2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Preiļu novads auditoram pasūtīs izvērtējumu par pašvaldības līdzdalību kapitālsabiedrībās

Preiļu novads auditoram pasūtīs izvērtējumu par pašvaldības līdzdalību kapitālsabiedrībās

Preiļu novada dome nolēmusi ārpakalpojuma sniedzējam pasūtīt izvērtējumu par pašvaldības līdzdalību kapitālsabiedrībās, norāda novada izpilddirektors Aigars Zīmelis.

Atvēlēti 12 100 eiro no pašvaldības budžeta, lai konkursā izvēlētu auditorkompāniju, kas veiktu izvērtēšanu.

Preiļu pašvaldībai pieder 100% SIA "Preiļu saimnieks" daļu, 75% SIA "Preiļu slimnīca" daļu, 40% SIA "Cirīšu HES" daļu un 6,1% SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija" (AADSO) daļu.

Izpilddirektora ieskatā, pašvaldībai būs grūti atrast argumentus, kādēļ saglabāt dalību Cirīšu hidroelektrostacijas apsaimniekotājā, tādēļ, visdrīzāk, izvērtējuma rezultātā tiks nolemts atteikties no dalības šajā uzņēmumā.

Tāpat Zīmelis norādīja, ka Preiļu novada pašvaldībai pieder pārāk maz AADSO daļu, lai varētu ietekmēt lēmumu pieņemšanu, un pašvaldībai ir ļoti daudz jautājumu par atkritumu apsaimniekošanu. Pēc izvērtējuma pašvaldība varēšot pieņemt ekonomiski pamatotus lēmumus piedalīties vienā vai otrā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā, jo patlaban atkritumu apsaimniekošanas cenas neesot konkurētspējīgas un pēc reģionālās reformas un novadu apvienošanas attālums līdz poligonam esot pārāk liels.

Dalību Preiļu slimnīcā pašvaldībai būtu jāsaglabā, jo ir ļoti svarīgi uz vietas nodrošināt primāro veselības aprūpi novada iedzīvotājiem, uzskata Zīmelis. Atzinīgi tiek vērtēta ģimenes ārstu prakšu izvietošana vienuviet, slimnīcas poliklīnikā. Tāpat šis uzņēmums strādā ar peļņu, kas visa tiek novirzīta infrastruktūras sakārtošanā.

Runājot par "Preiļu saimnieku", novada izpilddirektors bilda, ka jāizvērtē gan uzņēmuma darbība, gan arī tā līdzšinējie darbības virzieni.

Auditoriem būšot jāņem vērā arī darbības, kuras pagaidām nav pašvaldības pārziņā. Ļoti sāpīgs jautājums, kas izpilddirektora ieskatā nav risināts valstī kopumā, ir nekustamo īpašumu, īpaši pašvaldībām piederošo mežu, apsaimniekošana. Ir daudz ierobežojumu, bet situācija ar katru gadu pasliktinās, sacīja Zīmelis.

Pēc novadu apvienošanas pašvaldībā secināts, ka pieeja siltuma ražošanai pilsētās un lauku teritorijās stipri atšķiras. Pašvaldība cer nonākt līdz objektīvam vērtējumam un pieņemt stratēģiskus lēmumus, kas būtu Preiļu pašvaldības un iedzīvotāju interesēs. Siltumapgādē konkurence esot maza, un pagājušais gads pierādījis, ka kurināmā tirgus faktiski nestrādā, savukārt privātā uzņēmuma nodrošināta siltumapgāde nav īsti labs risinājums, uzskata Zīmelis. Viņš norāda, ka cilvēki nav gatavi energoresursu cenu lēcieniem.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā secināts, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldībām vispusīgāk un kritiskāk jāvērtē līdzdalība kapitālsabiedrībās.

Revīzijā konstatēts, ka kopumā izvērtējums nav veikts atbilstoši labajai praksei un likumam. Pirmkārt, nepilnīgi izvērtēta kapitālsabiedrību darbības atbilstība Valsts pārvaldes iekārtas likumam. Otrkārt, nav noteikti ar līdzdalību sasniedzamie mērķi, tādēļ daudzos gadījumos nav pārliecības, vai pašvaldībām vajag turpināt iesaistīties komercdarbībā.

Preiļu novada pašvaldība revīzijas laikā līdzdalības izvērtēšanu nebija uzsākusi nevienai no tai piederošajām četrām kapitālsabiedrībām.

Atstājiet komentāru