2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Inflācijas dēļ samazina zemu izmaksu īres namu būvniecības programmā būvējamo dzīvokļu skaitu; Kāpēc Jēkabpils apstādījumos joprojām nav puķu? Un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Pērn izsludināto zemu izmaksu īres namu būvniecības programmu izmaksu būtiska pieauguma dēļ nākas mazināt – par paredzēto finansējumu varēs tapt nevis 700, bet 463 dzīvokļi. Plānojot citas līdzīgas programmas, izskan aicinājumi mazināt mājokļu politikas sadrumstalotību. Jau vēstīts, ka pērn Ekonomikas ministrija izstrādāja atbalsta programmu 700 jaunu īres dzīvokļu būvniecībai reģionos ārpus lielajām pilsētām. Šie mājokļi iecerēti mājsaimniecībām, kas nespēj iegādāties dzīvokļus ar tirgus nosacījumiem, bet tajā pašā laikā nav tik trūcīgas, lai kvalificētos maznodrošināto atbalstam. Zemas īres maksas dzīvokļu programmas realizēšanas termiņus nav plānots pārskatīt – šo dzīvokļu būvei jānotiek līdz 2026. gada vidum.

Jelgavā šīs nedēļas nogalē - 10. un 11.jūnijā - Pasta salā notiks 17.starptautiskais smilšu skulptūru festivāls "Summer Signs 2023". Festivālā 17 tēlnieki no deviņām valstīm smiltīs atveidos pasaules mūzikas hitus. Festivāla atklāšanas dienās būs Latvijas mūziķu koncerti un plaša atpūtas programma ģimenēm ar bērniem. Šogad festivāls pulcēs tēlniekus no Indonēzijas, ASV, Mongolijas, Spānijas, Nīderlandes, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Festivāla temats "Pasaules hiti" viņus iedvesmojis smilšu mākslā izteikt tādus pasaulslavenus skaņdarbus kā "Hotel California", "Somewhere over the rainbow", "No Woman No Cry", "Take On Me" un citus, vizualizējot sajūtas, ko rada visiem labi zināmās dziesmas. Smilšu skulptūru parka vērienīgākais mākslas darbs ierasti būs demo skulptūra, ko veidos latviešu tēlnieki Kārlis un Maija Īles. Viņus iedvesmojusi grupas "The Beatles" izpildītā kompozīcija "Yellow Submarine".

Redžeps Tajips Erdogans sestdien ceremonijā oficiāli inaugurēts uz trešo termiņu Turcijas prezidenta amatā. Zvērestā viņš solīja amata pienākumus pildīt objektīvi. Erdogana zvērestu ar aplausiem sagaidīja viņa pārstāvētā politiskā bloka deputāti parlamentā, tikmēr opozīcijas deputāti pretēji noteikumiem zvēresta laikā palika sēžam.  Ceremonijai sekoja 101 zalves šāviens.

Vilcienu sadursmē Indijas Odišas štatā piektdienas vakarā gājuši bojā vismaz 288 cilvēki, bet ap 900 cilvēku ir ievainoti, ziņoja vietējie mediji un amatpersonas. Divu pasažieru vilcienu sadursme notika pie Balasoras pilsētas aptuveni 200 kilometrus no štata galvaspilsētas Bhubanesvaras. Odišas Ugunsdzēsības dienesta ģenerāldirektors Sudhanšu Sarangi brīdina, ka bojāgājušo skaits varētu sasniegt 380. Dzelzceļa ministrijas preses pārstāvis ziņo, ka no sliedēm noskrēja desmit no 12 vilciena vagoniem, un atlūzas no dažiem sadragātajiem vagoniem nokrita uz blakus esošajām sliedēm. Tām uztriecās virsū otrs pasažieru vilciens. Satiksmes negadījumā iesaistīts arī kāds preču vilciens, kas stāvēja notikuma vietā.

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās Jēkabpils Krustpils daļas iedzīvotājas, kas novērojušas, ka šajā pavasarī pilsētas puķu dobes tā arī palika tukšas bez ziediem, jau sākusies vasara, bet puķu dobēs kā nav tā arī nav. Jēkabpilietes zināja teikt, ka ziedu nav puķu dobē pie Krustpils kultūras centra, Brīvības ielā iepretim grāmatu veikalam un arī skvērā pie Zirga skulptūras, kā arī daudzās citās pilsētas puķu dobēs, kur tradicionāli jau aprīlī tika stādīti pavasara ziedi, kas jūnija sākumā nomainīti ar vasaras ziediem.  Iedzīvotājas jautā: Vai šogad pašvaldība taupības nolūkos plāno ekonomēt un atteikties no ziediem pilsētas apstādījumos? Šo jautājumu uzdevām Jēkabpils novada attīstības pārvaldes vadītājam Ilmāram Lukstam.

AUDIO

Šogad tāpat kā citus gadus par pilsētas puķu dobēm rūpēsies SIA “Sedumi” un puķu stādīšana notiks šonedēļ.

Krustpils pagasta iedzīvotāji sarunā ar Radio1 pauda neizpratni, kāpēc nav piekļuves Namiķa ezeram. Viņi stāsta, ka vēlējušies aizbraukt līdz ezeram, bet pieved ceļš bijis slēgts ar vārtiem. Iedzīvotāji jautāja vai tā drīkst – privatizēt ezeru, kas ir Latvijas dabas bagātība, un nelaist nevienu tam klāt? Ilmārs Luksts skaidro, ka tās ir likumīgas privātīpašnieka tiesības.

AUDIO

Jēkabpils iedzīvotāji informē, ka Veseļu ielā, kur ir svara ierobežojumi un nedrīkst braukt transporta līdzeklis smagāks par 7 tonnām, kravas automašīnu autovadītāji šo aizliegumu neievēro un tāpat arī daudzi autovadītāji braucot samērā lielā ātrumā, saceļot putekļus un šo māju iedzīvotājiem pagalmi esot balti no putekļiem. Ilmāram Lukstam jautājām, kā pašvaldība plāno risināt šo situāciju?

AUDIO

Ilmārs Luksts piebilda, ka Veseļu ielas atputekļošanu paredzēts sākt jau šonedēļ.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā atgriezīsies saulains un silts laiks, gaisa temperatūra ceturtdien var sasniegt +28 grādus, liecina jaunākās laika prognozes. Sagaidāms, ka otrdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +20..+25 grādiem, nedēļas vidū laiks kļūs karstāks, ceturtdien vietām Kurzemē un Zemgalē termometra stabiņš var pakāpties līdz +28 grādiem. Nedēļas nogalē gaidāma nedaudz zemāka temperatūra. Arī naktis kļūs siltākas, un naktī uz pirmdienu gaidāmā salna varētu būt pēdējā pavasara salna šogad. Laiks būs pārsvarā sauss un saulains, galvenokārt gaidāmi lēni vēji, jūras brīzes dēļ piekrastē saglabāsies vēsāks gaiss.

Iespējams, jūnijā ilgstoši valdīs anticiklons un sausums iznīcinās lielu daļu gaidāmās ražas, bet ugunsbīstamība mežos var kļūt ekstremāli augsta. Sausums arī palielinās varbūtību, ka šovasar tiks pārspēti karstuma rekordi. Eksperti brīdina, ka globālās sasilšanas dēļ šādi laikapstākļi Latvijā būs arvien biežāk. Vienlaicīgi pieaugs pēkšņu plūdu risks stipru pērkona lietusgāžu gadījumā, jo izkaltusi zeme sliktāk uzsūc ūdeni.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Dziesmu svētkos par drošību gādās arī Nacionālie bruņotie spēki; Čigānu federācija iestājas par Latvijas romu dzīves apstākļu uzlabošanu; un Rīgas dobēs šogad zied Dziesmu svētki.

Ņemot vērā Valsts policijas izteikto lūgumu, Nacionālos bruņotos spēkus iesaistīs Dziesmu un Deju svētku organizēšanā. No 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā norisināsies valsts nozīmes 27.to Vispārējo latviešu dziesmu un 17.to deju svētki. Ņemot vērā ievērojamo apmeklētāju skaitu, kā arī citus ar sabiedrisko kārtību un drošību saistītos faktorus, policija ir lūgusi Nacionālo bruņoto spēku atbalstu svētku sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai. Zemessargus un, nepieciešamības gadījumā, profesionālā dienesta karavīrus plānots iesaistīt valsts policijas atbalstam sabiedriskās kārtības un drošības, kā arī drošības perimetru nodrošināšanā.

Ņemot vērā notikumus Ukrainā, Latvijai ir jāsaņemas un milzīgos tempos jāievieš bezpilota lidaparātu spēja, attīstot šīs funkcijas vienībās līdz pat zemākajam līmenim, Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" atzinis Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Viņš atgādina, ka bezpilota lidaparātu izmantošana Latvijas bruņotajiem spēkiem nav nekas jauns. Jau 2018.gadā NBS brigāžu līmenī sāka "Penguin" tipa izlūkošanas dronu ieviešanu, tam sekoja arī mazākas klases dronu iepirkumi.

Jau vēstīts, ka Ukraina plāno dronu iegādei šogad tērēt 502 miljonus eiro. Tiek izskatīta plaša pielietojuma spektra dronu iegāde. Tie ir gan trieciendroni, gan droni artilērijas koriģēšanai un munīcijas piegādēm, gan arī ievainoto evakuācijai. Ukrainas armijas ģenerālštābs iepriekš paziņoja, ka tiek formētas dronu rotas. Šādi formējumi būs pirmie pasaulē.
 
Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests izplatījis informāciju, ka putnu gripas augsti patogēnā forma ir izplatījusies visā Latvijā. Tas nozīmē, ka ar šo gripu var saslimt kā mājas putni, tā cilvēki. Saslimšanas gadījumā ir visas gripai raksturīgās pazīmes, diemžēl arī augsta letālu gadījumu iespējamība. Vakcīnas pret šo saslimšanu nav. Infektologi aicina netuvoties acīmredzami slimiem putniem vai putnu līķiem, savukārt putnkopji saņēmuši instrukcijas, kā norobežot mājputnus, lietot cimdus un respiratorus.  Jau ziņots, ka putnu gripa konstatēta mirušiem putniem arī Jēkabpilī un Pļaviņās.

Krievijā svētdien policija aizturējusi vairāk kā 100 piketētāju, kas pauda atbalstu ieslodzītajam opozicionāram Aleksejam Navaļnijam viņa 47. dzimšanas dienā, ziņo "Telegram" kanāli. Pēc cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "OVD-Info" apkopotās informācijas, Maskavā aizturēti vismaz 20 cilvēki, bet visā Krievijā – vismaz 45 cilvēki, viņu vidū četri nepilngadīgie. Aizturēti piketētāji arī Sankpēterburgā, Kazaņā, Barnaulā, Krasnojarskā, Habarovskā un citās Krievijas pilsētās. Akcijas Navaļnija atbalstam svētdien notika daudzviet pasaulē.

Varšavā svētdien notika opozīcijas rīkots protesta gājiens pret Polijas konservatīvo valdību, un, pēc galvaspilsētas pašvaldības sniegtās informācijas, tajā piedalījās apmēram 500 tūkstoši cilvēku. Daudz cilvēku piedalījās arī protesta akcijās Krakovā un citās valsts pilsētās, paužot neapmierinātību, ka konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums"  valdība grauj demokrātijas normas un tādēļ Polija var sekot Ungārijai un Turcijai pa autokrātijas ceļu. Varšavā protestētāji uzgavilēja uz skatuves stāvošajiem bijušajam prezidentam Leham Valensam un opozīcijā esošās liberālās partijas "Pilsoniskā platforma" līderim, kādreizējam premjerministram un Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, kurš bija aicinājis cilvēkus piedalīties gājienā valsts nākotnes vārdā. Rudenī Polijā gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Kritiķi norāda, ka, palielinot ietekmi tiesu sistēmā un medijos, valdība grauj demokrātiju.

Zimbabve ir visnelaimīgākā valsts pasaulē. Tie ir ikgadējā "nelaimes indeksa" rezultāti, pēc kuriem valstis tiek vērtētas galvenokārt pēc ekonomiskajiem apstākļiem, vēsta The Telegraph.Austrumāfrikas valsts apsteigusi Ukrainu -8. vieta, Venecuēlu -2.vieta un Sīriju - 3.vieta. Zimbabvē ir milzīga inflācija. Kara plosītā Sudāna ir piektā sarakstā. Savukārt Apvienotā Karaliste ir 129. vietā, un uzvarētāja - vismazāk nelaimīgā jeb laimīgākā valsts pasaulē - ir Šveice. Krievija ieņēma 79. vietu kā nelaimīgākā valsts 157 valstu sarakstā. Ikgadējo "nelaimes indeksu" veido Džona Hopkinsa Universitātes lietišķās ekonomikas profesors Stīvs Hanke.

Turpinām ziņas

Nākamajos piecos gados Latvijas Čigānu federācija iecerējusi sekmēt Latvijas romu dzīves apstākļu uzlabošanos. Nesen ievēlētais Latvijas Romu prezidents Osvalds Jezdovskis norāda, ka Latvijas Čigānu federācija plāno sekmēt romu bērnu un jauniešu izglītību, kā arī spert soļus, lai nodrošinātu romu jauniešu nodarbinātību. Plānots arī rīkot kultūras pasākumus, lai jaunieši varētu radoši pavadīt laiku, neaizmirstot savu kultūru. Jezdovskis uzsvēra, ka nodarbinātība ir viens no būtiskākajiem jautājumiem, jo vecākiem ir jābūt iespējai skolot bērnus. Jautāts, ar kādu finansējumu plānots īstenot šīs aktivitātes, Latvijas Romu prezidents atzīmēja, ka Latvijas Čigānu federācija iecerējusi sadarboties ar cilvēkiem, kas raksta projektus finansējuma iegūšanai.
 
Trīs dienas Rēzeknē un tās apkārtnē norisinājās starptautiskas sacensības, kurās piedalījās kinologi ar dienesta suņiem. Labākos noteica pēc dažādu uzdevumu veikšanas piecās disciplīnās. Šajā reizē visvairāk godalgotās vietas ieguva dalībnieki no Latvijas un Lietuvas robežsargi.  Starptautiskās kinologu sacensības Valsts robežsardzes koledža rīko jau 23.reizi. Šogad tajās piedalījās ap 60 kinologu ar saviem partneriem – dienesta suņiem – ne vien no Latvijas drošības un pārvaldes iestādēm, bet arī Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Somijas un Moldovas. Dalībnieki no Latvijas, kas Valsts robežsardzes rīkotajās kinologu sacensībās uzrādīja labākos rezultātus, jūnija beigās dosies uz Poliju, kur kopš pērnā gada tiek organizētas līdzīgas sacensības.

Un vēl

Šogad Rīgas dārzos un parkos izveidotās puķu dobes ir īpašas, jo tās atspoguļos gaidāmo Dziesmu un deju svētku prieku. Savukārt pirmo reizi Rīgā būs puķu dobe-glezna, kas veidota pēc mākslinieces Elitas Patmalnieces darba parauga. Rīgas dārzu un ainavu arhitekti savu darbu šogad velta Dziesmu svētku 150. gadskārtai, tādēļ dobēs rotājas gan tautiski raksti, gan Latvijas karoga krāsu motīvi. Māksliniece Elita Patmalniece pastāstīja, ka atsaukusies aicinājumam “uzzīmēt dobi” un priecājas, ka tagad arī Rīgā ir šādas mākslinieciski noformētas puķu dobes, kā tas ir daudzās citās Eiropas pilsētās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Politiķi pagaidām sagaida esošās valdības darba turpināšanu; Krustpils pagastā sestdien degusi kūdra, pļava un mežs divu hektāru platībā; un Ķīnā nofilmēts unikāls dzīvnieks - albīna panda.

Saeimā pārstāvēto partiju politiķi pagaidām sagaida esošās valdības darba turpināšanu, liecina politiķu gan neoficiāli, gan oficiāli aģentūrai LETA paustie viedokļi. Pašlaik valdošajā koalīcijā strādā "Jaunā vienotība", Nacionālā apvienība un "Apvienotais saraksts", taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, premjers Krišjānis Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar Zaļo un zemnieku savienību un "Progresīvajiem". Politikas kuluāros tiek paustas arī aizdomas, ka jaunā Vienotība pati varētu nebūt īpaši ieinteresēta tagad uzreiz izlemt nomainīt valdībā nacionālo apvienību un Apvienoto sarakstu ar ZZS un "Progresīvajiem" un strādāt tikai 52 deputātu atbalstītā valdībā. Jau iepriekš neoficiāli pausts, ka lielāka neskaidrība par tālāko procesu varētu saglabāties līdz Jāņiem. Ja līdz tam krasu pavērsienu nebūs, nav izslēgta pauze uz pārmaiņas nesošiem notikumiem. 

Latvijā rūpniecības ražotājcenas aprīlī salīdzinājumā ar 2022.gada ceturto mēnesi palielinājušās par 22,7%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" šodien publicētie dati, kas apkopoti par 25 bloka dalībvalstīm. Straujāks kāpums starp visām ES dalībvalstīm, par kurām pieejama informācija, reģistrēts vien Ungārijā (+41,7%). Lietuvā ražotājcenas palielinājušās par 5,4%, bet Igaunijā – par 2%. Kāpums martā fiksēts 17 ES dalībvalstīs, bet lielākais samazinājums bijis Īrijā (-21,4%), Grieķijā (-13,1%) un Beļģijā (-6,8%).

Lai sabiedriskajiem medijiem – Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio – nodrošinātu neatkarīgu, atbilstošu un prognozējamu finansējumu Eiropas vidējā līmenī, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome un tās darba grupas vairākums rosina Saeimu sabiedrisko mediju finansējumu piesaistīt iekšzemes kopproduktam. Sabiedrisko mediju finansēšanai būtu jānovirza 0,16% no iekšzemes kopprodukta, teikts padomes paziņojumā medijiem. Padome aicina Saeimu lēmumu par jauna finansējuma modeļa ieviešanu pieņemt līdz septembrim. Tas vajadzīgs, lai 2025. gada janvārī var izveidot apvienotu sabiedriskā medija uzņēmumu. Savukārt Finanšu ministrija neatbalsta finansējuma piesaisti iekšzemes kopproduktam un citam ekonomiku raksturojošam rādītājam.

Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska miera sūtnis itāļu kardināls Mateo Dzupi šodien devies uz Kijivu divu dienu sarunām ar Ukrainas vadības pārstāvjiem par karu ar Krieviju, pavēstīja Vatikāns. Šīs iniciatīvas galvenais iemesls ir padziļināti uzklausīt Ukrainas varas struktūru pārstāvjus par iespējamiem veidiem, kā panākt taisnīgu mieru, un atbalstīt cilvēcības žestus, kas sekmētu spriedzes mazināšanos Ukrainas konfliktā.

Krievija plāno pastiprināti izplatīt nepatiesu informāciju gan par Ukrainas, gan par savu bruņoto spēku kaujas darbību frontē, brīdina Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas pārvalde. Šim nolūkam sagatavoti veci video un fotoattēli, kas rāda iznīcinātu tehniku, nogalinātos un sagūstītos. Kā arī citi viltoti materiāli, norāda Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas pārvalde.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Krustpils pagastā sestdien, 3.jūnijā, degusi kūdra, pļava un mežs divu hektāru platībā, kuru dzēšanā tika iesaistīti desmit ugunsdzēsēju ar divām autocisternām un divām vieglajām automašīnām, kurām uzstādīti augstspiediena sūkņi, kā arī seši Pļaviņu un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot divas autocisternas. Ugunsgrēku likvidēt izdevās tikai pēc pusnakts.  Ugunsdzēsēji glābēji brīvdienās saukti dzēst degošu veļasmašīnu Jēkabpilī piecstāvu dzīvojamā mājā, degošu automašīnu Sēlpilī un siena ruļļus Zasā. Savukārt Jēkabpilī Pļaviņu ielā glābēji lūgti novākt uz mājas uzkritušu lūzušu zaru, bet Mežārē sazāģēt uz ceļa braucamās daļas nolūzušu koku.

Plašāks ugunsgrēks sestdien dzēsts Viesītē, kur Biržu ielā dega garāža pilnā apjomā. Tajā atradās vieglās automašīnas un motocikli. Darbs notikuma vietā noslēdzās pēc nepilnu piecu stundu darba. Par šo gadījumu policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185. panta otrās daļas par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un tiek skaidroti lietas apstākļi.

Latvijā šogad dzēsti kopumā 312 meža ugunsgrēki, kuros izdeguši 488 hektāri meža zemes platības, tostarp 49,7 hektāri jaunaudžu un 344 hektāri īpaši aizsargājamo dabas teritoriju. Dienesta dati liecina, ka visvairāk ugunsgrēku dzēsts Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, kur 180 ugunsgrēkos izdeguši 433 hektāri. Seko Dienvidlatgales virsmežniecība, kurā reģistrēti 42 ugunsgrēki un 0,8 hektāri izdegušās platības. Tikmēr lielākā izdegusī platība ir Ādažu militārajā poligonā, kur kopā 13 ugunsgrēkos izdeguši 275 hektāri meža zemes.

Un vēl

Ķīnas kalnos beidzot izdevies video notvert unikālu radījumu – albīnu pandu. Pirmo reizi tā pamanīta tika 2019. gadā. Par laimi, unikālais radījums izskatās veselīgs un laimīgs, dzīvojot aizsargātā dabas rezervātā, kur mīt vēl aptuveni 150 lielās pandas. Tiesa, albīna, cik zināms, ir tikai šī. Dzīvnieka organismā, visticamāk, norisinājusies reta ģenētiska mutācija, liekot pandas ierasti izteiksmīgajam melnbaltajam kažokam iegūt gaiši krēmīgu nokrāsu. Pagājuši jau četri gadi, kopš piecus vai sešus gadus vecā Ķīnas albīnā panda tika pamanīta, tomēr nav nekādu pazīmju, ka tās veselības stāvoklis pasliktinātos. Tas liecina, ka tā tiešām ir albīna, nevis sirgst ar kādu slimību, kas arī varētu laupīt kažokam krāsu. Albīnās pandas dzimums pagaidām nav īsti skaidrs. Lai iegūtu vairāk informācijas par šo neparasto radījumu, zinātnieki turpinās to filmēt un centīsies tikt pie pandas DNS parauga.

Atstājiet komentāru