2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība apstiprina pedagogu atalgojumu grafiku; Jēkabpils policija meklē bīstamu noziedznieku, lūdz iedzīvotāju palīdzību; un Jēkabpils pilsētas kapos piegādāts materiāls pavasara sakopšanas darbiem.

Valdībā otrdien apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu atalgojumu palielināšanas grafiku, kas paredz, ka no šī gada 1.septembra pedagogiem, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogiem, zemākā stundas likme būs 8,50 eiro. Plānots, ka no 2024.gada 1.janvāra pedagogu zemākā vienas stundas likme būs 9,54 eiro, bet no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro. Pirmsskolas izglītības pedagogiem zemākā darba samaksas likme no šī gada 1.septembra plānota 7,75 eiro, bet no 2024.gada 1.janvāra - 9,04 eiro, savukārt no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro. Augstākajā izglītībā no 1.septembra profesoriem zemākā mēneša darba alga būs tūkstoš 982 eiro, asociētiem profesoriem – tūkstoš 587 eiro, docentiem – tūkstoš 270 eiro, lektoriem – tūkstoš 17 eiro, asistentiem - 810 eiro, savukārt pārējiem amatiem tiks saglabātas pašreizējās proporcijas atlīdzības atšķirībā starp amatiem.

Ja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības un Ministru kabineta vienošanās netiks izpildītas līdz trešdienai, 19.aprīlim, trīs dienu pedagogu streiks netiks atcelts, otrdien Ministru kabineta sēdē pauda pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, atkārtoti aicinot deputātus neatbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu algu grafiku. Viņa norādīja, ka publiski pieejamie Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķini joprojām esot neprecīzi. Vanaga norādīja, ka nav iespējams pārliecināties par visu prasību izpildi, jo šobrīd nav iekļauts algu pieaugums skolu administrācijai, logopēdiem, sociālajiem pedagogiem un citām grupām. Uz to izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša atbildēja, ka fokuss šobrīd ir uz pedagogu minimālās algas pieaugumu.

Atgādinot par saules staru ietekmi uz ādu, Rīgas 1. slimnīca aicina uz bezmaksas dzimumzīmju pārbaudi pirmdien, 24. aprīlī. Bezmaksas pārbaudes notiks no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā, un pacientiem uz izmeklējumu jāpierakstās. Melanoma ir viens no agresīvākajiem ādas audzējiem. Rīgas 1. slimnīca atgādināja, ka katru gadu Latvijā tiek atklāti apmēram 200 melanomas gadījumi, un aptuveni 70 cilvēkiem tas beidzas ar letālu iznākumu. Ja pārbaudes laikā tiks atrasti aizdomīgi veidojumi, ārsts pacientu aicinās nākt uz konsultāciju, lai veiktu padziļinātu  diagnostiku un nepieciešamo ārstēšanu.

Bahmutā Ukrainas austrumos turpinās sīvas cīņas, Krievijas karaspēkam veicot smagās artilērijas triecienus, ziņo Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "pašlaik situācija tiek kontrolēta". Ukrainas karavīri ienaidniekam nodara lielus zaudējumus un "būtiski palēnina" Krievijas uzbrukumus. Gaidāms, ka tuvāko dienu laikā Ukrainas armija varētu sākt plašu pretuzbrukumu.

Pirmdien Lietuvā uz Širvintu pamatskolu steidzās specdienesti. Kādai sākumskolas skolniecei bija nepieciešama neatliekamā palīdzība, kad no mājām atvests robots viņai iekodis. Šādu informāciju ziņu portālam tv3.lt sniedza Širvintu pamatskolas pārstāve Danutė Zinkevičienė. Kā viņa pati teica, tas viss notika, kad meitene spēlējās ar savu robotu. Izsaukti dienesti, ugunsdzēsēji palīdzēja bērnam. Meitene turpina mācības, nopietnas traumas viņa nav guvusi, tikusi cauri ar izbīli. Tiek pētīts robota mehānisms, lai noskaidrotu, kāpēc rotaļlieta kļuva agresīva. 

Turpinām ziņas

Valsts policijas plaši meklētais Leons Rusiņš tiek turēts aizdomās par sievietes slepkavību Jēkabpilī. Nedēļas nogalē policija izplatītajā paziņojumā medijiem norādīja, ka Austrumzemgales iecirknis aizdomās par smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu meklē 1970.gadā dzimušo Leonu Rusiņu. Policija brīdina, ka persona var būt bīstama. Plašāk stāsta 

Audio

Vēlreiz piebildīšu, ka policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un netuvoties vīrietim, kā arī pašiem neiesaistīties meklēšanā, bet, ja ir zināma vīrieša iespējamā atrašanās vieta, nekavējoties zvanīt Valsts policijai pa tālruņa numuru 110.

Izmeklēšanas laikā līdz šim gūtā informācija liecina, ka notikušais ir personisku motīvu vadīts un apzināti vērsts pret bojā gājušo sievieti. Vīrietis jau iepriekš vairākkārt nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par pret konkrēto sievieti vērstu agresīvu rīcību, tajā skaitā par vairākkārtēju tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. Lielākoties vīrieša darbības izpaudās, izmantojot sakaru līdzekļus un sociālo tīklu vietnes, tajā skaitā pastarpināti aizvainojot citas ar sievieti saistītas personas. Policija reaģējusi uz katru personas likumpārkāpumu, vērtējot tos gan individuāli, gan kopskatā. Par tiem sākti gan kriminālprocesi, gan administratīvā pārkāpuma procesi, kuros piemēroti gan naudas sodi, gan īslaicīga brīvības atņemšana - policijas rosināts drošības līdzeklis un arī tiesas piespriests apcietinājums.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas kapu apsaimniekotājs SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka otrdien atvesta smilts, kas paredzēta kapa vietu sakopšanai. Smilts atrodas 20 vietās visā kapu teritorijā. Sakopjot tuvinieku kapu kopiņas, iedzīvotāji tiek aicināti arī būt atbildīgi un pareizi sašķirot atkritumus– mākslīgos ziedus, vāzes, plēves, sveces un tamlīdzīgus atkritumus izmest kapu atkritumu konteineros. Savukārt bioloģiskos atkritumus – smiltis, dabīgos ziedus, lapas, nezāles- BIO konteineros.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināmi lielākie nodokļu maksātāji; Amatnieki sašutuši par augstajām tirdzniecības vietu cenām Dziesmu svētkos; un Ceļojošā laikmetīgās mākslas izstāde "Māksla uz riteņiem" apceļos visu Latviju.

Pagājušajā gadā uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā samaksājuši 9,86 miljardus eiro, tajā skaitā 3,29 miljardus eiro valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 1,72 miljardus eiro iedzīvotāju ienākuma nodoklī, liecina "Lursoft" aprēķini, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju. Lielākās nodokļu iemaksas veikuši degvielas tirgotāji, tiesa, mainījies saraksta līderis. Lursoft izpētījis, ka VID administrētajos nodokļos pagājušajā gadā visvairāk samaksājusi SIA "Orlen Latvija" - 278,95 miljoni eiro, kas iepriekšējos gados atradās trešajā pozīcijā aiz SIA "Neste Latvija" un SIA "Circle K Latvia".

Latgalē tiek īstenots viens no vērienīgākajiem saules paneļu projektiem ar 400 megavatu jaudu. Privātais uzņēmums, ieguldot vairākus simtus miljonus eiro, darbus plāno pabeigt trīs gadu laikā, bet elektrību pašā Latvijas–Krievijas pierobežā varētu sākt ražot jau ātrāk. Saules paneļu parks tiks izbūvēts vairākos laukumos tūkstoš 200 hektāru platībā uz lauksaimniecības zemēm, ko iznomājis zemnieku saimniecības "Kotiņi" īpašnieks Aldis Ločmelis. Izvēle būvēt saules paneļu parku uz zemnieku saimniecības "Kotiņi" iznomātajām zemēm ir tādēļ, ka gar tām stiepjas augstsprieguma elektrolīnija, kas savienota ar Krieviju. Šis saules paneļu parks varētu kļūt par lielāko šāda veida parku ne vien Latgalē, bet visā Latvijā. 

Pēc divus gadus ilgām un grūtām sarunām Eiropas Parlaments vakar deva zaļo gaismu tiesību aktiem, kas ļaus sasniegt Eiropas 2030. gada klimata mērķi – samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus par 55%. Tāpēc arī likumu paketei dots nosaukums "Gatavi 55". Viens no vispretrunīgākajiem paketes tiesību aktiem ir saistīts ar ES emisijas kvotām, lai vietējie ražotāji nepārvirza savas emisijas ārpus ES. Tiks izveidots oglekļa ievedkorekcijas mehānisms – tas ļaus iekasēt maksu par oglekļa emisijām par importēto tēraudu un citām precēm, kuras ražotas ārpus ES. Vienlaikus ES pakāpeniski izbeigs bezmaksas kvotu piešķiršanu saviem tērauda un cementa ražotājiem, un tas beigsies 2034. gadā.

Eiropas Savienība nedrīkst pieļaut, ka komunistiskā Ķīna grauj tās vienotību, paziņojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Viņa arī atkārtoja jau iepriekš sacīto, ka ES ir jāsamazina ekonomiskā atkarība no Ķīnas, taču tas nenozīmē pilnībā saraut tirdzniecības saites ar pasaules otro lielāko ekonomiku. Leiena sacīja, ka ES ir jārēķinās ar Ķīnas pieaugošo ekonomisko un politisko ietekmi pasaulē, tāpēc bloka līderiem vajadzētu runāt vienā balsī. Paziņojumā arī nosodīta Pekinas vēršanās pret etniskajām un reliģiskajām minoritātēm Ķīnas autonomajos Tibetas un Siņdzjanas reģionos. Tikmēr Pekina ir asi reaģējusi uz G7 valstu ārlietu ministru paziņojumu, kurā paustas bažas par Ķīnas pieaugošo agresīvo uzvedību.

Turpinām ziņas

Vesela mēnešalga jāatdod par dalību tirdziņā – tik skarbi amatnieki vērtē nomas maksu, ko Nacionālais kultūras centrs šoreiz paredzējis rokdarbnieku dalībai Dziesmu svētku tirdziņos. Tā dubultojusies un trīskāršojusies, salīdzinot ar svētkiem pirms pieciem gadiem. Amatnieku darinājumi ir neatņemama Dziesmu svētku tradīcija, kad gan tūristi, gan vietējie var iegādāties tepat Latvijā veidotu apģērbu, rotas un citas skaistumlietas. Taču liels bija tirgotāju pārsteigums, ieraugot, ka dalība gadatirgū šoreiz kļuvusi precīzi divas reizes dārgāka nekā pagājušajos svētkos. Proti, Vērmanes dārzā par 3×3 metru telti jāmaksā 121 eiro dienā, un, tā kā tirdziņš ilgst astoņas dienas, tie kopā ir 968 eiro. Ja teltij līdzās nomā vēl tikpat lielu platību, kur izvietot produkciju, tas maksā jau 181 eiro dienā jeb pusotru tūkstoti par visu periodu. Amatnieki ar vēstuli vērsušies visās atbildīgajās iestādēs, arī pie Rīgas mēra, dalības maksu saucot par nesamērīgu. 

Ceturtdien, 20.aprīlī, pulksten 8.30 pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas galvenās ēkas notiks protesta akcija, kuras dalībnieki prasīs atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani. Piketā "Demokrātija ir daudz trauslāka nekā porcelāns" pulcēsies pilsoniskās sabiedrības organizācijas un aicināti "visi, kam rūp Latvijas demokrātija". Protesta dalībnieki aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku izvērtēt pēc būtības Helmaņa darba tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem, kā arī uzstāj, lai VARAM pārtrauc Ogres mēra izrēķināšanos ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Un vēl

Mākslas centra "Noass" un Norvēģijas mākslas studijas "Fargefabrikken" ceļojošais laikmetīgās mākslas projekts "Māksla uz riteņiem" uzsāk Latvijas tūri, kur gada laikā plānots apceļot 50 vietas Latvijā. "Māksla uz riteņiem" ir laikmetīgās mākslas projekts bērniem un jauniešiem, kas tapis sadarbībā ar četriem māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas - Evu Vēveri, Ūdu Bremnes, Jurģi Peteru un Zaharu Ze, ar mērķi veicināt laikmetīgās mākslas pieejamību reģionos, dodoties pie bērniem un jauniešiem visā Latvijā. Līdz vasaras sākumam projekts plāno apmeklēt vairāk kā 25 skolas dažādās Latvijas pilsētas Latgalē, Sēlijā un Vidzemē, tajā skaitā arī Jēkabpils Valsts ģimnāziju.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits atkārtoti kandidēs uz Valsts prezidenta amatu; Saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpils novadā Ruks uzdevis sākt dienesta pārbaudi; un Kad gaidāms nākamais aukstuma vilnis?

Līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits kandidēs uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu žurnālistiem apliecināja politiķis. Levits pateicās "Nacionālajai apvienībai" un "Jaunajai vienotībai" par viņa darba augsto novērtējumu un aicinājumu turpināt darbu arī nākamajos četros gados. Levits uzsvēra, ka viņš pārstāv skaidras vērtības - tās ir rietumnieciskas un latviskas. Tāda ir arī prezidenta pārliecība, kuru, valsts pirmās personas ieskatā, viņš četru gadu laikā ir arī pierādījis. Levits atkārtoti uzsvēra, ka Valsts prezidenta ievēlēšana ar tādu balsu vairākumu, kurā izšķirošu lomu spēlē prokremliskas partijas, šajā situācijā nav pieļaujama, jo tas būtu nepareizs un bīstams signāls gan sabiedrībai, gan Latvijas sabiedrotajiem. Tādēļ Levits ir gatavs kandidēt uz otro termiņu prezidenta amatā.

Pēc Aizsardzības ministrijas dienesta pārbaudes rezultātiem un disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinuma par skandalozo armijas pārtikas iepirkumu vienai amatpersonai piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata, paziņojumā medijiem informē Aizsardzības ministrija. No amata atbrīvotā persona saistīta ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra veikto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām.  informēja ministrija. Šī amatpersona jau iepriekš bija atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.  

Ungārijas valdība šodien paplašinājusi pagaidu aizliegumu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, attiecinot to arī uz medu, vīnu, maizi, miltiem, cukuru, cepamo eļļu, dažādiem gaļas un dārzeņu produktiem. Jau vēstīts, ka  sekojot Polijas piemēram, Ungārija jau sestdien paziņoja par aizliegumu labības un vairāku pārtikas produktu importam no Ukrainas. Līdzīgu soli spērusi arī Slovākija, un gaidāms, ka šodien arī Bulgārija paziņos par šādu aizliegumu.

Arodbiedrība "Verdi" izsludinājusi divu dienu brīdinājuma streiku Diseldorfas, Hamburgas un Ķelnes-Bonnas lidostās Vācijā. Protesta akcija ceturtdien un piektdien var būtiski ietekmēt gaisa satiksmi.  Strādājošo pārstāvji vēsta, ka streiks sāksies naktī no trešdienas uz ceturtdienu un beigsies naktī no piektdienas uz sestdienu. Darbu varētu pārtraukt  aviācijas drošības un kontroles dienestu pārstāvji, kā arī apkalpojošais personāls.  Streika dēļ sagaidāma lidojumu aizkavēšanās vai pat atcelšana, tāpēc pasažieri, kuri plānoja izmantot šīs lidostas, tiek aicināti sazināties ar savām aviokompānijām. 

Iedzīvotāju skaita ziņā Indija 2023.gada vidū pārspēs Ķīnu par gandrīz trīs miljoniem cilvēku, aplēsusi Apvienoto Nāciju Organizācija. ANO aplēses liecina, ka Indijas iedzīvotāju skaits gada vidū sasniegs 1,426 miljardus, kamēr Ķīnas iedzīvotāju skaits būs 1,425 miljardi. Ķīnas iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā saruka pirmo reizi vairāk nekā 60 gadu laikā, liecina šogad publiskotie oficiālie dati. ANO arī aplēsusi, ka pasaules iedzīvotāju skaits gada vidū sasniegs 8,045 miljardus.

Turpinām ziņas

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzdevis sākt dienesta pārbaudi saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpils novadā, lai pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli. Jau vēstīts, ka kārtības sargiem nav izdevies no slepkavības pasargāt sievieti, kura kopā ar tuviniekiem ilgstoši ziņojusi par bijušā dzīvesbiedra Leona Rusiņa intensīvu vajāšanu un terorizēšanu, tajā skaitā panākot aizliegumu viņai tuvoties, kas ignorēts. Patlaban rūpīgi un detalizēti tiek veikts konkrētās situācijas izvērtējums, Valsts policija pārskata esošā tiesiskā regulējuma efektivitāti un iespējamās tiesiskā regulējuma nepilnības, vērtējot gan šo, gan līdzīga rakstura gadījumus - vai regulējums ir pietiekošs un ko darīt ar šādām personām, kurām nedarbojas spēkā esošās sankcijas, kuras tiek piemērotas par lēmumu par pagaidu aizsardzību nepildīšanu, informē policija. Tāpat tiek vērtēta arī citu iesaistīto institūciju loma - iesaiste, darbības un atbildība. Līdz ar visas situācijas objektīvu izvērtējumu, attiecīgi tālāk tiks rosināti priekšlikumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem.

Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisija konceptuāli atbalstīja iekšlietu ministra Māra Kučinska priekšlikumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz lielākus sodus elektroskrejriteņu vadītājiem. Patlaban likums paredz, ka par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz papildu prasības velosipēdu vai elektroskrejriteņu vadītājiem, var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam no desmit līdz 30 eiro. Apakškomisija atbalstīja Kučinska virzīto grozījumu par soda palielināšanu līdz 70 eiro.

Un vēl

Tuvākās dienas Latvijā būs siltas, brīvdienās temperatūra vietām sasniegs 20 grādus, liecina prognozes. Līdz nedēļas beigām laiks būs pārsvarā saulains, nokrišņi nav gaidāmi, arī vējš kļūs lēnāks. Svētdien vietām gaisa temperatūra pakāpsies līdz plus 20 grādi, turklāt svētdien vējš iegriezīsies no dienvidiem, kas neļaus vēsajiem jūras ūdeņiem dzesēt piekrastes gaisu. Naktis gan būs dzestras, temperatūra pazemināsies līdz 0...5 grādiem, brīvdienu naktīs par dažiem grādiem siltāks.

Arī jaunās nedēļas sākumā vēl būs silts, bet no nedēļas vidus temperatūra pazemināsies. Pašreizējās prognozes rāda, ka aprīļa beigās un maija sākumā Latvijā valdīs vēss laiks, bieži gaidāmi nokrišņi, turklāt ne tikai lietus, bet iespējams arī slapjš sniegs. Naktīs temperatūra vietām noslīdēs zem nulles, bet atsevišķās dienās dažviet nesasniegs pat plus 10 grādus.

Atstājiet komentāru