2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā beidzas gripas epidēmija;Jēkapilī vēl neplāno noslēgt apkures sezonu; un Latvijas Dabas fonds sāk pavasara Ainavu tūres

Latvijā šodien, 20.aprīlī, oficiāli beidzas gripas epidēmija. Slimību profilakses un kontroles centra gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, līdz ar to epidemiologi paziņo par gripas epidēmijas beigām šī gada 20.aprīlī. Kopš sezonas sākuma Latvijā kopā laboratoriski apstiprināts 901 gripas gadījums un ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 3 tūkstoši 887 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem. Kopā no monitoringā iesaistītajām slimnīcām līdz šim saņemta informācija par tūkstoš 312 stacionētiem pacientiem ar gripu un 263 stacionētiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopumā mediķi gripas epidēmijas intensitāti šajā sezonā vērtē kā vidēju. 

Pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 17,9%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Kopumā pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēti 188 jauni Covid-19 gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš tādu bija 229. Nedēļas laikā veikti 865 testi, kas ir par 16,3% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Pozitīvo testu īpatsvars bija 21,7%, kas ir par 0,4% mazāk nekā iepriekš. Savukārt pacientu skaits stacionāros ar apstiprinātu Covid-19 infekciju samazinājies par 6%. Kopumā pagājušajā nedēļā Covid-19 pacientiem reģistrēti astoņi nāves gadījumi.

Par iespējamu seksuālu vardarbību pret mazgadīgu personu kriminālpolicija aizturējusi Romas katoļu baznīcas Rīgas Svētā Alberta draudzes prāvestu. Vērtējot izmeklējamā noziedzīgā nodarījuma raksturu, policija aicina atsaukties jebkuru personu, tajā skaitā draudzes locekļus, kuriem ir aizdomas, ka viņi vai viņu bērni varētu būt cietuši no konkrētās personas iespējamām pretlikumīgām darbībām un nekavējoties vērsties policijā.Ņemot vērā, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, pašlaik izmeklēšanas interesēs policija plašākus komentārus nesniedz. 

Turpinām ziņas

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome 24. aprīlī rīkos protesta gājienu un trīs dienu streiku. No Jēkabpils novada streikā izteikušas gatavību piedalīties 24 izglītības iestādes un  564 izglītības iestāžu  darbinieki. Pirmsskolas izglītības iestādes “Ābelīte (Sala), “Kāpēcītis” (Jēkabpils), “Zīlīte” (Viesīte), “Bitīte” (Aknīste) streika laikā bērnus neuzņems un mācību process netiks nodrošināts, jo streiko visu grupu pirmsskolas skolotāji. Citās pirmsskolas izglītības iestādēs bērnu uzņemšana tiks nodrošināta daļēji. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Lai arī laiks kļuvis ievērojami siltāks, Jēkabpilī turpinās apkures sezona un pagaidām neviena no pilsētas daudzdzīvokļu mājām nav lūgusi namu apsaimniekotāju SIA “JK Namu pārvalde” atslēgt tai siltumenerģijas padevi. SIA “JK Namu pārvalde” vadītāja Elita Freija Radio1 stāsta, ka jautājums par apkures sezonas pārtraukšanu tiekot izvērtēts.

AUDIO

Radio1 sazinājās arī ar SIA “Jēkabpils siltums” priekšnieku Raiti Sirmoviču, lai noskaidrotu vai apkures sezonu noslēgt ir lūgusi kāda no pašvaldības iestādēm vai citiem klientiem, kuriem siltumenerģiju nodrošina siltumtīkli. Raitis Sirmovičs sacīja, ka oficiāla lūguma neesot bijis, bet atsevišķas iestādes ir atslēgušās no siltumenerģijas padeves.

AUDIO

Jau ziņots, ka Jēkabpilī apkures sezona sākās pagājušā gada septembra nogalē un tās laikā vairākkārt ir mainīts siltumenerģijas tariffs, sākotnēji to paaugstinot, bet no janvāra un turpmākos mēnešus samazinot. Patlaban vienas megavatstundas siltumenerģijas cena Jēkabpilī mājsaimniecībām ir 113,45 eiro bez PVN. No maija paredzēts esošo tarifu samazināt un tas būs – 108,38 eiro bez PVN par megavatstundu.

Un vēl

Šī gada Ainavu tūres Latvijas Dabas fonds atklās ar trīs notikumiem - kritalām veltītu tūri 29.aprīlī Turaidā, putnu tūri 7.maijā Lubāna mitrāja Grīvu salā un 13.maijā Rucavas un Papes. Ainavu tūre ir Latvijas dabas fonda radīts koncepts - pārgājiens kopā ar dabas un kultūras ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgs koncerts un kopīgs mielasts. Sestdien, 29.aprīlī, no pulksten 11 līdz 16 ainavu tūrē, kas notiks Turaidas muzejrezervātā, varēs iepazīt 2023.gada dzīvotnes - kritalas - mežā gulošus kokus un ar tiem saistīto dzīvības pasauli, parkveida pļavas un Turaidas vēsturiskā centra, kas attīstījies vairāk nekā tūkstoš gadu ilgā laika posmā, dabas un kultūras mantojumu. Visi dalībnieki bez maksas tiks cienāti ar īpašu mielastu. Ekspedīcija ir ģimenēm ar bērniem no piecu gadu vecuma draudzīgs pasākums.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Pēc ilgstoši vajātās sievietes slepkavības sola likumā paredzēt varmāku izolēšanu un upuru sargāšanu ; Jaunie ārsti un pacienti pie Saeimas piketēs par finansējumu veselības aprūpei ; un Aizkraukles novadā sākts izstrādāt vienotu novada teritorijas plānojumu.

Pēc Jēkabpils novadā notikušās slepkavības, kad sievieti aukstasinīgi nodūra viņas bijušais dzīvesbiedrs par spīti vairākiem kriminālprocesiem par vajāšanu un pat tiesas aizliegumam viņai tuvoties, ir skaidrs, ka pašreiz likums neļauj upurus pasargāt. Iekšlietu ministrs gatavo likuma grozījumus, kas vajātājiem ļaus piemērot piespiedu ārstēšanu vai ilgstošu ieslodzījumu, bet vajātos ļaus sargāt policijai. Pašlaik likuma izpratnē vajāšana nav smags noziegums un policijas aizsardzību piemērot nevar. Tāpēc policija aicina mainīt likumu, jo šobrīd par vajāšanu policijai neesot tiesības pat izprasīt IP adreses vai noteikt mobilā tālruņa atrašanas vietu.

Iekšlietu ministrijas padotībā esošā Informācijas centra bijušo priekšnieci Līgu Lapiņu par dienesta telefona iespējamu izblēdīšanu eksministra Sanda Ģirģena privātai lietošanai Rīgas pilsētas tiesa sodījusi ar naudas sodu 18 tūkstoši 600 eiro apmērā, ziņo "Latvijas Avīze". Tāpat Lapiņai valstij būs jāatlīdzina 532 eiro. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt apgabaltiesā. Apsūdzība celta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. 

Pēc asām diskusijām Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sola pārskatīt dalības maksu amatniekiem Dziesmu svētku tirdziņos. Uz šo brīdi dalībai tirdziņam Vērmanes dārzā ir pieteikušies 140 amatnieki. Tomēr, kā komisijā norādīja amatnieki, ir pieteikušies arī amatnieki, kas tādu dalības maksu nevar samaksāt, tāpēc pieļauj, ka vismaz viena trešā daļa savu dalību atsaukšot, ja dalības maksa netiks samazināta. Kultūras centrs sola nedēļas laikā nākt klajā ar citu piedāvājumu, vienlaikus uzsverot, ka dalības maksa noteikti nebūs mazāka kā 2018.gadā. 

Jau ziņots, ka pašreizējais kultūras centra piedāvājums paredz, ka Vērmanes dārzā par 3×3 metru telti jāmaksā 121 eiro dienā. Tirdziņam ilgstot astoņas dienas, kopumā tie būtu 968 eiro. 

Bērnu slimnīcas fonds no biotehnoloģiju uzņēmuma "MGI Latvia" un tā māteskompānijas "MGI Tech Co Ltd." saņēmis 2,8 miljonu eiro ziedojumu, ar kuriem tiks atbalstīti vairāki Latvijas bērnu veselībai veltīti projekti. Fonds ziedojumu plāno izmantot, lai veicinātu reto slimību diagnostikas attīstību Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī uzlabotu individuālu pacientu ārstniecību. Ziedojums paredzēts arī Bērnu slimnīcas infrastruktūras attīstīšanai, lai uzlabotu slimnīcas vidi un pacientu aprūpi, labiekārtojot slimnīcas telpas. Tāpat nozīmīga ziedojuma daļa tiks novirzīta individuālu pacientu ārstēšanas nodrošināšanai, tajā skaitā bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.

Eiropas Savienības valstis no augusta līdz martam samazinājušas gāzes patēriņu par 17,7%, pārsniedzot bloka nosprausto taupības mērķi, vēsta ES statistikas dienests. Kad Krievija pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā krasi samazināja gāzes eksportu, Eiropas Savienības valstis apņēmās samazināt pieprasījumu par 15% laikā no augusta līdz martam, salīdzinot ar vidējo rādītāju šajā laika nogrieznī pēdējos piecos gados. Novērtējums par laiku no augusta līdz janvārim liecina, ka 15 no bloka 27 dalībvalstīm samazinājušas pieprasījumu par 15% vai vairāk, liecina "Eurostat" jaunākais ziņojums, kurā apskatīts viss taupības politikas posms. Somijā (-55,7%), Lietuvā (-40,5%) un Zviedrijā (-37,2%) ir vislielākais patēriņa sarukums, norāda "Eurostat".

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ pedagogu streikam pievienosies arī mediķi, kuri brīdina – nepietiekamā finansējuma dēļ nozares nākotne ir drūma. Bet 11. maijā Jauno ārstu asociācija kopā ar pacientu organizācijām gatavojas piketam pie Saeimas ar konkrētām prasībām mazināt rindas un pacientu līdzmaksājumus, ko politiķi solījuši pirms vēlēšanām. Ārsti ir tieši – nākotne veselības nozarē iezīmējas ļoti drūma: pacienti laikā nesaņem palīdzību, rindas pēc pakalpojumiem ir garas, un daļa mediķu jau meklē darba iespējas citās valstīs.  Gandrīz puse jeb 44% no medicīnas sistēmas pašlaik tiekot finansēti no pašu pacientu kabatas papildus nodokļos samaksātajam, ziņo Jauno ārstu asociācija.

Koalīcija atbalstīja satiksmes ministra Jāņa Vitenberga virzīto projektu nodrošināt bezmaksas braucienus ar vilcienu Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Lai vilcienos varētu pārvietoties bez maksas, pasažierim būs jāuzrāda svētku dalībnieka identifikācijas karte. Bezmaksas braucienus varēs izmantot no 2. līdz 10. jūlijam, un tie darbosies pārvadājumos Rīgā un Pierīgā A un B zonu ietvaros. Tas nozīmē, ka Dziesmu un deju svētku dalībnieki varēs bez maksas pārvietoties maršrutos starp Rīgu – Lilasti, Vangažiem, Pārogri, Cenu un Vaivariem.

Un vēl

Aizkraukles novada pašvaldībā sākts darbs pie vienota novada teritorijas plānojuma izstrādes. Šobrīd teritorijas izmantošanu un tās nosacījumus novadā regulē seši pieejas ziņā atšķirīgi bijušo novadu teritorijas plānojumi - Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu, Jaunjelgavas, Skrīveru un Neretas novada plānojumi. Tā kā vairāki no tiem ir izstrādāti pirms desmit un vairāk gadiem, tos nepieciešams izvērtēt un aktualizēt, izstrādājot vienotus attīstības nosacījumus visai novada teritorijai. Kā pauž pašvaldībā, teritorijas plānojuma izstrāde ir komplicēts un laikietilpīgs process, un to pašvaldībā paredzēts izstrādāt līdz 2025.gada maijam. Tā izstrādāšanas gaitā tiks veikti izpētes darbi un teritorijas apsekošana dabā. Aizkraukles novada teritorijas plānojuma pirmo redakciju plānots izstrādāt līdz 2024.gada aprīlim.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī šogad plāno noteikt 9.maiju par Ukrainā cietušo un bojā gājušo dienu; Ģimnāzijas drīkstēs rīkot iestājpārbaudījumus; un Kas jāņem vērā Lietālkas dalībniekiem?

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās "Apvienotā saraksta" deputātu ierosinājumu šī gada 9. maiju noteikt par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu. Piemiņas dienu piedāvāts noteikt, "godinot pret Ukrainu uzsāktās Krievijas militāras agresijas rezultātā cietušos un bojāgājušos Ukrainas civiliedzīvotājus un bruņoto spēku militārpersonas". Šajā piemiņas dienā deputāti rosina noteikt, ka pie publiskajām ēkām, juridisko personu ēkām un dzīvojamām ēkām jāpaceļ Latvijas karogs sēru noformējumā, bet Rīgas pils Svētā gara tornī, pie Valsts prezidenta rezidences, valdības un Saeimas ēkas – arī Ukrainas karogs. Piedāvāts arī noteikt, ka piemiņas dienā valsts un pašvaldību iestādes nerīko izklaides pasākumus, pašvaldības nesniedz atļaujas šādu pasākumu rīkošanai un anulē šādas atļaujas, kuras izsniegtas iepriekš. Likumprojekts arī ļautu pašvaldībai aizliegt piketus, gājienus un sapulces, ja to mērķi neatbilst piemiņas dienas raksturam. Tāpat šī gada 9. maijā būtu aizliegta pirotehnikas lietošana.

Bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artura Toma Pleša lēmums apturēt Ķekavas novada pašvaldības noteikto azartspēļu aizliegumu atbilst normatīvajam regulējumam, pasludinot spriedumu, informēja Satversmes tiesa. Tādējādi Ķekavas novada dome zaudējusi lietā, kurā mēģināja apstrīdēt aizliegumu ierobežot azartspēles. 2021. gada novembra sākumā Ķekavas novadā stājas spēkā saistošie noteikumi, kas paredz turpmāku azartspēļu organizēšanas aizliegumu. Ķekavas novada pašvaldība bija pirmā Latvijas pašvaldība, kas izmantoja ar 2021. gada 15. aprīlī pieņemtajiem grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā pašvaldībām doto pilnvarojumu izdot saistošos noteikumus, ar kuriem nosaka vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt. Ar Satversmes tiesas spriedumu atcelts pašvaldības mēģinājums ierobežot azartspēļu vietas. Spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Valsts prezidenta Egila Levita iesniegtos grozījumus Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņu likumā, kas paredz apstiprināt Sēlijas ģerboni. Levits iepriekš uzsvēris, ka Sēlijas ģerbonim būs nozīmīga simboliska nozīme turpmākajā Sēlijas politikā, risinot jautājumus par Sēlijas kultūrvēsturiskās vides saglabāšanu un turpmāko ilgtspējīgu attīstību.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ieradies Ukrainas galvaspilsētā Kijivā. Stoltenbergs Kijivā iepriekšējo reizi viesojies, pirms Krievija sāka karu pret Ukrainu pērnā gada 24. februārī.  Ukrainai turpinot gatavošanos pretuzbrukumam, NATO ģenerālsekretārs iepriekš mudinājis sabiedrotos darīt "vēl vairāk" jautājumā par ieroču un munīcijas piegādēm Ukrainai. Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā, komentējot tiešsaistē izskanējušo informāciju, ka Ukrainā drīzumā varētu beigties munīcija pretgaisa aizsardzībai. Stoltenbergs sacīja, ka militārā palīdzība būtu ļoti svarīga, lai palīdzētu ukraiņiem atgūt okupētās teritorijas.

ASV šodien pavēstīja par jaunas militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai 325 miljonu dolāru apjomā, kurā, kā sagaidāms, būs iekļauti arī artilērijas lādiņi un šāviņus augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS. Paketē, domājams, arī būs ietvertas prettanku vadāmās raķetes TOW, prettanku mīnas un citi līdzekļi cīņai ar pretinieka bruņutehniku.

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas skar jautājumus par iestājpārbaudījumiem un sertifikātu izsniegšanu 9.klasēs. Grozījumi paredz, ka valsts, pašvaldību un valsts augstskolu vispārējās izglītības iestādes, uzņemot izglītojamos vispārējās vidējās izglītības programmā 2023./2024. mācību gadam, ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas īstenot pasākumus, lai padziļināti izvērtētu izglītojamā zināšanas un prasmes mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus. Iestājpārbaudījumu kārtošanu nākamajos mācību gados Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija turpinās vērtēt, balstoties uz šī mācību gada centralizēto eksāmenu vērtējumiem.

SIA "Rīgas meži" sadarbībā ar Jūrmalas pašvaldības policiju noķērusi "īpaši kaitniecisku kabeļu zagli, meža postītāju un dedzinātāju". Zaglis pieķerts naktī no 14. uz 15. aprīli uzņēmuma īpašumā esošajā mežā Jūrmalas teritorijā, pie Varkaļu kanāla. Marta beigās "Rīgas mežu" Rīgas mežniecības darbinieki pēc meža kārtējās apsekošanas pie Varkaļu kanāla konstatēja, ka tur bija svaigi pārrakts meža ceļš, rakumi atklājās arī mežā – aptuveni puskilometra garumā, tajos bija pusizraktu kabeļu atliekas, arī rakumu apkārtnē bija bojāta zemsedze, koku saknes un aizsargjosla. Tādēļ pēc Lieldienām otrpus kāpai tika novietota videonovērošanas kamera. Pēc dažām dienām šī kamera fiksēja divu ļaundaru aktīvu darbošanos. Mežzinis operatīvi sazinājās ar Jūrmalas pašvaldības policiju un pateicoties precīzai un saskaņotai darbībai un operatīvai rīcībai, viens no postītājiem tika noķerts notikuma vietā.

Un vēl

Piedaloties sestdien, 22. aprīlī, gaidāmajā Lielajā talkā vai citos talkošanas darbos, jālūko, kā sevi pasargāt no dažādiem iespējamiem riskiem – jāatsakās no alkohola lietošanas, jāuzrauga bērni, uzmanīgi jārīkojas ar inventāru un jāņem vērā, ka atkritumos var būt šļirces un stikla lauskas, kā arī jāatceras, ka jau ir modušās ērces, brīdina Slimību profilakses un kontroles centrs. Tā speciālisti aicina izvērtēt savu veselības stāvokli un nepiedalīties sakopšanas darbos, ja ir parādījušās elpceļu slimības pazīmes, piemēram, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, iesnas vai citi simptomi. Tāpat arī līdzi ņemšanai jāizvēlas atbilstoša pārtika, kuras uzglabāšana ir droša, nav saistīta ar temperatūras režīma ievērošanu un nevar ātri sabojāties.

Atstājiet komentāru