2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Gārsenes pilī notiks Sēlijas līderu apmācības

Gārsenes pilī notiks Sēlijas līderu apmācības

No 1. līdz 3. martam Gārsenes pilī tiksies aktīvākie Sēlijas kopienu un nevalstisko organizāciju līderi. Šāda veida klātienes apmācības notiks jau trešo gadu, šajā reizē īpašu uzmanību veltot iedzīvotāju padomju izveidei, informē kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” sabiedrisko attiecību un tūrisma speciālists Jānis Dzimtais.

2023. gada 1. janvārī stājās spēkā jaunais Pašvaldību likums. Tā 58. pantā noteikts, ka “pašvaldībā var izveidot konsultatīvas pašvaldības institūcijas – iedzīvotāju padomes”, taču likums vietvarām neuzliek to par pienākumu. Sēlijas pašvaldībās situācija pašlaik ir atšķirīga – kamēr vienā jau sāksies to veidošana, citviet attieksme vēl ir nogaidoša.

Apmācību dalībniekiem būs iespēja apgūt gan padomju izveides teorētisko pusi, gan iepazīt praktisku darbības pieredzi no dažādiem Latvijas novadiem. Aizkraukles novada dome februāra sēdē nupat ir apstiprinājusi iedzīvotāju padomju nolikumu, ar ko iepazīstinās kultūras pārvaldes vadītāja Anta Teivāne. Savukārt Rēzeknes un Tukuma novadā šādas padomes darbojas jau ilgāku laiku, par ko pastāstīs padomju locekļi no šiem novadiem.

Mācību programmā iekļautas arī tādas tēmas kā projektu vadība pilsoniskajā līdzdalībā, bibliotēka kā kopienas līdzdalības centrs, kopienas politiskajā līdzdalībā un citas formālās un neformālās izglītības aktivitātes. Šī gada apmācībās piedalīsies 9 lektori, kurus klausīsies 40 dalībnieki. Visa mācību norise dalībniekiem ir bez maksas, taču pieteikšanās notika tikai ar ielūgumiem.

Apmācību dalībnieki ģeogrāfiski pārstāvēs teju visu vēsturisko zemi. No Aizkraukles novada mācībās piedalīsies Ērberģes, Sērenes, Staburaga un Sunākstes aktīvisti. No Jēkabpils novada ieradīsies Aknīstes, Kaldabruņas, Kalna pagasta, Lones, Cīruļu, Salas pagasta, Seces, Sēlpils, Slates, Viesītes un Zasas pārstāvji. Bet Augšdaugavas novada līderi sabrauks no Bebrenes, Berkeneļiem, Dvietes, Ilūkstes, Pilskalnes, Salienas, Subates, Šēderes un Vecsalienas.

Apmācības organizē biedrība “Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas”” projekta “Pilsoniskās līdzdalības atbalsta punkti Sēlijā” ietvaros. To norisi finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Komentāri (0-1/1)

  • Sēlija da sēlija
    01.03.2024 07:13
    Babkām aiz bezdarbības nav ko darīt. Kādas vēl te padomes pie šitās nabadzības un bezceļiem?

Atstājiet komentāru