2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Latvijas un Baltijas autokrosa sacensībās Pilskalnu autotrasē startēs 120 braucēji

Šajā nedēļas nogalē, 15.-16. jūlijā, Sporta kompleksā "Pilskalni" norisināsies Latvijas autokrosa čempionāta un kausa, kā arī Baltijas autokrosa kausa sacensības. Autosporta notikums pulcēs 120 dalībniekus septiņās bagiju un četrās salonautomašīnu klasēs.

Kā ierasts, dalībnieki startēs vairākās bagiju un salonautomašīnu klasēs – XTM Mini bagiji, Xtreme Junior bagiji, Xtreme bagiji, VAZ klasika, 2000 Super, 1600, Open, B1600 bagiji. Šajā posmā pievienosies arī B6000 bagiju klase, jeb tautā sauktie “krokodilu” bagiji, kā arī D12 un D13 smago automašīnu GAZ klases.

Starp dalībniekiem pieaugušo klasēs drosmīgas dāmas, Xtreme bagijos Liene Sproģe, Open automašīnu klasē Kitija Jeršova, 2000 Super klasē Anete Ķēniņa, bet savu debiju autokrosa čempionāta 1600 automašīnu klasē piedzīvos iepriekš folkreisa sacensībās startējusī Lelde Šuma. Pārsteidzošu debiju šajās sacensībās piedzīvos rallija braucējs Kalvis Blūms, kurš pieņēmis izaicinājumu startēt B6000 bagiju klasē.

Īpašs pārsteigums sagatavots skatītājiem – šova klase, Super bagiji, kurā startēs un skatītājus priecēs vairāki Eiropas līmeņa autokrosa braucēji.

Jaunāko braucēju klase XTM Mini bagiji turpina attīstīties, šajā posmā dalību pieteikuši 22 braucēji. Pēc aizvadītiem diviem posmiem līderis, lietuvietis, Kristupas Pilipavičius, otrajā vietā sezonas debitante Patrīcija Neikšāne, bet trešo vietu ieņem Patrikas Dungveckis. Xreme Junior klasē 11 dalībnieku pieteikumi, tikpat Xtreme bagiju klasē. Desmit spēcīgi braucēji cīnīsies B1600 bagiju klasē. B6000 klasē, kur sportisti sacenšas ar lielajiem bagijiem jeb “krokodiliem”, izies pieci sportisti, kur debiju autokrosā piedzīvos rallija braucējs Kalvis Blūms. D12 un D13 klasēs katrā pa pieciem braucējiem.

Autokrosā joprojām kuplākā klase ir 2000 Super, cīņai pieteikti 25 dalībnieki. VAZ klasika klasē piedzīvosim cīņas astoņu dalībnieku konkurencē. 1600 klasē desmit dalībnieki, tostarp, debitante Lelde Šuma, kura savus spēkus autokrosā izmēģinās pēc dalības folkreisa sacensībās.

Lelde Šuma, debitente 1600 klasē: “Jau pirms manas dalības šajā sporta veidā, tas nebija svešs, iepriekš gan biju tikai līdzjutēja savam tētim, kurš aizvadījis daudzas sezonas, startējot amatieru krosa apvienības sacensībās, vēlāk arī izmēģinot spēkus rallijkrosā. Tas bija mans mazais sapnis, kurš tika izteikts skaļi, īsā laika posmā tika sagādāta pirmā folkreisa mašīna, folkreisā aizvadu jau savu trešo sezonu un tagad debiju Latvijas čempionāta posmā Pilskalnu trasē, kur arī uzsāku savas gaitas folkreisā, tradīcijas esot jāturpina.”

“Esmu vienīgā dāma starp vīriem savā klasē, uztraukums ir manāms, jo nezinu, ko gaidīt, bet trase visiem viena un kā jau visos sporta veidos, arī autokrosā, neviens nedala dāma vai vīrs pie stūres. Mērķis ir saprast un aprast ar mašīnu, nobraukt katru braucienu līdz galam un cerams ar laiku parādīt, ka arī dāmas var. Visi lēmumi un dalība autosportā ir mana tēta nopelns, bez viņa tas nebūtu iespējams.”
Open 2500 klasē astoņi sportisti, starp tiem arī dāma – Kitija Jeršova, kura pierādījusi savu konkurētspēju jau vairāku sezonu garumā.

Kitija Jeršova, Open klases dalībniece: “Dalība Latvijas autokrosa čempionāta Open klasē ar pilnpiedziņas automašīnu ir ļoti izaicinoša un spraiga. It īpaši šogad, kad uz starta ir vairākas līdzvērtīgas automašīnas un braucēji gan ar pieredzi autokrosā, gan bez.”

“Startējot vīriešu konkurencē man vienmēr ir bijis lielāks azarts un motivācija pārējos apsteigt. Autokrosā tas nav tik viegli, jāiegulda liels darbs automašīnas sagatavošanā, jātrenējas, jāsporto un vienmēr jābrauc uz visiem 100%.  Runājot par šo sezonu, trešais posms norisināsies jau šajā nedēļas nogalē. Mašīna gatava, bet pašai būs jāiespringst uz braukšanu, jo starp posmiem nav bijuši treniņi un trase ir pietiekami ātra un izaicinoša, īpaši lielais tramplīns.

Sezonas mazie mērķi ir aizvest mājās vismaz vienu kausu, braukt vēl ātrāk un iesaistīties cīņās par TOP3. Vismaz vienu reizi šajā sezonā gribētu apsteigt tēti (Intu Jeršovu).”
 
Sacensību programma:

15.07 / Sestdiena

15:30 / Brīvie treniņi
18:10 / 1. kvalifikācija

16.07 / Svētdiena

09:15 / Sacensību atklāšana
10:00 / 2. kvalifikācija
12:25 / Pusdienu pārtraukums
13:15 / 3. kvalifikācija
15:40 / Pārtraukums
16:30 / B fināli un Fināli
19:40 / Apbalvošana

Autokrosa sacensību dalībnieku saraksts pieejams ŠEIT.
 
Skatītājiem ir iespēja ieplānot atpūtu Pilskalnu trasē visu nedēļas nogali, nakšņojot teltīs un baudot autosporta pasākumu, tā laikā būs iespējams iegādāties gardus ēdienus trases teritorijā. Rīkotājs informē, ka atļauts ierasties kopā ar saviem mājas mīluļiem, dzīvniekiem jāatrodas saimnieka uzraudzībā un jābūt nodrošinātiem ar pavadu.

Biļetes uz autokrosa sacensībām pieejamas www.aula.lv, kā arī norises vietā. Bērniem līdz 12 gadu vecumam, apmeklējot pasākumu pieaugušā pavadībā, ieeja bez maksas. 1. grupas invalīdiem ar pavadoni ieeja bez maksas (pie ieejas nepieciešams uzrādīt apliecību)

Atstājiet komentāru