2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Rakstu svētki 23. aprīlī

Rakstu svētki 23. aprīlī

Tuvojas Latvijas simtgade, reize, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji svētkos vēlas uzvilkt mugurā kaut ko latvisku – vislabāk tautastērpu. Mūsdienās arvien vairāk cilvēku meklē savu garīgo piederību un sakņu sajūtu, interesējoties par latviešu tautastērpa pareizu darināšanu un valkāšanu, tomēr tikai retajās mājās ir patiešām īsts tautastērps.

Lai veicinātu izpratni par tautastērpu, akcentētu tā kultūrvēsturisko vērtību un valkāšanas tradīcijas, Krustpils kultūras namā 23. aprīlī plkst. 12.00 tiek rīkoti ikgadējie Rakstu svētki. Šoreiz svētku moto ir “Ietērpsim ģimeni tautastērpā!”

Svētku laikā ir paredzētas tikšanās ar tautas tērpu pētniecēm un darinātājām, tautas tērpu paraugdemonstrējumi, izstāde, pašdarināto tērpu skate, radošās darbnīcas un lietišķās mākslas izstrādājumu tirdziņš. Pasākumu ar skaistām dziesmām kuplinās arī folkloras kopa “Rati”.

LU Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas vadošā pētniece Anete Karlsone dalīsies pārdomās par tēmu “Ko lai šodien saucam par latvisku apģērbu un tautastērpu?” Piecu dažādu novadu tautastērpu īpašniece Ingrīda Kaže demonstrēs šos Latvijā raksturīgākos tērpus – Krustpils, Kuldīgas, Lielvārdes, Zemgales (Zaļenieki) un Abrenes. Viņa stāstīs par tērpu enerģētiku un nozīmi, iepazīstinās ar valkāšanas un rotāšanās tradīcijām. Svētku apmeklētājiem droši vien būs interesanti aplūkot divus Krustpils novada tautastērpus, kas veidoti citā krāsu salikumā, nekā pie mums pierasts – brūnos un baltos toņos. Jāpiezīmē, ka par Krustpils balto tērpu audēju studija “Vēverīšas” saņēma Voldemāra Cīruļa balvu – pērļu jostu.

Iespējams, ka šīs tikšanās jēkabpiliešos radīs patiesu interesi, lai izvēlētos savu tautastērpu, ko darināt pie meistarīgām audējām, sagaidot Latvijas simtgadi.

Mūsdienu modes tendences tradīciju kontekstā būs iespēja novērtēt Limbažu un Skrīveru tekstilmākslas studiju (vadītāja Baiba Vaivare) dalībnieču dažādās rokdarbu tehnikās darināto tērpu skati – tradicionālus, mūsdienīgus un pat avangarda tērpus. Apskatīt varēs arī Krustpils kultūras nama Tautas mākslas studijas “Saulgrieži” dalībnieču darbu izstādi. Senie tautastērpi, ko valkāja Krustpils un Jēkabpils apkaimē, atceļos uz izstādi no Jēkabpils Vēstures muzeja krājumiem.

Savukārt pasākuma otrajā daļā visas Jēkabpils un apkārtējo novadu čaklās rokdarbnieces tiek aicinātas piedalīties lietišķās mākslas izstrādājumu tirdziņā, kā arī, ja iespējams, parādīt savas prasmes radošajās darbnīcās. Tirdziņa dalībnieces lūdzam pazvanīt uz Krustpils kultūras namu un pieteikties pa tel. 65221051 vai 65221407.

Uz drīzu tikšanos!

Krustpils kultūras nama vadītāja

Ruta Kalniņa

Atstājiet komentāru