2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 31.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 31.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Šodien Latvijā tiek pārbaudīts trauksmes sirēnu darbs; Jēkabpilī karavīru kapos uzdar bojušies vandaļi, un Ceturtdien Jēkabpils pilsētas kapu kapličā būs iespēja atvadīties no Gunāra Kiršberga.

Šodien Latvijā notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, kurām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus – Uldi Pīlēnu, Edgaru Rinkēviču un Elīnu Pinto. Pagaidām nevienam no kandidātiem netiek solīts vajadzīgais balsu skaits, lai kļūtu par valsts prezidentu. Jau ziņots, ka pašreizējais Latvijas valsts prezidents Egils Levits atsauca savu kandidatūru dalībai prezidenta vēlēšanās.

Šodien, 31.maijā, laika periodā no pulksten 10 līdz 10.20, visā valstī uz trim minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, piemēram mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Kā ziņots, Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzirdat, nesatraucieties, jo ārkārtas situācijās tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana pa skaļruņiem.

2023. gada 1. ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 462 eiro, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2022. gada 1. ceturksni, mēneša vidējā alga palielinājās par 160 eiro jeb 12,3%, sasniedzot 1071 eiro pēc nodokļu nomaksas. Samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas pieauga līdz 9,18 eiro jeb par 5,2%. 2023. gada 1. ceturksnī salīdzinājumā ar 2022. gada 4. ceturksni mēneša vidējā bruto darba samaksa pieauga par 1,3%, bet stundas samaksa samazinājās par 1,7%, darba samaksas fondam paliekot nemainīgam, bet nostrādātajām stundām pieaugot par 1,7%. Jau ziņots, ka 2023. gada janvārī valstī noteiktā minimālā alga palielinājās no 500 līdz 620 eiro par pilnas slodzes darbu jeb par 24%. 

Ženēvā bāzētā Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja vairāk nekā gaidīts samazina humānās palīdzības darbinieku un biroju skaitu visā pasaulē. Humānās palīdzības organizācija, kas jau kādu laiku cīnās ar lielu finansējuma trūkumu, vakar paziņoja, ka izmaksu samazināšanas pasākumu rezultātā šogad tiks likvidētas tūkstoš 800 darbavietas galvenajā mītnē un delegācijās visā pasaulē un tiks slēgtas vismaz 26 no tās 350 pasaules mēroga objektiem. Šveices sabiedriskais radio RTS norādīja, ka tas varētu skart aptuveni 3 tūkstoši cilvēku.Sarkanajā krustā kopumā strādā aptuveni 20 tūkstoši  cilvēku visā pasaulē.

Igaunijas degvielas uzpildes staciju tīkla īpašnieks "Olerex" - kompānija "Aqua Marina" paziņojusi, ka ir izdevies iegādāties lielu degvielas uzpildes staciju tīklu Latvijā. "Aqua Marina" valdes loceklis Anti Mopels paziņoja par darījumu,  taču tā vērtība netiek atklāta. Uzņēmuma paziņojumā presei teikts, ka "Olerex" iegādāsies 45 "Latvijas Nafta" degvielas uzpildes stacijas. Pašlaik tas ir jau ceturtais degvielas uzpildes staciju tīkls, ko "Olerex" pēdējo divu gadu laikā iegādājusies Latvijā. 

Turpinām ziņas

Sestdien, 27.maijā tika konstatēts, ka Jēkabpilī, Varoņu ielā karavīru kapos noticis vandalisms. Kā sociālajos tīklos ziņo vairāki jēkabpilieši, tad daudzām kapu kopiņām norautas piemiņas plāksnes, dažas sadauzītas vai izrautas ar pamatiem, tajā skaitā arī pārapbedīto karavīru no Rīgas ielas kapu kopiņu piemiņas plāksnes. Tās izrautas ar pamatiem un nomestas zālājā, nomests arī piemiņas attēls ar karavīru portretiem. Par notikušo vandalismu ziņots valts policijai, kas apstiprina, ka Jēkabpilī, Brāļu kapos iedzīvotāji konstatējuši, ka ir izdemolētas un bojātas kapu vietas. Par šo nodarījumu ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 228. panta pirmās daļas par kapa apgānīšanu. Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Kriminālprocesa ietvaros turpinās izmeklēšana un iespējamo vainīgo personu noskaidrošana.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers sacija, ka pašvaldība ir informēta par notikušo un brīvdienās daļēji postījumi ir sakārtoti. Šodien speciālisti apsekos, lai fiksētu nodarītos zaudējumus un sastādītu tāmi postījumu likvidēšanai un piemiņas plākšņu atjaunošanai. Valsts policija par notikušo esot informēta, fiksējusi nodarījumu un atļāvusi pašvaldībai veikt sakopšanas darbus. Kad būs zināma zaudējumu un atjaunošanas darbu tāme, pašvaldība policijā iesniegs oficiālu pieteikumu par vandalismu un nodarītajiem zaudējumiem. 

Saslimšana ar putnu gripu konstatēta putniem vairākās vietās Latvijā, kā arī pirmo reizi Latvijā slimība konstatēta mirušai lapsai Daugavpilī. Putnu gripa apstiprināta mirušiem ķīriem, kas atrasti Saldus novada Novadnieku pagastā, Liepājas ezerā un Lubāna ezera krastā. Tāpat saslimšanas apstiprināta mirušām sudrabkaijām, kas atrastas Talsos, Talsu novada Rojas pagastā un Ventspilī, mirušam upes zīriņam, kas atrasts Ērgļos, kā arī mirušam gulbim, kas atrasts Aizkraukles novada Pļaviņās. Tādējādi šogad gripa konstatēta 15 vietās - Daugavpilī, Jēkabpilī, Krāslavā, Talsos un Talsu novada Rojas pagastā, Rojā, Ventspilī, Liepājā, Pļaviņās, Madonā un Madonas novada Ošupes pagastā, Cēsu novada Veselavas pagastā, Tukuma novada Lapmežciemā, Salaspils novada Salaspils pagastā un Saldus novada Novadnieku pagastā.

Un vēl

Jēkabpiliešiem būs iespēja atvadīties no izcilā ārsta Gunāra Kiršberga ceturtdien, 1.jūnijā no pulksten 12. Līdz vieniem dienā Jēkabpils kapličā. Jēkabpils slimnīcas arodbiedrības vadītāja Margarita Saveļjeva informē, ka Jēkabpils slimnīcas kolektīvs, kā arī daudzi pacienti vēlējušies atdod godu izcilajam ārstam un kolēģim, bet ne visiem ir iespēja doties uz Rīgu piektdien, kad notiks apbedīšana. Tāpēc piederīgie raduši iespēju tiem, kuri to vēlas, no Gunāra Kiršberga atvadīties arī Jēkabpilī, pirms viņu aizved apbedīšanai uz Rīgu, ceturtdien atnākt, nolikt ziedus un atdot pēdējo godu izcilajam ārstam.

Jau ziņots, ka 25.maijā mūžībā aizgājusi viena no izcilākajām Jēkabpils mediķu personībām – neirologs, Jēkabpils slimnīcas ilggadējs galvenā ārsta vietnieks Gunārs Kiršbergs. Viņa izvadīšanai notiks 2.jūnijā pulksten 12 no Pirmo Meža kapu kapličas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00
Radio1 ziņās klausieties : Pilsētnieki var pieteikties atbalstam apkures iekārtu nomaiņai; Līvānu novada pašvaldība iebilst pret ieceri novadā saglabāt tikai vienu vidusskolu; un Vai vecākus apmierina bērnudārzu darba laiks vasarā? 

Šodien, 31.maijā, šajā stundā no pulksten 10 līdz 10.20, visā valstī uz trim minūtēm tiek iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. 

Valdība 30. maijā atbalstīja Veselības ministrijas uzsākto slimnīcu tīkla sakārtošanu. Līdzīgi kā par skolu tīklu, līdz augusta vidum ministrijai ir jāsagatavo jauns, precizēts ziņojums, ar detalizēti aprakstītiem kritērijiem par katru slimnīcu. Veselības ministrijas izstrādātā slimnīcu tīkla reforma valdībai otrdien tika piedāvāta ar saukli "nauda seko kvalitātei". Slimnīcām tikšot prasītas vienotas prasības pakalpojumu sniegšanai un kvalitātes rādītājiem. Ieguvums valstij būs efektīva un optimāla resursu izmantošana, bet pacients iegūšot kvalitatīvu pakalpojumu. Ja nebūšot kvalitātes, pakalpojums slimnīcai tikšot atņemts.

Izsludināta pirmā projektu iesniegumu atlases kārta, paredzot pilsētu mājsaimniecībām iespēju saņemt Eiropas Savienības fondu finansējumu pieslēgumu izveidei centralizētām siltumapgādes sistēmām. Projektu iesniegumu atlases pirmajā uzsaukumā pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 3 miljoni eiro. Projektam pieejamais ERAF finansējums ir atkarīgs no siltumenerģijas pieprasījuma jaudas, taču nevarēs pārsniegt 4 tūkstoši 400 eiro uz vienu deklarēto iedzīvotāju īpašumā, kur tiks veikta siltumapgādes uzlabošana. Iecerēts atbalstīt un veicināt veco un neefektīvo apkures iekārtu - biomasas, ogļu un kūdras apkures iekārtu - nomaiņu pilsētās, lai samazinātu to radīto negatīvo ietekmi uz gaisa kvalitāti un sabiedrības veselību. Projektu iesniegumu atlasi un līgumu slēgšanu nodrošina Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Tieslietu padome vakar pieņēma gala lēmumus par apvienotās Latgales rajona tiesas izveidi, kas darbu sāks 1.jūlijā. Padome noteica, ka Latgales rajona tiesā strādās 44 tiesneši un tiesas darbības teritorija būs Rēzeknē, Balvos, Daugavpilī, Krāslavā, Ludzā un Preiļos. Martā padome nolēma no 1.jūlija reorganizēt Daugavpils tiesu, pievienojot to Rēzeknes tiesai, un mainīt reorganizētās tiesas nosaukumu uz Latgales rajona tiesa. Reformas autori cer, ka tiesu reorganizācijas rezultātā paaugstināsies tiesu efektivitāte un izlīdzināsies tiesnešu noslodze. 

NATO izvietos miera uzturēšanas papildspēkus Kosovā, kur ziemeļos izcēlušās sadursmes starp Kosovas policiju un etniskajiem serbiem. Kosovas ziemeļos pēdējās dienās izcēlušās sadursmes starp Kosovas policiju un serbu protestētājiem, un to laikā ievainoti vairāki desmiti serbu, kā arī vairāki NATO miera uzturēšanas karavīri. Protestētāji pieprasa atcelt no mēru amatiem nesen ievēlētos etniskos albāņus. Jau ziņots, ka Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, tāpēc kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Pie Zviedrijas krastiem redzēts baltvalis, kas pirmo reizi tika pamanīts pirms četriem gadiem Norvēģijas ziemeļos ar, domājams Krievijā ražotiem iemauktiem, paziņojušas Norvēģijas varasiestādes. 2019.gadā baltvalis tika pamanīts rotaļājamies ostā Norvēģijas tālajos ziemeļos, kur kļuva par izklaidi vietējiem iedzīvotājiem. Valis ir pieradis pie cilvēkiem un ir tik draudzīgs, ka pat gatavs peldēt pakaļ plastmasas riņķiem, kas viņam tiek pasviesti. Šo baltvali no citiem atšķīra arī iemaukti, kas apņēma dzīvnieku. Par tā izcelsmi tika izteikti daudzi minējumi, pat teorija, ka tas varētu būt nācis no Krievijas militārā objekta. Medijos tas tika nodēvēts par spiegu vali. Amatpersona norādījušas, ka Norvēģijas varasiestādes nevēlas spekulēt par vaļa izcelsmi, un, kamēr tas atrodas Norvēģijas ūdeņos, tas tiek uzskatīts par aizsargājamu dzīvnieku. 

Turpinām ziņas

Optimizējot skolu tīklu, līdzšinējo izglītības pakāpi 7.- 12.klašu izglītības posmā varētu zaudēt ap simts skolas, lēš Izglītības un zinātnes ministrija. Reformas rezultātā no 175 šī vecuma posma izglītības iestādēm ārpus Rīgas paliktu 85, bet Rīgā - no 63 palikšot 54. Savukārt 1.- 6.klašu vecuma posma izglītības iestāžu uzturēšana paliks pašvaldības kompetencē, attiecīgi šo skolu skaits joprojām būs atkarīgs no vietvaru lēmumiem. 

Līvānu novada pašvaldība iebilst pret Izglītības un zinātnes ministrijas plānu likvidēt Rudzātu vidusskolu, teikts Līvānu novada pašvaldības izplatītajā atklātajā vēstulē par Izglītības un zinātnes ministrijas aktualizēto ilgtspējīgu un efektīvu skolu tīkla plānu. Ministrijas piedāvātais skolu tīkla modelis ir pretrunā ar Līvānu novada pašvaldības plānošanas dokumentiem, pausts vēstulē. Pašvaldība esot pārsteigta par ministrijas sagatavoto prezentāciju, kurā Līvānu novadā ir iezīmēta tikai viena vidusskola - Līvānu 1.vidusskola. Vēstulē pausts, ka Rudzātu vidusskola, kas ir vienīgā lauku vidusskola novadā un no novada administratīvā centra atrodas 25 kilometru attālumā, tās izglītojamie uzrāda labus rezultātus centralizētajos eksāmenos, valsts olimpiādēs un konkursos, turklāt izglītojamo skaists ir optimāls - vidusskolas posmā 77, paredzamajā skolu tīklā nav iezīmēta.  

Šīs izmaiņas no Līvānu novada pašvaldības puses neesot saskaņotas ne sarunās ar ministriju, kad Izglītības departamenta direktore Edīte Kanaviņa un Izglītības departamenta vecākā eksperte skolu tīkla jautājumos Ramona Urtāne viesojās Līvānos un sarunās piedalījās pašvaldības vadība, novada Izglītības pārvalde un vidusskolu direktori, ne kādos citos dokumentos, uzsvērts pašvaldības vēstulē. Tāpat arī ministrijas piedāvātais modelis esot pretrunā ar Līvānu novada pašvaldības plānošanas dokumentiem, kuros iezīmētas divas vidusskolas - Līvānu 1.vidusskola un Rudzātu vidusskola. Līvānu pašvaldība uzsver, ka kritēriju maiņa netika saskaņota ar pašvaldībām un izglītības pakalpojums no lauku iedzīvotājiem attālināsies vēl vairāk.

Un vēl

Katrs otrais jeb 48% vecāku nav apmierināti ar sava bērna bērnudārza darba kārtību vasarā, liecina vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" tiešsaistē veiktā aptauja. Organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa izpētījusi, ka daudzi bērnudārzi vasarā tiek slēgti no divām nedēļām līdz pat diviem mēnešiem, kā rezultātā vecāki neizpratnē par to, kur likt bērnu. Aptaujā piedalījās 39% vecāku no Rīgas, 61% no citām pilsētām un vietām Latvijā. No tiem teju puse jeb 52% ir apmierināti ar bērnudārza darba kārtību vasarā, kamēr 48% pauduši pretēju viedokli. Tikai 4% respondentu norādījuši, ka vasaras periodā viņu bērnudārzs strādā kā ierasts. Piektā daļa jeb 20% vecāku atklājuši, ka dārziņa pakalpojums ir pieejams visu vasaru, taču tiek piedāvātas apvienotās grupas, savukārt 30% - piedāvāts apmeklēt citu bērnudārzu. Pārējiem uz noteiktu laiku bērnudārza pakalpojums nav pieejams vispār.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Pilsētnieki var pieteikties atbalstam apkures iekārtu nomaiņai; Līvānu novada pašvaldība iebilst pret ieceri novadā saglabāt tikai vienu vidusskolu; un Vai vecākus apmierina bērnudārzu darba laiks vasarā? 

Valdība 30. maijā atbalstīja Veselības ministrijas uzsākto slimnīcu tīkla sakārtošanu. Līdzīgi kā par skolu tīklu, līdz augusta vidum ministrijai ir jāsagatavo jauns, precizēts ziņojums, ar detalizēti aprakstītiem kritērijiem par katru slimnīcu. Veselības ministrijas izstrādātā slimnīcu tīkla reforma valdībai otrdien tika piedāvāta ar saukli "nauda seko kvalitātei". Slimnīcām tikšot prasītas vienotas prasības pakalpojumu sniegšanai un kvalitātes rādītājiem. Ieguvums valstij būs efektīva un optimāla resursu izmantošana, bet pacients iegūšot kvalitatīvu pakalpojumu. Ja nebūšot kvalitātes, pakalpojums slimnīcai tikšot atņemts.

Izsludināta pirmā projektu iesniegumu atlases kārta, paredzot pilsētu mājsaimniecībām iespēju saņemt Eiropas Savienības fondu finansējumu pieslēgumu izveidei centralizētām siltumapgādes sistēmām. Projektu iesniegumu atlases pirmajā uzsaukumā pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 3 miljoni eiro. Projektam pieejamais ERAF finansējums ir atkarīgs no siltumenerģijas pieprasījuma jaudas, taču nevarēs pārsniegt 4 tūkstoši 400 eiro uz vienu deklarēto iedzīvotāju īpašumā, kur tiks veikta siltumapgādes uzlabošana. Iecerēts atbalstīt un veicināt veco un neefektīvo apkures iekārtu - biomasas, ogļu un kūdras apkures iekārtu - nomaiņu pilsētās, lai samazinātu to radīto negatīvo ietekmi uz gaisa kvalitāti un sabiedrības veselību. Projektu iesniegumu atlasi un līgumu slēgšanu nodrošina Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Tieslietu padome vakar pieņēma gala lēmumus par apvienotās Latgales rajona tiesas izveidi, kas darbu sāks 1.jūlijā. Padome noteica, ka Latgales rajona tiesā strādās 44 tiesneši un tiesas darbības teritorija būs Rēzeknē, Balvos, Daugavpilī, Krāslavā, Ludzā un Preiļos. Martā padome nolēma no 1.jūlija reorganizēt Daugavpils tiesu, pievienojot to Rēzeknes tiesai, un mainīt reorganizētās tiesas nosaukumu uz Latgales rajona tiesa. Reformas autori cer, ka tiesu reorganizācijas rezultātā paaugstināsies tiesu efektivitāte un izlīdzināsies tiesnešu noslodze. 

NATO izvietos miera uzturēšanas papildspēkus Kosovā, kur ziemeļos izcēlušās sadursmes starp Kosovas policiju un etniskajiem serbiem. Kosovas ziemeļos pēdējās dienās izcēlušās sadursmes starp Kosovas policiju un serbu protestētājiem, un to laikā ievainoti vairāki desmiti serbu, kā arī vairāki NATO miera uzturēšanas karavīri. Protestētāji pieprasa atcelt no mēru amatiem nesen ievēlētos etniskos albāņus. Jau ziņots, ka Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, tāpēc kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Pie Zviedrijas krastiem redzēts baltvalis, kas pirmo reizi tika pamanīts pirms četriem gadiem Norvēģijas ziemeļos ar, domājams Krievijā ražotiem iemauktiem, paziņojušas Norvēģijas varasiestādes. 2019.gadā baltvalis tika pamanīts rotaļājamies ostā Norvēģijas tālajos ziemeļos, kur kļuva par izklaidi vietējiem iedzīvotājiem. Valis ir pieradis pie cilvēkiem un ir tik draudzīgs, ka pat gatavs peldēt pakaļ plastmasas riņķiem, kas viņam tiek pasviesti. Šo baltvali no citiem atšķīra arī iemaukti, kas apņēma dzīvnieku. Par tā izcelsmi tika izteikti daudzi minējumi, pat teorija, ka tas varētu būt nācis no Krievijas militārā objekta. Medijos tas tika nodēvēts par spiegu vali. Amatpersona norādījušas, ka Norvēģijas varasiestādes nevēlas spekulēt par vaļa izcelsmi, un, kamēr tas atrodas Norvēģijas ūdeņos, tas tiek uzskatīts par aizsargājamu dzīvnieku. 

Turpinām ziņas

Optimizējot skolu tīklu, līdzšinējo izglītības pakāpi 7.- 12.klašu izglītības posmā varētu zaudēt ap simts skolas, lēš Izglītības un zinātnes ministrija. Reformas rezultātā no 175 šī vecuma posma izglītības iestādēm ārpus Rīgas paliktu 85, bet Rīgā - no 63 palikšot 54. Savukārt 1.- 6.klašu vecuma posma izglītības iestāžu uzturēšana paliks pašvaldības kompetencē, attiecīgi šo skolu skaits joprojām būs atkarīgs no vietvaru lēmumiem. 

Līvānu novada pašvaldība iebilst pret Izglītības un zinātnes ministrijas plānu likvidēt Rudzātu vidusskolu, teikts Līvānu novada pašvaldības izplatītajā atklātajā vēstulē par Izglītības un zinātnes ministrijas aktualizēto ilgtspējīgu un efektīvu skolu tīkla plānu. Ministrijas piedāvātais skolu tīkla modelis ir pretrunā ar Līvānu novada pašvaldības plānošanas dokumentiem, pausts vēstulē. Pašvaldība esot pārsteigta par ministrijas sagatavoto prezentāciju, kurā Līvānu novadā ir iezīmēta tikai viena vidusskola - Līvānu 1.vidusskola. Vēstulē pausts, ka Rudzātu vidusskola, kas ir vienīgā lauku vidusskola novadā un no novada administratīvā centra atrodas 25 kilometru attālumā, tās izglītojamie uzrāda labus rezultātus centralizētajos eksāmenos, valsts olimpiādēs un konkursos, turklāt izglītojamo skaists ir optimāls - vidusskolas posmā 77, paredzamajā skolu tīklā nav iezīmēta.  

Šīs izmaiņas no Līvānu novada pašvaldības puses neesot saskaņotas ne sarunās ar ministriju, kad Izglītības departamenta direktore Edīte Kanaviņa un Izglītības departamenta vecākā eksperte skolu tīkla jautājumos Ramona Urtāne viesojās Līvānos un sarunās piedalījās pašvaldības vadība, novada Izglītības pārvalde un vidusskolu direktori, ne kādos citos dokumentos, uzsvērts pašvaldības vēstulē. Tāpat arī ministrijas piedāvātais modelis esot pretrunā ar Līvānu novada pašvaldības plānošanas dokumentiem, kuros iezīmētas divas vidusskolas - Līvānu 1.vidusskola un Rudzātu vidusskola. Līvānu pašvaldība uzsver, ka kritēriju maiņa netika saskaņota ar pašvaldībām un izglītības pakalpojums no lauku iedzīvotājiem attālināsies vēl vairāk.

Un vēl

Katrs otrais jeb 48% vecāku nav apmierināti ar sava bērna bērnudārza darba kārtību vasarā, liecina vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" tiešsaistē veiktā aptauja. Organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa izpētījusi, ka daudzi bērnudārzi vasarā tiek slēgti no divām nedēļām līdz pat diviem mēnešiem, kā rezultātā vecāki neizpratnē par to, kur likt bērnu. Aptaujā piedalījās 39% vecāku no Rīgas, 61% no citām pilsētām un vietām Latvijā. No tiem teju puse jeb 52% ir apmierināti ar bērnudārza darba kārtību vasarā, kamēr 48% pauduši pretēju viedokli. Tikai 4% respondentu norādījuši, ka vasaras periodā viņu bērnudārzs strādā kā ierasts. Piektā daļa jeb 20% vecāku atklājuši, ka dārziņa pakalpojums ir pieejams visu vasaru, taču tiek piedāvātas apvienotās grupas, savukārt 30% - piedāvāts apmeklēt citu bērnudārzu. Pārējiem uz noteiktu laiku bērnudārza pakalpojums nav pieejams vispār.

Radio1 ziņas pulksten 14.00
Radio1 ziņās klausieties: No cīņas par Valsts prezidenta amatu izstājas Pinto; Pirmajā Sēlijas kultūras programmā apstiprināti 40 projekti; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Saeima trešdien arī otrajā balsojumā neievēlēja jaunu Valsts prezidentu, un no turpmākās cīņas izstājās "Progresīvo" izvirzītā kandidāte, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, kura saņēma vismazāk balsu. Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamas 51 deputāta balss. Otrajā balsojumā atsijā vismazāk balsis saņēmušo kandidātu un trešajā balsojumā piedalīsies tikai divi pretendenti. Vismazāk balsis saņēmusi Pinto, par kuru tāpat kā pirmajā balsojumā nobalsoja tikai 10 "Progresīvo" deputāti. Pret viņu nobalsoja 77 deputāti. 

Savukārt vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu saņēma premjera partijas "Jaunā vienotības" virzītais kandidāts, ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Par viņu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienība, kas kopā dod 42 balsis.  Pret Rinkēviču nobalsoja 45 deputāti. 

Otru lielāko atbalstu jeb 25 balsis saņēma valdošo koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" virzītais uzņēmējs Uldis Pīlēns. Apvienotajam Sarakstam Saeimā ir 15 balsis, bet par Pīlēnu balsoja arī Aināra Šlesera "Latvija pirmajā vietā" ar deviņām balsīm un deputāte Glorija Grevcova. Pret viņu balsojuši 62 deputāti. Nacionālā apvienība un Alekseja Rosļikova "Stabilitātei" pirms balsojuma bija solījuši neatbalstīt nevienu no kandidātiem. 

Partijas "Progresīvie" kandidāte, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto ir gandarīta par iegūto "bronzu" sacensībā par Valsts prezidenta amatu. Latvijas Televīzijai Pinto akcentēja, ka ciena prezidenta vēlēšanu procesu par to, ka bija iespēja debatēt ar pārējiem diviem kandidātiem, jo tas nozīmē arī lielāku sabiedrības iesaisti prezidenta izvēlē.

No ceturtdienas, 1. jūnija, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs sāks valsts apmaksātu Agrīnas intervences programmu pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem, informēja RPNC. Centrā skaidroja, ka agrīnas intervences programma ir efektīva ārstēšanas metode šizofrēniskā spektra psihotisku traucējumu sākumstadijā, kad piedzīvota pirmā psihoze. Tas ir vienīgais ārstēšanas veids, kas šādiem pacientiem nodrošina sekundāru profilaksi un pozitīvi stabilizē psihiskās veselības stāvokli.

Vairāku ietekmīgu rietumvalstu pārstāvji pauduši atšķirīgus viedokļus par Ukrainas tiesībām uzbrukt mērķiem Krievijas teritorijā. Diskusiju rosināja otrdien, 30. maijā, notikušais dronu uzbrukums Maskavā, par kuru oficiālā Kijiva atbildību nav uzņēmusies. Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs vizītes laikā Igaunijā paziņoja, ka Kijivai ir leģitīmas tiesības aizstāvēties un lietot spēku ārpus savām robežām, lai grautu Krievijas spējas lietot spēku Ukrainā. Savukārt ASV Valsts departamenta pārstāvji paziņoja, ka Vašingtona kopumā neatbalsta Ukrainas uzbrukumus Krievijas iekšienē. Lielākā vērība tiekot veltīta, lai nodrošinātu to ar aprīkojumu un apmācību programmām, kas tai nepieciešamas, lai atgūtu savu suverēno teritoriju.

Pedagogu atalgojuma problēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet arī Rumānijā, kur no 22. maija notiek vērienīgs skolotāju streiks. Otrdien, 30. maijā, līdzīgu akciju sākuši arī trīs Slovēnijas valsts augstskolu mācībspēki. Rumānijā darbu pārtraukuši vairāk nekā 150 tūkstoši pedagogu un 70 tūkstoši citi izglītības iestāžu, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestāžu, darbinieki. Arodbiedrības pieprasa palielināt atalgojumu, indeksēt darba samaksu saistībā ar inflāciju, kā arī apmaksāt papildstundas. Savukārt Slovēnijā augstākās izglītības darbinieku arodbiedrības organizētā streika galvenā prasība ir algu atšķirību likvidēšana.

ASV tehnoloģiju uzņēmuma "Nvidia" tirgus vērtība otrdien pārsniegusi vienu triljonu dolāru, ņemot vērā tā lomu mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstīšanā. Sasniedzot triljona dolāru atzīmi, uzņēmums pievienojies klubiņam, kurā šobrīd ir vien pieci uzņēmumi - visi ir ASV tehnoloģiju giganti, izņemot Saūda Arābijas naftas kompāniju "Saudi Aramco". Jau ziņots, ka "Nvidia" izstrādā mikroshēmas, kas ir ārkārtīgi svarīgas mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstībai, un tām ir skaitļošanas jauda, lai tikai dažās sekundēs nodrošinātu sarežģītu saturu no datu centriem visā pasaulē.

Turpinām ziņas

Pirmajā Sēlijas kultūras programmā apstiprināti 40 projekti par kopējo summu 91 tūkstotis eiro. Apstiprinātie projekti ietver visus Sēlijas kultūras programmas izvirzītos mērķus un ģeogrāfiski pārklāj visu Sēlijas vēsturiskās zemes teritoriju. Šajā gadā kopumā saņemti 79 projektu pieteikumi par kopējo summu 248 tūkstoši 456 eiro. Vērtēšanai tika nodoti 78 projekti, kas atbilda konkursa nolikuma prasībām. Visus projektus izvērtēja sešu ekspertu komisija, kuras sastāvu veidoja trīs Sēlijas vēsturiskās zemes pārstāvji, divi Valsts kultūrkapitāla fonda pārstāvji un viens Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvis. 

Ar Sēlijas kultūras programmas atbalstu Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs šajā vasarā dosies zinātniskajā ekspedīcijā. Viesītē, kas šogad atzīmē 95.gadu jubileju, pētīs pilsētas tiesību piešķiršanas vēsturi, bet Bebrenē tiks izgatavots un eksponēts sēļu arheoloģiskais tautastērps. Tāpat tiks izdota bērnu krāsojamā grāmata ar Sēlijas ievērojamākajiem tūrisma objektiem un veidotas īpaši Sēlijai jaunas skatuviskās tautas dejas horeogrāfijas. Visu apstiprināto projektu saraksts publiski pieejams mājaslapā "selija.com".

Ogres novada Kultūras centrā 4. jūnijā notiks pūtēju orķestru konkursa fināls. Finālā piedalīsies četrpadsmit pūtēju orķestri. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija. Finālu aicināts vērot ikviens interesents, ieeja bez maksas. Pūtēju orķestru konkursa fināls Ogres novada Kultūras centrā norisināsies visas dienas garumā no pulksten 11., apbalvošana paredzēta pulksten 20.40. Spēlēs pieci pūtēju orķestri trešajā grūtības pakāpes grupā, četri pūtēju orķestri ceturtajā grūtības pakāpes grupā un pieci orķestri piektajā grūtības pakāpes grupā. Katrs finālists izpildīs vienu obligāto skaņdarbu no 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku pūtēju orķestru koprepertuāra un vienu vai vairākus brīvas izvēles skaņdarbus.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā ievērojami pazemināsies gaisa temperatūra, daudzviet gaidāma salna un īslaicīgs lietus, liecina jaunākās laika prognozes. Debesis biežāk aizklās mākoņi. Valsts lielākajā daļā nokrišņu būs maz un turpināsies sausums. Gaidāmi lēni līdz mēreni stipri rietumu un ziemeļu vēji. Jūnija pirmajā dienā maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +12 grādiem Latvijas ziemeļu piekrastē līdz +20 grādiem valsts dienvidos, savukārt piektdien temperatūra nepārsniegs +11..+16 grādus. Turpmāk dienas pamazām kļūs siltākas, nākamajā nedēļā gaisa temperatūra brīžiem pakāpsies virs +20 grādiem.
Sagaidāms, ka zemākā gaisa temperatūra būs naktī uz piektdienu un sestdienu, kad valsts lielākajā daļā tā noslīdēs līdz -1..+4 grādiem.

Brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pagarinājis līdz 7.jūnijam. Valsts lielākajā daļā spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums, bet vietām Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē - oranžā līmeņa brīdinājums.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: No cīņas par Valsts prezidenta amatu izstājas Pinto; Pirmajā Sēlijas kultūras programmā apstiprināti 40 projekti; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Saeima šodien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība. Jaunajai Vienotībai Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie", kuriem parlamentā ir 10 deputāti. Rinkēvičam svinīgo solījumu būs jādod un amatā paredzēts stāties jūlija pirmajā pusē, kad pilnvaras noslēgsies pašreizējam Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš no kandidēšanas uz otro pilnvaru termiņu atteicās, jo pārvēlēšanai trūka balsu. 

Kā ziņots, valsts prezidenta vēlēšanās kandidēja arī valdošo koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" virzītais partijas dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns un opozīcijā esošo "Progresīvo" izvirzītā publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto.

No ceturtdienas, 1. jūnija, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs sāks valsts apmaksātu Agrīnas intervences programmu pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem, informēja RPNC. Centrā skaidroja, ka agrīnas intervences programma ir efektīva ārstēšanas metode šizofrēniskā spektra psihotisku traucējumu sākumstadijā, kad piedzīvota pirmā psihoze. Tas ir vienīgais ārstēšanas veids, kas šādiem pacientiem nodrošina sekundāru profilaksi un pozitīvi stabilizē psihiskās veselības stāvokli.

Vairāku ietekmīgu rietumvalstu pārstāvji pauduši atšķirīgus viedokļus par Ukrainas tiesībām uzbrukt mērķiem Krievijas teritorijā. Diskusiju rosināja otrdien, 30. maijā, notikušais dronu uzbrukums Maskavā, par kuru oficiālā Kijiva atbildību nav uzņēmusies. Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs vizītes laikā Igaunijā paziņoja, ka Kijivai ir leģitīmas tiesības aizstāvēties un lietot spēku ārpus savām robežām, lai grautu Krievijas spējas lietot spēku Ukrainā. Savukārt ASV Valsts departamenta pārstāvji paziņoja, ka Vašingtona kopumā neatbalsta Ukrainas uzbrukumus Krievijas iekšienē. Lielākā vērība tiekot veltīta, lai nodrošinātu to ar aprīkojumu un apmācību programmām, kas tai nepieciešamas, lai atgūtu savu suverēno teritoriju.

Pedagogu atalgojuma problēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet arī Rumānijā, kur no 22. maija notiek vērienīgs skolotāju streiks. Otrdien, 30. maijā, līdzīgu akciju sākuši arī trīs Slovēnijas valsts augstskolu mācībspēki. Rumānijā darbu pārtraukuši vairāk nekā 150 tūkstoši pedagogu un 70 tūkstoši citi izglītības iestāžu, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestāžu, darbinieki. Arodbiedrības pieprasa palielināt atalgojumu, indeksēt darba samaksu saistībā ar inflāciju, kā arī apmaksāt papildstundas. Savukārt Slovēnijā augstākās izglītības darbinieku arodbiedrības organizētā streika galvenā prasība ir algu atšķirību likvidēšana.

ASV tehnoloģiju uzņēmuma "Nvidia" tirgus vērtība otrdien pārsniegusi vienu triljonu dolāru, ņemot vērā tā lomu mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstīšanā. Sasniedzot triljona dolāru atzīmi, uzņēmums pievienojies klubiņam, kurā šobrīd ir vien pieci uzņēmumi - visi ir ASV tehnoloģiju giganti, izņemot Saūda Arābijas naftas kompāniju "Saudi Aramco". Jau ziņots, ka "Nvidia" izstrādā mikroshēmas, kas ir ārkārtīgi svarīgas mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstībai, un tām ir skaitļošanas jauda, lai tikai dažās sekundēs nodrošinātu sarežģītu saturu no datu centriem visā pasaulē.

Turpinām ziņas

Pirmajā Sēlijas kultūras programmā apstiprināti 40 projekti par kopējo summu 91 tūkstotis eiro. Apstiprinātie projekti ietver visus Sēlijas kultūras programmas izvirzītos mērķus un ģeogrāfiski pārklāj visu Sēlijas vēsturiskās zemes teritoriju. Šajā gadā kopumā saņemti 79 projektu pieteikumi par kopējo summu 248 tūkstoši 456 eiro. Vērtēšanai tika nodoti 78 projekti, kas atbilda konkursa nolikuma prasībām. Visus projektus izvērtēja sešu ekspertu komisija, kuras sastāvu veidoja trīs Sēlijas vēsturiskās zemes pārstāvji, divi Valsts kultūrkapitāla fonda pārstāvji un viens Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvis. 

Ar Sēlijas kultūras programmas atbalstu Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs šajā vasarā dosies zinātniskajā ekspedīcijā. Viesītē, kas šogad atzīmē 95.gadu jubileju, pētīs pilsētas tiesību piešķiršanas vēsturi, bet Bebrenē tiks izgatavots un eksponēts sēļu arheoloģiskais tautastērps. Tāpat tiks izdota bērnu krāsojamā grāmata ar Sēlijas ievērojamākajiem tūrisma objektiem un veidotas īpaši Sēlijai jaunas skatuviskās tautas dejas horeogrāfijas. Visu apstiprināto projektu saraksts publiski pieejams mājaslapā "selija.com".

Ogres novada Kultūras centrā 4. jūnijā notiks pūtēju orķestru konkursa fināls. Finālā piedalīsies četrpadsmit pūtēju orķestri. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija. Finālu aicināts vērot ikviens interesents, ieeja bez maksas. Pūtēju orķestru konkursa fināls Ogres novada Kultūras centrā norisināsies visas dienas garumā no pulksten 11., apbalvošana paredzēta pulksten 20.40. Spēlēs pieci pūtēju orķestri trešajā grūtības pakāpes grupā, četri pūtēju orķestri ceturtajā grūtības pakāpes grupā un pieci orķestri piektajā grūtības pakāpes grupā. Katrs finālists izpildīs vienu obligāto skaņdarbu no 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku pūtēju orķestru koprepertuāra un vienu vai vairākus brīvas izvēles skaņdarbus.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā ievērojami pazemināsies gaisa temperatūra, daudzviet gaidāma salna un īslaicīgs lietus, liecina jaunākās laika prognozes. Debesis biežāk aizklās mākoņi. Valsts lielākajā daļā nokrišņu būs maz un turpināsies sausums. Gaidāmi lēni līdz mēreni stipri rietumu un ziemeļu vēji. Jūnija pirmajā dienā maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +12 grādiem Latvijas ziemeļu piekrastē līdz +20 grādiem valsts dienvidos, savukārt piektdien temperatūra nepārsniegs +11..+16 grādus. Turpmāk dienas pamazām kļūs siltākas, nākamajā nedēļā gaisa temperatūra brīžiem pakāpsies virs +20 grādiem. Sagaidāms, ka zemākā gaisa temperatūra būs naktī uz piektdienu un sestdienu, kad valsts lielākajā daļā tā noslīdēs līdz -1..+4 grādiem.

Brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pagarinājis līdz 7.jūnijam. Valsts lielākajā daļā spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums, bet vietām Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē - oranžā līmeņa brīdinājums.


Atstājiet komentāru