2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Kā veiksmīgi plānot savu ikdienas budžetu? - 5 noderīgi padomi

Kā veiksmīgi plānot savu ikdienas budžetu? - 5 noderīgi padomi

Lai vai kā mēs to nevēlētos atzīt, naudai mūsu ikdienā ir būtiska loma, tādēļ prasmīga budžeta plānošana un naudas pārvaldīšana ir svarīga prasme, kas būtu jāapgūst ikvienam, jo tā var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti.

Plānojot budžetu, iespējams nodrošināt, ka pietiek finanses gan vajadzību īstenošanai, gan vēlmju īstenošanai, gan arī uzkrājuma izveidošanai. Arī Jūs vēlaties iemācīties veiksmīgi plānot savu ikdienas budžetu?

Šajā rakstā esam apkopojuši 5 padomus, kas varētu Jums noderēt.

Veiksmīga ikdienas budžeta plānošana - 5 Padomi

1. Plānojiet uz priekšu!
Plānot budžetu ieteicams, lai uzlabotu dzīves kvalitāti nākotnē, tādēļ, lai spētu ievērot budžetu, vienmēr plānojiet uz priekšu - ja savu budžetu plānosiet tekošajā nedēļā vai arī dienā, tad plāns, visticamāk, netiks realizēts.

Ja esat nolēmis, ka vēlaties sākt plānot savu ikdienas budžetu, sāciet ar nākamā mēneša plānošanu! Budžeta plānošanai pievērsieties aptuveni nedēļu pirms nākamā mēneša sākuma.

2. Saprotiet savus ienākumus un izdevumus!

Tikai tad, kad precīzi zināsiet, cik daudz tiek pelnāt un cik daudz tērējat, varēsiet veiksmīgi pieķerties budžeta plānošanai un iemācīties pilnībā pārvaldīt savas finanses.

Lai iegūtu pēc iespējas ticamāku pārskatu, ir svarīgi apkopot ienākumus un izdevumus vismaz 3-4 mēnešu laika posmā. Ienākumu un izdevumu apkopošanai var palīdzēt bankas konta izraksts, kas ir pieejams internetbankā. 

Sākumā apkopojiet visus ienākumus: ikmēneša algu, pabalstus, stipendijas utt. Pēc tam visus izdevumus, sākot ar svarīgākajiem, kā mājokļa maksājumi, transporta izdevumi, studiju maksa, pārtika, rēķinu apmaksa u.c., beidzot ar mazāk svarīgiem, kā lietotņu abonementi, izklaides u.c. Lai būtu vieglāk izanalizēt tēriņus, iedaliet tos kategorijās!

Apdomājiet - cik Jums paliek pāri, kad nosegti visi tēriņi? Kurās kategorijās turpmāk varētu ietaupīt? Varbūt rīta kafiju no degvielas uzpildes stacijas varat aizstāt ar mājās pagatavotu kafiju vai, piemēram, varat atteikties no esošā tālruņa tarifa, tā vietā izvēloties lētāku? Tādā veidā izanalizējiet katru izmaksu kategoriju!

3. Nostādiet īstermiņa un ilgtermiņa mērķus!

Lai budžeta plānošanas motivācija jau pavisam drīz nezustu, nepieciešams nostādīt īstermiņa un ilgtermiņa mērķus.

Īstermiņa mērķis ir tāds, kuru ir iespējams sasniegt 1-5 gadu laikā, savukārt ilgtermiņa mērķis ir tāds, kuru ir iespējams sasniegt 10 un vairāk gadu laikā.

Īstermiņa mērķis var būt, piemēram, izveidot drošības spilvenu; iegādāties auto; sakrāt ceļojumam.

Ilgtermiņa mērķis var būt, piemēram, sakrāt bērnu izglītībai; iegādāties nekustamo īpašumu.

Svarīgi, lai īstermiņa un ilgtermiņa mērķi ir reāli, pretējā gadījumā lēnais vai neesošais progress var demotivēt. 

Jāņem vērā, ka laika gaitā var mainīties prioritātes, līdz ar to arī finanšu mērķi. Šī iemesla dēļ nostādītos finanšu mērķus vajadzētu regulāri, vismaz reizi pusgadā pārskatīt, apdomājot - kā man veicas ar šī mērķa sasniegšanu? Vai šis mērķis man vēl joprojām ir aktuāls? Vajadzības gadījumā nebaidieties mērķus precizēt, kā arī nostādīt jaunus! 

4. Izvēlieties efektīvāko pieeju!

Budžeta plānošanas pieejas ir daudz un dažādas - atliek vien izvēlēties sev tīkamāko un ērtāko. Viena no pasaulē populārākajām un arī vienkāršākajām naudas pārvaldības pieejām ir zelta likums jeb 50/30/20 likums, kas paredz, ka 50% no visiem ienākumiem tiek veltīti vajadzību segšanai, 30% no visiem ienākumiem tiek veltīti vēlmju segšanai, savukārt 20% no visiem ienākumiem tiek veltīti uzkrājuma veidošanai. Viens vienkāršs veids, kā ievērot šo likumu - izmantojot 3 aploksnes, pa kurām tiek sadalīti visi ikmēneša ienākumi. Izmēģiniet šo naudas pārvaldības pieeju arī Jūs!

Jāsaprot, ka līdz veiksmīgai budžeta plānošanai ir diezgan tāls ceļš, kas paredz dažādu pieeju izmēģināšanu. Ja laika gaitā jūtat, ka 50/30/20 likums nav efektīvs, nevelciet garumā, bet mēģiniet citu pieeju, piemēram, katru mēnesi atlikt malā konkrētu naudas summu. Nepārdzīvojiet, ja ar pirmo mēģinājumu neizdodas atrast tīkamāko un ērtāko pieeju, jo mūsdienās to ir patiešām daudz! 

Svarīgi - ja Jums ir aktīvs naudas aizdevums, tad pirmā prioritāte ir tā atmaksa! Nekādā gadījumā nemēģiniet ietaupīt, pirms esat atmaksājis aizdevumu - pie dažādu pieeju izmēģināšanas varat ķerties tikai pēc aizdevuma atmaksas! Ja jūtat, ka atmaksāt naudas aizdevumu kļūst sarežģīti, turklāt tie ir vairāki, varat, piemēram, pamēģināt apvienot kredītus. Tāpat pastāv tāds finanšu pakalpojums kā pārkreditācija, kas var atvieglot budžeta plānošanu. 

5. Izveidojiet drošības spilvenu!

Viena no svarīgākajām budžeta plānošanas sastāvdaļām, kas bieži vien tiek piemirsta, ir drošības spilvena izveide jeb uzkrājums nebaltai dienai. Tas ir nepieciešams ikvienam, pat tad, ja finansiālā situācija ir ļoti laba, jo diemžēl mēs nevaram paredzēt, kas notiks rīt, bet varam jau laicīgi sagatavoties neparedzētiem tēriņiem.

Finanšu eksperti uzskata, ka minimālais drošības spilvena apjoms ir trīs mēnešalgas. Tas nozīmē, ka, lai iekrātu šādu naudas summu, drošības spilvena izveidei vajadzētu veltīt kā minimums 20 - 30% no ikmēneša ienākumiem. Kad drošības spilvens ir izveidots, varat sākt strādāt pie citu budžeta finanšu mērķu sasniegšanas.

Varētu likties, ka budžeta plānošanas process ir sarežģīts un laikietilpīgs, tomēr sarežģītākais uzdevums ir pieķerties tā izveidei - pēc tam tas prasa pavisam maz laika un pūles. Budžeta plānošana ir ļoti svarīga, jo bez konkrēta naudas pārvaldības plāna maciņā un arī galvā valda haoss, turklāt to iemācīties var ikviens. Neļaujiet savām finansēm sevi kontrolēt - kontrolējiet savas finanses pats! Lai izdodas veiksmīgi izplānot savu budžetu!