2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kā psiholoģija var palīdzēt apzināties savu rīcību: bērnības traumas un garīgā veselība

Kā psiholoģija var palīdzēt apzināties savu rīcību: bērnības traumas un garīgā veselība

Sarunas par bērnības traumām ir sarežģīts un jutīgs process, kam nepieciešama specializēta garīgās veselības pieeja, piemēram, psihologa konsultācijas. Bērnības traumas ir dažādas nelabvēlīgas pieredzes, piemēram, vardarbība, pamestība un primārā aprūpētāja zaudējums, kas ilgstoši var ietekmēt garīgo un emocionālo labklājību. Garīgā speciālista mērķis ir palīdzēt indivīdiem apstrādāt traumu, pārvaldīt tās ietekmi un strādāt arī pie fiziskās labsajūtas.

Bērnības traumu ietekme uz garīgo veselību un uzvedību

Bērnības traumas var būtiski ietekmēt garīgo veselību, veicinot depresiju, trauksmi, posttraumatisko stresa sindromu (PTSD) un vielu lietošanu. Veidojas arī konkrētas uzvedības tendences, izraisot pašiznīcinošus ieradumus, attiecību grūtības un emocionālas disregulācijas.

Biežākās uzvedības tendences

Izvairīšanās: indivīdi var izvairīties no situācijām vai diskusijām, kas viņiem atgādina par traumatisko pieredzi, kavējot spēju konfrontēt un apstrādāt pagātni.

Pašsabotāža: dziļa necienīguma sajūta vai šaubas par sevi, kas bieži izriet no bērnības traumas, var novest pie sevis sabotējošas uzvedības, piemēram, nevērības pret veselību, karjeru vai personiskajām attiecībām.

Impulsivitāte: bērnības traumas var veicināt impulsīvas darbības, kas var izraisīt riskantu uzvedību, pārmērīgu reakciju vai paškaitējumu.

Pieķeršanās problēmas: personām, kuras piedzīvojušas ar pieķeršanos saistītu traumu, var rasties grūtības izveidot drošas un veselīgas attiecības, izraisot grūtības gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē.

Pārmērīga vielu lietošana: daudzi, kas saskārušies ar smagu bērnības pieredzi pievēršas vielu lietošanai, lai pārvarētu savas iekšējās sāpes, radot pamatu atkarību problēmām.

Psiholoģijas loma

Psihologiem ir būtiska loma, palīdzot indivīdiem apzināties saikni starp viņu pagātnes pieredzi un pašreizējo rīcību. Viņi izmanto dažādas pieejas, lai veicinātu šo izpratni:

Speciālisti, kas apmācīti traumu risināšanā, rada drošu un nenosodošu vidi, kurā indivīdi var izpētīt savu traumatisko pieredzi un to ietekmi uz uzvedību.

Kognitīvi-bigeiviorālā terapija (KBT): KBT palīdz identificēt izkropļotus domāšanas modeļus un uzvedību, kas sakņojas traumā.

Dialektiskā uzvedības terapija (DUT): DUT ir īpaši efektīva personām ar emocionālu disregulāciju, piemēram, garastāvokļa svārstību traucējumiem, ko izraisa trauma. Māca emocionālo apziņu un distresa toleranci.

Apzinātības prakse: šī tehnikas mudina cilvēkus labāk apzināties savas domas un emocijas bez sprieduma, veicinot labāku pašizpratni. Tas iever - teorētiskās zināšanas, prāta vingrinājumus, elpošanas tehnikas vai meditāciju.

Saiknes atpazīšana starp pagātnes traumām un pašreizējām darbībām ir transformējošs process, kas ļauj indivīdiem atgūt kontroli pār savu dzīvi un strādāt savas garīgās veselības un labklājības labā.

Vairāk informācijas:
www.pirmaispsihologs.lv
E-pasts: info@pirmaispsihologs.lv

Atstājiet komentāru