2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mums raksta: Kas noticis alkšņiem? Izskatās nokaltuši - visas lapas nobrūnējušas (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās Inga Štolcere no Vīpes pagasta, kas novērojusi, ka šogad kaut kas nav lāgā ar alkšņiem. Viņa raksta, ka koki izskatās kā nokaltuši, visas lapas nobrūnējušas un šāda parādība vērojama masveidā gan Jēkabpils novadā, gan citviet Latvijā. Turklāt teikt, ka pie vainas ir sausums, visticamāk, nevar, jo lapas nobrūnējušas arī mitrās vietās augošiem kokiem.

Radio1.lv sazinājās ar Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldi un lūdza komentēt dabā novēroto.

Atbildi sniedza Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas atļauju un izvērtējumu sektora vadītājs Guntis Akmentiņš.

“Alkšņu lapas bojā alkšņu zilais lapgrauzis, kurš vasarās masveidā ir sastopams uz alkšņu lapām. Tās ir tumši zilas, nelielas vaboles, kurām segspārni ir koši un ar metālisku spīdumu. Alkšņu zilais lapgrauzis pamatā barojas ar alkšņu lapām, bojā arī bērzu, apšu, ievu, ķiršu, ābeļu, plūmju, rožu un kārklu lapas, bieži vien apgrauž dzinumu mizu. Šovasar alkšņu lapu mizgrauža savairošanās ir īpaši izteikta, līdz šim tik masveidā tas vēl nebija novērots. Tas savairojies, jo bija labvēlīgi laika apstākļi – silta ziema, karsta, sausa vasara. Šo kaitēkļu kāpuri apēd lapu mīkstumu, atstājot neskartu dzīslojumu. Savukārt pašas vaboles lapām izgrauž ovālus caurumus,” saka Guntias Akmentiņš.

Viņš norāda, ka nedz alkšņu zilais lapgrauzis (Agelastica alni), nedz alkšņu zaļais lapgrauzis kokiem nenodara neatgriezeniskus bojājumus un  nākamajā pavasarī lapas atkal saplauks. Līdzīgi kā lapu tinējs ievām, arī bojā lapas, bet ik pavasari tās plaukst no jauna. Tas nozīmē, ka meža īpašniekiem nav nepieciešams veikt nekādus īpašus pasākumus. Turklāt dabā viss esot apritē un arī alkšņu lapu zilajam mizgrauzim esot savi dabiskie kaitēkļi jeb citi kukaiņi, kas to ēd, tā samazinot kaitēkļu skaitu.

Kā zināms, alkšņu zaļā lapgrauža (Melasoma.aenea), jeb alkšņu spīdīgā lapgrauža vabole ir  6,5–8,5 milimetrus gara; tā ir ovāla un zaļā krāsā, retāk sastopama zilā krāsā; vabolei ir metālisks spīdums un smalks punktējums. Šis kaitēklis Latvijā sastopams visā teritorijā, bojā baltalksni, melnalksni, bērzu, kaitīgs tikai alkšņa jaunaudzēm. Gan alkšņu zilais lapgrauzis, gan alkšņu zaļais lapgrauzis ir augēdājs un nav bīstams cilvēkam.

Foto: Inga Štolcere

Atstājiet komentāru