2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils radio1 ziņas 2023.gada 18.aprīlī

Jēkabpils radio1 ziņas 2023.gada 18.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Ģimenes ārstu mājas vizītes ir aizejošs pakalpojums;  Krustpils pils C korpusā noslēgusies ekspozīcijas “Muižas virtuve” iekārtošana; un Kāds šogad bijis sulu tecināšanas laiks?

Ģimenes ārstu mājas vizītes ir aizejošs pakalpojums, šādu nostāju intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs.  Viņš atzina, ka ģimenes ārstu darbs reģionos, lai arī ne vienmēr negatīvā nozīmē, ir izolējošs - profesionāli, sociāli vai pat finansiāli. Atšķirībā no pilsētu ģimenes ārstiem, reģionu ārstiem darba ikdiena esot daudz praktiskāka, visaptverošāka, turklāt bieži vien tāds pakalpojums kā nosūtījuma izsniegšana nemaz neesot pieprasīts. Pacienti vēlas, lai viņu problēmas atrisina turpat praksē. Dzalbs norāda, ka ārsti diemžēl nespēs realizēt mājas vizītes tādā apjomā, kā bija kādreiz. Tas ir pakāpeniski aizejošs pakalpojumus, un te gan vietējām pašvaldībām, gan valstij kopumā jādomā par to, kā nodrošināt šo loģistiku ilgtermiņā.

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā ir apstiprinājusi 11. aprīlī noslēgto izlīgumu strīdā starp Siguldas novada pašvaldību un politisko partiju "Stabilitātei!", kas paredz, ka politiskais spēks savas darbības laikā pārtrauks izmantot Siguldas lietoto preču zīmi "S!". Izlīgums paredz, ka partija pilnībā pārtrauks izplatīt un lietot informatīvos materiālus, kuros redzams "S!", kā arī pilnībā pārtrauks lietot šo preču zīmi reklāmās, partijas biroja darbā, uz suvenīriem un aksesuāriem, tajā skaitā gan drukātajos, gan elektroniskajos medijos. Tāpat partija piekritusi neizmantot "S!" kā politiskās partijas nosaukuma saīsinājumu vai apzīmējumu.

Izložu rīkotāja VAS "Latvijas loto" momentloterijā "Miljons" pirmo reizi laimēts viens miljons eiro. Veiksmīgā loterijas biļete tika iegādāta "iLoto", un laimētāja ir kurzemniece, kura strādā finanšu nozarē. Kompānijā uzsver, ka šāda naudas summa laimēta pirmo reizi Latvijas vēsturē. Kopumā līdz šim lielākie laimesti, kas laimēti "Latvijas Loto" rīkotajās loterijās, ir 815 tūkstoši eiro skaitļu loterijā "Vikinglotto", 600 tūkstoši eiro skaitļu loterijā "Keno" un 596 tūkstoši 446 eiro skaitļu loterijā "Eurojackpot".

Polija un Ungārija nolēmušas aizliegt Ukrainas labības ievešanu. Kijiva šādu soli ir kritizējusi. Šonedēļ gaidāmas Ukrainas un Polijas amatpersonu sarunas par šo jautājumu, tuvākajā laikā varētu tikties arī Ukrainas un Ungārijas pārstāvji. Eiropas Komisija brīdinājusi poļus un ungārus, ka šādu vienpusēju lēmumu pieņemšana ir nepieņemama.

Tikmēr jau trešā Eiropas valsts - Slovākija, sekojot Polijai un Ungārijai, paziņojusi, ka uz laiku pārtrauks graudu un citu produktu importu no Ukrainas. Arī Čehijas opozīcija mudinājusi valdību sekot Ungārijas un Polijas piemēram, taču lēmums vēl nav pieņemts.Kā ziņots, kā ziņots, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma dēļ lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību. Tomēr loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, kas noveda pie lauksaimnieku protestiem Polijā un Polijas zemkopības ministra atkāpšanās.

Turpinām ziņas

Projekta “Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstīšana kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Jēkabpilī” vēsturiskajā 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma virtuves telpā ir iekārtota ekspozīcija “Muižas virtuve”. Ekspozīcija iepazīstinās apmeklētājus ar pils virtuves interjeru  un vienlaicīgi kalpos kā programmu  norises vieta. Virtuves ekspozīcijā varēs izspēlēt arī vairākas spēles, iepazīties ar senām ēdienu receptēm. Ekspozīcija  papildināta ar skaņu efektiem un sešiem video sižetiem, kuros redzami dažādi virtuves priekšmeti darbībā- patvāris, ābolu mizotājs, citronu sulas spiede un citi. Iepriekš sazinoties ar muzeju, būs iespēja pieteikt ekskursiju ar  gidu vai arī kādu no izglītojošajām programmām. Ekspozīcijas “Muižas virtuve” atklāšana tiek plānota maijā.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstījusi ieceri uz Dziesmu un deju svētku laiku, no 1.jūlija līdz 10.jūlijam, galvaspilsētā ieviest īpašas sabiedriskā transporta abonementa biļetes 10 eiro vērtībā. Šīs biļetes varēs nopirkt ikviens Rīgas sabiedriskā transporta pasažieris, bet svētku dalībniekiem tās apmaksās Nacionālais kultūras centrs. Lēmums vēl jāapstiprina deputātiem Rīgas domes sēdē.

Un vēl

Šogad vēsais pavasaris veicinājis ilgāku sulu laiku, kļavu un bērzu sulas tiek tecinātas ilgāk nekā ierasts. Sulu laiks pagarinājies vidēji par vienu līdz divām nedēļām. Sulu tecinātāji norāda, ka kļavām bija ļoti labs, garš sulu laiks, arī bērziem esot ilgstošs, kāds vēl nav pieredzēts. Tiek norādīts, ka šogad divu nedēļu vietā, kā ierasts citus gadus, bērzu sulas tecinātas četras nedēļas. Kā zināms, svaigas bērzu sulas lieliski attīra organismu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Nacionālā apvienība virzīs Levitu atkārtotai ievēlēšanai par Valsts prezidentu; Delna skaidro, kāpēc mazinās trauksmes cēlāju ziņojumu skaits; un Ko nedrīkst darīt, ja piesūkusies ērce?

Nacionālā apvienība nolēmusi pašreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu izvirzīt atkārtotai ievēlēšanai šajā amatā. Balsojumā par Levita virzīšanu amatam Nacionālās apvienības Domē iestājies absolūtais vairākums, pēc partijas sēdes norādīja partijas līderis Raivis Dzintars. Levits gan pēc tikšanās ar Nacionālo apvienību joprojām neatklāja, vai gatavs kandidēt. Tiesa, viņš tikšanos ar politisko spēku komentējis, pirms Nacionālā apvienība bija nonākusi līdz balsojumam par to, vai Levitu virzīt amatam.

Piektdien, 21.aprīlī, valdība ārkārtas sēdē paredzēts apstiprināt Ministru kabineta noteikumus par to, kā tiks celts pedagogu atalgojums. Koalīcijā vakar uzklausīta izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, bet otrdien, 18.aprīlī, valdība izskatīs Izglītības un zinātnes ministrijas ziņojumu par pedagogu atalgojuma palielināšanu. Čakšai arī paredzēts turpināt sarunas ar pedagogiem. 

Latvijas basketbola savienība vērsusies Valsts policijā par basketbola trenera Andra Steļmaha pārkāpumiem pret savām audzēknēm, izmantojot emocionālu vardarbību, pavedināšanu un alkohola lietošanu darba laikā. Medijs MVP aizvadītajā nedēļā izgaismoja satraucošu informāciju par trenera Andra Steļmaha personību un darba veidu. Tikai pēc šī raksta Latvijas basketbola savienība esot uzzinājusi par kliedzošajiem faktiem. Basketbolu savienība konsultējusies ar juristiem un vērsās Valsts policijā ar iesniegumu, lai tiktu pārbaudīti visi fakti un rakstā minētā informācija.

Reaģējot uz Krievijas  atkārtoto iebrukumu Ukrainā un tur pastrādātajiem kara noziegumiem,  NATO pieņēmusi lēmumu mainīt savu aizsardzības koncepciju, un tagad ir gatava aizstāvēt "katru collu" savas teritorijas no pirmās uzbrukuma dienas, pirmdien vēsta laikraksts "The New York Times”. Avīze norāda, ka iepriekš NATO stratēģija balstījās iespējamā pretinieka atturēšanā, draudot tam ar atmaksu. Tajā pašā laikā Alianse pieļāva iespēju, ka dalībvalstu teritorija tiek īslaicīgi okupēta, kamēr sabiedroto spēki nesniegs palīdzību. Tagad NATO pāriet uz stratēģiju, kas paredz "nepieļaujošu atturēšanu". Cita starpā tā izpaudīsies kā karaspēka skaitliskā palielināšana pie alianses austrumu robežas.

Nīderlandes izlūkdienests pirmdien brīdinājis par daudziem iekšējiem un ārējiem draudiem likuma varai, kā arī par starptautiskiem kiberuzbrukumiem un spiegošanu. Galvenais izlūkošanas un drošības dienests savā ikgadējā ziņojumā identificēja Ķīnu kā lielāko draudu Nīderlandes ekonomiskajai drošībai. Dienesta ģenerāldirektors Ēriks Akerboms norādīja, ka Nīderlande kļuvusi par Ķīnas mērķi, jo ir inovatīva valsts, kas izstrādā jaunas tehnoloģijas. Ķīna izmanto kibertelpu, lai izspiegotu un uzbruktu, bet sūta uz Nīderlandi arī cilvēkus, piemēram, studentus un zinātniekus, lai nozagtu zināšanas vāji aizsargātās vietās.

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele saņēma valsts augstāko apbalvojumu, neskatoties uz viņas politiskā mantojuma pieaugošo kritiku. Merkele, kas vadīja Vāciju no 2005.gada līdz 2021.gadam, pirmdien saņēma īpašās šķiras Lielo krustu no Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera. Šis apbalvojums iepriekš piešķirts tikai divas reizes - bijušajiem Vācijas kancleriem Konrādam Adenaueram un Helmūtam Kolam.

Turpinām ziņas

Neredzot aizsardzības garantijas, cilvēkam zūd ticība trauksmes celšanas mehānismam, uzskata organizācija "Sabiedrība par atklātību – Delna". Organizācija norāda, ka starp valsts iestādēm pastāv nepilnīga izpratne par to, kas jāņem vērā, lemjot par trauksmes cēlēja statusa piešķiršanu vai nepiešķiršanu. Bieži vien kompetentās institūcijas ne līdz galam apzinās, ka trauksmes cēlējam šis statuss nozīmē tiešām daudz, jo tās ir aizsardzības garantijas. Neredzot šīs aizsardzības garantijas, cilvēkam zūd ticība trauksmes celšanas mehānismam. "Delna" apkopojusi Trauksmes celšanas likuma ieviešanas problemātiku, attīstījusi sadarbību ar žurnālistiem, kā arī pētīja sīkāk trauksmes cēlēju ziņojumu par iespējamu negodprātīgu rīcību Līvānu novada domē un Daugavpils Universitātē pienācīgu nenovērtēšanu no tiesībsargājošo iestāžu puses. Ar šiem materiāliem var iepazīties "Delnas" mājaslapā.

Ceļu satiksmes drošības rādītāji, tajā skaitā atļautā ātruma pārsniegšana, mobilo ierīču lietošana braukšanas laikā, kā arī bojāgājušo un smagi ievainoto skaits Latvijā ir ievērojami sliktāks nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā eksperti diskutēja par nepieciešamību pārskatīt sodu politiku. Viens no priekšlikumiem paredz izvērtēt autovadītāja tiesību aizturēšanu uz laiku par atkārtotu ātruma pārkāpšanu virs 31 kilometra stundā. Valsts policijas ieskatā šāds solis palīdzētu disciplinēt autovadītājus un mazinātu pārkāpumu skaita. Apspriestos priekšlikumus tālāk skatīs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Un vēl

Šogad pirmā ērce Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā noņemta 21. martā. Kopumā līdz Lieldienām ar lūgumu noņemt piesūkušos ērci šajā ārstniecības iestādē vērsušies 18 cilvēki. Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle uzsvēra, ka tad, ja ērce piesūkusies, galvenais to neaiztikt ar kailām rokām, jo pirkstos var būt mazi, nemanāmi pušumi, kas ļaus baktērijām iekļūt asinīs. Pēc tam, kad ērce noņemta, 2–4 nedēļas jāseko līdzi savam veselības stāvoklim. Ja paaugstinās temperatūra, parādās galvassāpes, gripai līdzīgi simptomi, – tas var liecināt par encefalītu. Savukārt, ja ērces piesūkšanās vietā vai tālāk no tās veidojas sarkans laukums, tad tas var liecināt par laimboreliozi  jeb Laimas slimību. Šādos gadījumos nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludināts Valsts aizsardzības dienesta likums; Ukrainai nodod astoņas dzērājšoferiem konfiscētas automašīnas; un Sestdien norisināsies Lielā Talka.

Valsts prezidents Egils Levits šodien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludinājis Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības dienesta likumu, kas paredz, ka jau šovasar notiks pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā. Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Likums noteic, ka valsts aizsardzības dienestam pakļauti pilsoņi – vīrieši – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi – vīrieši un sievietes – no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Valsts prezidentu nedrīkst ievēlēt ar tādu vairākumu, kurā izšķirošu lomu spēlē prokremliskas partijas, aģentūrai LETA šodien teica pašreizējais prezidents Egils Levits, gan aizvien neatklājot, vai viņš plāno pretendēt uz otro termiņu amatā. Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība nolēmusi pašreizējo Valsts prezidentu izvirzīt atkārtotai ievēlēšanai. Levitam atbalstu sola arī "Jaunā vienotība". LETA jau rakstīja, ka līdz šim ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu ir pieteicis arī uzņēmējs, "Apvienotā saraksta" dibinātājs Uldis Pīlēns. Bez Apvienotā Saraksta viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam nav pavisam drošs. Arī Levitam pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai, ja Apvienotais Saraksts virza savu kandidātu. Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Trīs mēnešos šogad no četru Latvijā lielāko komercbanku klientiem izkrāpti līdzekļi kopumā 2,8 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati. Savukārt, neskatoties uz pieaugošo krāpnieku aktivitāti, novērsto krāpšanas gadījumu apmērs sasniedz 2,1 miljonu eiro. Finanšu nozares asociācija skaidro, ka investīciju krāpšanas gadījumu skaita pieaugums novērots tieši martā, kad tika īstenots 261 krāpniecības gadījums un izkrāptā summa pārsniedza 368 tūkstoši eiro.  Lielākoties krāpnieki uzdodas par investīciju brokeriem vai bankas darbiniekiem un piedāvā veikt īpaši izdevīgus ieguldījumus akcijās, obligācijās, kriptovalūtā un citur. Ierasti viņi aicina instalēt programmatūru, lai veiktu ieguldījumus, kas faktiski kalpo kā informācijas ievākšanas ierīce, vai arī vienkārši liek pārskaitīt naudu uz krāpnieku kontiem, kur sola veikt ieguldījumus klientu vārdā un uzdevumā. Tāpat arī investīciju krāpnieki parasti pieprasa bankas paroli, "Smart- ID" kodus vai citus personas datus.

Amata zvērestu nodevuši jaunās Igaunijas valdības ministri. Premjeres pienākumus arī turpmāk pildīs Reformu partijas līdere Kaja Kallasa, un kabinetā būs pārstāvēti arī sociāldemokrāti un liberālā partija "Igaunija 200". Sākotnēji jaunā kabineta sastāvu apstiprināja Igaunijas prezidents Alars Kariss. Viņš uzsvēra, ka koalīcijas valdības, kas balstās kompromisos, ir  Igaunijas spēks, un ministriem savā darbā jāvadās pēc lēmumu ietekmes analīzes. Bez tā nebūs iespējams veiksmīgi īstenot plānoto nodokļu reformu. Arī Kallasa atgādināja, ka koalīcijas līgums ir kompromisu kopums, un pauda gatavību pieņemt smagus un nepopulārus lēmumus. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šorīt okupētajā Ukrainas teritorijā apmeklējis divus Krievijas karavīru štābus. Par to vēsta Kremlis un Krievijas propagandas mediji. Šis ir Putina otrais brauciens uz krievu okupētajām teritorijām kopš marta. Tiesa, neatkarīgs apstiprinājums, ka Putins bijis Ukrainā, pagaidām nav gūts. Tikmēr Bahmutā turpinās smagas kaujas par pilsētu. Britu izlūki vēsta, ka Krievija samazinājusi karaspēka skaitu Doneckas apgabalā, lai novirzītu resursus uz Bahmutu.

Turpinām ziņas

Valdība šodien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai astoņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus. Automašīnas paredzētas Kirovohradas apgabala Holovaņivskas rajona Pobuzkes ciema padomei un Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tai skaitā Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām. Ukrainai nododamo transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 15 tūkstoši 555 eiro. Dzērājšoferiem konfiscēto transportlīdzekļu nodošanā Ukrainai Valsts ieņēmumu dienests sadarbojas ar biedrību "Agendum", kas ar tā dēvētā "Tviterkonvoja" palīdzību nodrošinās auto nogādāšanu Ukrainā un nodošanu Ukrainas valdības institūcijām, veicot visas nepieciešamās darbības un sedzot visus saistītos izdevumus.

Šonedēļ visās Eiropas Savienības dalībvalstīs tiek organizēta Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akcija "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa", kurā piedalīsies arī Latvija, un Valsts policija papildus ikdienas ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrolei pievērsīs pastiprinātu uzmanību tieši atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka vietnieks Arturs Smilga informē, ka piektdien tiks veikts ātruma kontroles maratons, kur iesaistītie spēki maksimāli uzraudzīs atļauto braukšanas ātrumu. Atkarībā no pārsniegtā ātruma var nākties šķirties gan no vadītāja tiesībām, gan diezgan paprāvas naudas summas, kas var sasniegt pat tūkstoš eiro.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldība Lielās talkas dienā aicina ikvienu novada iedzīvotāju sakopt savu pagalmu, sētu un novada teritoriju.  Visā Latvijā sestdien no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā norisināsies ikgadējā Lielā Talka ar moto “Zaļa Latvija=Zaļa pasaule”.  Kā ik katru gadu talkotājus aicina pieteikt un norādīt savu talkas vietu Lielās talkas mājaslapā. Tajā atrodamas trīs interaktīvās kartes: “Lielās Talkas’23 karte”, kurā talcinieki aicināti pieteikt trīs veidu talkas – atkritumu savākšanas talkas, labiekārtošanas vai apvienotās talkas labiekārtošanas un atkritumu savākšanas talkas; “Solo Talkas’23 karte”, kurā savas talkas ir aicināti pieteikt tie, kuri vēlas doties dabā un talkot vienatnē, divatā vai ģimenes ietvaros, lai sakoptu tuvāko apkārtni; Un “Piesārņoto vietu karte”, kurā Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja atzīmēt īpaši piesārņotas vietas savos novados un reģionos, tādā veidā norādot, kur sakopšanas darbi būtu īpaši nepieciešami. 

Jēkabpils novada pašvaldība lielos talkas maisus nodrošinās tikai tiem talkotājiem, kuri būs pieteikuši savu dalību ar konkrēto talkas vietu. Tie talkotāji maisus varēs saņemt Rīgas ielā 150 A, Jēkabpilī, iepriekš sazinoties pa tālruni:  28692766 (Ivars Šķesters). Neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar talkas koordinatori Jēkabpils novadā Mārīti Breimani tālrunis -  26320653.

Atstājiet komentāru