2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Ansamblis "Bariņa" gatavojas 15 gadu jubilejas koncertam

Ansamblis "Bariņa" gatavojas 15 gadu jubilejas koncertam

Krievu vokālais ansamblis „Bariņa” maija nogalē piedalījās starptautiskajā festivālā „Russkij prjaņik 2015” Rīgā un ieguva 2.vietu - Sudraba diplomu – un uzaicinājumu piedalīties galā koncertā. Patlaban ansamblis "Bariņa" gatavojas 15 gadu jubilejas koncertam.


Festivālā piedalījās ap 230 kolektīviem ne tikai no visas Latvijas, bet arī no Sanktpēterburgas, Maskavas, Petrozavodskas un citām pilsētām. Kaut arī ansamblim nācās piedzīvot lielu uztraukumu un dziedāt bez instrumentālā pavadījuma (neskaidrību dēļ organizatoriem nebija pieteikts instrumentu nodrošinājums), piecu ansambļa dalībnieču skanīgās un niansēm bagātās balsis sajūsmināja visu žūriju, kurā bija mūzikas speciālisti no Austrijas, Krievijas un Latvijas. Šķiet, nospēlēja arī cīņas spars un vienošanās kopīgam mērķim. – Braukšu un kāpšu uz skatuves kaut vai tikai skaita dēļ, - sevī apņēmusies Gaļina Kliņģere, kas vēl īsti nebija atlabusi pēc operācijas. Ansamblis saņēmis arī komplimentus par dziedātāju nacionālajiem tērpiem. Anna Koroļkova, ansambļa dalībniece, māksliniece un tērpu dizainere vienā personā, skaidro, ka pirms tērpu darināšanas ir liels izpētes darbs, par pamatu bieži vien ņemot Orlas apgabala tērpu rakstus, jo tā ir viņas dzimtā puse.


Ansamblis „Bariņa” kopš dibināšanas 2001.gadā audzējis savu meistarību, vispirms jau vokālo, arī priekšnesuma kompozīciju, horeogrāfiju un kustību plastiku, tā ka arī citās tautas mākslas kolektīvu skatēs vērtējums nenoslīd zemāk par 2.pakāpi. „„Bariņa” tulkojumā nozīmē pieaugusi, nobriedusi, vieda sieviete, kas var atļauties to, kas patīk,” Anna Koroļkova pamato ansambļa nosaukuma izvēli. „Arī mēs konsekventi ejam savu ceļu gan repertuāra izvēlē, gan krievu mūzikas interpretācijā un nepakļaujamies masu kultūras pieprasījumam. Ansambļa vadītāja Olena Agafonova atceras, ka ansamblis veidojies reizē ar Krievu biedrību, kuru dibinājušas Lilija Čakste, Inna Samoilova un Lidija Anosova. Tad arī pieteikušās desmit dziedāt gribošas kundzes ar domu veidot kori, bet gadu gaitā tapis saliedēts un draudzīgs ansamblis, kurš vispirms dziedājis krievu folkloru, tad jau divbalsīgi klasisko tautas mūziku, vēlāk - vokāli arvien sarežģītākas romances, senās krievu pilsētas un padomju laiku liriskās dziesmas. Repertuārā ir arī citu tautu (poļu, ukraiņu, baltkrievu, latviešu) tautas mūzika, arī Raimonda Paula dziesmas, kas ir folklorizējušās. Lielu vietu ieņem garīgā mūzika.


„Bariņas” ir pamanītas un novērtētas ne tikai Jēkabpils kultūras notikumos. Ansamblis regulāri piedalās Starptautiskajā mazākumtautību mūzikas festivālā „Latgales vainags” Indrā, ir uzstājies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Vērmanes dārzā Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Iegūti draugi – radošie kolektīvi Salaspilī un Aizkrauklē.


Pavisam nopietni dziedātājas jau gatavojas 15 gadu jubilejas koncertam, kurš notiks 21.novembrī Krustpils Kultūras namā un apliecinās „Bariņas” izaugsmes ceļu.

V.Priekule,
projektu koordinatore

Atstājiet komentāru