2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 30.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 30.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas puksten 11.00 un 16.00

Veicot legionelozes gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu daudzdzīvokļu mājā Aizkrauklē, Sprīdīša ielā 4, Slimību profilakses un kontroles centrs paziņojis, ka aukstā ūdens paraugā viena dzīvokļa dušas telpā konstatēts legionelozes izraisītājs — legionellas baktērijas. Ēkas aukstā un karstā ūdens siltummezglā ņemtajā paraugā to neatrada. Saistībā ar to veikta karstā un aukstā ūdens iekšējās sistēmas attīrīšana un dezinfekcija visā ēkā. Pēc nama pārvaldnieka SIA “Lauma A” pasūtījuma uzņēmums “Ūdens risinājumi” ūdens dezinfekciju veica 22. aprīlī. Šajā dienā iedzīvotājiem bija ieteikts nelielot ne auksto, ne karsto ūdeni, bet pēc noteiktā laika to varēja darīt, ūdeni vispirms notecinot.  SIA “Lauma A” valdes loceklis Andris Zābelis informēja, ka pārbaudi, lai konstatētu, vai ūdenī ir legionellas, veic gadījumos, ja saņemts ziņojums no Slimību profilakses un kontroles centra par konkrētu saslimšanas gadījumu ar legionelozi. Tā tas bijis arī šajā reizē.

Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu valdībā varētu skatīt nākamnedēļ, 7.maijā. Galavārds šajā jautājumā piederēs Saeimai, kurai būs jāpieņem likums par Rēzeknes domes atlaišanu un administrācijas iecelšanu tās vietā. Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi likumprojektu, kas paredz atlaist Rēzeknes domi un iecelt pagaidu administrāciju.

Saeimai skatot grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam, varētu tikt veiktas vēl atsevišķas izmaiņas administratīvi teritoriālajā iedalījumā, pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes pieļāva politiķi. Sākotnēji Saeimā skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - sen plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas atsevišķi politiskie spēki ir izrādījuši vēlmi veikt daudz plašāku pēdējās administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanu, piemēram, atsakoties no valstspilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu. Vaicāta, vai otrajā lasījumā reformai varētu tikt piedāvātas plašākas izmaiņas, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, kura ir koalīcijas darba grupā, kas spriež par iespējamiem grozījumiem likumā, atbildēja, ka kaut kādas izmaiņas būšot, neko konkrētāk neskaidrojot. 

Turpinām ziņas

SIA "PREIĻU SAIMNIEKS" informē, ka šonedēļ ir uzsākta apkures atslēgšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, kuras ir pieslēgtas Preiļu pilsētas centralizētas siltumapgādes sistēmai, ar to noslēdzot 2023./2024. gada apkures sezonu. Gadījumā, ja konkrētu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji ir pret apkures atslēgšanu, SIA "PREIĻU SAIMNIEKS" aicina mājas vecāko pakalpojumu sniedzējam uz e-pasta adresi psaimnieks@preili.lv nosūtīt oficiāli noformētu un parakstītu iesniegumu, vai uz dzīvokļu īpašnieku kopības apstiprināta lēmuma pamata, ar dzīvokļu īpašnieku balsu vairākumu,  sagatavotu iesniegumu, lai apkure konkrētai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai tiktu nodrošināta arī turpmāk, ja tās nodrošināšanu atsevišķi no kopējās sistēmas ļauj rīcībā esošais tehniskais risinājums, līdz brīdim, kad būs saņemts iesniegums par apkures atslēgšanu. Juridiskām personām, apkures atslēgšana notiks TIKAI uz iesnieguma pamata.

KLAJĀ NĀCIS RUTAS BĒRZIŅAS OTRAIS ROMĀNS “DZĪVE IR CEĻŠ”. Tāpat kā pirmajā viņas darbā “Baltās takas”, kas izdots pagājušajā gadā, arī šajā notikumi galveno varoņu dzīvē lielākoties saistās ar Rutas kundzes jaunības pilsētu Pļaviņām un tās apkārtni. Lasot romānu, pļaviņiešiem būs interesanti grāmatā atpazīt zināmās vietas. Tie, kas to jau lasījuši, atzīst — saistošs teksts, ko viegli lasīt. Ruta Bērziņa nesen tikās ar saviem lasītājiem Pļaviņu bibliotēkā. Grāmatu autore lielāko mūža daļu dzīvo Ļaudonas pagastā, bet dzimusi ir pie Pļaviņām, un šajā pilsētā beigusi vidusskolu. 

Un vēl

Rotko muzejā no 10.maija nedēļu būs apskatāma mākslinieču Katarinas Brieditis un Katarinas Evans eksperimentālā tekstilmākslas projekta "Re Rag Rug" izstāde no Zviedrijas. Izstāde tapusi eksperimentālā dizaina projektā, kurā mākslinieces divpadsmit mēnešu garumā darināja divpadsmit unikālus paklājus divpadsmit dažādās bezsteļļu tehnikās. "Re Rag Rug" darbi tapa no dažāda tekstila skrandām, kas iegūtas no tekstilražošanas atkritumiem un novalkātiem apģērbiem. Šos šķietami nevērtīgos materiālus mākslinieces radoši pārstrādāja dažādās tehnikās - ar šūšanu, pīšanu, tamborēšanu, adīšanu, mezglošanu, tīšanu, griešanu, aplikāciju, izšūšanu, strukturāliem un reljefiem efektiem, trīsdimensiju formām, krāsošanu un batikošanu, norāda muzejā. Izstādes atklāšana paredzēta 10.maijā pulksten 16 un tā būs skatāma Rotko muzeja konferenču sektorā līdz šī gada 18.maijam.

Atstājiet komentāru