2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Portreti - tilts starp Jēkabpili un Vitebsku

Portreti - tilts starp Jēkabpili un Vitebsku

25. un 26. jūlijā Marka Šagāla muzejā Vitebskā jau 25. reizi notika zinātniskie lasījumi. Starptautiskajā konferencē piedalījās referenti no Baltkrievijas, Krievijas, ASV , Japānas. Latviju konferencē pārstāvēja Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe.

2014.gadā aizsākās sadarbība starp Jēkabpils Vēstures muzeju un diviem muzejiem Vitebskā ( Baltkrievijas Republika) - mākslinieka Marka Šagāla un Vitebskas apgabala novadpētniecības muzeju. Sadarbību veicināja divu portretu vēstures izpēte. Vitebskas novadpētniecības muzeja krājumā glabājas ebreju mākslinieka Jehuda Pena gleznas. Viena no tām „Baronese Korfa” – datēta ar 1886.gadu. Saņemot gleznu katalogu no Vitebskas, nebija šaubu , ka portretā redzamā persona ir baronese Emmija Korfa ( 1854.-1922) no Krustpils. Īpašu gandarījumu sagādāja fakts, ka gleznā „ Vīrieša portrets” tika sazīmēts Krustpils barons Nikolauss Pauls fon Korfs. ( 1851.-1908) Kāda tad ir šo portretu vēsture?

Mākslinieks J.Pens dzimis 1854.gada 24.maijā (5.jūnijā) Novoaleksandrovskā ( tagad Zarasi, Lietuvā) nabadzīgā ebreju daudzbērnu ģimenē. Jau bērnībā viņš zīmējis vietējo reliģisko izdevumu titullapas, iedzīvotāju portretus. Ģimene Jehuda aizraušanos neatbalstīja. Taču par apdāvināto zēnu uzzina kāds attāls radinieks, un 1867.gada beigās ( 13 gadu vecumā) J.Pens dodas uz Dinaburgu(Daugavpils) mācībās pie izkārtņu mākslinieka un pavadīja tur 11 gadus. Dinaburgā viņš iepazīstas ar Pumpjansku ģimeni, kurā bieži viesojās pilsētas ievērojamākie mākslinieki. Kāds Pēterburgas Mākslas akadēmijas students, biežs Pumpjansku ģimenes viesis, mudina Jehudu iestāties Mākslas akadēmijā.
1879.gadā J.Pens dodas uz Pēterburgu, kur no 1880. - 1886.gadam mācās Mākslas akadēmijā. 
1886.gadā viņš atgriežas Novoaleksandrovskā, vēlāk pārceļas uz Rīgu, kur iepazīstas ar Krustpils baronu N.Korfu, kurš jaunajam māksliniekam piedāvā darbu savā muižā. Krustpilī bieži ciemojās ievērojamie mākslinieki- I.Repins, J.Klevers u.c.
1896.gadā pēc gubernatora Ļevaševa lūguma viņš pārceļas uz dzīvi Vitebskā. 1897.gadā J.Pens Vitebskā atvēra pirmo tagadējās Baltkrievijas teritorijā privāto „Zīmēšanas un mākslas skolu.” Tieši pie viņa 1906.gadā māte atveda jaunieti, kurš vēlāk kļuva par vienu no 20.gadsimta slavenākajiem māksliniekiem-Marku Šagālu.

Par savu pirmo skolotāju Marks Šagāls raksta „Ne pie viena no māksliniekiem es neesmu redzējis tik māksliniecisku atmosfēru. Viņa darbnīcā ir ļoti daudz gleznu- no grīdas līdz griestiem...Bērnībā es tās klausījos, smaržoju, pieskāros tām-... un es uz visiem laikiem iegaumēju šo nabadzīgo koka slieksni.”
Ar Vitebskas muzeja kolēģu laipnu atļauju portretu kopijas drīzumā būs apskatāmas Krustpils pilī.

V.Grigorjeva

Muzeja komunikāciju nodaļas vadītājas p.i

 

Atstājiet komentāru