2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Kara ainu video demonstrēšana operetē “Sikspārnis” - mākslinieciskā izpausme vai drauds? (VIDEO)

Kara ainu video demonstrēšana operetē “Sikspārnis” - mākslinieciskā izpausme vai drauds? (VIDEO)

Pagājušajā nedēļā Jēkabpilī norisinājās Operas dienas, kas vairākos koncertos un noslēgumā Sanktpēterburgas operas teātra operetes “Sikspārnis” izrādē Krustpils saliņā šogad pulcēja daudz apmeklētāju. Tas liecina, ka Operas dienas Jēkabpilī kļuvušas populāras. Pēc svētkiem daļā sabiedrības diskusijas izvērtušās par operetes “Sikspārnis” laikā demonstrētajiem Pirmā pasaules kara video ar bruņukuģiem un tankiem.

 

Jau nākamajā dienā pēc izrādes un arī vēlāk portāla Radio1.lv redakcija saņēma telefona zvanus no vairākiem jēkabpiliešiem, kuri pauda gan izbrīnu, gan neizpratni, gan sašutumu par operetes “Sikspārnis” laikā demonstrētajām kara ainām.

 

“Kāds sakars Štrausa operetei ar Pirmo pasaules karu? Kāpēc tās laikā vajadzēja demonstrēt tankus un kara kuģus. Vai to uztvert kā Krievijas draudu Latvijai? Turklāt šogad uz operetes izrādi bija ieradies arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Vai tā ir tikai sakritība? Vai arī netiešs drauds Latvijai” jautāja jēkabpilietis Andris.

 

“Kā jūs žurnālisti skaidrojat un komentējat to, kas notika uz skatuves? Demonstrētais video taču nebija Štrauss. Es esmu zināmā šokā par redzēto,” sacīja jēkabpiliete Iveta.

 

Bija arī cita veida atsauksmes.

 

“Man ļoti patika operete, patika izpildījums, viss patika. Tanki? Nē tie man netraucēja, es tiem pat nepievērsu uzmanību,” saka Alda.

 

“Sestdien laiks bija burvīgs, cilvēki smaidošām sejām, lieliska mūzika profesionālu dziedātāju izpildījumā. Es patiešām guvu baudu no izrādes. Tas bija kaut kas vienreizējs un lielisks un, manuprāt, te nemaz nav jādiskutē, kas tur bija vai nebija uz skatuves, es domāju, ka režisors tādā veidā mums parādīja vieglas dzīves vai uzdzīves tuvo bojāeju,” komentē Sandra.

 

Komentāros vietējo mediju mājaslapās izskan dažādi viedokļi. Viens no niknākajiem pausts portālā jekabpilslaiks.lv. Lūk, ko raksta komentētājs ar pseidonīmu jeb niku “sašutums”:

 

“Man ir kauns, kauns, kauns! Es biju uz šo izrādi, jo domāju ka nevajag pilnībā jaukt mākslu ar politiku (diriģents bija fantastisks), taču pilnīgi nesaprotama bija kara videohronika, negāja nekādā kontekstā ar šo izrādi, lika aizdomāties, un tagad, palasot par režisoru Juriju Aleksandrovu (nebeidzu sevi šaustīt, kāpēc es to nedarīju pirms domāt par iešanu uz šo izrādi) man mati ceļas stāvus un paliek pilnīgi skaidrs, ka šie kara skati bija ar skaidru zemtekstu. Tā ir, Jurijs Aleksandrovs ir absolūts ′Krimnašists′, Putina slepkavnieciskā režīma pakalpiņš, Donbasa Tautas republikas atbalstītājs - un es vēl gāju šeit uz viņa iestudējumu un maksāju par to naudu - nespēju sev to piedot! Nekad vairs neapmeklēšu ′Sanktpēterburgas operas′ izrādes, tas nu ir pilnīgi skaidrs, bet man ar to nepietiek.. Šis jautājums ir jāpaceļ augstāk, rakstīšu uz Jēkabpils pašvaldību, lai mans sašutums nonāk līdz Salcevičam, kas ar Vešņakovu kopā baudīja šo izrādi pavisam netālu no manis, rakstīšu TVNET, DELFI, lai paceļ šo visu gaismā - Jurijam Aleksandrovam ir vieta melnajā sarakstā blakus Kobzoniem un Valērijām, lai viņš nevar smērēt mūsu zemi un injicēt zemteksta propogandas ′klipiņus′ it kā nevainīgā operetes iestudējumā. Jurijs Aleksandrovs ir uzņēmis Krimas aneksiju slavinošu operu ′Krima′ pēc Krimas aneksijas - vai kādam vēl ir kādi jautājumi?? Esmu ′Vienotības′ vēlētājs, bet ja Salcevičs vēl reizi uzdrošināsies šo ... Aleksandrovu uzaicināt uz Jēkabpili, tad ′Vienotība′ pilnīgi pilnīgi noteikti zaudēs mani un cilvēkus, kas manā viedoklī ieklausās. Esmu nikns uz sevi, ka neiedziļinājos šajā visā pirms izrādes, bet Salcevičam piedošu tikai tad, ja izrādīsies, ka viņš savā aizņemtībā nebija iedziļinājies un uzaicināja Aleksandrovu tikai aiz inerces, jo šis ir ceturtais gads, kad šī trupa brauc uz Jēkabpili.”

 

Pirms operetes “Sikspārnis” izrādes notika preses konference, kurā režisors Jurijs Aleksandrovs stāstīja par iestudējumu, skaidrodams, ka pielicis izrādei mazliet mūsdienīgus akcentus. Izrādē, tāpāt kā mūsdienās savstrapējās cilvēku attiecībās valda daudz melu. Sieva melo vīram, vīrs sievai, kalpone saimniecei utt. Arī mūsdienās meli ir bieži sastopami gan ikdienas attiecībās, gan politiķu un valsts līmenī. Jurijs Aleksandrovs piebilda, ka izrāde ir kā dzīres mēra laikā uz pirmā pasaules kara draudu fona un šīs kara ēnas atspoguļojas un ir jūtamas izrādē. Klausoties šo skaidrojumu, neienāca prātā, ka režisors runādams par kara ēnām, to domāja tik reāli ar kara ainu video demonstrēšanu.

 

Jāpiebilst, ka vēsturiski Johana Štrausa opereti “Sikspārnis” un Pirmo pasaules karu šķir 40 gadi un noteikti Štrausa operetē “Sikspārnis” tās orģinālajā izpildījumā nekāds pirmā pasaules kara drauds nebija un nevarēja būt jūtams. Zināms, ka Johana Štrausa operetes “Sikspārnis” pirmizrāde notika 1874.gada 5.aprīlī, savukārt Pirmais pasaules karš sākās 1914.gada 28.jūlijā. Turklāt kara tehnika – tanki, kas bija video redzami izrādes laikā, tika izgudroti 1915.gadā. Jāpiebilst, ka pirmais tanks pasaulē tika izgudrots un laists klajā 1915.gadā Latvijā, tagadējā Rīgas vagonu rūpnīcā, kas toreiz piederēja Krievijai un tika saukta citā vārdā. Tajā pašā gadā Anglijā tankus sāka ražot kara vajadzībām un pirmā kara tehnika dēvēta arī par visurgājējiem vizuāli atšķirās no tiem tankiem, kurus šodien atpazīstam pēc kara laika hronikām. Krievijas Sanktpēterburgas operas teātra izrādē “Sikspārnis” rādītā bohēma jeb dzīres Pirmā pasaules kara draudu ēnā ir režisora Jurija Aleksandrova interpretācija, jo kā zināms katrs režisors veidojot izrādi ieliek tajā savus mākslinieciskos aspektus.

 

Sazinājāmies ar vienu no Jēkabpils Operas dienu organizatoriem Spartaku Leimani, lai noskaidrotu viņa viedokli par izrādē redzētajām kara ainām. Spartaks Leimanis sacīja, ka izrādes laikā rādītās kara ainas viņu nepatīkami pārsteigušas un arī viņš tās uztvēris kā kara draudus Latvijai. “Es nezināju, ka operetē būs iekļauts šāda viedeo demonstrējums. Sanktpēterburgas opera brauc daudzās viesizrādēs uz dažādām pasaules valstīm un nekur citur viņi ar tik lielu viesmīlību kā Jēkabpilī netiek uzņemti. Uzskatu, ka ciemiņiem ir jāzina savas robežas, tik klaja kara draudu demonstrēšana ir nepieņemama. Es dzirdēju izrādes laikā daudzu sašutušu cilvēku balsis, redzēju, kā daudzi cēlās kājās un devās prom. Iespējams, ka Jēkabpilij ir jāpārskata sadarbība ar Sanktpēterburgas operu,” uzskata Spartaks Leimanis.

 

Viedokli jautājām arī Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājai Intai Ūbelei. Viņa solījās savu redzējumu iesūtīt rakstiski. To publicēsim kolīdz saņemsim. Taču neoficiālā sarunā Inta Ūbele atzina, ka arī viņai kara ainas nebija pieņemamas. Pēc viņas domām, mākslinieku rīcībā ir daudz izteiksmes līdzekļu, kā parādīt kara ēnu uz vispārējās līksmības fona.

 

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atzina, ka izrādes mākslinieku profesionalitāte un dziedājums tā saistījis viņa uzmanību, ka viņš pat nav pievērsis uzmanību kaut kādām fona detaļām un operetes “Sikspārnis” izrādi vērtē kā lielisku.

 

“Uzvedums bija fantastisks, cilvēku bija daudz, arī Dievs mūs žēloja, bija labs laiks, viss notika kā tam bija jānotiek. Tas, ka te parādījās kaut kādas šādas tādas ažiotāžas par sižetu, atklāti sakot es tam pat nepievērsu uzmanību, varētu teikt pat neievēroju. Tikai pēc tam sapratu ka varbūt bija cilvēki, kas to uztvēra nepareizi, jeb saprata tā kā viņi to saprata. Uzskatu, ka viss kas tika rādīts uz skatuves bija ļoti augstā mākslinieciskā kvalitātē un līmenī. Jēkabpilieši tāda līmeņa izrādes ir pelnījuši un tā mazā niansīte, kas parādījās, lai katrs to uztver kā viņš izprot. Es tur nekādus draudus mieram Latvijā nesaskatu, tas bija mākslinieka, režisora inscenējums, interpretācija, ka dzīres notiek mēra laikā. Ceru ka cilvēki visu uztvers ar sapratni un nekādas negatīvas lietas vai pārdomas neviesīs un draudus nesaskatīs. Gaidīsim nākamo gadu, jo Jēkabpils pašvaldībai sadarbības līgums ar Sanktpēterburgas operu noslēgts uz pieciem gadiem. Jurijs Aleksandrovs nākamajam gadam piedāvāja “Seviļjas bārddzini”,” savu viedokli pauda Leonīds Salcevičs.

 

Jāpiebilst, ka republikas presē - “Vesti segodņa” un “Diena” atsauksmes par Sanktpēterburgas operas izrādi “Sikspārnis” ir ļoti pozitīvas un neviens no žurnālistiem nav saskatījis kara draudus vai kaut ko negatīvu saistībā ar izrādē demonstrētajiem kara video. Gan republikas mediji, gan vietējie, gan klausītāji, tajā skaitā arī tie, kas kritizēja kara video demonstrēšanu, kopumā slavē solistu profesionalitāti, labās balsis un gūto baudījumu no dziedājumiem.

 

Video fragmenta autors Jēkabs Štelmahers

Foto – Ekrānuzņēmums no video

 

{videobox}P0Y6rTwI5RY{/videobox}

Komentāri (0-8/8)

  • Guest
    02.07.2018 18:25
    Sašutums:
    Ļoti labs raksts, tikai nav pieminēts tas, ka Sanktpēterburgas operas režisors Jurijs Aleksandrovs ir kaislīgs Krimas aneksijas un Krievijas agresīvās politikas atbalstītājs un 'rupors caur mākslu'.. Es to uzmeklēju tikai pēc izrādes, citādi nebūtu pat domājis apmeklēt šo opereti, un to darīt mani pamudināja tieši kara ainas.. Salceviča kunga nostāja turpina mani izbrīnīt un šokēt un aizskar manu intelektu: "Sak, visi mēs te kaut ko sadomājušies, pārpratuši un pārāk saasināti uztvēruši, muļķīši tādi, viss ir vislabākajā kārtībā!!!" Turpininājums nākamajā komentārā...

    Ja mēs skatitos, kurš meitu ģēģers, kurš sievu sit, kurš ģimeni izjaucis utt, tad nebutu teijateru uz kuru iet.
    Tāpēc politika janoliek malā
  • Guest
    02.07.2018 18:25
    tante:
    Manuprāt vispār tik ļoti dārgas krievu izrādes Jēkabpilī nav izdevīgas. Visa naudiņa aiziet vienam šādam pasākumam, bet pēc tam nekam kvalitatīvam vairs nav.Tas jau sen ir manāms.

    Tā ir, kad pierod Maxima pirkt lētas/nocenotas ēdmaņas, bet daudz.
    Kādu letu kultūru tu ieteiktu?
  • Guest
    02.07.2018 18:25
    Šašutums:
    ... NĒ, Salceviča kungs, nav visi tādi muļķīši un nekas nav kārtībā, turpinot vēl apgalvot, ka arī nākamgad Aleksandrova trupa tiks aicināta, Jūs spļaujat sejā ļoti daudziem cilvēkiem, kam miers, drošība un tiesiskums ir svarīgas vērtības. Jurijam Aleksandrovam dēļ savas aktīvās 21.gadsimta lielākā agresora politikas atbalstīšanas nav vietas Eiropas Savienībā un Latvijā. Aicināšu visus sekot līdzi un darīt visu, lai nākamgad šādu pazemojumu iespējamība vairs netiktu pieļauta!

    Ej ārstēties! Un steidzami. Citādi tevi saks apdraudēt musmires, kanalizācijas lukas, lastekas utt
  • Šašutums
    02.07.2018 18:25
    ... NĒ, Salceviča kungs, nav visi tādi muļķīši un nekas nav kārtībā, turpinot vēl apgalvot, ka arī nākamgad Aleksandrova trupa tiks aicināta, Jūs spļaujat sejā ļoti daudziem cilvēkiem, kam miers, drošība un tiesiskums ir svarīgas vērtības. Jurijam Aleksandrovam dēļ savas aktīvās 21.gadsimta lielākā agresora politikas atbalstīšanas nav vietas Eiropas Savienībā un Latvijā. Aicināšu visus sekot līdzi un darīt visu, lai nākamgad šādu pazemojumu iespējamība vairs netiktu pieļauta!
  • Sašutums
    02.07.2018 18:25
    Ļoti labs raksts, tikai nav pieminēts tas, ka Sanktpēterburgas operas režisors Jurijs Aleksandrovs ir kaislīgs Krimas aneksijas un Krievijas agresīvās politikas atbalstītājs un 'rupors caur mākslu'.. Es to uzmeklēju tikai pēc izrādes, citādi nebūtu pat domājis apmeklēt šo opereti, un to darīt mani pamudināja tieši kara ainas.. Salceviča kunga nostāja turpina mani izbrīnīt un šokēt un aizskar manu intelektu: "Sak, visi mēs te kaut ko sadomājušies, pārpratuši un pārāk saasināti uztvēruši, muļķīši tādi, viss ir vislabākajā kārtībā!!!" Turpininājums nākamajā komentārā...
  • idiots
    02.07.2018 18:25
    kauns man ir Jēkabpilieši, ka jūs pat pievēršat uzmanību. sazombēti laizat rietumu stabule meldiņus. kamēr izsvilpāt Āboltiņa jau atkal pa parādes durvīm, augstu paceltu galvu soļo, kamēr mūs bendē ārā
  • hmm
    02.07.2018 18:25
    bet vai latviešiem nepatīk kara tēmas??? mums pilna prese ar kara draudiem :) Viņi vienkārši centās izpatikt tautai, kura šī tēma patreiz ir aktuāla :) Varbūt centās likt aizdomāties - cik patīkami tas ir - karš. Viņiem Krievijā par karu tik daudz nerunā, kā mēs šeit Latvijā.
  • tante
    02.07.2018 18:25
    Manuprāt vispār tik ļoti dārgas krievu izrādes Jēkabpilī nav izdevīgas. Visa naudiņa aiziet vienam šādam pasākumam, bet pēc tam nekam kvalitatīvam vairs nav.Tas jau sen ir manāms.

Atstājiet komentāru