2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai jaunieši ir gatavi cīnīties par Latvijas neatkarību? Jēkabpils dzīvnieku patversme novērsusi visus PVD konstatētos pārkāpumus; un Senā kuģa vrakā Baltijas jūrā atrod konjaku un “Benedictine”

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” jaunajai valdei šodien aprit pirmās 100 darba dienas; Iedzīovotāji aicināti informēt Jēkabpils domi par pilsētas lielākajām peļķēm; un Lāčplēša dienā lāpu gājiena laikā Jēkabpilī būs noteikti satiksmes ierobežojumi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi vienojas akcijā „Nolaid karogu, iededz sveci”; Rīt norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā?


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai jaunieši ir gatavi cīnīties par Latvijas neatkarību? Jēkabpils dzīvnieku patversme novērsusi visus PVD konstatētos pārkāpumus; un Senā kuģa vrakā Baltijas jūrā atrod konjaku un “Benedictine”

Ministriju budžetos paredzētā finansējuma pārdalīšana dažādiem citiem mērķiem neatbilst valdības apstiprinātajai kārtībai budžeta plānošanas procesā, lūgta komentēt valdības neseno lēmumu mediķu algu palielināšanai pārdalīt citu ministriju budžetos jau iezīmētus līdzekļus, norāda valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Valsts kontroles veiktā budžeta plānošanas efektivitātes revīzija, kā arī ikgadējās finanšu revīzijas ļāvušas secināt, ka virknē gadījumu finansējuma atrašana valsts budžetā un tai sekojošā budžeta līdzekļu pārdale ir izraisījusi necaurskatāmību un neatbilstību budžeta plānošanas procesam. Valsts kontrole aicinājusi Finanšu ministriju un valdību pārskatīt un sakārtot valsts budžeta veidošanas procesu. 

Trešā daļa Latvijas jauniešu būtu gatavi bez ilgas domāšanas nepieciešamības gadījumā cīnīties par Latvijas neatkarību un 88% jauniešu sevi uzskata par patriotiem, liecina Biznesa augstskolas Turība aptauja. 14% aptaujāto atzinuši, ka patriotismu visvairāk izjūt tieši valsts svētku laikā. Tomēr 12% jaunieši atzinuši, ka neuzskata sevi par patriotiem. Runājot par aizsardzību, 13% aptaujāto norādījuši, ka valsts aizstāvēšana ir valsts pienākums, bet 8% atzina, ka nebūtu gatavi doties cīņā valsts vārdā. Kā būtiskākās Latvijas vērtības jaunieši nosaukuši kultūru (20%), dabu (9%), kuplas un spēcīgas ģimenes (6%), kā arī valodu un latvisko identitāti (6%). 

Trīs Lielbritānijas partijas - liberāldemokrāti, "zaļie" un "Plaid Cymru" - vakar paziņojušas par vēlēšanu paktu, kura mērķis ir nodrošināt maksimāli daudz breksita pretinieku ievēlēšanu parlamentā. Vienošanās attiecas uz aptuveni 60 no 650 vietām Lielbritānijas parlamentā un paredz, ka vēlēšanās 12.decembrī katrā vēlēšanu apgabalā kandidēs tikai viens politiķis no šīm trim partijām. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes vadība, tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju žurnālistiem sacīja, ka Jēkabpils dzīvbnieku patversmē ir novērsti visi Pārtikas veterinārā dienesta iepriekš konstatētie pārkāpumi. Jau ziņots, ka tika konstatēti deviņi pārkāpumi dažādās jomās – dzīvnieku turēšanā, atsavināšanā, dokumentācijas uzturēšanā. Termiņš neatbilstību novēršanai tika dots – 1.novembris. Jēkabpils mēra vietniece Kristīne Ozola informē, ka ir sakārtota dokumentācija, tāpat arī palielināti suņu voljēri, četru kvadrātmetru vietā vienam sunim tagad ir pieci kvadrātmetri. Savukārt kaķi turpmāk tiks turēti būros, lai nodrošinātu atbilstību noteikumiem par kvadratūru. Ozola piebilda, ka patlaban tiek gaidīts Pārtikas veterinārais dienests, lai fiksētu novērstos pārkāpumus dzīvnieku patversmē.

Kristīne Ozola preses konferencē informēja, ka neatbilst patiesībai pilsētas sabiedrībā izskanējusī informācija par jaunas grupiņas veidošanu bērnudārzā “Auseklītis” tai atvēlot sporta zāli. Viņa sacīja, ka izglītības pārvalde ir apzinājusi esošo situāciju bērnudārzos, arī “Auseklītī”, un secināja, ka ir daudz tādu gadījumu, kad vecāki savu bērnu ir pierakstījuši pirmsskolas izglītības iestādē, bet reāli bērns to neapmeklē. Līdz ar to ir rasta iespēja šobrīd papildināt esošās grupiņas ar dažiem bērniem, kas gaidīja rindā, ievērojot normatīvus par maksimāli pieejamo bērnu skaitu konkrētās telpās. 

Un vēl

Zviedrijas ekspertu komanda Baltijas jūrā Pirmā pasaules kara laikā nogrimuša kuģa vrakā atradusi simtiem pudeļu ar alkoholiskiem dzērieniem. Alkohola atgūšanā no kuģu vrakiem specializējusies komanda “Ocean X” paziņoja, ka pārbauda, vai kravā, ko pirms vairāk nekā simt gadiem bija paredzēts nogādāt Krievijā, atrastais dzēriens vēl ir baudāms. Krastā nogādātas 600 pudeles konjaka un 300 pudeles augu uzlējuma “Benedictine”. Dzērieni tika atrasti 1917.gadā vācu zemūdenes nogremdēta zviedru tvaikoņa “Kyros” vrakā. Konjaks, kas ražots darbību pārtraukušajā Francijas kompānijā “De Haartman”, un “Benedictine” tiek pārbaudīts laboratorijā.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novada domes deputāti lēmuši saskaņot Raimonda Šubnikova iecelšanu par SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" valdes priekšsēdētāju, kā arī Gunta Stiprā iecelšanu par uzņēmuma valdes locekli. Jaunie valdes locekļi savus pienākumus sāks pildīt pēc "Līvānu dzīvokļu un komunālās saimniecības" dalībnieku sapulces lēmuma. Sapulce paredzēta 12.novembrī. Abi amatā tiks apstiprināti uz pieciem gadiem. 

Līvānu novada Centrālā bibliotēka piedalījās Valsts kultūrkapitāla fonda kultūras projektu 3.konkursā ar projektu “Personība bibliotēkā” literatūras nozarē un saņēma fonda finansiālu atbalstu. Projekta īstenošanas gaitā  bibliotēkas lasītāji decembrī tiksies ar dzejnieku Kārli Vērdiņu, janvārī Līvānu novada skolu skolēni sarunāsies ar rakstnieku Māri Runguli. Ar saviem lasītājiem martā tiksies jaunā rakstniece Agnese Zarāne, bet aprīlī par dzīvi ar līvāniešiem runās rakstniece Andra Manfelde.

No trešdienas līdz sestdienai, no 12. līdz 16.novembrim, no plkst. 11.00 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē Latvijas Republikas 101.dzimšanas dienai veltīta latviešu dokumentālo filmu parāde. Tiks demonstrētas filmas Bermontiāda,  Astoņas zvaigznes un  Ardievu, 20.gadsimt! Sīkāk par seansu laikiem informācija publicēta Līvānu novada mājaslapā livani.lv.

Un vēl par svētku pasākumiem

Pirmdien, 11.novembrī, no plkst. 17 notiks Lāčplēša dienai veltīts sarīkojums. 17.15 – 17.30 lāpu gājiens (plkst.17.00 pulcēšanās pie Līvānu novada KC). 17.30 piemiņas brīdis pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa. Pēc piemiņas sarīkojuma būs pieejams transports uz Turku pagasta mājām “Kļavas”, kur notiks uguns plostu palaišana Daugavā un sadziedāšanās kopā ar f/k “Turki”. 

Pirmdien, 11. novembrī, 18.30 Lāčplēša dienai norisināsies veltīta uguns plostu palaišana Daugavā pie Turku pagasta mājām “Kļavas”. Vieta 4 km no Līvāniem Rīgas virzienā.

Trešdien, 13.novembrī, pulksten 11 Rožupes kultūras namā radošā darbnīca patriotisko piespraudīšu veidošanā. Kopā ar Rožupes senioru apvienību aicinām izveidot svinīgu piespraudīti valsts svētkiem! Materiāli iekļauti cenā. Dalības maksa: 1,50 eiro.

Trešdien, 13. novembrī, Līvānu bērnudārzā “Rūķīši” plkst. 9:30 Rīgas ielā 13 un plkst.11 Avotu ielā 2 notiks Latvijas Republikas  Proklamēšanas 101.gadadienas svinīgais pasākums “Sasildi, liesmiņa, manu zemīti!” Ar svētku koncertu mūs iepriecinās iestādes bērni, tiks pasniegti pašvaldības Pagodināšanas raksti.

Ceturtdien, 14.novembrī, pulksten 14 Latvijas Republikas Proklamēšanas 101.gadadienas svinīgais sarīkojums Jaunsilavu pamatskolā. Ar dziesmām un dejām sveiks Jaunsilavu pamatskolas skolēni. Koncertā tiks pasniegti pašvaldības Pagodināšanas raksti. 

Piektdien, 15.novembrī, pulksten 14 Rožupes pamatskolā Latvijas republikas Proklamēšanas gadadienas sarīkojums “Tev pamats drošs – tā tava zeme ir!”. Sarīkojumā ar dejām un dziesmām priecēs Rožupes pamatskolas skolēni. Koncertā tiks pasniegti pašvaldības Pagodināšanas raksti. 

Piektdien, 15.novembrī, pulksten 16 Jersikas tautas namā norisināsies Latvijas Republikas Proklamēšanas 101.gadadienas svinīgais sarīkojums “Ar Latviju sirdī”. Koncertā priecēs Jersikas pamatskolas skolēni, tiks pasniegti pašvaldības Pagodināšanas raksti. 

Svētdien, 17.novembrī, pulksten 19 Rudzātu saieta namā Latvijas Republikas Proklamēšanas 101.gadadienas svinīgais sarīkojums. Koncertā piedalās Rudzātu saieta nama amatiermākslas kolektīvi. Koncertā tiks pasniegti pašvaldības Pagodināšanas raksti. Bezmaksas.

Līvānos Valsts svētkiem veltīts pasākums notiks 18.novembrī pulksten 18 Līvānu novada Kultūras centrā.  Sarīkojumā pasniegs Atzinības rakstus un tiks godināti Līvānu novada uzņēmēju konkursa “Līvānu novads VAR” laureāti. Pēc apsveikumu daļas ar svētku koncertu uzstāsies vairāku starptautisko konkursu laureāti, “Eurovision Choir 2019” 2.vietas ieguvēji Babītes jauktais koris “MASKA”. Pēc koncerta tradicionālā svētku torte. Plkst. 20.30 svinīgā svētku polonēze un koncertballe ar Latvijas Universitātes pūtēju orķestri un solistiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” jaunajai valdei šodien aprit pirmās 100 darba dienas; Iedzīovotāji aicināti informēt Jēkabpils domi par pilsētas lielākajām peļķēm; un Lāčplēša dienā lāpu gājiena laikā Jēkabpilī būs noteikti satiksmes ierobežojumi.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdei šodien aprit pirmās 100 darba dienas un par godiu šim pasākumam slimnīcā notika preses konference. Jau ziņots, ka valdē strādā – Margarita Meļņikova un Renārs Putniņš. Tāpat arī vēstīts, ka trešais valdes loceklis Andrejs Miļčevskis oktobra nogalē iesniedza atlūgumu un kopš novembra Jēkabpils slimnīcā vairs nestrādā. Pirmajos trijos darba mēnešos slimnīcas valdei izdevies būtiski samazināt medicīnas iestādes parādus, ja pirms gada šajā laikā zaudējumi bija 800 tūkstoši eiro, tad patlaban slimnīca strādā ar mīnus 19 tūkstošiem eiro. Darbs slimnīcā uzlabots visās jomās un jaunās valdes locekļiem ir izstrādāts slimnīcas attīstības stratēģiskais plāns. Tāpat arī šai valdei izdevies sakārtot un novērst visas iepriekš pieļautās kļūdas, lai tiktu realizēts  ERAF projekts “Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana”, kur slimnīcas infrastruktūrā paredzēts ieguldīt 6 miljoni 409 tūkstoši 808 eiro. 

Novembrī publiskots “Times Higher Education” Pasaules universitāšu reitings 2020 sociālo zinātņu jomā, kurā starp 720 pētniecībā aktīvām, pasaules universitātēm nosaukta Latvijas lauksaimniecības universitāte jeb LLU Jelgavā, kas starptautiskajā vidē zināma kā Latvia University of Life Sciences and Technologies. Kopējā reitingā iekļuvušās universitātes kopumā veido 5% lielu īpatsvaru no visām augstākās izglītības iestādēm pasaulē, informē augstskolas pārstāve Lana Janmere. LLU reitingā ieguvusi pozīciju grupā 601+. Šādu pašu rezultātu uzrādījusi vēl viena Latvijas augstākās izglītības iestāde – Latvijas Universitāte. Citas Latvijas augstskolas reitingā nav iekļuvušas.

Mediju grupa "All Media Baltics" no decembra Baltijā strādās ar TV3 zīmolu. Mediju grupa izmaiņas veiks arī televīzijas kanālu portfelī, satura produktus veidojot atbilstoši konkrētu auditoriju interesēm, tajā skaitā kanāls LNT vairs neturpinās darbu esošajā formā. Kompānijā informēja, ka "All Media Baltics" paplašinās kanāla TV3 piedāvāto ziņu apmēru, pārnesot lielāko daļu no LNT ziņu dienesta radītā satura. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka no nākamā gada vairs nebūs LNT ziņu raidījuma "Top 10", taču joprojām būs vērojami tādi LNT raidījumi kā "900 sekundes" un "Degpunktā". Tāpat, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, saistībā ar reorganizāciju plānots atlaist apmēram 30 darbinieku.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī pilsētas teritorijā šobrīd ir izvietotas 100 video novērošanas kameras, kas darbojas ar mērķi nodrošināt kārtību un uzlabot drošību pilsētā. Lai gan tas neaptur vandaļus, kuri ik pa laikam izdemolē un sabojā kādu pilsētas infrastruktūras objektu, kameras bieži vien palīdz fiksēt un noskaidrot likumpārkāpējus. Tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka saskaņā ar statistiku šogad ar video kameru palīdzību konstatēti 111 likumpārkāpumi, lielākajā daļā gadījumu vainīgās personas ir identificēta. Valsts policijai ir nodoti 17 ieraksti, kuros var atpazīt pārkāpējus.

Pēdējās nedēļas laikā Latvijā un Jēkabpilī novērotas ilgstošas lietavas, kuru rezultātā pilsētā daudzās vietās izveidojušās plašas peļķes. Jēkabpils mērs Aivars Kraps preses konferencē žurnālisteim sacīja, ka pēc lielākām lietavām speciālisti apseko ielas, to darīja arī šonedēļ. Viņi konstatē problēmas, un tās vietas tiks sakārtotas, lai turpmāk neveidojas tik lielas peļķes. Darbus veiks, kad uzlabosies laika apstākļi. Aivars Kraps aicināja iedzīvotājus būt aktīviem un ziņot par lielām bedrēm un citām vietām, kur lietus laikā regulāri veidojas lielas peļķes. Informāciju var nodot, zvanot uz Jēkabpils pilsētas pašvaldības bezmaksas informatīvo tālruni: 80 205 008 vai sūtot fotogrāfiju un problēmas aprakstu WhatsApp aplikācijā uz numuru: 20 002 942.

Un vēl

11. novembrī Jēkabpilī notiks tradicionālais Lāčplēša dienas Lāpu gājiens! Tā laikā pilsētā noteikti satiksmes ierobežojumi. 11.novembrī  no plkst. 17:25 - 18:00 satiksmei būs slēgts Vienības ielas posms, Neretas ielas posms un Rīgas ielas posms līdz Madonas ielai gājiena laikā. Piemiņas brīža laikā pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju", Rīgas ielas posms no Ozolu ielas līdz Madonas ielai satiksmei slēgts līdz aptuveni plkst.19:30.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi vienojas akcijā „Nolaid karogu, iededz sveci”; Rīt norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Mediķi turpina protestus pret plāniem nākamgad nepalielināt viņu algas par 20%, kā tika solīts iepriekš, un no šodienas, 8.novembra līdz 13. novembrim veselības aprūpes darbinieki vienojušies akcijā „Nolaid karogu, iededz sveci”.Akcijas laikā veselības aprūpes iestādes un iedzīvotāji aicināti nolaist karogus pusmastā un iedegt sveces, tādejādi simbolizējot kritisko situāciju veselības aprūpes finansēšanas jomā.

VAS "Latvijas dzelzceļš" bijušais valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš, atstājot amatu varētu būt saņēmis kompensāciju aptuveni 250 tūkstoši eiro apmērā, bet valdes loceklis Aivars Strakšas - apmēram 200 tūkstoši eiro apmērā, liecina viņu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtās amatpersonu deklarācijas, beidzot pildīt amata pienākumus šogad augustā. Jau ziņots, ka 25.jūlijā Latvijas dzelceļa padome vienojās par darba attiecību izbeigšanu ar Bērziņu un Strakšas. 

Baltijas valstu iedzīvotāji aktīvi veido uzkrājumus neparedzētiem izdevumiem, taču Latvijas iedzīvotāji ir kūtrākie uzkrājumu veidotāji Baltijā, liecina "Maxima mazumtirdzniecības kompass" pieejamie dati. Pēc aptaujas datiem, Lietuvā uzkrājumus veido 82% respondentu, kamēr Igaunijā - 65%, bet Latvijā – 60%. Aptaujā visu triju Baltijas valstu iedzīvotāji visbiežāk atzinuši, ka veido uzkrājumus neparedzētu izdevumu segšanai (vidēji 59%), "nebaltai dienai" (vidēji 43%) un kādam konkrētam pirkumam (vidēji 38%).

Turpinām ziņas

Rīt plkst. 12.15 vienlaikus Latvijā un visā pasaulē piekto gadu pēc kārtas norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījusi rakstniece Nora Ikstena, Rīgā Gaismas pilī to diktēs aktieris Vilis Daudziņš. Lai rakstītu diktātu klātienē kādā no desmit Latvijas pilsētām – Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Jelgavā, Bauskā, Rīgā –, turklāt galvaspilsētā varēs izvēlēties vienu no četrām iestādēm, interesentus aicinām pieteikties lapā www.raksti.org, bet rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tajā pašā vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas. Jēkabpilī piektais pasaules diktāts latviešu valodā notiks sestdien, 9. novembrī, plkst. 12.15 Jēkabpils Agrobiznesa koledžā.  Jēkabpilī diktātu lasīs Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže.

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019” pirmā kārta ir noslēgusies. Konkursa otrajai kārtai nominētas 25 pašvaldības – piecas no katra plānošanas reģiona. Konkursa otrajai kārtai Zemgalē nominēta Jēkabpils pilsētas pašvaldība, kā arī Iecavas, Jaunjelgavas, Kokneses un Krustpils novadi. Savukārt Latgalē konkursa otrajai kārtai nominēti arī Preiļi un Līvāni. Konkursa otrajā kārtā vērtēšanas komisija iepazīsies ar katras pašvaldības konkursa pirmās kārtas vērtēšanas rezultātiem. Trešajai kārtai tiks nominētas divas pašvaldības katrā plānošanas reģionā ar augstāko punktu skaitu.

Un vēl

Brīvdienās būs apmācies un pelēks laiks, turklāt lielu izmaiņu laika apstākļos nebūs vismaz līdz 20. novembrim, liecina prognozes. Brīvdienās palaikam arī līs, bet nokrišņu nebūs daudz - sestdien vairāk līs Latgalē, bet svētdien valsts centrālajā daļā - Zemgalē un Vidzemē. Gaisa temperatūra gan naktīs un dienās būs līdzīga - +3..+9 grādi, svētdien Latgalē līdz +10..+11 grādiem. Valdošie būs lēni līdz mēreni dienvidaustrumu, dienvidu vēji. Lēno vēju un mitrā gaisa dēļ vietām veidosies migla, svētdien pastāv lielāka iespējamība, ka migla būs plašāka un biezāka. Nākamnedēļ lielu izmaiņu laika apstākļos nebūs, temperatūra joprojām saglabāsies stabili virs nulles, pirmdien un otrdien līs maz, bet turpmāk atkal Latviju bieži šķērsos nokrišņu zonas un šādi laika apstākļi saglabāsies vismaz līdz 20. novembrim.

Atstājiet komentāru