2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mums raksta: Gadiem ilgi netīrītu notekūdeņu grāvja dēļ Sēlpils pagastā applūst divu īpašumu teritorijas (FOTO)

Pēc Ziemassvētkiem ar Radio1.lv sazinājās Juris Vanags no Sēlpils pagasta, kas dzīvo mājās “Pūpoliņi”, kas ir līdzās pašvaldības ceļam, kurš ved uz bijušo bāreņu namu “Līkumi”. Viņš jau gandrīz divus mēnešus meklē pašvaldības palīdzību, bet tiekot ignorēts gan no vietējā pārvaldnieka, gan no pašvaldības atbildīgo dienestu puses.

Juris Vanags stāsta, ka problēma – pašvaldības ceļam esot aizaudzis un gadiem netīrīts notekgrāvis līdz ar to divām saimniecībām “Pūpoliņi” un “Pļavnieki” ir applūdušas pļavas, dārzi, zirgu aploks, un ūdens sūcas pagrabā. Nav lietojams arī ūdens akā, pēc tā nākas braukt uz attālākām kaimiņmājām. “Pūpoliņos” ir kopjama sirmgalve, un ūdens neesamība ir ļoti apgrūtinoša. Juris Vanags sacīja, ka aprakstījis situāciju novembra sākumā un nosūtījis vēstuli Jēkabpils novada pašvaldībai. Saņēmis atbildi, kurā teikts, ka šo jautājumu izskatīs un dots tālruņa numurs ar ko sazināties. Tad teikts zvanīt pagasta pārvaldniekam, kuru arī sazvanījis, bet tas uz vietas situāciju nav braucis skatīties, teicis, ka pēc kartes redzams, ka aizaugušais novadgrāvja posms ir saimniecības ne pašvaldības. Juris Vanags sacīja, ka tas neatbilst patiesībai, jo saimniecībai piegulošo novadgrāvi regulāri tīrot, taču gadiem ilgi nav tīrīts pašvaldībai piederošā notekgrāvja posms un tur būtu nepieciešama arī notekcaurule. Vienīgais pašvaldības darbinieks, kas kaut nedaudz izrādījis interesi par radušos situāciju bijusi Sēlpils pagasta saimniecības vadītāja, kas atklāti pateikusi, ka nav ne naudas, ne darbinieku, kas aizaugušo novadgrāvī varētu iztīrīt. Juris Vanags minēja, ka šī informācija tikusi nodota arī Attīstības pārvaldes atbildīgajiem dienestiem, vismaz viņam tā esot teikts. Taču atbilde neesot saņemta.

Radušos situāciju Sēlpils pagastā lūdzām komentēt Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājam Aināram Skromānam. Viņš, operatīvi reaģējot uz sūdzību, trešdien devas uz minētajām saimniecībām un apskatīja situāciju dabā, tikās arī ar Juri Vanagu un uzklausīja viņa sūdzību un sniedza savu komentāru.

“Ar atbildīgo darbinieci bijām apsekot. Apsekošanas laikā konstatējām, ka ir appludusi neliela daļa pļavas. Māja un saimniecības ēkas nav applūdušas, jo atrodas augstāk par pļavām. Nav ari tā, ka neviens nav neko darījis, izpētot meliorācijas kartes un izskatot meliorācijas sistēmu, ir tā, ka meliorācijas sistēma šķērso valstij piederošo valsts vietējās nozīmes  autoceļu V777 Ceļinieki - -Pļavenieki un viena no problēmām varētu būt, ka zem ceļa esošā meliorācijas sistēmas caurule ir aizsērējusi vai bojāta, tādēl arī ūdens atvade nenotiek tik ātri. Ņemot vērā, ka meliorācijas sistēma iet ne tikai pa pašvaldības īpašumu, bet arī skar privātīpašniekus un valsts zemes gabalus, sākumā ir jāveic tehniskās dokumentācijas izstrāde un saskaņošana, lai varētu veikt meliorācijas sitēmas tīrīšanas vai atjaunošanas darbus.

Ainārs Skromāns piebilda, ka Juris Vanags arī minēja, ka dēļ bojātās meliorācijas sitēmas akā tagad ir slikts ūdens. “Ir jāņem vērā, ka ūdens akā uzkrājas no gruntsūdeņu virsējā slāņa. Jāskatās arī tas, kad pēdējo reizi aka ir tīrīta, cik daudz tiek lietots ūdens, kur aka atrodas, cik tālu no tualetes vai saimniecības ēkām, kur tur mājlopus, kā arī citi faktori. Par šādu dzeramo ūdeni ir atbildīgs pats akas īpašnieks un ūdens lietotājs,” skaidro Ainārs Skromāns. Viņš sacīja, ka ir paņēmis akas ūdens paraugu un ūdens kvalitāti pārbaudīs Jēkabpils ūdenssaimniecības laboratorijā, lai zinātu, cik un ar ko ta sir piesārņots.

Ainārs Skromāns uzsvēra, ka, protams, pašvaldība risinās jautājumu par meliorācijas sistēmas sakārtošanu, lai novadītu ūdeni un drenāžas sistēma strādātu, bet, lai atrastu vainu, kurš posmas nestrādā vai drenāžas akas darbojas vai nedarbojas ir jāveic apsekošana, tad, kad ūdens līmenis būs nokrities. Tas arī tikšot darīts.

Komentāri (0-3/3)

  • Essss
    28.12.2023 18:36
    Juris Vanags:
    Ja no 8.novembra tik,,operatīvi,,atbrauca apsekot,tad nez cik operatīvi tiks izstrādāta dokumentācija,un vēl operatīvāk saskaņošana.Tad,lūk kam bija domāta novadu reforma,lai nebūtu cilvēciskā faktora.Agrāk pagasts ar to tika galā maksimums trijās dienās(ieskaitot darbu),jo pieredze ar applūšanu ir.
    Tekstā jau nav teikts, ka no 8.novembra, tekstā teikts, ka tajā pašā dienā, kā saņēma ziņu no Radio1 par iedzīvotāja sūdzību, tā aizbrauca un apskatīja situāciju uz vietas. Operatīvi reaģēja uz žurnālista signālu. Tas, ka iedzīvotājam pašvaldība neatbildēja divus mēnšus, nav slavējama lieta, bet iedzīvotājs sūdzību konkrēti šim kungam nebija adresējis. Jācer, ka problēmu novērsīs tikpat operatīvi un solījums nebūs tukši vārdi.
  • Bardaks
    28.12.2023 14:25
    Visu naudu sagrūž kultūrā, lūk, rezultāts! Pārvaldniekam kāju d..ā un ārā no darba! Uh , šito nolaidību!
  • Juris Vanags
    28.12.2023 13:56
    Ja no 8.novembra tik,,operatīvi,,atbrauca apsekot,tad nez cik operatīvi tiks izstrādāta dokumentācija,un vēl operatīvāk saskaņošana.Tad,lūk kam bija domāta novadu reforma,lai nebūtu cilvēciskā faktora.Agrāk pagasts ar to tika galā maksimums trijās dienās(ieskaitot darbu),jo pieredze ar applūšanu ir.

Atstājiet komentāru