2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Vides akcija "Zemes stunda" aicina šovakar izslēgt apgaismojumu objektos un mājokļos

Vides akcija "Zemes stunda" aicina šovakar izslēgt apgaismojumu objektos un mājokļos

Šodien plkst.20.30 notiks pasaulē lielākā vides akcija "Zemes stunda", kuras laikā ikviens aicināts izslēgt apgaismojumu objektos un mājokļos, informē Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.

Kopš 2007.gada Zemes stunda ir pazīstama ar "gaismas izslēgšanas" brīdi. Izslēdzot apgaismojumu objektos un mājokļos, visā pasaulē iedzīvotāji tiek aicināti simboliski veltīt stundu Zemei. Pērn vairāk nekā 410 000 stundu veltīja šīs akcijas atbalstītāji 190 valstīs un teritorijās, aptverot 90% planētas un kopā radot vērienīgāko stundu Zemei.

Aicinājums "Velti stundu Zemei" mudina cilvēkus ne tikai simboliski izslēgt apgaismojumu un ierīces, bet veltīt 60 minūtes, darot labu planētai un reizē sev pašiem. Pastaiga mežā, lai iepazītu dabas daudzveidību, mājokļa sakārtošana, nomainot neilgtspējīgus produktus pret videi draudzīgām alternatīvām, vai sevis izglītošana - ir neskaitāmas iespējas, ko ikviens šajā stundā var darīt.

Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis uzsver, ka šogad "Zemes stundā" Pasaules Dabas fonds īpaši vēlas uzsvērt līdzdalības nozīmi vides un klimata krīzes risināšanā. Katrs mazais solis ir svarīgs, tomēr tikpat svarīga ir spēja un drosme skaļi iestāties par svarīgo un iesaistīties - indivīda, apkaimes vai valsts līmenī. Šogad ir īpašs gads dabas un klimata jomā, jo norisināsies Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Vēlēšanu rezultātiem būs liela loma ne tikai dalībvalstu un Eiropas līmenī, bet arī globālā mērogā.

Lai uz klimata un dabas jautājumiem palūkotos no cita skatupunkta, Latvijā pirmo reizi norisināsies Zemes stundai veltīts komēdijas vakars "Būtu bēdīgi, ja nebūtu tik smieklīgi". Pasākums notiks plkst.20 Rīgā, kultūras namā "Atmoda". Ieeja pasākumā bez maksas. Zemes stundas pasākuma laikā tiks apbalvoti ikgadējā konkursa "Klimata vēstnieks" laureāti.

Zemes stundas dienā Pasaules Dabas fonds aicina ikvienu doties dabā gan organizētos pārgājienos, gan individuāli, lai iepazītu Latvijas dabas daudzveidību, vairotu izpratni par tās nozīmi un smeltos iedvesmu aktīvākai iesaistei vides jautājumu risināšanā. Šogad Pasaules Dabas fonda organizētais pārgājiens norisināsies Siguldas pusē, Raganā, lai dalībnieki varētu iepazīt mežu un purvu biotopus.

Atbalstot vērienīgāko vides akciju pasaulē, Latvijā Zemes stundā gaismas tiks izslēgtas vairākām ēkām, tiltiem un pieminekļiem. Rīgā centrālais gaismas izslēgšanas objekts būs Rīgas pils. Tāpat akcijas laikā apgaismojums tiks izslēgts vai samazināts tādiem objektiem kā Melngalvju nams, Brīvības piemineklis, Vanšu tilts, Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais dabas muzejs. Ārējās fasādes un reklāmas stendu apgaismojumu plāno samazināt arī vairākas tirdzniecības vietas, piemēram, "Lidl Latvija", "Narvesen", "Caffeine Latvija", "Rimi Baltic", kā arī "Swedbank" centrālā ēka un kafejnīcu tīkls "Ezītis miglā". Vakariņas Zemes stundas noskaņās piedāvās arī vairāki restorāni, piemēram, restorāns "Ferma" un "Kaļķu vārti".

Akcijā aicinātas iesaistās arī pašvaldības, samazinot ielu un ēku apgaismojumus, kā arī organizējot pasākumus vietējiem iedzīvotājiem. Īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi jauniešiem norisināsies Pļaviņās, Jaunjelgavā, Kandavā, Līvbērzē, Svētē, Vilcē, Staļģenē, Skrīveros un citviet Latvijā.

Zemes stundu Latvijā rīko Pasaules Dabas fonds ar uzņēmuma "Tetra Pak" atbalstu.

Atstājiet komentāru