2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Karstā dienā aukstā zupa ar kefīru atvēsinošai ēdienreizei

Karstā dienā aukstā zupa ar kefīru atvēsinošai ēdienreizei

Aukstajām zupām ir daudzas labas īpašības: tās ir viegli pagatavojamas, pēc apēšanas nerada kuņģī smaguma sajūtu, iespējams variēt visdažādākos dārzeņus un zaļumus, kā arī papildināt ar viegliem gaļas produktiem, piemēram, vistu vai labu desu, ja dārzeņi vien šķiet par liesu. Un vienmēr labi garšo!

Sastāvdaļas:  1,5 l kefīra, 0,5 l marinētu biešu, 1 garš gurķis vai vairāki īsi, 2 cieti vārītas olas, 1 ēdamkarote cukura, 1 tējkarote krievu sinepju, ½ karote sāls, 1/3 tējkarotes maltu melno piparu, 2 ēdamkarotes sakapātu diļļu.

Pagatavošana: Gurķi nomizo un smalki sagriež. Olas novāra un sakapā. Kefīrā iejauc sinepes, cukuru, sāli un maltus melnos piparus. Pievieno zaļumus, bietes, olas, gurķi un rūpīgi samaisa. Liek ledusskapī atdzesēties.

Var pievienot sagrieztus vārītus kartupeļus, kvalitatīvu vārīto desu vai citu liesu gaļu.

Lai labi garšo!

Komentāri (0-1/1)

  • ES
    28.07.2022 00:18
    Aukstā zupā, jeb svaigzaļumu zupā jau nu gan neliek gaļu un desu. Kāds vēl speķi iedomāsies likt. Tā ir svaigu zaļumu zupa, kuru agrāk taisīja no rūgušpiena vai paniņām. Ja grib vēderam asākas izjūtas, atd sinepju vietā labāk ir likt mārrutkus, jo sinepes pataisa rūgtenu. 0.5L marinētu biešu ir par maz tādam apjomam. Bez tam veikalā pirktām bietēm ir jātaisa papildus marināde tai pašā katlā, jo veikala marinētām bietēm praktiski nav marināde. Visprastākā marināde ir cukurs+sāls. Taisītas tikai lai nepūtu. Nav arī neviena vārda par pievienoto ūdens daudzumu. 1garš gurķis ir par maz, kaut vai uzto 1.5L kefīra daudzuma. Vārdu sakot, receptes(4personām) uzlabošanai:

    Ņemam zupas terīni, nomizojam vismaz divus garos(siltumnīcu) gurķus vai 6vidējus lauka, pārgriež gareniski uz pusēm, sagriež strēmelēs gareniski, sakapā smalki šķērsām. Tālāk nāk loki, kurus sagriež šķērsām smalkās ripiņās un sakapā dilles. Dilles ņem vienu sauju, kuru satin smalkā kamolā, lai ir vieglāk sakapāt. Viss tiek likts terīnē, klāt piegāzta pašmarinētā 0.5L biešu burciņa arī smalki sagriežot tai pašā burkā .0.5L veikala burkai jātaisa marināde- 2 ēd.k. sāls+ 2ēd.k.cukura. Ber terīnē, apmaisa. Lai vieglāk apmaisīt, piegāž glāzi avota vai vārītu ūdeni, un 50ml 9% etiķa, jo veikala bietēm etiķa praktiski nav. Pašmarinētām bietēm etiķi nevajag. Lejam klāt kefīru 1L, vairāk nevajag, jo tā ir svaigēdamā, nevis holesterola zupa. Jēkabpiliešiem jātaupa nauda apkurei, tāpēc kefīrs nav jāpērk. To var pagatavot pats. 100ml, jeb pusglāzi kefīra pielej 1L pienam stikla burkā un atstāj siltā vietā apklājot ar drānu vai marli. Nākamā dienā kefīrs jau gatavs. Tā var no paštaisītā kefīra arī ņemt raugu nākamai reizei, ko liet pie piena. Pienam jābūt pasterizētam. Mājas(govs) piens jānovāra pirms dzesēšanas. Kefīra vietā var pievienot arī paniņas vai rūgušpienu. Melnos piparus gan neliek. Tāpat arī vārītuskartupeļus. Kartupeļi tikai ātrāk zupu ieskābēs. Ja grib dīvainas sajūtas kuņģī vai mutē, liek klāt mārrutkus vai šķīvi pārlej ar majonēzi, var apkaisīt ar sakapātām dillēm. Sāls tikai pastiprina garšu. Kad viss apmaisīts un nogaršots, liek dzesināties ledskapī un gaida vēdera burkšķēšanu.
    Lai dzīvo svaigēdāji un lai labi garšo! Turpmāk vēl

Atstājiet komentāru