2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kā vislabāk apstrādāt terases dēļus – beice, eļļa vai aizsargkrāsa kokam?

Kā vislabāk apstrādāt terases dēļus – beice, eļļa vai aizsargkrāsa kokam?

Terase ir izcila vieta, kur pēc garas darba dienas var atpūsties un izbaudīt vasaras siltos vakarus. Tomēr būtu grūti noliegt to, ka terases dēļus ir nepieciešams rūpīgi kopt un pasargāt no mitruma, lai dēļi nesatrupētu vai nesāktu pelēt.

Kad ziemas sezonas beigās tiek secināts, ka terases dēļi nav labi “pārziemojuši”, ir pienācis laiks ķerties klāt pie dēļu nomaiņas un apstrādes. Tomēr bieži vien rodas apjukums par labāko dēļu apstrādes tehnoloģiju – beice, eļļa vai krāsa kokam. Tieši tāpēc esam sagatavojuši praktisku salīdzinājumu, kas palīdzēs saprast, kādus apstrādes materiālus izvēlēties, lai Tu varētu iegūtu tieši tādu terasi, kādu vēlies!

Kāpēc ir svarīgi apstrādāt terases dēļus?

Koka dēļi ir populārs risinājums terasei, pateicoties to augstajai izturībai un dabīgajam izskatam, kas iederas teju jebkurā dizainā. Kā jau dabīgs materiāls, koka dēļi var sabojāties laikapstākļu ietekmē – lietus, sniegs, kā arī saules stari veicina dēļu nolietošanos. Tieši tāpēc ir svarīgi apstrādāt terases dēļus, lai pasargātu tos no laikapstākļu ietekmes, kā arī pagarinātu to kalpošanas laiku.

Izvēlēties pareizo līdzekli terases dēļu apstrādei noteikti nav viegls darbs. Populārākie materiāli šim uzdevumam ir beice, eļļa un krāsa kokam. Turpini lasīt rakstu, kur pastāstīsim sīkāk par katra materiāla priekšrocībām un atšķirībām!

Aizsargkrāsa kokam – priekšrocības un trūkumi



Aizsargkrāsa ir populārs koka dēļu apdares risinājums, kas ir pietiekami izturīgs un veido aizsargājošu slāni uz koka. Koka terases dēļi, kas apstrādāti ar aizsargkrāsu, tiek pasargāti no UV stariem, tādējādi samazinot izbalēšanas efektu un ilgāk saglabājot sākotnējo krāsu.

Aizsargkrāsas koka ārdarbiem ir populāras un plaši pieejamas, sniedzot iespēju terases dēļus apstrādāt atbilstoši savām vēlmēm. Piemēram, Egotus.lv krāsa kokam ārdarbiem ir pieejama vairākos brūnos toņos.

Par aizsargkrāsas galveno trūkumu varētu nosaukt to, ka gludajiem un ēvelētajiem terases dēļiem nepieciešams uzklāt vairākas aizsargkrāsas kārtas, atšķirībā no vēl neapstrādātiem dēļiem, kuriem pietiek tikai ar vienu aizsargkrāsas kārtu..

Beice kokam

Atšķirībā no krāsas, beice dziļi iesūcas koksnē, izceļot koka dēļu dabīgo krāsu un šķiedru. Tieši tāpēc beice ir izcila izvēle tiem, kuri dod priekšroku koksnes dabīgajai tekstūrai. Beice kokam labi pasargā no UV stariem un mitruma, tomēr krāsai ir labāka ūdensizturība. Turklāt beicēšana ir piemērota gan mīkstākai, gan cietākai koksnei, padarot to par universālu risinājumu.

Kā beicēt dēļus un rūpēties par tiem?

Pirms beices uzklāšanas, koka virsmai vajadzētu būt tīrai un iepriekš neapstrādātai. Beici var uzklāt ar rullīti, otu vai izsmidzināt, tomēr iesakām iepazīties ar konkrētā ražotāja ieteikto instrukciju. Lai saglabātu beicēto izskatu, pēc pāris gadiem varētu būt nepieciešams tos apstrādāt atkārtoti. Neaizmirsti arī par regulāru dēļu tīrīšanu ikdienā, kā arī pasargā tos no mitruma.

Eļļas kokam

Eļļas kokam ir līdzīgas beicei, izceļot koksnes dabīgo tekstūru un piešķirot dēļiem dabīgu un elegantu izskatu. Eļļa iekļūst dziļi koksnes šķiedrās, aizsargājot dēļus no iekšpuses, tomēr salīdzinājumā ar beici un krāsu, eļļa nav tik efektīva pret UV stariem. Tieši tāpēc eļļu var nākties uzklāt katru gadu no jauna, lai saglabātu dēļu izturību un izskatu.

Eļļa ir diezgan universāls risinājums, kas derēs kā mīkstākai, tā arī cietākai koksnei. Eļļas uzklāšana nav sarežģīts process – kad dēļi ir notīrīti un sagatavoti eļļošanai, nepieciešams uzklāt vairākas kārtas ar eļļu, izmantojot drānu vai otiņu.

Kāds risinājums ir piemērotākais manai terasei?



Katram risinājumam ir savas priekšrocības un mīnusi, tāpēc ir svarīgi saprast, vai vēlies vairāk dabīgu dēļu izskatu, kā arī jāsaprot, cik bieži esi gatavs atkārtoti apstrādāt dēļus. Aizsargkrāsa nodrošina visizturīgāko aizsardzību. Beicei ir vidēji laba aizsardzība, un tā izceļ koksnes dabīgo tekstūru. Savukārt eļļa sniedz unikālu dabīgu izskatu, taču dēļus būs nepieciešams atkārtoti apstrādāt salīdzinoši ātri. Protams, ka jāņem vērā arī koksnes veids.

Beice, eļļa un aizsargkrāsa kokam – kur tos iegādāties?

Raksta gaitā noskaidrojām, ka pareiza terases dēļu apstrāde ir ļoti nozīmīga, lai saglabātu koksnes dabīgo izskatu un nodrošinātu pēc iespējas lielāku izturību.

Ja esi kvalitatīvu dēļu apstrādes materiālu meklējumos, iesakām ieskatīties Egotus.lv interneta veikalā, kur ir pieejama gan krāsa kokam, gan eļļa, gan beice, kā arī citi noderīgi materiāli terasei. Ienāc Egotus.lv un izvēlies kvalitatīvus produktus no uzticamākajiem ražotājiem!