2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mums raksta: Pie daudzdzīvokļu mājām neatjauno zālājus, zaļās zonas izbraukātājus nevar sodīt

Radio1.lv redakcija regulāri saņem iedzīvotāju ziņojumus par dažādām nebūšanām Jēkabpilī un novada lauku teritorijā. Šonedēļ ar redakciju sazinājās Raivis D. no Jēkabpils, kas pauda savu sašutumu par nekoptajiem zālājiem pie pilsētas daudzdzīvokļu mājām, kā arī par neesošiem normatīvajiem aktiem, kas aizliegtu transporta līdzekļus atstāt zaļajā zonā un par šādiem gadījumiem sodīt neapzinīgos autovadītājus.

Lūk, ko raksta Raivis D.: “Aicinot nedēļu Jēkabpils namu pārvaldi sakārtot jeb apzaļumot, izberot melnzemi un iesējot zālāju, pie mājām Dārza ielā 6, 8, 10 un Palejas 11, izbraukāto zaļo zonu, beidzās ar to, ka darbi nav izdarīti, tieši pretēji, Namu pārvaldes darbinieki ar saviem darba auto atbrauc un novietojot tos zaļajā zonā, turpina degradēt vel vairāk jau tā nobraukāto zālāju.” Raivis D. redakcijai atsūtīja arī foto, kurā redzama it kā namu pārvaldei piederoša automašīna zaļajā zonā.

Radio1.lv sazinājās ar SIA “JK Namu pārvalde” un lūdza komentēt, kāpēc uzņēmuma transporta līdzeklis novietots zaļajā zonā. Atbildi sniedza SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

“Saņemot un izskatot konkrēto iesniegumu, šis jautājums tika aktualizēts, kā arī noskaidrots, ka attēlā redzamais nav Namu pārvaldes transportlīdzeklis un tā vadītājs nav mūsu darbinieks” norāda Iveta Skolniece.

Šonedēļ saņemtajā otrajā vēstulē no Raivja D., viņš redakcijas uzmanību vērš uz zālāju stāvokli Dārzu ielas mikrorajonā, kā arī uz problēmu, ka neesošo normatīvo aktu dēļ nav iespējams sodīt neapzinīgos autovadītājus.

“Ir iestājies vasaras laiks, kad ir iespējams atjaunot zaļās zonas piemāju teritorijās, kuras ziemas laikā ir degradētas. Aicinot pašvaldību iesaistīties, tikām “futbolēti” uz JK Namu pārvaldi, kura apsaimnieko īpašumus pie daudzstāvu mājām. Savukārt Namu pārvalde aizbildinās ar finansējuma trūkumu elementāru zaļo zonu sakārtošanai (uzbērt melnzemi), meklē birokrātiskus šķēršļus zemes īpašumtiesībām, bet nepalīdz pilsētas iedzīvotājiem sakārtot piemāju zaļās zonas, kuras ir uzdots sakārtot tieši Namu pārvaldei. Cilvēki paši cenšas glābt piemāju zaļās zonas no izbraukāšanas ar elementārām lietām, piemēram ķieģeļu novietošanu pie zaļās zonas, lai autovadītāji viņas neizbraukā. Taču vienmēr atrodas kādi augstas klases deģenerāti, kuri novāc ķieģeļus un speciāli novieto automašīnas zaļajās zonās. Jēkabpils pašvaldības policijā uzzinājām, ka Jēkabpilī nav izstrādāts zaļo zonējumu plāns. Tātad Jēkabpils novada pašvaldība savas nolaidības dēļ nav izstrādājusi zaļos zonējumu plānu, kā rezultātā katrs var novietot automašīnu jebkurā zaļajā zonā, netiekot sodīts, jo nav dokumenta ar kuru saskaņā var piemērot sodu. Ar savu bezdarbību pilsētas pašvaldība veicina pilsētvides degradāciju,” tā asi un neiecietīgi situāciju vērtē jēkabpilietis Raivis D. 

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītāju Ilmāru Lukstu un jautāja vai tiešām Jēkabpilī nav izstrādāti noteikumi saistībā ar zaļo zonu un līdz ar to autovadītājus, kas atstāj transporta līdzekļus zaļajā zonā nav iespējams sodīt? Ilmārs Luksts atbildēja apstiprinoši, norādot, ka noteikumi bija izstrādāti taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija tos atgriezusi pašvaldībai, lai tiktu veikti vairāki labojumi. Līdz ar to šis dokuments patlaban esot tapšanas procesā, bet tuvākajā laikā tam vajadzētu tikt apstiprinātam.

Sazinoties ar SIA “JK Namu pārvalde” skaidrojām, kāpēc netiek atjaunoti zālāji pie daudzdzīvokļu mājām Dārzu ielas mikrorajonā, kā arī, kāpēc tie netiek iežogoti, lai netiktu izbraukāti. Raivis D. redakcijai atsūtīja foto par situāciju pie mājas Dārzu ielā 10. Atbildi sniedza SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

“Situācija ar transportlīdzekļu iebraukšanu vai novietošanu zaļajās zonās ir aktuāla vairākos Jēkabpils pilsētas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšpagalmos, jo brauktuves nav norobežotas un to sakārtošanai nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi. Fotogrāfijā redzamā zaļās zonas teritorija ir piesaistīta mājai Dārzu ielā 10. Izskatot iespējas par zālāja atjaunošanu, tika konstatēts, ka mājai nav pietiekami finanšu līdzekļi šī darba veikšanai, jo iedzīvotāju uz šo brīdi veiktais uzkrājums ir plānots ūdens sistēmas sakārtošanai, kas ir prioritāri veicams darbs mājas saglabāšanai.

Namu pārvalde, plānojot un veicot darbības daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanā, finanšu līdzekļus pirmām kārtām novirza ēku saglabāšanai un atjaunošanai, pēc kā tiek izskatītas iespējas novirzīt līdzekļus tām piesaistīto teritoriju labiekārtošanai,” informē Iveta Skolniece.

Viņa piebilst, ka šajā gadā zālāju atjaunošana notiek pie astoņām namu pārvaldes apsaimniekošanā esošajām mājām citviet pilsētā, kurām tiek sakārtotas pamatu apmales.

Komentāri (0-6/6)

  • Ahā
    19.06.2023 18:44
    Raivim vajag zaļo zonu, kur savu suni kakināt? Varbūt sākumā vajadzētu iemācīties savākt aiz sava suņa un tad citus saukt par deģenerātiem :) Ko?
  • Riebjas idioti
    18.06.2023 09:52
    Še nu redzam, ka nostrādā nacionālais lepnums tipa iedzimtais stulbums. Ko tu mauc ar savu šrotu pa zālāju, a? Gaidi kad atnāks priekšnieks un ar sū mietu iedos pa tavu trulo pauri un tikai tad tai vienīgajai rievai, kas palikusi ānusā, pierāpos, ka esi daunis, vai kā?
  • Juris
    17.06.2023 23:05
    Stulbi, ja vajag piedraudēt ar sodu, lai neliktu savu (krāniņa pagarinātāju) auto zālājā. Pareizāk būtu šādus attālināti sterilizēt (ar rentgena lāzeru :)), lai nesataisa tikpat debīlus bērnus.
  • Kampis
    16.06.2023 17:49
    Jocaigais! Apēd ko saldu, padzer ūdeni - drīz atlaidīs.
  • Hi hi
    16.06.2023 11:47
    Ja jau šī zeme ir privātīpašums, tad jāsaliek zīmes. Nez kam tad tā mašīna pieder, ja reiz uz durvīm ir uzraksts?
  • Jocīgie
    16.06.2023 11:42
    "Līdz ar to šis dokuments patlaban esot tapšanas procesā, bet tuvākajā laikā tam vajadzētu tikt apstiprinātam."
    Vai jau pašiem nepaliek smieklīgi??? Kā tikai iedzīvotāji norāda uz novada atbildīgo darbinieku regulārajām neizdarībām un , tā uzreiz, 'mēs jau taisījāmies darīt,' bla bla bla, otra puse teikuma tiek sacerēta atkarīgi no situācijas!
    Iedzīvotājiem!!! Ogļeniekos melnzemes 10 kubu krava maksā 95 eiro ar piegādi, aujiet kājas un joziet uz Depo pēc zālāju sēklām, ņemiet paši lāpstas un grābekļus un uz priekšu! Līdziniet, sējiet, laistiet un būs simts reizes lētāk nekā artiem naudas kāsējiem Namu pārvaldi! Taču neesiet stulbi!!! Uz priekšu!!!

Atstājiet komentāru