2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils novada pašvaldības policija no aprīļa rīkos reidus, pārbaudot velosipēdu un elektroskrejriteņu dalību satiksmē

Jēkabpils novada pašvaldības policija no aprīļa rīkos reidus, pārbaudot velosipēdu un elektroskrejriteņu dalību satiksmē

Jēkabpils novada pašvaldības policija informē, ka sakarā ar velosipēdu un elektroskrejriteņu skaita palielināšanos, sākoties pavasara - vasaras sezonai, ar šī gada 1.aprīli Pašvaldības policija rīkos reidus, lai konstatētu pārkāpumus, ko veic šo transportlīdzekļu vadītāji, informē policijas priekšnieka vietniece Inga Ostrovska.

2023.gada pavasarī Pašvaldības policija jau veica preventīvus pasākumus, kuriem bija informatīva nozīme,  šajā jomā, kā rezultātā transportlīdzekļu vadītāji saņēma tikai aizrādījumus vai brīdinājumus. Šajā gadā pārkāpējiem vai nepilngadīgo velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītāju vecākiem tiks uzsākta administratīvā lietvedība.
 Reidu mērķis būs pastiprināti pievērst uzmanību šo transportlīdzekļu vadītājiem Jēkabpils novada teritorijā, lai pārliecinātos par vadītāja apliecības esamību; fiksējot pārkāpumus, kad uz elektroskrejriteņa tiek vests pasažieris, vai krava, kas traucē tā vadīšanu vai apdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus; kad netiek lietota aizsargķivere, ja tā nepieciešama; ja tiek braukts ar velosipēdu, neturot stūri vai braucot lietots tālrunis vai cita viedierīce. 

    Pēc pagājušā gadā veiktā reida rezultātiem jāsecina, ka lielākais pārkāpumu skaits ir nepilngadīgo personu vidū, kad personas pārvietojas ar velosipēdu ārpus dzīvojamās zonas un daudzdzīvokļu māju pagalmiem bez vadītāja apliecības un pieaugušas personas pavadības.

Atgādinām, ka  Ceļu satiksmes likums (CSL) paredz, ka piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu patstāvīgi personai vecumā no 10 līdz 17 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, velosipēda vadīšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav nepieciešamas!

Piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu pilngadīgas personas pavadībā drīkst pa ietvēm, velosipēdu ceļiem un citām vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, bērniem atļauts neatkarīgi no vecuma, bet pa brauktuvi – no 7 gadu vecuma. 

Ar šī gada 26.janvāri bērniem līdz 16 gadu vecumam (ieskaitot), braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei (agrāk aizsargķiveres bija obligātas līdz 12 gadu vecumam). 

Šeit īpašu uzmanību aicinātu pievērst bērnu vecākiem, jo tas ir viņu pienākums nodrošināt, lai bērns var piedalīties ceļu satiksmē un justos droši. Gadījumā, ja vecāki nepildīs Civillikuma 177.pantā noteikto bērnu aprūpi un uzraudzību, nenodrošinās, lai bērni, pārvietojoties ar transportlīdzekli, izpildītu CSN noteiktās prasības, pret viņiem var tikt uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar “Bērnu tiesību aizsardzības likums” 85.pantu, kur paredzēta administratīvā atbildība - brīdinājums vai naudas sods no 10 līdz 210 eiro.

Piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, tas nozīmē, ka personām līdz 14 gadu vecumam ar elektroskrejriteni pārvietoties ir aizliegts.

Atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 212. 6 punktā minētajam - elektroskrejritenim braukšanas laikā priekšpusē deg baltas gaismas lukturis, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturis. Elektroskrejriteņa vadītājam vecumā no 14 līdz 17 gadiem galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, tad elektroskrejriteņa vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Ar pienākumiem, kas jāievēro velosipēdistiem un elektroskrejriteņu vadītājiem aicinu iepazīties izlasot CSN (papildus prasības norādītas 22. un 22.1 nodaļās).

Lai saprastu, kas draud par šo noteikumu pārkāpšanu, minēšu dažus no izplatītākajiem piemēriem, norādot paredzēto atbildību:
1.    Par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā (izņemot gadījumus, kad tālruni, piezīmjdatoru, planšetdatoru vai viedierīci izmanto brīvroku režīmā), velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam  piemērot naudas sodu no 10 līdz 30 euro (CSL 51.p.9.d.).
2.    Par noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz papildu prasības velosipēdu vai elektroskrejriteņu vadītājiem (brauc neturot stūri, ved pasažieri, bez papildus sēdekļa un kāpšļiem kāju atbalstam,  brauc bez vadītāja apliecības u.c.) piemēro brīdinājumu vai naudas sodu  no 10 līdz 70 eiro (CSL 68.p.).
3.    Par nepakļaušanos tādas personas prasībai apturēt transportlīdzekli, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 15 eiro apmērā (CSL 52.p.4.d.).
4.    Par ceļa nedošanu gājējiem vai transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir priekšroka (par pārkāpumiem, kurus izdarījis velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājs piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam no 10 līdz 30 eiro (CSL 53.p.2.d.)

Vienlaikus atgādinām, ka līdz šim CSL noteica, ka velosipēdu un elektroskrejriteņu reģistrācija ir brīvprātīga. Šobrīd veiktie grozījumi paredz, ka elektroskrejriteņu reģistrācija veicama Ceļu satiksmes drošības direkcijā līdz 2024. gada 31. martam, un pēc šī termiņa ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem ceļu satiksmē piedalīties būs aizliegts!

Būsim atbildīgi, pārrunāsim drošības jautājumus ar bērniem, nodrošināsim bērnu drošību, ievērosim normatīvo aktu prasības, jo, kā mēs visi zinām, nezināšana neatbrīvo no atbildības!

Atstājiet komentāru