2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Vides apsvērumi riepu izvēlē – kas ir eko riepas?

Vides apsvērumi riepu izvēlē – kas ir eko riepas?

Mūsdienās ilgtspējīgas un dabai draudzīgas tehnoloģijas un idejas ir aptvērušas daudzas jomas. Automašīnas un to riepas nav izņēmums. Automašīnas riepu ražošanas tradicionālās tehnoloģijas un materiāli nav dabai draudzīgi, jo riepas tiek izgatavotas no sintētiskās gumijas, kas tiek radīta no jēlnaftas. Tajā esošās kaitīgās ķīmiskās vielas dabā nokļūst ne tikai riepu ražošanas laikā, bet arī tām dilstot saskarē ar ceļa segumu, kad gumijas daļiņas nonāk apkārtējā vidē. Tādēļ aizvien vairāk uzmanības tiek pievērsts jaunām, ekoloģiskām riepu ražošanas metodēm.

Kas ir eko riepas?

Eko vasaras un vissezonas riepas tiek izgatavotas no dabiskā kaučuka, kokvilnas, silīcija dioksīda un citām videi draudzīgām sastāvdaļām. Lai arī eko riepas ir dārgāks un ne visiem patērētājiem pieejams risinājums, šādām vasaras un vissezonas riepām ir vairākas būtiskas priekšrocības.

Eko riepas ir klusākas, ilglaicīgākas un nodrošina ne tikai labāku saķeri ar ceļa segumu, bet arī samazinātu degvielas patēriņu. Šādas īpašības tiek panāktas ar vieglākiem un berzē izturīgākiem materiālu savienojumiem, nodrošinot daudz zemāku rites pretestību nekā tradicionālajām auto riepām no jēlnaftas sintezētiem savienojumiem.

Kā atpazīt eko riepas?

Riepu ekoloģiskumu var novērtēt pēc informatīva marķējuma, ko ražotāji sniedz tehniskajā informācijā par konkrēto riepu modeli. Atbilstoši Eiropas Savienības normatīvu regulējumam riepas tiek vērtētas skalā no A līdz G. Jo augstāks ir vērtējums (A un B), jo videi draudzīgākas ir konkrētās vasaras riepas.

Vērtējumā tiek ņemti vērā arī tādi aspekti kā patērētais enerģijas daudzums un emisijas ražošanas procesā, kā arī riepu utilizācija pēc iespējas videi draudzīgākā veidā.

Kuri ir populārākie eko riepu zīmoli?

Tādi riepu ražotāju zīmoli kā Yokohama, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Dunlop, Continental un Kumho aizvien vairāk attīsta eko riepu ražošanas tehnoloģijas un papildina savus riepu katalogus ar jauniem vasaras un vissezonu riepu eko modeļiem.

Jums nepieciešamas labas un kvalitatīvas riepas? Apskatiet serviss “Riepu Garāža” piedāvājumu, kur ir atrodami augstāk minētie un arī citi riepu zīmoli plašā un daudzveidīgā klāstā. Vairāk informācijas par riepu servisa pakalpojumiem un riepu piedāvājumu var atrast interneta vietnē www.riepugaraza.lv.

Atstājiet komentāru