2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

5 padomi, kā noteikt dzīvokļa kvalitāti pirms tā iegādes

5 padomi, kā noteikt dzīvokļa kvalitāti pirms tā iegādes

Varbūt būs dzirdēts par situāciju, kad paziņas iegādātais jaunais dzīvoklis kā nakts pret dienu atšķiras no sākotnēji plānotā. Pazīstot pircēju personīgi un zinot, cik rūpīgi tika veikta izvēle, rodas dabīga vēlme uzzināt, kas lika mainīt domas par labu konkrētajam dzīvoklim. Izrādās, ka visiem veiksmīgiem dzīvokļu iegādes stāstiem ir kopīga iezīme – ņemti vērā vienkārši un no pirmā acu uzmetiena tik saprotami padomi.

Lūk, daži no tiem, kas varētu palīdzēt arī Jums.

Nepērciet dzīvokli, vadoties vienīgi pēc pārdošanas kataloga vai attēliem interneta vietnē

Noteikti veltiet laiku un aizbrauciet apskatīt visu uz vietas. Sāciet ar apkārtni! Pirms tam ievāciet visu informāciju par māju un apkaimi. Dodieties nelielās pastaigās. Ideāli, ja iespējams tās veikt atkārtoti.
Iedomājieties, ka jau šeit dzīvojat: kāds būs jūsu rīta skrējiena maršruts, cik tālu atrodas pārtikas veikals, vai zaļajā zonā ir bērnu rotaļu laukums. Tā īsā laikā Jums izveidosies pietiekami labs priekšstats par vietu, kur gatavojaties dzīvot.

Pievērsiet uzmanību ēkas vizuālam stāvoklim un informācijai par īpašuma pārvaldīšanu

Neatkarīgi no ēkas vecuma potenciālajam dzīvokļa pircējam jācenšas uzzināt par dzīvojamās mājas tehnisko stāvokli. Ēku vizuāli apskatot, jāpievērš uzmanība, vai nav plaisas ārsienās, kāds ir kāpņu telpas, pagraba, apakšzemes stāvvietas vizuālais izskats.

Tāpat būtu jānoskaidro, kādi ēkas remonta vai renovācijas darbi ir veikti, kādā stāvoklī ir inženierkomunikācijas un vai ir veikta to atjaunošana.
Noteikti ir vērts iepazīties ar kaimiņiem, lai noskaidrotu atsauksmes par ēkas pārvaldītāja darbu un sadarbību ar nama iedzīvotājiem.

Jautājiet un iedziļinieties detaļās, kas saistītas ar ēkas būvfiziku

Ļoti svarīgi gūt pārliecību, ka dzīve jaunajā dzīvoklī būs Jūsu sapņa piepildījums. Svarīgi noskaidrot pārsegumu siltumizolācijas biezumu, skaņas izolācijas materiālu izmantojumu. Ieteicams palūgt uzrādīt pēdējā gada komunālo maksājumu rēķinus un nepaļauties uz vasaras un ziemas sezonas vidējiem patēriņa rādītājiem.
Uzziniet, cik lielā mērā telpās ir iespēja nodrošināt sev tīkamu temperatūru. Ar ko tiek kurināts un vai ir apkures skaitītāji. Dzīvoklī pievērsiet uzmanību, cik daudz tajā ir dabīgās gaismas, vai tas ir izsauļots vai tieši pretēji - saule iespīd maz un būs nepieciešams pastāvīgi lietot elektrisko apgaismojumu.

Noskaidrojiet īpašuma pēcpārdošanas vērtību

Ja iegādājaties jaunu dzīvokli, noskaidrojiet, cik pieprasīts ir projekts un kāda ir tā otrreizējā tirgus cena. Pērkot dzīvokli jau ekspluatētā ēkā, bez novērtējuma par visas ēkas inženiertehnisko stāvokli, noteikti jāpārbauda arī dzīvokļa atbilstība plānojumam un, ja ir veikta pārbūve, vai projekts ir saskaņots. Vislabāk, ja iespējams, savu nolūkoto dzīvokli parādīt neatkarīgam ekspertam un uzklausīt viņa vērtējumu.
Pievērsiet uzmanību vizuālai dzīvokļa apskatei un apdares kvalitātei

Par īpašuma kvalitāti var daudz spriest pēc detaļām. Novērtējiet sienu līdzenumu, salaiduma šuves un griestu augstumu. Krāsojumu, grīdas segumu, flīzējuma kvalitāti. Kādi ir logi – vai tie nav norasojuši, vai nav dzirdams ielas troksnis un no loga nepūš? Ārdurvju kvalitāte arī daudz pastāstīs par noskatīto īpašumu. Iekārtojot dzīvokli, tāpat būs jārēķinās ar papildus izdevumiem, tad kādēļ maksāt par apdares remontu vai tās nomaiņu?
Kad izvērtēti visi pirkuma aspekti, var pievērsties pašam darījumam. Šis ir izsvērtu lēmumu laiks, kad, uzņemoties lielākas vai mazākas saistības, īsti vietā ir teiciens „septiņreiz nomērīt, pirms vienreiz nogriezt”.

Pieņemot lēmumu par jauna dzīvokļa iegādi, vērts ielūkoties Creamcredit.lv. Jūsu ērtībām un vienkāršai pieteikšanās pieejams Creamcredit.lv kalkulators , kuru aizpildīt, ja gadījumā vēlaties saņemt aizdevumu, piemēram, remontam vai mēbeļu iegādei. Taču pirms tam ir būtiski izvērtēt savu maksātspēju un pret kredītu izturēties atbildīgi!

Lai izdodas atrast savas īstās jaunās mājas!