2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas māsas brīdina, ka nespēs nodrošināt aprūpi noteiktajā apjomā;  Jēkabpils Goda pilsoņa titulu šogad piešķirs leonīdam Salcevičam un Uldim Urtānam; un Dabas muzejā skatāma gadskārtējā ķirbju parāde

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Satiksmes ministrs norāda, ka ceļu būvē sāksies liesie gadi;  Arodbiedrība draud, ka martā notiks skolotāju pikets; un Top izrāde par Raimonda Paula daiļrades sākumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija ''Doing Business'' reitingā saglabā 19.vietu;  Čīlē protesta akcijā pret sociālo nevienlīdzību iet bojā cilvēki; Un Uz remonta laiku Jēkabpilī slēgti Kokneses, Parka un Siguldas ielu posmi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas māsas brīdina, ka nespēs nodrošināt aprūpi noteiktajā apjomā;  Jēkabpils Goda pilsoņa titulu šogad piešķirs leonīdam Salcevičam un Uldim Urtānam; un Dabas muzejā skatāma gadskārtējā ķirbju parāde

Aptuveni 5 tūkstoši medicīnas māsas, kuras vairākus gadus ir strādājušas virsstundas un ir uz izdegšanas robežas, nespēs nodrošināt veselības aprūpi ne noteiktajā apjomā, ne kvalitātē, vakar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē runājot par nākamā gada veselības nozares budžetu, uzsvēra Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina. Sēdē piedalījās arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēnijs Kalējs un Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova deputātiem atgādināja, ka valdība šajā reizē nepilda Veselības aprūpes finansēšanas likuma normas. Viņi zināja teikt, ka nākamā gada valsts budžetā nav plānots uzlabot plānveida palīdzības sniegšanu, kā rezultātā pasliktināsies iedzīvotāju veselības stāvoklis un akūtu pacientu ārstēšanai nāksies tērēt vairāk naudas.

Vakar  vakarā Daugavpilī pie bankomātiem izveidojušās rindas un atsevišķos bankomātos beigušies izmaksājamās skaidrās naudas krājumi. Kā ziņo "Swedbank", Daugavpilī sākušās izplatīties baumas par bankas stabilitāti. Ir aizdomas, ka baumas par bankas staiblitāti ir izplatītas apzināti. Kāds ziņas saņēmis soctīklos, kāds īsziņās vai mobilajās lietotnēs. Ir informēta gan Valsts policija, gan Valsts drošības dienests, un ir pamats domāt par mērķtiecīgu darbību, norādījis "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops. Viņš uzsvēra, ka ar "Swedbank" stabilitāti nav nekādu problēmu - šā gada 9 mēnešos Latvijā banka ir nopelnījusi 83 miljonus eiro, kā arī pilda visus Finanšu kapitāla un tirgus komisijas nosacījumus. 

Izglītības un zinātnes ministrija aicinājusi Latvijas Universitāti (LU) pārrunāt izlīguma iespējas universitātes rektora Indriķa Muižnieka jautājumā. Muižnieks aģentūrai LETA apstiprinājis, ka ir bijusi saruna ar ministriju, tomēr puses vienojušās, ka, kamēr tām nav rezultātu, nekādu ziņojumu nesniegšot. Tikšanās ar ministrijas pārstāvjiem šajā jautājumā vēl tikai plānotas.

Turpinām ziņas

Svinīgajā sarīkojumā 18.novembrī, Krustpils kultūras namā, ar goda nosaukumu "Jēkabpils Goda pilsonis" tiks apbalvoti: Ilggadējs Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs, pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs un SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ārsts otolaringologs Uldis Urtāns. Salcevičam Goda pilsoņa nosaukumu piešķirs par nopelniem Jēkabpils pilsētas attīstībā, ieguldījumu investīciju piesaistē, ilggadīgu, atbildīgu darbu sabiedrības labā, veicinot pilsētas atpazīstamību un izaugsmi. Urtāns apbalvojumu saņems par nopelniem iedzīvotāju veselības aprūpē, ieguldījumu kultūrā, sabiedrisko aktivitāti, godā turot kristīgās un ģimeniskās vērtības.

Jēkabpilī, Neretas ielas rotācijas aplī pamazām aprises iegūst jauns vides objekts -  “Lūsis”. Šī objekta skice pirmo reizi Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tika iesniegta 2017. gada jūlijā konkursam "Vides objekta dizaina  izstrāde Brīvības-Neretas ielas krustojumā". Toreiz konkursa laureāta titulu saņēma vides objekts "Sidraba ābele", kas pašlaik atrodas Brīvības un Neretas ielu krustojumā. Arī vides objekta “Lūsis” ideja konkursā tika augstu novērtēta, un tāpēc tika nolemts to īstenot pašlaik notiekošā Neretas ielas pārbūves būvprojektā. Plašāk lasiet un jaunā vides objekta foto skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Ķirbji Dabas muzejā ir viena no populārākajam rudens izstādēm.Šoreiz skatāmas vairāk nekā 200 šķirnes. Audzētāji uzver - lai nebūtu jāviļas, jau pirms sēšanas jāzina, ko grib darīt ar lielo ogu, un tad jāizraugās atbilstoša šķirne. Viens un tas pats ķirbis nederēs visam - marinēšanai, cepšanai un sulai. Ķirbji kļuvuši garšīgi. Agrāk pazinām ķirbjus, kas bija liels dzeltens, biezāks, plānāks, bet tas garšoja ļoti specifiski. Tas bija vairāk domāts vai nu pārstrādei, vai lopu barošanai. Ar mūsdienu ķirbju šķirnēm un to īpašībām Dabas muzejā varēs iepazīties līdz svētdienai. 


Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novadā ir uzsākta projekta “Rakstnieka Aleksandra Grīna parka izveide Jēkabpils novada Kalna pagastā”  īstenošana. Projektā paredzētās aktivitātes plānots īstenot laikā no šī gada 1. novembra līdz 2020. gada 30. novembrim. Projektā plānots veikt Aleksandra Grīna parka labiekārtošanas darbus – skiču projekta 1. kārtu, paredzot vietas četriem vides objektiem: “Dvēseļu putenis” – 3 strēlnieku siluetiem un trijstūrim ar latvju zīmēm, “Nameja gredzens” – apaļai dārza arkai, skulptūrai “Saderinātie” un “Zemes atjaunotāji” – lāča siluetam ar lāča ķepas nospiedumu, kā arī plānots izbūvēt grants seguma gājēju celiņu. Projekta budžets ir vairāk nekā 49 tūkstoši eiro. 


17. oktobrī tika atklāta Cerību saliņa Jēkabpils novada Zasas muižas parkā, kas labiekārtota Latvijas Pašvaldību savienības Meža dienu projektā “Pašvaldību darbi parkos” Jēkabpils novada pašvaldībai projektā izdevās veiksmīgi piesaistīt finansējumu – 1000 eiro. Par projekta līdzekļiem tika iepirkti 27 stādi no Latvijas valsts mežu Pļaviņu kokaudzētavas un uz parka esošās Cerību saliņas izvietoti divi koka soliņi, koka galds un divas koka atkritumu urnas. Projekta kopējās izmaksas ir  tūkstoš 50 eiro. Stādi uz saliņas tika iestādīti jau 16. oktobrī, bet 17. oktobra pēcpusdienā notika simboliska saliņas atklāšana un pikniks. Jauno vietu iepazīt un izstaigāt tika aicināts ikviens interesents.


11. novembrī plkst. 11.00 Jēkabpils novada Kalna pagastā, mežā pie Sūpes purva pie robežas starp Jēkabpils un Viesītes novadiem, tiks atklāts informatīvais stends par Indāna-Grāvelsona grupu. Pasākumā piedalīsies arī Lietuvas pārstāvji. Sūpes purvs saistās ar nacionālo partizānu apmetņu un cīņu vietām. Indāna-Grāvelsona apvienotā nacionālo partizānu grupas pēdējā kauja notika 1950. gada 25. februārī Elkšņu mežā. Kaujas rezultātā krita 11.grupas partizāni, tikai vienai partizānei Hildai Vietniecei izdevās palikt dzīvai, kuru saņēma gūstā. Grupas sastāvā bija četras sievietes, civilpersona, vācu okupācijas laika palīgpolicisti, leģionārs, Sarkanās armijas kara gūsteknis, dezertieris, mežabrāļu spiegs un Lietuvas pavalstnieks. Vecākajam vīram tikko bija palikuši 66.gadi. Grupa bija labi bruņota un ar kaujas pieredzi, vairākkārt piedalījusies pretpadomju akcijās. Nacionālo partizānu karš zināmā mērā reabilitēja Latvijas valstiskuma atdošanu bez neviena šāviena 1940. gadā, kaut arī partizānu cīņa noslēdzās ar sakāvi un turpinājās kā nevardarbīgā pretošanās.

Un vēl par kultūras pasākumiem

25. oktobrī plkst. 18.00 Dignājas pamatskolas zālītē “Ziedu balle”. Jubilāru sumināšana, priekšnesumi. Par jautru mūziku gādās Aīda, līdzi jāņem labu omu un mazu groziņu.

25. oktobrī plkst. 17.00 Sēlijas prasmju muzejā Zasā radošā darbnīca – lūpu balzāmu un skrubju izgatavošana no dabīgiem materiāliem. Dalībnieku skaits ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot muzeja vadītājas v.i. Evai Strikai, tel. 25465787. Līdzi jāņem 0,5 l burciņa. Dalība bez maksas.

26.oktobrī plkst. 19.00 Zasas kultūras namā koncerts – konkurss “Atnāc ar savu dziesmu”. Plkst. 23.00 balle.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Satiksmes ministrs norāda, ka ceļu būvē sāksies liesie gadi;  Arodbiedrība draud, ka martā notiks skolotāju pikets; un Top izrāde par Raimonda Paula daiļrades sākumu.

Saeima šodien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatā iecēla bankas "Citadele" līdzšinējo valdes locekli Santu Purgaili. Par viņas kandidatūru nobalsoja 55 deputāti, pret bija četras balsis, savukārt 21 deputāts balsojumā atturējies. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš žurnālistiem pauda, ka Purgailes iecelšana FKTK vadītājas amatā noslēgs vienu no valdības pieteiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" posmiem. 

Ceļu būvē Latvijā sāksies liesie gadi, jo noslēgsies Eiropas līdzfinansējuma pašreizējais posms, vakar Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisijā norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Tomēr nākamgad būvdarbi vēl turpināsies uz teju 500 kilometriem. Satiksmes ministrijas pārraudzītajā saimniecībā nākamgad plānots par 7,2 miljoniem eiro vairāk nekā šogad. Vairums ministrijas plānoto izdevumu būs autoceļu uzturēšanai un remontdarbiem, bet šim mērķim būs apmēram par 70 miljoniem eiro mazāk nekā pērn - nebūs treknie, bet liesie gadi.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb “Brexit” nav iespējama 31. oktobrī , intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Jaunā Vienotība”).“Domāju – noteikti 31. oktobrī “Brexit” nav iespējams. Bet, kas notiks tālāk, redzēs tuvākās nedēļas laikā. Savukārt Latvijas pozīcija esot skaidra: ja Lielbritānija lūdz “Brexit” pagarinājumu, tas ir jāatbalsta. Ministrs norādīja, ka pagarinājums varētu būt vismaz trīs mēneši, kuru laikā Lielbritānijas parlaments “tiek galā ar ratifikāciju vai netiek galā”. Ministrs pieļauj, ka Lielbritānijā varētu notikt jauns referendums, ārkārtas vēlēšanas vai vēl viens pagarinājums.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Padome nolēma, ka pedagogu protests notiks nākamā gada martā, ja līdz tam nebūs garantijas pedagogu atalgojuma paaugstināšanai. Arodbiedrība atgādina, ka pedagogu darba algas paaugstināšanas grafiks paredz, ka no 2020.gada 1.janvāra pedagogu mēneša zemākā darba algas likme pieaugs no 710 līdz 750 eiro, bet 2020.gada septembrī paredzēts pieaugums no 750 līdz 790 eiro. Tāpat Ministru kabinetam, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā jāparedz ikgadējs finansējuma pieaugums ne mazāks par 0,25% no iekšzemes kopprodukta augstākajai izglītībai un ne mazāks par 0,15% no iekšzemes kopprodukta zinātniskajai darbībai.

Saeimā iesniegtajā budžeta projektā labklājības nozares prioritārajiem pasākumiem 2020.gadā ir rasts finansējums minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai. Tam atvēlēti 9,8 miljoni eiro. No 2020.gada aprēķina bāze minimālajai vecuma pensijai un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam cilvēkiem ar invaliditāti būs 80 eiro - līdz šim 64 eiro, savukārt cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības minimālās vecuma pensijas un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta aprēķina bāze būs 122 eiro. Tāpat pieaugs invaliditātes pensijas un atlīdzības par darbspēju zaudējumu un kaitējuma atlīdzības minimālais apmērs. Kopumā šie pasākumi pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 70 tūkstošus iedzīvotāju.

Un vēl

Režisors Valdis Lūriņš iestudē muzikālu vīziju par skatuves leģendas – Maestro Raimonda Paula – daiļrades sākumu. “Leģendas dzimšana” pirmizrādi piedzīvos 8. decembrī VEF Kultūras pilī. Pēc skatītāju atsaucību guvušās vīzijas par “Čikāgas piecīšiem”, kurā skatītāji tikās ar slavenās grupas dalībniekiem viņu jaunības laikā, Valdis Lūriņš sācis darbu par Raimonda Paula daiļrades sākumu.
Izrāde atklās Raimonda Paula neatdalāmo saistību ar norisēm pasaules mūzikā. Izrādē piedalās  atzīti un skatītāju iemīļoti  dziedātāji, aktieri un talantīgi jaunie dziedātāji  Kristīne Prauliņa, Ieva Sutugova, Līga Kupča, Artūrs Biķernieks, Jaroslavs Orlovs, Jēkabs Ludvigs Kalmanis un citi.
Savu muzikālo meistarību demonstrēs pianists Anatolijs Livča, gan muzikāli, gan vizuāli uzburot Raimonda Paula spēlēšanas manieri un vizuālo tēlu pagājušā gadsimta 50. un 60. gados. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija ''Doing Business'' reitingā saglabā 19.vietu;  Čīlē protesta akcijā pret sociālo nevienlīdzību iet bojā cilvēki; Un Uz remonta laiku Jēkabpilī slēgti Kokneses, Parka un Siguldas ielu posmi

Latvija Pasaules Bankas veidotajā "Doing Business" reitingā 190 valstu konkurencē saglabājusi 19. vietu, liecina ceturtdien, 24. oktobrī, publiskotais Pasaules Bankas pētījums. No Baltijas valstīm labāko sniegumu uzrādījusi Lietuva – tā reitingā pakāpusies no 14 . vietas pērn uz 11. vietu šogad. Igaunija gada laikā reitingā noslīdējusi no 16. vietas uz 18. vietu. Pirmajā vietā reitingā ir Jaunzēlande, kam seko Singapūra, Honkonga, Dānija, Dienvidkoreja, ASV, Gruzija, Lielbritānija, Norvēģija un Zviedrija. Pasaules Bankas "Doing Business" reitings kvantitatīvi mēra un salīdzina 190 pasaules valstu regulējošos nosacījumus un procedūras, kas attiecas uz vidējo un mazo uzņēmumu dzīves cikla posmiem, izmatojot standartizētus scenārijus. Reitingā tiek vērtētas formālās procedūras, kas veicina vai ierobežo uzņēmējdarbības aktivitāti lielākajā pilsētā – valsts uzņēmējdarbības centrā.

Saeima šodien otrajā jeb galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz par diviem gadiem pagarināt jaunās kadastrālo vērtību bāzes ieviešanu, pārceļot iepriekš paredzēto ieviešanas termiņu no 2020. uz 2022.gadu. Kadastrālo vērtību bāzi 2022.-2025.gadam paredzēts izstrādāt atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū uz 2019.gada 1.jūliju. Ministru kabinetam līdz 2020.gada 31.jūlijam jāapstiprina kadastrālo vērtību bāze 2022.-2025.gadam, kuru piemēro kadastrālās vērtības aprēķinam no 2022.gada 1.janvāra. Līdz 2021.gada 1.februārim Valsts zemes dienestam jāpublicē savā tīmekļa vietnē kadastrālās vērtības, kuras stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī.
Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Tāda breksita vienošanās, kas Ziemeļīrijā varētu tikt saprasta, ka tā apdraud Apvienoto Karalisti, var izraisīt nekārtības, brīdinājis Ziemeļīrijas policijas priekšnieks Saimons Bērns. Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija asi iestājusies pret atsevišķiem Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona panāktās vienošanās elementiem. Unionisti bažījas, ka priekšlikumi, kuros Ziemeļīrijai paredzēti atsevišķi nosacījumi, stiprinās tās saites ar Īrijas Republiku. Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt premjerministra Borisa Džonsona panākto breksita vienošanos ar Eiropas Savienību, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Dienvidamerikā Čīlē bojā gājuši jau gandrīz 20 cilvēki, trešdien simtiem tūkstošiem atkal izejot ielās, lai protestētu pret sociālo nevienlīdzību un iesaistoties vardarbīgās sadursmēs ar drošībniekiem. Vairākas dienas ilgušo masu demonstrāciju vilni nav apturējušas arī prezidenta izziņotās reformas. Tikmēr protesti turpinās arī Čīles kaimiņvalstī Bolīvijā. Tur opozīcija izsludinājusi ģenerālstreiku pēc svētdienas prezidenta vēlēšanām, līdzšinējo kreisi noskaņoto valsts galvu Evo Moralesu apsūdzot par krāpšanos. 

Lielbritānijā kravas auto treilerī mirušie 39 cilvēki bijuši Ķīnas valstspiederīgie, atsaucoties uz informētiem avotiem ziņo Lielbritānijas mediji. Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka konteineris trešdien plkst. 1 ieradies ostā Purflītā, Lielbritānijā. Plkst. 1.40 ātrās palīdzības darbinieki informējuši policiju par konteinerā atrastajiem līķiem. Beļģijas izmeklētāji pagaidām nezinot, kurā brīdī cilvēki nonākuši konteinerā. Mediji vēsta, ka cilvēki visticamāk nosaluši, jo temperatūra tajā var noslīdēt līdz -25 grādiem. Lielbritānijas varas iestādes turpina izmeklēšanu. 

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldības būvniecības nodaļa informē, ka Kokneses ielas, Parka ielas posma un Siguldas ielas posma asfaltbetona segas izbūves darbu veikšanai, no šodienas, 24.oktobra līdz 24.novembrim minētie ielu posmi tiek slēgti satiksmei. Pašvaldība lūdz autovadītājus ievērot uzstādītās ceļa zīmes un ceļu satiksmes noteikumus.

Atstājiet komentāru