2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ārsti un zinātnieki radījuši unikālu ierīci; Iesaukšanai Valsts aizsardzības dienestā augustā paredzēts rīkot pirmo atlasi pēc nejaušības principa; un Skolotāji var saņemt bezmaksas ielūgumus uz jūnija izrādēm Leļļu teātrī.

Latvijas ārsti un zinātnieki sadarbojoties ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Tehniskās universitātes un SIA Hipnos ekspertiem, radījuši unikālu ierīci, kas palīdzēs ārstiem un medmāsām kontrolēt pacienta elpošanas sistēmas stāvokli un savlaicīgi koriģēt skābekļa padevi pacientiem ar smagām plaušu un elpošanas slimībām. Slimnīcas pārstāvji norāda, ka pacienti, kuriem pētījuma ietvaros bija iespēja pirmajiem izmēģināt jauno tehnoloģiju, atzina, ka naktī sen nav tik labi gulējuši. Šobrīd pieejamās ventilācijas sistēmas nebrīdina medicīnas personālu par pacienta elpošanas pasliktināšanos, kā arī neierosina ārstēšanas taktikas korekciju – tas šobrīd notiek manuāli, mediķiem pastāvīgi uzraugot katru pacientu. Savukārt jaunais viedais asistents mērīs cilvēka izelpas un ieelpas parametrus, nekavējoties reaģēs uz elpošanas pasliktināšanos un piedāvās ārstēšanas taktikas korekciju bez ārsta vai māsas iesaistes.

Latgales plānošanas reģions informē, ka Transporta attīstības pamatnostādnes 2021. – 2027.gadam nosaka, ka šobrīd uzsvars tiek likts uz dzelzceļa pasažieru pārvadājumiem sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā un tur, kur tiek nodrošināta vilciena satiksme, valsts dotētā autobusu satiksme nenotiek. Atsaucoties uz Sabiedriskā transporta padomes 26.aprīļa lēmuma par dzelzceļa maršruta Rīga – Krustpils vilciena pulksten 21.31 no Rīgas pagarināšanu līdz Daugavpilij un vilciena pulksten 4.41 no Krustpils uzsākšanu Daugavpilī,  tiks nodrošināta papildus vilcienu kursēšana, tehnisko iespēju robežās nosakot vilcienam atiešanas laiku no Rīgas ap pulksten 21.00 uz Daugavpili un  aptuveni pulksten 3.20 no Daugavpils uz Rīgu. Vilcienu reisos ir iekļautas pieturas Līksna, Vabole, Nīcgale, Līvāni un Jersika.

Pērn maijā atklātā stratēģiski nozīmīgā Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma būvniecībā varētu būt izmantota Krievijā ražota armatūra, kuru piegādājis Latvijā reģistrēts uzņēmums, liecina Lietuvas ziņu portāla 15min.lt sadarbībā ar pētnieciskās žurnālistikas centriem Polijā, Latvijā un Rumānijā veiktais pētījums. Žurnālistu izpētē atklāts, ka ģenerāluzņēmējs - Lietuvas cauruļvadu būves uzņēmums "Alvora" - parakstīja līgumu ar Šveicē reģistrēto kompāniju, kuras nosaukums tolaik bija "Global Pipe Trade", bet tagad ir "ChelPipe International". Uzņēmums ir daļa no Krievijas "ChelPipe Group", kas atbalsta Krievijas militāro infrastruktūru. Pēc tam, kad atklājās šis fakts, "Amber Grid" deva rīkojumu armatūru iepirkt no ražotājiem Eiropā. Tikmēr Viļņas apgabala prokuratūra par notikušo ir sākusi pirmstiesas izmeklēšanu.

Aviokompānijas pasaulē šogad pārvadās 4,35 miljardus pasažieru, kas būs tuvu 2019. gadā reģistrētajam rekordam – šādu prognozi izteikusi Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija. Turklāt aviokompānijas šogad atgriezīsies pie peļņas, tai veidojot 9,8 miljardus dolāru, salīdzinot ar 3,6 miljardu dolāru zaudējumiem pērn. Pozitīvās prognozes tiek skaidrotas ar koronavīrusa ierobežošanai paredzēto pasākumu atcelšanu, tai skaitā arī Ķīnā, un aviācijas degvielas cenu pieauguma tempa palēnināšanos.

Krievijas bruņotie spēki sākuši manevrus Baltijas jūrā un Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabalā, un tajos iesaistīti 40 kuģi, 25 lidmašīnas un helikopteri, vairāk nekā 3500 karavīru, vakar pavēstīja Krievijas Baltijas flotes preses dienests. Manevri ilgs no 5. līdz 15.jūnijam. Jau ziņots, ka kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Maskavas bruņotie spēki Baltijas jūrā sarīkojuši vairākus manevrus, atstrādājot uzdevumus iespējamai karadarbībai šajā reģionā.
Baltijas jūras reģionā pēdējā laikā notikuši vairāki incidenti ar Krievijas un NATO lidmašīnu iesaisti. Abas puses pārmet otrai gaisa telpas pārkāpumus. Par plašu manevru sākšanu Japāņu un Ohotskas jūrās pirmdien pavēstīja arī Krievijas Klusā okeāna flote. Tajos piedalās vairāk nekā 60 kuģu un 11 000 karavīru.

Turpinām ziņas

Nesasniedzot vajadzīgo rekrūšu skaitu, 10.augustā iesaukšanai Valsts aizsardzības dienestā paredzēts rīkot pirmo atlasi pēc nejaušības principa. Pavisam nesen ir noslēgusies pieteikšanās pirmajam iesaukumam dienestā, bet otrajam iesaukumam jaunieši var brīvprātīgi pieteikties līdz šī gada 15.jūlijam. Ja šajā termiņā vēlamais cilvēku skaits netiks sasniegts, trūkstošo rekrūšu skaitu paredzēts pielasīt ar "atlasi pēc nejaušības principa". Ja brīvprātīgo skaits 11 mēnešu dienestam būs lielāks nekā iecerētais kvotu skaits, tad primāri tiks iesaukti tie, kuri būs pieteikušies pirmie. Tādējādi būtisks esot arī pieteikšanās laiks - jo ātrāk jaunietis piesakās, jo lielāka iespēja nokļūt sev vēlamajā dienesta vietā.

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība un Latvijas Ārstu biedrība aicinājusi Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministriju veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, novēršot papildus slogu ārstiem un pirmsskolu audzēkņu vecākiem, ko rada obligātā prasība pēc ārstu zīmēm kavējuma gadījumā, lai saglabātu līdzfinansējumu. Kavēto dienu skaits, kas attaisnotas ar ārsta zīmi, nav ierobežots, atšķirībā no dienu skaita, kad kavējumi tiek attaisnoti ar vecāku zīmēm - kalendārajā gadā no 1.janvāra līdz 31.decembrim nedrīkst pārsniegt 60 kalendārās dienas vai 43 darbadienas. Taču bērnam var būt, piemēram, nelielas saaukstēšanās pazīmes, kad vēršanās pie ārsta bērna veselības nodrošināšanai nav nepieciešama, taču vecāki esot spiesti to darīt, neraugoties uz lielo ārstu noslodzi vai arī palikt bez ārsta zīmes un nesaņemt attaisnoto kavējumu. Biedrības aicinājušas atbalstīt šo iniciatīvu arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju.

Un vēl

Noslēdzot 79. sezonu, Latvijas Leļļu teātris izsludinājis akciju, kuras laikā skolotāji var saņemt bezmaksas ielūgumus uz jūnija izrādēm. Akcija paredzēta, lai laikā, kad skolēni jau devušies vasaras brīvdienās, skolotājiem dotu iespēju iepazīties ar jaunākajiem iestudējumiem skolas vecuma bērniem un izvērtēt, vai kādu no tiem būtu vērts iekļaut nākamā mācību gada kultūras programmā. Latvijas Leļļu teātrī pēdējo sezonu laikā jūtami pieaudzis jauniestudējumu skaits, kas paredzēti skolēnu auditorijai. Arī 80. sezona būs īpaši veltīta repertuāra paplašināšanai šai publikas daļai, tajā skaitā iestudējot izrādes pusaudžiem. Jūnijā vēl iespējams apmeklēt izrādes Vafeļu sirdis. Misija - tētis , Divi mazi mežonēni , Kiosks  un Skroderdienas Silmačos. Ja akcija gūs atsaucību, šāds piedāvājums varētu tikt izsludināts arī augustā pirms mācību gada sākuma.

Lai iegūtu bezmaksas biļeti, skolotājam jādodas uz Latvijas Leļļu teātra kasi Rīgas Latviešu biedrības namā un jāuzrāda derīga ITIC karte vai izziņa no skolas par darba attiecībām kopā ar personu apliecinošu dokumentu. 1 persona var saņemt 1 bezmaksas biļeti uz katru izrādi.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: valsts policija veidos nodaļu, kas nodarbosies tikai ar autopārvadājumu kontroli; Kultūras miistrija atradusi līdzekļus, ko novirzīt medicīnai; un Augļkopji aicināti pieteikt dārzus salnu postījumu apsekošanai.

Daudzi kokvedēji pa Latvijas ceļiem pārvietojas pārkrauti, tāpēc tiek bojāti ceļi. Arī kontrole uz ceļiem ir nepietiekama, kokvedēji var no tās izvairīties, brīdinot cits citu par policiju "Whatsapp" čatos. Meklējot risinājumus, Valsts policija sola no 1. augusta veidot nodaļu, kas nodarbosies tikai ar autopārvadājumu kontroli. Secināts, ka  uzņēmēji bieži pārkrauj kokvedēju kravas, tādējādi bojājot Latvijas ceļus. Kravu svaru visā valstī kontrolē 36 cilvēki, bet tiem ir arī citi pienākumi.  Valsts policijā šobrīd notiekot reorganizācija  un no 1. augusta darbu sāks nodaļa, kas nodarbosies tikai ar autopārvadājumu kontroli. 

Lielu sporta pasākumu organizēšanu, piemēram, pasaules hokeja čempionātu, plāno nodot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūŗas pārraudzībā. To paredz valdību veidojošo partiju vienošanās, par ko vakar žurnālistiem pavēstīja premjers Krišjānis Kariņš. Viņš norādīja, ka šāda mēroga pasākumi ir arī tūrisma un valsts ekonomikas jautājums. Kā piemēru šāda mēroga sporta pasākumiem Kariņš minēja pagājušajā mēnesī Rīgā noritējušo pasaules hokeja čempionātu un 2024. gada vasarā gaidāmo pasaules rallija čempionāta posmu. Konkrētus plānus gan valdības vadītājs neklāstīja. 

Vakar, 5. jūnijā 75 gadu vecumā mūžībā devusies aktrise Lilita Ozoliņa. Dzimusi 1947. gada novembrī, Dailes teātrī Lilita Ozoliņa ienāca 19 gadu vecumā. Kad viņa parādījās uz skatuves, viss cits izgaisa. Lielās un mazās lomās viņa spēja būt tik krāsaini izcila un dažādi skaista kā reti kura aktrise. Teātrī norāda, ka aktrises talants un inteliģence veidojusi Dailes teātri jau vairāk nekā pusgadsimtu. Teātrī aktrise strādāja kopš 1966. gada, un viņas leģenda ir kļuvusi par neatņemamu daļu no Dailes kanona. Dailes teātrī Ozoliņa bijusi dīva un leģenda. Dailes teātra paziņojumā teikts, citēju: "Viņas darbs bija izcils, tik smalks un dziļš. Ārkārtīgi sāpīgs zaudējums Dailes teātrim, Latvijas teātrim un pasaules kino mākslai. Mums gan kolektīvam kopumā, gan personīgi katram. Zaudējums ir negaidīts." Citāta beigas. Lai arī nu aizvēries Ozoliņas mūža skatuves priekškars, viņa vienmēr paliks savās lomās - Marta, Vija, slinkā Anne, viņa vienmēr būs Indrānu māte, Ārija un Mēdeja.  

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Polija zaudējusi pēdējā raundā Eiropas Savienības tiesā par pretrunīgi vērtēto režīmu, lai disciplinētu Polijas tiesnešus, kuri neievēro valdības nostāju. ES Tiesa vakar nolēma, ka Polijas tiesu sistēmas reformas pārkāpj ES tiesību aktus. Jau ziņots, ka Eiropas Komisijas strīds ar Poliju par tās tiesu sistēmu ilgst jau gadiem. Tagad tiesa ir nostājusies Eiropas Komisijas pusē jautājumā par tiesu objektivitāti Polijā. Pirmdienas spriedums pārtrauca ikdienas sodu piemērošanu Polijai, jo tiesvedība izbeigta, bet noteica, ka Polijai joprojām ir jāsamaksā uzkrātie sodi.

Pāvestam Franciskam augusta beigās un septembra sākumā paredzēta vizīte Mongolijā, un viņš kļūs par pirmo Romas katoļu baznīcas galvu, kas apmeklējis šo Āzijas vidienes valsti, paziņojis Vatikāns. Franciska piecu dienu vizīte Mongolijā sāksies 31.augustā un ilgs līdz 4.septembrim. Vizītes programma tiks paziņota vēlāk. Mongolijā dzīvo apmēram tūkstoš 300 katoļu. Pēc oficiālās statistikas, 53% Mongolijas iedzīvotāju ir budisti, bet 39% - ateisti. Ir arī nedaudz musulmaņu un kristiešu.

Citas ziņas

Kultūras ministrija radusi iespēju veselības nozarei novirzīt 1,2 miljonu eiro ietaupījumu. Kultūras ministrs Nauris Puntulis norāda, ka vakar notika konstruktīvs dialogs ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu, kura laikā kultūras ministrija informēja, ka radusi iespēju novirzīt veselības nozarei 1,2 miljonu eiro ietaupījumu. Savukārt kino nozares finansējums netiks samazināts, bet tiks izvērtēta papildu iespēja pārkārtot atsevišķu kino un citu kultūras nozares projektu maksājumus no 2023.gada uz 2024.gadu. 

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš bija uzdevis ministrijām savos budžetos pārskatīt izdevumus, lai meklētu papildu finansējumu veselības aprūpes un izglītības nozarēm. Tas bija jāizdara līdz 26.maijam, lai jau 16.jūnijā informatīvo ziņojumu varētu skatīt valdībā.

Lai daļēji novērstu Eiropas Komisijas pret Latviju ierosināto pārkāpuma procedūru, vēl līdz jūnija vidum zemju īpašniekiem ir iespēja rosināt izmaiņas jauno dabas liegumu projektā. Aptuveni 21 tūkstotis hektāru – tāda ir kopējā platība teju 80 dabas liegumiem, ko turpmāk plānots noteikt atsevišķās mežu un palieņu teritorijās visā Latvijā. Tas ir projekts, kura gaitā paplašinās gan jau esošos dabas liegumus, gan veidos jaunus. 

Jau ziņots, ka projekts "Noteikumi par dabas liegumiem" tika sagatavots tādēļ, ka no Eiropas Komisijas bija saņemti pārmetumi un ierosināta pārkāpumu procedūra par Biotopu direktīvas saistību neizpildi. Tas attiecas uz "Natura 2000" teritoriju tīkla izveidi, uzsverot, ka Latvijā meži un zālāji nav aizsargāti pietiekamā apjomā.

Un vēl

Līdz 20.jūnijam augļkopjiem un ogu audzētājiem ir iespēja pieteikt apsekošanai savus šī gada pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus, liecina Lauku atbalsta dienesta publicētā informācija. Platības apsekošanai varēs pieteikt Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, aizpildot pieteikumu sadaļā "Valsts atbalsts". Lauku atbalsta dienests uzsver, ka šis ir pieteikums platību apsekošanai, nevis atbalsta saņemšanai. Vienlaikus dienests norāda, lai pieteiktu dārzus apsekošanai, lauksaimniekam 2023.gadā ir jāpiesakās platību maksājumiem. Dienestā arī atzīmē, ka lauksaimnieki nedrīkst veikt apsekošanai pieteikto lauku apstrādi un ražas novākšanu pirms nav veikta lauku apsekošana. Tas attiecas uz kultūrām, kurām ražu novāc jūnijā un jūlija sākumā.

Jau ziņots, ka pēc astoņu dienu ilgā sala maija sākumā visos Latvijas reģionos būtiski cieta augļu dārzi, tajā skaitā Kurzemē visvairāk cieta ķirši, kuri lielākoties visi jau bija saziedējuši, Vidzemē apsala ķirši, plūmes, bumbieres, ābeles, bet Latgalē kādā ķiršu dārzā cietuši 80% koku. Augļkopju asociācija situāciju nozarē vērtē kā katastrofālu. Pēc Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas aplēsēm maija salnas augļu un ogu dārziem visā Latvijā nodarījušas zaudējumus 10 miljonus eiro apmērā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties : Valdība atbalsta īpašu likumu Sēlijas militāra poligona izveides paātrināšanai ; Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai būs pieejami 30,45 miljoni eiro; un No svētdienas vilcieni kursēs pēc vasaras grafika.

Valdība šodien atbalstīja īpašu likumu, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu Sēlijas militāra poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību. Ņemot vērā to, ka infrastruktūras izbūve ir laikietilpīgs process, bet vajadzība pēc tās sabiedroto spēku uzņemšanai ir steidzama un jautājums skar nacionālo drošību, nepieciešams īpašs tiesiskais regulējums, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu jauna militāra poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību. 

Militāro poligonu likumprojekts paredz, ka poligonam "Sēlija" tiek noteikts nacionālo interešu objekta statuss un Aizsardzības ministrijai ir tiesības sākt poligona infrastruktūras izbūvi bez nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanas sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā vai tā daļā. Tāpat likumprojekts paredz, ka ministrijai ir tiesības veikt koku un krūmu ciršanu, būvdarbu sagatavošanas darbus un būvdarbus sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā vai tā daļā. Zaudējumus, kas nekustamā īpašuma īpašniekam nodarīti saistībā ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un netiek atlīdzināti saistībā ar nekustamā īpašuma vai tā daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām.

Iekšējās drošības birojs rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret toreizējo Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku, ģenerāli Juri Šulti par personas nonāvēšanu medību laikā. Jau ziņots, ka policijas amatpersona 2022.gada rudenī notikušu medību laikā no sev piederošā medību ieroča izdarīja šāvienu un trāpīja personai, kura no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā bijušajai Valsts policijas amatpersonai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Zāļu cenas Latvijā ir vidēji augstākas nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Valdība, neskaidrojot iemeslus, kavējas izskatīt un apstiprināt Veselības ministrijas piedāvātos risinājumus zāļu cenu samazināšanai. Tiesībsargs aicina Ministru prezidentu un Saeimu nekavējoties rast risinājumu, lai iedzīvotājiem nepieciešamie medikamenti ir pieejami un maksā samērīgi. Ziņojums ir iesniegts Ministru kabinetā jau 2022.gada beigās, bet līdz pat šim brīdim nav virzīts apstiprināšanai. Saskaņā ar Veselības ministrijas sniegto informāciju tas netiek apstiprināts, jo ir saņemti būtiski farmācijas nozares iebildumi. Vienlaikus Finanšu ministrija neatbalsta samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi zālēm no 12% uz 5%. Tiesībsargs uzsver - lai uzlabotu iedzīvotāju veselību, novērstu dažādu saslimšanu komplikācijas un mazinātu invaliditātes risku, zālēm ir jābūt pieejamām un to lietošanai jābūt rūpīgi izvērtētai. Valdībai atbilde tiesībsargam ir jāsniedz līdz 30.jūnijam.

Krievijas karaspēks šodien Hersonas apgabalā uzspridzinājis Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins. Viņš aicinājis apdraudēto teritoriju iedzīvotājus evakuēties. Apdraudētajā teritorijā Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā ir apmēram 16 tūkstoši iedzīvotāju. Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas Hersonas Korabelas mikrorajona un desmit ciemu iedzīvotājiem. Vairākas apdzīvotās vietas jau applūdušas. Apgabala administrācija organizē evakuācijas autobusus. Būs arī evakuācijas vilciens. Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Ukraina centīsies panākt Krievijas saukšanu pie atbildības par Kahovkas hidroelektrostacijas uzspridzināšanu, nodēvējot to par teroraktu, otrdien pēc Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sanāksmes paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš norādīja, ka Ukraina dara visu iespējamo cilvēku evakuācijā.

Eiropas Savienības dalībvalstu skolās mācās apmēram 450 tūkstoši Ukrainas bērnu, kas bija spiesti pamest dzimteni Krievijas iebrukuma dēļ. Par to intervijā medijiem paziņojusi bloka iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone. Amatpersona arī informēja, ka vēl daudzi jaunie bēgļi mācās tiešsaistē, taču šāda pieeja nedrīkst būt ilgstoša. Bērniem ir vajadzīga ne vien izglītība, bet arī  socializācija, kontaktēšanās ar klasesbiedriem, sporta spēles un citas līdzīgas aktivitātes. 

Turpinām ziņas

Trīs turpmākos gadus pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai būs pieejami 30,45 miljoni eiro, liecina valdības šodien apstiprinātie noteikumi. To mērķis ir attīstīt pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūru jaunu vietu izveidei pirmsskolas vecuma bērnu uzņemšanai, lai atbilstoši vienlīdzīgas pieejas principam veicinātu pašvaldību pirmsskolas izglītības pakalpojumu pieejamību, tai skaitā sociāli un ekonomiski mazaizsargāto personu grupām. Noteikumu projekts paredz, ka maksimālais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums vienas jaunas vietas izveidei pašvaldības bērnudārzā ir 24 tūkstoši 200 eiro, ja tiek būvēts jauns bērnudārzs, savukārt 17 tūkstoši 424 eiro, ja notiek esoša pašvaldības bērnudārza pārbūve, esošas ēkas atjaunošana vai pārbūve, pielāgojot to pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanai, tai skaitā energoefektivitātes paaugstināšana.

Lai uzlabotu pieejamību ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām, kas sniedz pakalpojumus prioritārajās veselības jomās iedzīvotājiem ārpus Rīgas, valdība atvēlējusi Veselības ministrijai papildus 1 miljons 395 tūkstoši 502 eiro. Veselības ministrija norāda, ka darbaspēka trūkumu Latvijā atspoguļo arī viens no zemākajiem medmāsu skaita rādītājiem Eiropas Savienības (ES) valstīs - Latvijā ir 46 medmāsas uz 10 tūkstošiem iedzīvotājiem, bet ES vidēji ir 84 uz 10 tūkstošiem iedzīvotājiem. Ar papildus piešķirto finansējumu ir iespējams piesaistīt vidēji 63 ārstniecības personas, savukārt kopumā atbalstu būtu jāsaņem tūkstoš 631 reģioniem piesaistītai ārstniecības personai.

Un vēl

Svētdiena, 11. jūnijā, stāsies spēkā vilcienu kustības vasaras grafiks. Būtiskas vilcienu kustības izmaiņas gaidāmas Daugavpils virzienā. Grafiks ir papildināts ar papildu reisiem uz galamērķiem Jūrmalas un Saulkrastu virzienā. Jau ziņots, ka vakara vilciena Rīga–Krustpils maršruts tiek pagarināts līdz Daugavpils stacijai, un tā atiešanas laiks no Rīgas stacijas būs pulksten 21.01. Tāpat no 12. jūnija ir norīkots papildu reiss maršrutā Daugavpils–Rīga. Vilciens no Daugavpils stacijas aties pulksten 3.25 un Rīgā ienāks pulksten 7. Savukārt vilciens Līvāni–Rīga svētdienu pēcpusdienās vasaras sezonā ir atcelts. Tas atsāks kursēt 3. septembrī.


Atstājiet komentāru