2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils kultūras pārvaldes viedoklis par "Sanktpēterburgas operas" izrādi "Sikspārnis"

Jēkabpils kultūras pārvaldes viedoklis par "Sanktpēterburgas operas" izrādi "Sikspārnis"

Portāls Radio1.lv jau informēja, ka pēc Sanktpēterburgas operas izrādes "Sikspārnis" Krustpils saliņā, daļā sabiedrības izraisīja diskusiju operetes balles skata laikā demonstrētās Pirmā pasaules kara ainas. Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele izsaka viedokli par izrādē redzēto.

Jēkabpils kultūras pārvaldes viedoklis:

"J. Štrausa „Sikspārnis” ir pasaulē viena no spēlētākajam operetēm, kuras sižeta pamatā ir jautrs, humora pilns un asprātīgs stāsts ar brīnišķīgu Štrausa mūziku. Stāsts par cilvēciskām attiecībām. Tiesa, pats stāsts balstīts patiesos notikumos, kas Johanu Štrausu sajūsminājuši tik ļoti, ka operetes mūzika tapusi rekordīsā laikā – vien 6 nedēļās, notiek 1. Pasaules kara priekšvakarā – zināmā mērā notiek dzīres mēra laikā.


Ja režisors Jurijs Aleksandrovs vēlējās pastiprināt šo kontrastu un vēstījumu, un tādas tiesības ir jebkuram radošas profesijas cilvēkam, tad iespējams - šajā gadījumā būtu jāizvēlas citi mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi. Metaforas un simboli ir ļoti spēcīgi un nepastarpināti iedarbojas uz emocijām un domāšanu. Režisora koncepcijai ar videoprojekciju izrādes laikā ir potenciāls provocēt nepatīkamas asociācijas.


Operas izrādes tiek rūpīgi atlasītas – darba grupa tās noskatās vai nu videoformātā, vai teātrī, lai redzētu gan māksliniecisko izpildījumu, prognozētu kā tas patikts mūsu skatītajam, gan vērtētu tehniskās iespējas piemērot to brīvdabai.


2014. gada nogalē mēs noskatījāmies opereti „Sikspārnis”, Sankpēterburgas Operas teātrī, bet izrādē šīs projekcijas nebija! Par šo jaunievedumu izrādē – nelielo videoprojekciju ar balles un 1.Pasaules kara ainu attēlojumiem - mēs netikām informēti.


Esmu par dialogu mākslā, radošu pieeju, interpretāciju un vēstījumu cienot un respektējot cilvēku reliģiskās, patriotiskās, cilvēciskās vērtības un jūtas. Tādēļ atvainojos tiem skatītājiem, kuriem šīs videoprojekcijas dēļ bija jāpiedzīvo nepatīkamas emocijas.


Operetes “Sikspārnis” iestudējums bija krāšņs, asprātīgs un mākslinieciski augstvērtīgs. To apliecina skatītāju atsauksmes un profesionāļu recenzijas.
Lai arī pastāv sadarbības līgums Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Sankpēterburgas Operu uz 5 gadiem, ir ļoti augsts mākslinieciskais līmenis - to apliecinājušas iepriekšējo gadu izrādes, kuras atzinīgi novērtējuši gan skatītāji, gan mūzikas, teātra un kultūras profesionāļi, un J. Aleksandrovs ir augstas raudzes režisors, kurš iestudējis vērienīgas operas izrādes arī citur Eiropā un pasaulē, tomēr šis precedents liek izvērtēt tālāko sadarbību.


Citējot režisora J. Aleksandrova ievadvārdus izrādes „Sikspārnis” bukletā :” Šodienas pasaule ir ļoti sarežģīta, un mēs saprotam, ka kultūras un mākslas valoda ir vienīgā, kas vieno cilvēkus. Es ļoti vēlos, lai izrāde, ko mēs atvedām uz Jēkabpili, patiktu, lai jūs pasmaidītu un mēs atcerētos, ka pastāv labestības, laimes un cerību saliņa”, vēlos piebilst, ka notiekošie procesi patiešām nav vien nozīmīgi, pasaule ir trausla un mēs visi esam atbildīgi un ieinteresēti, lai mākslas misijas vēstījums būtu vērsts uz izpratni, toleranci un humānām vērtībām.

 

Jēkabpils Kultūras pārvalde,
Direktore Inta Ūbele"

 

Saistīti raksti: Kara ainu video demonstrēšana operetē “Sikspārnis” - mākslinieciskā izpausme vai drauds? (VIDEO)

                           Sanktpēterburgas opera Jēkabpilī (FOTO)

Komentāri (0-5/5)

  • anna
    02.07.2018 18:25
    NOPIETNI?!
    Citēju:
    "Tiesa, pats stāsts balstīts patiesos notikumos, kas Johanu Štrausu sajūsminājuši tik ļoti, ka operetes mūzika tapusi rekordīsā laikā – vien 6 nedēļās, notiek 1. Pasaules kara priekšvakarā – zināmā mērā notiek dzīres mēra laikā."
    Ja vēsture nemelo, tad
    J.Štrausa komiskā (!) operete "Sikspārnis" pirmizrādi piedzīvoja 1874.gada 5.aprīlī, bet
    Pirmais pasaules karš sākās 1914.gada 28.jūlijā.
    WTF?
  • Šašutums
    02.07.2018 18:25
    Nešaubos par Aleksandrova augsto raudzi teātra mākslā, bet viņa kvēlā Krimas aneksijas un Krievijas agresijas slavināšana ir nepieņemama un noziedzīga - te vairs nav runas par viedokļu dažādību - mums ir jābūt kategoriskiem un nelokāmiem un jādod skaidrs signāls jebkuram starptautiskās noziedzības slavinātājam, ka tiem nav vietas Latvijā un Eiropas Savienībā. Vienīgai 'sadarbības pārskatīšanai' ir jābūt kategoriskam NĒ - Aleksandrova mākslai nākamgad vietas Latvijā un Jēkabpilī nav.. Es sekošu līdzi, kā notikumi attīstīsies, un celšu traci pa visiem iespējamiem medijiem, ja atkal pēc visa šī nākamgad tiks apsvērta iespējam aicināt Aleksandrovu..
  • Liga
    02.07.2018 18:25
    nebūtu runu par kara draudiem, ko paši šeit kultivējam, neviens arī nerunātu, kas ir fonā. Daudzi vienkārši visu sarežģī. Tādi tie cilvēki ir un būs ar.
  • Olita
    02.07.2018 18:25
    Piekrītu, jo darbs bija kvalitatīvs, augstvērtīgs, ne velti pie mums uz šādām izrādēm brauc ne tikai valsts amatpersonas, bet iedzīvotāji no visas Latvijas, ņemot līdzi arī savus ārvalstu ciemiņus.Priecājos, ka esam spējīgi ko tādu ik gadu saliņā noorganizēt.
  • Guest
    02.07.2018 18:25
    beidzot ar šo viedokli varētu pielikt punktu diskusijai par operu.varbūt mēs pārāk aizdomīgi esam un cenšamies izlobīt kas nu kuram sanāk.es tāpat esmu gandarīta, ka šis darbs tika izrādīts arī Jēkabplī

Atstājiet komentāru