2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības pārstāvji vienojas par pedagogu atalgojuma grafiku trim gadiem; Visā Eiropā norisināsies 24 stundu ātruma kontroles maratons; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu un Finanšu ministrijas pārstāvjiem pārrunājis pedagogu atalgojuma jautājumus, un panākta vienošanās par atalgojuma grafiku turpmākajiem trim gadiem. Ministru prezidents uzsver, ka panāktais risinājums atbilst izglītības nozares interesēm un ies roku rokā ar skolu tīkla sakārtošanu, kas ir visas valdības prioritāte. Čakša informēs par panākto risinājumu Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvjus, kā arī šodien to pārrunās ar valdību veidojošajiem politiskiem spēkiem. Plānots, ka valdība par pedagogu atalgojuma grafiku lems rīt, 18.aprīlī.

Kā vēstīts, pedagogu arodbiedrības padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

Draugu kompānijas, iestājoties valsts aizsardzības dienestā, varētu to pavadīt kopā vienā vienībā, Aizsardzības ministrijas portāla "sargs.lv" rīkotajā diskusijā norādīja aizsardzības resora amatpersonas. Aizsardzības ministrija norāda, ka nesaredz šķēršļus tajā, ka tiktu ņemta vērā draugu kompāniju vēlme būt kopā. Vienlaikus tā būtu iespēja, taču bez 100% garantijas. 

Finanšu ministrija ir pieteikusi apspriešanai vērienīgus grozījumus Azartspēļu un izložu likumā, piedāvājot noteikt, ka azartspēļu spēlēšana Latvijā būtu atļauta personām no 21 gada vecuma, nevis no pilngadības, kā tas ir pašlaik. Likumprojekts paredz personām visa veida azartspēļu spēlēšanai vecuma sliekšņa paaugstināšanu, nosakot, ka azartspēļu spēlēšana atļauta personām no 21 gada vecuma, attiecinot izmaiņas arī uz totalizatoriem un derībām. Savukārt attiecībā uz dalību izlozēs likumprojekts paredz noteikt 18 gadu vecuma ierobežojumu. Vienlaikus personas, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, varēs atrasties azartspēļu organizēšanas vietās, ja tās ir azartspēļu organizēšanas vietas apkalpojošais personāls.

"Latvijas gāze" parakstījusi galīgu vienošanos par tai pilnībā piederošā meitasuzņēmuma - dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas". Darījuma pabeigšanai vēl nepieciešama valdības piekrišana nacionālās drošības aktīvu pārņemšanai un konkurences iestādes atļauja.

No Kurū kosmodroma Franču Gviānā kosmosā palaista Eiropas Kosmosa aģentūras zonde JUICE, lai noskaidrotu, vai Jupitera ar ledu klātie pavadoņi glabā ārpuszemes dzīvību savos plašajos apslēptajos okeānos. Zonde devusies garā un līkumotā ceļā uz gāzes gigantu, kas atrodas 628 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Pa ceļam tā izmantos vairākus gravitācijas paātrinājumus, vispirms lidojot garām Zemei un Mēnesim, pēc tam 2025.gadā aplidojot Venēru, un tad 2029.gadā vēlreiz palidojot garām Zemei. Kad 2031.gada jūlijā zonde beidzot nonāks Jupitera orbītā, tās desmit zinātniskie instrumenti analizēs Saules sistēmas lielāko planētu, kā arī tās trīs ledus klātos pavadoņus Eiropu, Ganimēdu un Kalisto.

Patlaban neregulārās migrācijas maršruts caur Baltkrieviju ir riska valstu pilsoņu un personu nelikumīgu pārvadātāju aprobēts un, visticamāk, saglabās savu aktualitāti ne tikai īstermiņā, bet arī ilgtermiņā, liecina Valsts drošības dienesta pagājušā gada darbības pārskats. Pērn turpinājās arī Baltkrievijas režīma mākslīgi radītais migrācijas spiediens uz Latvijas robežu. Gada laikā Valsts robežsardze novērsa vairāk nekā 5 tūkstoši gadījumu, kad personas no terorisma riska valstīm centās nelikumīgi šķērsot Latvijas valsts robežu.

Turpinām ziņas

Eiropas Savienības dalībvalstīs, tajā skaitā arī Latvijā 21.aprīlī norisināsies 24 stundu ātruma kontroles maratons. Jau vairākus gadus Eiropas ceļu policijas tīkls "Roadpol" pavasarī pievērš pastiprinātu satiksmes dalībnieku uzmanību tam, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana rada bīstamību gan pašam autovadītājam, gan apkārtējiem satiksmes dalībniekiem. Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļas laikā Valsts policija visā Latvijas teritorijā pastiprināti rūpēsies par satiksmes drošību un uzraudzīs, lai satiksmes dalībnieki ievērotu atļauto braukšanas ātrumu. Savukārt ātruma kontroles 24 stundu maratons notiks piektdien, 21.aprīlī, jau sākot no pusnakts iestāšanās.

Zemgales plānošanas reģions ir izsludinājis pieteikšanos konkursā, kurā kultūras projektiem sadalīs atbalstu no Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma". Kultūras projektiem Zemgalē konkursā pieejami 74 tūkstoši 400 eiro. Projektu konkursa mērķi ir veicināt kvalitatīva un daudzveidīga kultūras piedāvājuma pieejamību sabiedrībai un jaunradi Zemgales vēsturiskajā zemē un veicināt Zemgales vēsturiskās zemes kultūras daudzveidības saglabāšanu un attīstību. Projektu īstenošana jāplāno laikā no 1.jūnija līdz 15.decembrim. Pieteikties atbalsta saņemšanai iespējams līdz 27.aprīlim.

Un vēl

Jaunajā darba nedēļā Latvijā gaidāms pavasarīgi silts un mierīgs laiks, tomēr brīžiem uzlīs, prognozē sinoptiķi. Arī šonedēļ Latvijā saglabāsies anticiklona ietekme. Nedēļas pirmajā pusē vēl gaidāms mākoņains laiks ar īslaicīgu lietu, bet no nedēļas vidus mākoņu daudzums mazināsies un daudzviet uzspīdēs saule. Nedēļas vidū Latvijā pastiprināsies anticiklons, kas noteiks laika apstākļus, līdz ar to lielākajā daļā valsts teritorijas debesis skaidrosies. Dienās, uzspīdot saulei, kļūs siltāks - maksimālā gaisa temperatūra gaidāma +10, +15 grādu robežās. Nedēļas nogalē saglabāsies līdzīgi laika apstākļi, dienas paies bez būtiskiem nokrišņiem un dominēs lēns vējš. Tomēr šī brīža prognozes liecina, ka no rietumiem pietuvosies ciklons un iespējams arī lietus. Naktīs gaisa temperatūra nebūs zemāka par +2, +6 grādiem, savukārt diennakts gaišajās stundās termometra stabiņš pakāpsies līdz +10, +16 grādu atzīmei.

Kopš Lieldienās sasniegtā palu maksimuma ūdens līmenis Daugavas posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij pazeminājies par 37-92 centimetriem, liecina meteorologu dati. Līdz svētdienai pie Daugavpils ūdens atkāpies par 92 centimetriem, pie Vaikuļāniem - par 61 centimetru, pie Jersikas - par 63 centimetriem, pie Jēkabpils - par 37 centimetriem. Augšpus Daugavpils ūdens līmenis samazinājies straujāk - pie Krāslavas un Piedrujas tas krities par nepilniem diviem metriem.Arī citās Latvijas upēs ūdens līmenis pazeminās vai arī nedaudz svārstās. Ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā pārsvarā ir +4..+10 grādi.

Palu ūdens līmenis Dunavas pagastā turpina kristies, un dažu dienu laikā tas pazeminājies par 30 centimetriem. Vairāki ceļi joprojām ir applūduši un satiksme posmos, kas bija slēgti, nav atjaunota. Ceļu infrastruktūras bojājumus varēs novērtēt tikai tad, kad ūdens līmenis nokritīsies vēl vairāk. Piebraukšanas ceļi vai piegulošās lauku teritorijas ir applūdušas 14 mājām. Mājas pašas nav cietušas vai applūdušas. Lielākais postījums būs labības sējumiem. Jēkabpils novada pašvaldība ir sniegusi tehnisku palīdzību to saimniecību īpašniekiem, uz kuru mājām bija pārplūduši piebraukšanas ceļi.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no ES veiksmes stāstiem; Notekūdeņu monitorings uzrāda Covid-19 izplatības pieaugumu Latvijā; un Reģionālie autobusi varēs apstāties trīs papildu pieturās Rīgas pilsētā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no Eiropas Savienības veiksmes stāstiem, viesojoties Portugālē, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits. Viņa vizītes laikā Portugālē Evoras pilsētā parakstīts saprašanās memorands starp 2027.gada Eiropas kultūras galvaspilsētām - Evoru un Liepāju. Memorandu Latvijas prezidenta klātbūtnē parakstīja Evoras mērs Karlošs Pinto de Sa un Liepājas mērs Gunārs Ansiņš. Levits atzīmēja, ka Evoru un Liepāju šķir vairāki tūkstoši kilometru, bet 2027.gadā varēšot teikt, ka abas pilsētas virtuāli nešķir attālums, bet gan tās tuvina iedzīvotāju kontakti, savstarpējs kultūras dialogs par kopīgo Eiropas identitāti un par katras tautas atšķirīgo kultūras mantojumu un nākotnes plāniem.

Valsts aizsardzības dienesta karavīri varēs apgūt strēlnieka, ložmetējnieka, granātnieka, šofera, mediķa vai sakarnieka specialitātes, vēsta Aizsardzības ministrijas portāls "sargs.lv". Sākumā jauniesauktie dosies uz Rekrutēšanas un atlases centru, izies fiziskās un psihiskās veselības pārbaudes pie NBS ārstiem Rīgā. Pēc tam viņi nonāks savā vienībā pēc sadales un pieprasījuma. 1.jūlijā Valsts aizsardzības dienesta karavīri nonāks Ādažu militārajā bāzē, tālāk viņiem plānots aptuveni pusotru līdz divas nedēļas ilgs adaptācijas laiks. Gan adaptācijas periodā, gan pamatapmācības laikā karavīru mācību grafiks noritēs pēc principa - no pirmdienas līdz piektdienai kazarmu režīms Ādažos, bet piektdienas vakarā, ja nebūs nekādu pārkāpumu vai citu problēmu, viņi varēs doties uz mājām. Svētdienas vakarā viņiem būs jābūt atpakaļ bāzē, lai pirmdienas rītā atsāktu nodarbības.

Valsts autoceļu tīklā atsākusies būvdarbu sezona - uz galvenajiem autoceļiem būvdarbi notiek trijos posmos, savukārt tiltu būvdarbi notiek uz viena reģionālā un četriem valsts vietējiem autoceļiem. Valsts ceļu tīklā šogad būvdarbus plānots veikt 640 kilometros ceļu, visvairāk darbu notiks uz reģionālajiem autoceļiem, savukārt no tehnoloģijas viedokļa visplašāk tiks piemērota seguma atjaunošana. Atsevišķos satiksmes drošības uzlabošanas projektos šogad plānots ieguldīt 7,9 miljoni eiro. Uzlabot satiksmes drošību iecerēts četros objektos Vidzemes, Zemgales un Rīgas reģionos. Tajā skaitā arī Daugavpils šosejas, reģionāla autoceļa Pļaviņas (Gostiņi)–Madona–Gulbene satiksmes mezglu pārbūvēs par rotācijas apli.

Lielbritānija, ASV, Kanāda, Japāna un Francija izveidojušas aliansi, lai veidotu kopīgas kodoldegvielas piegādes ķēdes. Par alianses izveidošanu tika paziņots G7 valstu klimata un enerģētikas ministru divu dienu sanāksmē Saporo, Japānas ziemeļos. Šīs iniciatīvas mērķis ir izspiest Krieviju no starptautiskā kodolenerģijas tirgus, paziņoja Lielbritānija. Piecas valstis izmantos savas civilās kodolenerģijas nozares, lai mazinātu Krievijas ietekmi pār piegādes ķēdēm un ierobežotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējas finansēt karu Ukrainā.

Pēcc Polijas lēmuma savu zemnieku aizsardzībai aizliegt Ukrainas graudu un citu pārtikas produktu importu, arī Ungārijas lauksaimniecības ministrs Ištvans Nagijs  savā profilā "Facebook" tīkla paziņoja, ka Ungārija aizliedz lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas. Gan Varšava, gan Budapešta paziņoja, ka to aizliegumi būs spēkā līdz 30. jūnijam. Polijā aizliegums attieksies uz graudu, cukura, gaļas, augļu un dārzeņu, piena, olu un citu pārtikas produktu importu. Ungārijā tiks aizliegti importēt graudi, eļļas augu sēklas un vairāki citi lauksaimniecības produkti.

Turpinām ziņas

Notekūdeņu monitorings uzrāda strauju Covid-19 omikrona jauna paveida izplatības pieaugumu Latvijā. Veicot iknedēļas notekūdeņu monitoringu, institūta "Bior" eksperti novērojuši, ka atsevišķās pašvaldībās izplatās jaunā omikrona XBB.1.5. apakšpaveids. Monitoringa datus apliecina arī Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija, ka vairāk nekā par 15% pieaudzis Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits. Notekūdeņu monitorings regulāri tiekot veikts 16 pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī un Madonā.

Par Daugavpils Universitātes rektoru piektdien ievēlēts bioloģijas doktors, Daugavpils universitātes Zinātņu prorektors Arvīds Barševskis. Viņš saņēma 32 no 50 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Uz šo amatu kandidēja arī bijusī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Jaunievēlētais rektors darbu sāks 26.aprīlī.

Un vēl

No šodienas, 17.aprīļa, uz eksperimenta laiku trīs papildu pieturās Rīgā varēs apstāties reģionālo maršrutu autobusi, kas kursē Pierīgā. Papildu pieturas reģionālajiem autobusiem ir "Liepiņas" Augusta Deglava ielā, "Grīziņkalns" Pērnavas ielā un "Matīsa iela" Aleksandra Čaka ielā, un izmaiņas saistītas ar marta beigās noslēgto vienošanos ar Rīgas pilsētas domi. Autotransporta direkcija un pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" līdz šī gada augusta beigām veiks analīzi, uzskaitot minētajās pieturās apkalpoto pasažieru skaitu, lai varētu vērtēt izmaiņu ietekmi uz transporta plūsmu Rīgā un pakalpojuma pieprasījumu šajās pieturvietās, lai vienotos par turpmāku minēto pieturu pastāvīgas izmantošanas iespējām reģionālās nozīmes autobusu maršrutos.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: ABLV Bank tiesā prasa piedzīt 414,7 miljonus eiro no Eiropas centrālās bankas un Vienotā noregulējuma valdes; Ogres muzeja direktore pašvaldībai uzteikusi darbu; un Kur pagājušajā diennaktī bijis vislietainākais laiks?

Likvidējamā "ABLV Bank" Eiropas Savienības Tiesā prasa piedzīt 414 miljonus 691 tūkstoti eiro zaudējumus no Eiropas Centrālās bankas un Vienotā noregulējuma valdes, liecina informācija Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī. "ABLV Bank" prasa atzīt, ka centrālā banka un noregulējuma valde ir solidāri atbildīgas par kaitējumu, kas bankai radies, izbeidzot tās uzņēmējdarbību un arī Luksemburgas meitasuzņēmuma darbību, un piespriest atbildētājām solidāri atlīdzināt šo kaitējumu. ABLV Bank uzskata, ka  Eiropas centrālā banka un vienotā norēgulējuma  publiski paziņojot, ka ABLV Bank un tā meitas bankai Luksemburgā ir likviditātes problēmas un tās tiks likvidētas saskaņā ar attiecīgajiem valstu tiesību aktiem. Līdz ar to abas institūcijas ar saviem lēmumiem pārkāpa savas pilnvaras un iejaucās valsts iestāžu un tiesu kompetencē. 

Latvijā šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēts 2 tūkstoši 161 jaundzimušais, kas ir par 14,9% jeb 379 jaundzimušajiem mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati. Tajā skaitā februārī Latvijā reģistrēts 1021 jaundzimušais, kas ir par 15,9% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā mēnesī, bet janvārī tika reģistrēti tūkstoš 140 jaundzimušie, kas ir par 14% mazāk nekā pērn janvārī. Tajā pašā laikā 2023.gada pirmajos divos mēnešos Latvijā reģistrēti 5 tūkstoši 319 mirušie. Tādējādi šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēto mirušo skaits par 3 tūkstoši 158 pārsniedza dzimušo skaitu. Šā gada pirmajos divos mēnešos Latvijā reģistrētas 829 laulības, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir par 7,2% jeb 64 laulībām mazāk. Šogad 1.martā Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,8 miljoni.

Nevienu vairs neizbrīna plēsīgo putnu klātbūtne lielajās pilsētās – Beļģijas galvaspilsētā Briselē retais lielais piekūns ligzdo un ar īpašu kameru tiek novērots pat katedrāles tornī. Brabantes gotikas stilā būvētā Svētā Miķeļa un Svētās Gudulas katedrāle ir viens no Briseles ievērojamiem tūrisma objektiem, bet tagad tam papildu uzmanību dod piekūnu pāris. Zinātnieki un iedzīvotāji patlaban var vērot pirmo mātītes izdēto olu, kā arī citas putnu gaitas. Šie ātrākie faunas pārstāvji pasaulē, kas pikējot spēj sasniegt ātrumu 325 kilometri stundā, parasti medī dienā, taču, pateicoties apgaismojumam, barības ieguve iespējama arī naktī. Tas varētu būt vēl viens iemesls, kāpēc tie izvēlējušies sev šķietami neierastu dzīvesvietu. Briselē šobrīd mīt jau vairāk nekā 12 pāru.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā plūdu radīto zaudējumu kompensēšanai iedzīvotājiem jau izmaksāti vairāk kā 160 tūkstoši eiro. Mājokļa atjaunošanas pabalstam pašvaldībā līdz šim iesniegti 150 pieteikumi, no tiem 70 pieteikumi ir izskatīti un pieņemts lēmums par atbalsta apmēru. Līdz 14.aprīlim izmaksāti pabalsti mājokļa atjaunošanai 76 tūkstoši 836 eiro apmērā. Savukārt Jēkabpils novada Sociālajā dienestā ir iespējams pieteikties krīzes pabalstam. Tā saņemšanai līdz šim Sociālajā dienestā saņemti 118 iesniegumi un izmaksāti pabalsti par kopējo summu 84 tūkstoši 280 eiro. Iedzīvotājiem, kuru īpašumi cieta plūdos, pašvaldība sniedz vēl vienu atbalstu - šim taksācijas gadam piemēros nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi 90% apmērā. Līdz šim saņemti 126 iesniegumi, no tiem 76 jau izskatīti.

Īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdē, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu. Smiltniece darbu uzteikusi atbilstoši Darba likuma 100.panta piektajai daļai, kas paredz darbiniekam tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot šajā pantā noteikto uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Tas nozīmē, ka, iesniedzot uzteikumu, darba attiecības ir beigušās un nekāds akcepts no darba devēja nav nepieciešams.

Un vēl

Šodien daudzviet Latvijā - galvenokārt Vidzemē, Latgalē un Sēlijā - turpina līt, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija. Pēdējā diennaktī lielākais nokrišņu daudzums reģistrēts Jēkabpilī un Madonā, kur tas sasniedzis attiecīgi 12 un 15 milimetrus. Debesis pārsvarā apmākušās, vietām ir dūmaka. Valda lēns vējš un bezvējš. Gaisa temperatūra +3..+7 grādi.

Par spīti lietanaijam laikam, pēdējo trīs diennakšu laikā Latvijā dzēsti 68 kūlas ugunsgrēki, un kopumā šogad reģistrēti jau 313 pērnās zāles dedzināšanas gadījumi. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki dzēsti Augšdaugavas novada Lauceses pagastā, kur pērnā zāle dega 20 hektāru platībā, un Madonas novada Liezeres pagastā, kur dega kūla 25 hektāru platībā. Jēkabpilī brīvdienās dzēsti seši kūlas ugunsgrēki – Rīgas ielā kūla un niedres četru hektāru platībā, Nameja ielā kūla 3000 m2 platībā, Ķieģeļu ielā kūla 500 m2 platībā, Aizkraukles ielā kūla divu hektāru platībā, Madonas ielā kūla 1500 m2 un 100 m2 platībā, Dzelzceļmalas ielā kūla 1000 m2 platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta! Diemžēl katru pavasari ievērojami dienesta resursi tiek tērēti kūlas ugunsgrēku dzēšanai. VUGD aicina cilvēkus aizdomāties, ka tajā laikā, kamēr ugunsdzēsēji glābēji dzēš degošo kūlu, kādam iespējams ir nepieciešama palīdzība, bet tā nevar tikt sniegta operatīvi, ja visi tuvākie dienesta resursi ir iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā. 

Atstājiet komentāru