liecina Slimību profilakses un kontroles dati. Pēdējo sešu gadu laikā ārstu skaits samazinājies par apmēram 6%, turklāt pēdējos gados vērojama tendence šo profesionāļu skaita samazinājumam ik gadu pieaugt. Pagājušajā gadā Latvijā bija 6 tūkstoši 568 ārsti, kas ir par 132 ārstiem mazāk nekā gadu iepriekš. Pērn būtisks ārstu skaita samazinājums vērojams Rīgā, tomēr Rīgā joprojām ir vislielākais ārstu skaits. Pagājušajā gadā Rīgā strādāja 62% no visiem Latvijas ārstiem jeb 4 tūkstoši 94 ārsti. Reģionālā griezumā vislabākais ārstu nodrošinājums pagājušajā gadā bija Latgalē, kur strādāja 589 ārsti. Tikmēr vissliktākais nodrošinājums ar ārstiem vērojams Zemgalē, kur pērn bija 433 ārsti. Jau ziņots, ka Jēkabpils slimnīcā ir vakantas 78 mediķu vietas. 


Pasaules turīgāko demokrātiju grupas G7 līderi atbalsta ierosinājumu pastiprināt sadarbību ar Krieviju, kas no G8 grupas tika izslēgta 2014.gadā, tomēr esot pārliecināti, ka ir pāragri atjauno G8 formātu, svētdien ziņoja anonīmi avoti diplomātiskajās aprindās. Krievija pasaules turīgāko demokrātiju grupai pievienojās 1997.gadā, bet tā tika izslēgta 2014.gadā saistībā ar iebrukumu Ukrainā un tās Krimas pussalas anektēšanu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins arī tiek apsūdzēts par politisko pretinieku slepkavību Lielbritānijā un citviet Eiropā, kā arī mēģinājumiem manipulēt ar 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu, kurā uzvarēja Donalds Tramps. 


Turpinām ziņas 


No šodienas, 26. augusta līdz piektdienai, 30. augustam Jēkabpilī notiks Nameja ielas posma, no Viesītes līdz Viestura ielai, remontdarbi. To laikā tiks samazināts maksimālais transportlīdzekļu kustības ātrums, būvdarbu veicēji aicina autovadītājus ievērot uzstādītās ceļazīmes. 


Latvijā pagājušajā gadā meža atjaunošanai izaudzēti 59 miljoni sējeņu un stādu, liecina informācija Valsts meža dienesta mājaslapā. No Latvijā izaudzētājiem stādiem pērn 27% tika eksportēti uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet 73% iestādīti Latvijas mežos, atjaunojot un ieaudzējot 17 tūkstoši 200 hektārus meža. Pērn meža koku sēklu ražošanai ir ievākti 2 tūkstoši 223 hektolitri čiekuru un spurdžu, stādu audzēšanai - 214 kilogrami ozola zīles. Meža reproduktīvā materiāla ieguves un sertificēšanas mērķis ir saglabāt Latvijas meža koku sugu ģenētisko daudzveidību un atjaunošanās spēju. 


Un vēl 


Kalendārās vasaras pēdējā nedēļa Latvijā būs saulaina un karsta, liecina prognozes. Visu nedēļu gaisa temperatūra pēcpusdienās sasniegs +22..+27 grādus, dažās dienās vietām līdz +29 grādiem. Tā kā vējš bieži būs lēns un naktīs iestāsies bezvējš, bieži veidosies migla. Temperatūra naktīs noslīdēs līdz +12..+17 grādiem, bet darba nedēļa valsts austrumos no rītiem būs vēsāks - līdz +8..+10 grādiem. Vietām tiks sasniegti jauni vietējas nozīmes karstuma rekordi, tomēr arhīvu dati liecina, ka augusta nogalē citos gados temperatūra sasniegusi +31..+33 grādus, tādēļ nacionālas nozīmes rekordi, visticamāk paliks nepārspēti. 


Pašreizējās prognozes liecina, ka līdz ar jaunās nedēļas un skolas laika sākumu, temperatūra pazemināsies, būs vairāk mākoņu un pirmajā skolas dienā vietām arī līs un nebūs siltāks par +17..+23 grādiem.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Lai arī Līvānu novada pievienošana citai pašvaldībai būtu izdevīga otrai pusei, tas netiks pieļauts, paziņojis Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.
Viņš ir pārliecināts, ka tieši Līvānu novada stabilā izaugsme ir nodrošinājuši, ka plānotā administratīvi teritoriālā reforma novadu neietekmē. Un novads ir starp 36 pašvaldībām arī precizētajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajā administratīvi teritoriālā iedalījuma modelī. Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka lielie novada uzņēmumi ar nodarbināto skaitu lielāku par 50 saviem darbiniekiem maksā atalgojumu, kas ir 12.augstākais starp visiem novadiem un lielajām pilsētām. Savukārt uzņēmumu ienākumu nodokļa aprēķinātā summa Līvānu novadam ir trešā lielākā Latgales reģionā, atpaliekot vien no Daugavpils un Rēzeknes, bet apsteidz pat Jēkabpili.

Pašvaldībai veicot pārbaudi kapitālsabiedrībā, aizdomās par nelikumīgu uzņēmuma traktortehnikas iegūšanu savā īpašumā amatu pametis SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" valdes priekšsēdētājs Artūrs Vilcāns. Pašvaldībai radušās aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem saimniecības 1989. un 1986.gada izlaiduma traktortehnikas atsavināšanas procesā. Tāpēc novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzdevis pašvaldības izpilddirektoram Uldim Skeiveram sākt pārbaudi par atsavināšanas likumību un atbilstību likumam. Jau nākamajā dienā pēc izpilddirektora pieprasījuma domē reģistrēts Vilcāna iesniegums ar lūgumu atbrīvot viņu no amata, kā arī atsavināšanas procesa dokumentu kopijas. Turpinot pārbaudi uzņēmumā, Skreivers secinājis, ka uzņēmumam piederošā traktortehnika ir pārdota, neievērojot Publikas personas mantas atsavināšanas likumu. Lai konstatētu, vai saimniecībai nav nodarīts mantisks zaudējums un vai valdes priekšsēdētāja rīcībā nav saskatāmas koruptīvas darbības, uzņēmumā nolemts veikt ārējo auditu.

Turpinām ziņas

Šonedēļ, 29.augustā, Jēkabpils novada dome plāno apstiprināt saistošos noteikumus, kas paredz neizsniegt atļauju, ja alkohola darītava plānota daudzdzīvokļu mājā vai pašvaldības iestādes ēkā. Noteikumi paredz, ka lēmumu par atļaujas izsniegšanu mazajām alkoholisko dzērienu darītavām Alkoholisko dzērienu aprites likuma izpratnē pieņem pašvaldības izpilddirektors. Taču atļauju varēs arī neizsniegt, ja ražotājs nav iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus vai saražotās produkcijas apjoms pārsniedz normatīvajos aktos noteikto maksimālo apjomu kalendāra gadā. Tāpat atļauja netiks izsniegta, ja ražotājs atļaujas saņemšanai sniedzis nepatiesas ziņas. Atļauja tiks izsniegta uz laiku, kas nav ilgāks kā pieci gadi. Jēkabpils novada iedzīvotāji līdz 28.augusta pēcpusdienai aicināti iesniegt savus priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu juriskonsultam Gitai Ločai, sūtot e-pastu uz "gita.loca@jekabpilsnovads.lv".


Zemgales Plānošanas reģions, kopā ar Latvijas, tajā skaitā Salas novadu un Lietuvas partneriem, projektā, izveidojis starptautisku tūrisma maršrutu “Baltu ceļš”. Tā garums -  2 tūkstoši 145 km, veidots Kuršu (~790 km), Zemgaļu (~620 km) un Sēļu (~735 km) lokos. Katrs no lokiem ietver teritoriju gan Latvijā, gan Lietuvā, kur meklējami senie kurši, zemgaļi un sēļi – daļa no baltu maztautām. 21. augustā projekta dalībnieki ciemojās Salas novadā, ar mērķi iepazīt Sēlpils pilskalnu. Salas novada pašvaldība organizēja ekskursiju pa Daugavu, izmantojot biedrības “Prast” kuģīša “Vīgante” pakalpojumu. Tādējādi, ekskursijas grupa varēja apskatīt Sēlpils pilskalnu ar viduslaiku pilsdrupām tuvplānā. Tūristu grupai pašvaldība prezentēja arī vienu no četriem rekonstruētajiem 12. gs. sēļu arheoloģiskajiem tērpiem.


Eiropas Kultūras mantojuma dienās šogad aicina iepazīties ar Restaurācijas nozares sasniegumiem. Jēkabpils novadā Rubeņu Sv. Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcā audzēkņi un vecāki var iepazīties ar restaurētajām gleznām ʺSv. Jans Nepomuksʺ un ʺSv.Pēterisʺ. 15.09.2019. gleznu apskate no plkst. 11.00 līdz 14.00 (Draudzes vecākais Ilmārs Zemļickis, tel. 26616707). Šīs gleznas ir kvalitatīvi restaurēts raksturīgs klasicisma glezniecības vietējās interpretācijas paraugs, kas restaurēts, iesaistot studentus. Apdraudēta vērtība.

Un vēl

Piektdienas pēcpusdienā Aizkrauklē uzstādīja vienu no pieciem kupoliem un krustu topošajai pareizticīgo draudzes baznīcai Jaunceltnes ielā, informē laikraksts Staburags. Kupola montāžas darbos piedalījās arī Pareizticīgās baznīcas pārstāvis Tēvs Sergejs. Kupoli pārklāti ar zeltam līdzīgu materiālu, bet krusti ir apzeltīti.
Baznīcas celtniecības vietu iesvētīja 2008. gada augustā, taču finanšu krīzes dēļ ideja uz laiku tika atlikta. Tagad tā top par labdaru un draudzes locekļu ziedojumiem. Zemi 0,25 hektāru platībā savlaik pilsētai uzdāvināja aizkrauklietis Oļegs Ļahs. Projektu izstrādāja Guntas Kursītes arhitektu birojs sadarbībā ar sertificētu būvkonstruktoru Agri Pētersonu. Projektu akceptēja un tam savu svētību deva Latvijas pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības aprūpes reformu turpināšanai nākamgad jau ierēķināti 144 miljoni eiro; Gaidāmo mācību gadu pasludina par "Tehnoloģiju gadu" un No septembra būs izmaiņas autobusu reisos vairākos Aizkraukles virziena maršrutos.


Lai 2020.gadā nodrošinātu iepriekšējos gados sākto veselības aprūpes sistēmas reformas pasākumu turpināšanu, valsts budžetā jau ir paredzēti tam nepieciešamie 44 miljonu eiro, tajā skaitā 36,4 miljoni eiro kompensējamajiem medikamentiem un materiāliem. Kā skaidro Veselības ministrija, 144 miljoni eiro ik gadu līdz 2022.gadam papildus iekļaujami ministrijas pamatbudžeta bāzē, lai turpinātu iepriekšējos trīs gados sākto pasākumu īstenošanu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanā. Tikmēr veselības nozarei nākamgad papildu nepieciešamais finansējums būtiskākajiem problēmjautājumiem ir krietni vien lielāks par piešķirto summu - 279,4 miljoni eiro.


Strādājot pie 2020.gada budžeta izstrādes nedrīkst pieļaut, ka, lai finansētu dažādas vēlmes, tiktu paaugstināti nodokļi, tā intervijā Latvijas televīzijai uzsvēris finanšu ministrs Jānis Reirs. Lēmumi par nodokļu izmaiņām varētu tikt pieņemti pirms sākt darbu pie 2021.gada budžeta izstrādes. 2020.gada budžetu paredzēts nest skatīšanai Saeimā 15.oktobrī. Tad tas arī tiks sūtīts saskaņošanai Eiropas Komisijā.

ASV prezidents Donalds Tramps, tiekoties ar augstām Iekšzemes drošības ministrijas un nacionālās drošības amatpersonām, vairākkārt ierosinājis pret viesuļvētrām, pirms tās sasniegušas ASV krastu, vērsties ar kodolieročiem, vēsta portāls "Axios", atsaucoties uz avotiem, kas dzirdējuši prezidenta privāti izteiktos spriedumus un ir informēti par nacionālās drošības padomes atskaiti, kurā šie izteikumi fiksēti. Tikmēr zinātnieki uzskata, ka šādiem soļiem nebūs rezultātu.

Turpinām ziņas

Šodien jaunajam mācību gadam veltītajā preses konferencē VEF Kultūras pilī 2019./2020.mācību gads pasludināts par "Tehnoloģiju gadu", kas ļaus īstenot dažādas ar informācijas tehnoloģijām saistītas aktivitātes skolēniem, pedagogiem un sabiedrībai, tajā skaitā plašus nozares pasākumus un tematiskās nedēļas. Minētajiem pasākumiem tikšot paredzēts Eiropas Sociālā fonda finansējums 750 tūkstoši eiro apmērā. Pirms jaunā mācību gada Latvijas skolēni sevi apliecinājuši tehnoloģiju jomā, sasniedzot augstus rezultātus Starptautiskajā informātikas olimpiādē un mājup atvedot divas bronzas medaļas. Savukārt nākamgad Baltijas Informātikas olimpiādi uzticēts rīkot Latvijai.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši paraksti par aizliegumu iegādāties un lietot alkoholiskos dzērienus personām līdz 21 gada vecumam. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Raivis Ieviņš, kurš par minēto priekšlikumu parakstus sācis vākt vēl 2012.gadā. Ieviņš piedāvā aizliegt pārdot alkoholiskos dzērienus, iesaistīt to lietošanā vai tos nodot rīcībā personai, kas nav sasniegusi 21 gada vecumu. Par šo aizliegumu neievērošanu būtu nepieciešams sodīt atbilstoši likumdošanai, kas līdz šim ir attiecināta uz personām līdz 18 gadu vecumam. 10 tūkstoši parakstu savākšana sniedz iespēju iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Un vēl

No 1.septembra vairāki maršruta Nr.7197 Rīga-Aizkraukle, Nr.7630 Rīga-Madona-Gulbene un Nr.7202 Aizkraukle-Gulbene reisi tiks pielāgoti vilciena reisiem. Izmaiņas paredzētas, lai novērstu autobusu un vilcienu maršrutu dublēšanos un turpinātu veidot dzelzceļa pārvadājumus kā sabiedriskā transporta sistēmas mugurkaulu. Plašāka informācija par autobusu atiešanas un pienāksānas laikiem pieejama autosstās un autotransporta direkcijas mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: Bijusī veselības ministre Čakša iestājas «Vienotībā»; Jēkabpilī nav brīvu pedagogu vakanču pirms jaunā mācību gada; un Asinsdonoru centrā trūkst 0 rēzus negatīvās asinsgrupas asinis.

Bijusī veselības ministre, no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta ievēlētā Saeimas deputāte Anda Čakša iestājusies partijā “Vienotība”. Partiju apvienībā “Jaunā Vienotība” ietilpstošās partijas “Vienotība” valde šodien vienbalsīgi lēmusi uzņemt Čakšu partijas rindās. “Vienotības”  valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paziņojumā medijiem pauda gandarījumu, “ka partijai pievienojas zinoša un nozarē augstu vērtēta personība Anda Čakša. Valde ir saņēmusi apstiprinājumu, ka viņa šodien izstāsies no ZZS frakcijas un parlamentā darbosies kā neatkarīgā deputāte ciešā sadarbībā ar “Jaunās Vienotības” frakciju, atbalstot “Vienotības” vērtības un programmu”.  
Čakša paziņojumā medijiem norādīja, ka būs “pagodināta strādāt “Vienotības” komandā, īstenojot partijas programmu Latvijas izaugsmei. 
Latvijas Universitāte šodien ir vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu pret Latvijas Republiku ar atbildētāja pusē pieaicinātajām iestādēm Ministru Kabinetu un Izglītības un zinātnes ministriju par labvēlīga administratīvā akta izdošanu. Saskaņā ar valsts varas dalīšanas principu izpildvarai jārespektē tiesu varas kompetence. Tiesisku strīdu risināšana piekrīt tiesu varai. Satversme paredz, ka tiesneši ir neatkarīgi un vienīgi likumam padoti. Universitāte lūdz tiesu: pirmkārt, uzlikt par pienākumu izdot labvēlīgu administratīvo aktu - apstiprināt Indriķi Muižnieku par Latvijas Universitātes rektoru. Otrkārt, pieņemt lēmumu par pagaidu noregulējumu, nosakot, ka līdz Universitātes rektora apstiprināšanai rektora pienākumu izpildītājs ir iepriekšējais rektors un līdz sprieduma stāšanās spēkā brīdim Universitātei nav pienākuma rīkot atkārtotas rektora vēlēšanas.

Lietuvas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā netālu no Latvijas robežas svētdien novērots liels naftas plankums, kura lielākā daļa atradās Latvijas teritoriālajos ūdeņos, bet pirmdien jau tas ir iztvaikojis. Lietuva ir sākusi izmeklēšanu par notikušo. Informācija par to nodota Lietuvas Vides aizsardzības aģentūrai. Sākotnējie dati liecina, ka piesārņojuma avots bija kuģis, kas šķērsoja Lietuvas un Latvijas robežu. Par šāda piesārņojuma izraisīšanu Lietuvā draud naudassods 14  līdz 20 tūkstoši eiro apmērā. Tiks aprēķināts arī dabai nodarītais kaitējums, kas varētu sasniegt 13 līdz 26 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī visas brīvās skolotāju vakances pirms jaunā mācību gada ir aizpildītas. Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis norāda, ka izglītības iestāžu štati ir nokomplektēti, un brīvu vakanču nav. Vēl pagājušajā nedēļā dome apstiprināja amatā jauno 3.vidusskolas direktori Ligitu Ašnevicu, kura darbu sākusi šodien. Skolās arī paveikti kosmētiskie remonti, tāpat veikta pirmsskolas izglītības iestādes "Bērziņš" renovācija. Kā plānots iepriekš, darbi turpinās 2.vidusskolā, taču tas neietekmēst mācību procesu. Skolēni pārcelti uz vienu no iestādes korpusiem, kurš vēlāk arī tiks atjaunots. Vēlāk darbi norisināsies arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, un abām iestādēm tiks sagādāts jauns informācijas tehnoloģiju aprīkojums. Tāpat arī pedagogi ir gatavi izmantot kompetenču pieeju mācību saturā. Pilotprojektā par jauno pieeju piedalās 3.vidusskola, taču arī pārējie pedagogi apmeklējuši seminārus un apmācības, un arī turpmāk paredzētas tālākapmācības. 

Ata Kronvalda fonda skolu Zvaigžņu reitingā, kurā ņem vērā skolēnu sasniegumus dažāda veida starptautiskajās olimpiādēs gada laikā - no 2018.gada 1.jūnija līdz 2019.gada 1.jūnijam, pirmajā vietā ierindojās Rīgas Valsts 1.ģimnāzija. Lielo skolu grupā Jēkabpils 3.vidusskola ierindojusies 61.vietā, mazo skolu grupā Jēkabpils 2.vidusskola 32.vietā, bet ģimnāziju grupā Jēkabpils ģimnāzijai – 11.vieta.

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs aicina iedzīvotājus papildināt asins krājumu. Tiek gaidīti visu asinsgrupu donori, tomēr īpaši svarīgi papildināt ir 0 rēzus negatīvās asinsgrupas krājumus. Asinis iespējams ziedot Valsts asins donoru centrā, kā arī citās donoru pieņemšanas vietās. Jēkabpilī donori asinis var ziedot katru pirmdienu.

Atstājiet komentāru