2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Negatīva kredītvēsture? Noderīgi padomi, kā uzlabot kredīvēsturi

Negatīva kredītvēsture? Noderīgi padomi, kā uzlabot kredīvēsturi

Kredītvēsture ir personas finansiālo aktivitāšu apkopojums, kurā ir informācija par nokārtotajām un esošajām finanšu saistībām, t.sk. detalizēts saistību apraksts un saistību izpildes disciplīna. Kredītvēsturi raksturo kā pozitīvu vai negatīvu. Pozitīva kredītvēsture sniedz dažādas priekšrocības, savukārt negatīva kredītvēsture var negatīvi ietekmēt finansiālo brīvību un iespējas. Tomēr, ja jums kādu iemeslu dēļ ir negatīva kredītvēsture, neuztraucieties un nenolaidiet rokas - negatīva kredītvēsture nav uz visu mūžu. Ar izlēmību un pareizu pieeju to var uzlabot. Šajā rakstā esam apkopojuši, kādēļ ir svarīgi uzlabot savu kredītvēsturi un kā uzlabot savu kredītvēsturi.

Kāpēc ir svarīga laba kredītvēsture?

Kredītvēstures pārbaude ir aktuāla ne tikai aizdevējiem, bet arī pakalpojumu sniedzējiem, pārdevējiem, kuri piedāvā kaut ko iegādāties līzingā, un pat darba devējiem. Pirmkārt, laba kredītvēsture ir cilvēka atbildības un uzticamības rādītājs, kas atspoguļo, kā cilvēks attiecas pret finanšu saistībām. Otrkārt, laba kredītvēsture ir iespēja iegūt izdevīgākus darījuma nosacījumus, piemēram, saņemt aizdevumu ar zemāku procentu likmi.

Laba kredītvēsture sniedz vairākas priekšrocības, tādēļ ikvienam cilvēkam vajadzētu rūpēties par savu kredītvēsturi un vajadzības gadījumā uzlabot to. Piemēram, daudzu cilvēku sapnis ir iegādāties savu nekustamo īpašumu, taču bieži ar personīgajām finansēm nepietiek, kā rezultātā rodas nepieciešamība izmantot tādu iespēju kā hipotekārais kredīts. Tad, ja ir slikta kredītvēsture, hipotekārais kredīts, visticamāk, tiks atteikts vai tā saņemšanai būs nepieciešama vērtīga ķīla, savukārt tad, ja kredītvēsture ir pozitīva, kredīts var tikt izsniegts ar iespēju diskutēt ar aizdevēju par draudzīgākiem nosacījumiem. 

Biežāk sastopamie cēloņi negatīvai kredītvēsturei

Lai varētu saglabāt pozitīvu kredītvēsturi, ir svarīgi saprast, kas ir kredītvēsture un kādi ir biežāk sastopamie celoņi negatīvai kredītvēsturei, jo tas var palīdzēt pieņemt pārdomātus finanšu lēmumus.

Kavēti maksājumi

Šis ir viens no visizplatītākajiem veidiem, kā tiek sabojāta kredītvēsture, turklāt, kavējot maksājumus, var nākties maksāt arī soda maksas, kas var ievērojami sadārdzināt uzņemtās finanšu saistības. Jāņem vērā, ka kredītvēstures kontekstā vienlīdz svarīgi ir gan kredītmaksājumi, gan komunālo pakalpojumu un mobilo sakaru rēķini, līzinga maksājumi, sodi par ceļu satiksmes pārkāpumiem u.c. Sliktākajā scenārijā informācija par maksājuma kavējumu parādās Latvijas Bankas kredītu reģistrā.

Liels parādu apjoms

Ļoti negatīvi kredītvēsturi var ietekmēt nepārdomāta aizņemšanās un liels parādu apjoms, kas neatbilst iespējām parādu atmaksāt. Tādēļ, uzņemoties finansiālās saistības, sākumā rūpīgi jāizvērtē savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt. Jo īpašu slogu un risku sabojāt kredītvēsturi rada ātrie kredīti.
 
Jāņem vērā, ka tikpat lielu risku sabojāt kredītvēsturi attiecībā uz aizņemšanos rada nepārdomāta galvošana par citu cilvēku. Tādā gadījumā par saistībām atbild arī galvotājs un tad, ja aizņēmējs kādu iemeslu dēļ nepildīs uzņemtās saistības, tiks sabojāta arī galvotāja kredītvēsture. Arī galvojuma gadījumā sākumā rūpīgi jāizvērtē savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt.

Maksātnespēja

Daudzi par to neaizdomājas, taču arī maksātnespēja ietekmē kredītvēsturi negatīvi, jo maksātnespējas procesa ierosināšana kredītvēstures pārskatā tiek atspoguļota vairākus gadus, kā rezultātā finansiālās iespējas var būt ierobežotas. Lai no tā izvairītos, pirms maksātnespējas pieteikšanas vajadzētu izpētīt citas alternatīvas, piemēram, tādu iespēju kā kredītu apvienošana. Turklāt, nereti ir iespējams arī apvienot kredītus ar sabojātu kredītvēsturi.

Neoficiāli ienākumi

Nepietiek ar to, ka cilvēks katru mēnesi bankas kontā saņem noteiktu naudas summu - lai nesabojātu kredītvēsturi, ir svarīgi, lai visi ienākumi ir oficiāli jeb pierādāmi ar reālu darba līgumu.

Soli pa solim: Kredītvēstures uzlabošana

1. Maksājumu vēstures uzlabošana

Visus maksājumus vajadzētu veikt laicīgi - lai nerastos situācija, kad rēķinu apmaksai trūkst finanses, vislabāk apmaksāt rēķinus uzreiz pēc tam, kad saņemta alga. Ja regulāri mēdzat aizmirst veikt kādu maksājumu, iespējams, nepieciešams iestatīt atgādinājumus viedtālruņa kalendārā vai automātiskā maksājuma iespēju internetbankā.
 
2. Parāda apjoma samazināšana

Ja šobrīd ir parāds, ir svarīgi pēc tā no iespējas ātrāk atbrīvoties, pie citiem finansiālajiem mērķiem strādājot tikai pēc tam, kad parāds veiksmīgi atmaksāts. Lai varētu efektīvi samazināt esošo parādu, iesakām izveidot parāda atmaksas plānu - cik bieži un cik daudz naudas veltīsiet atmaksai. Tāpat iesakām plānot budžetu jeb veikt visu ienākumu un izdevumu uzskaiti, lai spētu atbrīvoties no liekiem tēriņiem, līdzsvarot ienākumu un izdevumu attiecību un izvairīties no jauna parāda uzņemšanās. 

3. Jaunu kredītu atbildīga izmantošana

Dzīvē mēdz būt dažādas situācijas, un ikvienam var rasties nepieciešamība izmantot tādu finanšu pakalpojumu kā kredīts, turklāt atsevišķos gadījumos pieejams arī aizdevums ar sliktu kredītvēsturi. Lai jauni kredīti nevis sabojātu, bet gan uzlabotu kredītvēsturi, sākumā vajadzētu rūpīgi izvērtēt kredīta nepieciešamību, atbilstību situācijai, kā arī savu finansiālo situāciju un iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt. Jo īpaši tad, ja ir jau sabojāta kredītvēsture. Tāpat svarīgi apskatīt un salīdzināt dažādus aizdevējus un piedāvājumus, lai spētu izvēlēties sev un savam maciņam labāko.
 
Finanšu plānošana un budžets

Pozitīvas kredītvēstures pamatā ir finanšu plānošana un budžeta ievērošana - tas var palīdzēt iegūt kontroli pār finansēm un optimizēt tās. Liela daļa uzskata, ka budžets nepieciešams tikai tiem, kam ir ierobežoti finanšu līdzekļi, taču patiesībā budžets nepieciešams ikvienam, jo īpaši tiem, kuru finansiālā labklājība ir augsta. Pāris padomi efektīva budžeta izveidei:

- Apkopojiet visus savus ienākumus un izdevumus! Šim mērķim var būt noderīgas dažādas mobilās aplikācijas, kā piemēram Goodbudget, Mint, Wally. Atcerieties, ka, lai varētu izdarīt secinājumus, nepieciešama ienākumu un izdevumu uzskaite par vismaz 3-4 mēnešu periodu. 

- Kategorizējiet visus izdevumus! Lai saprastu kategorijas, kurās mēdzat pārtērēties un turpmāk varētu mēģināt ietaupīt, kategorizējiet visus savus izdevumus aptuveni 3-4 kategorijās. Kategorijas varētu būt sekojošas: regulārie/obligātie maksājumi, neregulārie maksājumi, ikdienas izdevumi, izklaides izdevumi. 

- Izveidojiet uzkrājumu! Kā jau minējām, dzīvē mēdz būt dažādas situācijas, un ir labi, ja šādās situācijās esat finansiāli pasargāts. Veltiet finanses, lai izveidotu uzkrājumu - nav svarīgi, cik daudz atliekat malā. Daudz svarīgāk, lai finanses tiek atliktas malā regulāri, piemēram, reizi nedēļā vai mēnesī. 

- Nosakiet finansiālos mērķus! Finansiālie mērķi palīdzēs saglabāt motivāciju. Nosakiet gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus. Atcerieties - ja Jums ir aktīvas finanšu saistības, to atmaksa ir prioritāte! Tādā gadījumā nestrādājiet pie neviena cita finansiālā mērķa kā tikai saistību atmaksas.

Nepietiek vien ar to, ka budžets tiek izveidots - svarīgi to regulāri pārskatīt. Tas palīdzēs saprast, vai esat uz pareizā ceļā, kā arī izvairīties no finansiālām problēmām nākotnē. Ja jūtat, ka esošā pieeja nav efektīva, nevilcinieties un izmēģiniet ko jaunu! 

Lai vajadzības gadījumā varētu uzlabot savu kredītvēsturi, sākumā, protams, vajadzētu noskaidrot aktuālo informāciju par savu kredītvēsturi - pārbaudīt savu kredītvēsturi bez maksas ir iespējams Latvijas Bankas kredītu reģistra mājaslapā www.manidati.kreg.lv un Kredītinformācijas biroja mājaslapā www.manakreditvesture.lv.
 
Kredītvēsturi var sabojāt ļoti ātri un vienkārši, taču tās uzlabošana var būt ļoti ilgs un sarežģīts process. Lai varētu to uzlabot, visus maksājumus veiciet laicīgi, aizņemieties atbildīgi, kā arī pārliecinieties, ka visi Jūsu ienākumi ir oficiāli! Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus!

Atstājiet komentāru