2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un Ūdeņu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un Ūdeņu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Aprīlis ir pavasara otrais mēnesis. Ticējums saka: aprīlis nav aukstāks par martu un siltāks par maiju. Ja 1. aprīlī līst, tad būs dāsns meža ogu gads. Ja aprīlis slapjš – Jāņi sausi. Ja aprīlis mitrs – laba sēņu vasara, bet ja aprīlī pērkona negaisi, vasara silta un būs labas riekstu ražas. Iespējams, ka šie ticējumi vismaz daļēji piepildīsies un sulu mēnesis ar savu mainīgo dabu atvedīs labu vasaru. Arī zibeņošana un pērkona ducināšana 1. aprīļa siltajā naktī norāda uz siltu un auglīgu vasaru, tā savā blogā raksta Dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Šogad marta pirmajā pusē strauji atgriezās lauku cīruļi, ķīvītes un sējas zosis. Marta otrajā pusē jau masveidīgi sāka atgriezties strazdi un Lieldienu nedēļā baltie stārķi, baltās cielavas un žubītes. Gājputnu salīdzinoši strauja atgriešanās norāda uz to, ka pavasaris, lai arī jauks un ar siltuma vilni marta beigās, vēl neliecina par to, ka siltas dienas būs arī turpmāk.

Atbilstoši februāra un marta nozīmīgām dienām, aprīlis rādās būt mērens, ar dažādiem nokrišņiem un to nevienmērīgu sadalījumu. Aprīļa pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā dažas siltas dienas, tad vēlāk iespējams nakts sals, lietus, krusa un slapjš sniegs. Nokrišņi pārsvarā īslaicīgi. Temperatūras svārstības šajā laikā no mīnus 3 grādiem dažās naktīs līdz plus 15 laikā ap Māllēpes dienu 10. aprīlī.

Mēneša vidū nokrišņu mazāk, lielākoties sauss. Temperatūra nakts laikā pārsvarā no 0 līdz plus 7 grādiem, bet dažās saulainās pēcpusdienās var pietuvoties plus 18 grādiem.

Sulu mēneša otrajā pusē tā pati aprīļa mainīgā daba. Laikā līdz Jurģim (23. aprīlis) dažviet vēl nakts salnas un daždien, iegriežoties ziemeļu puses vējiem, tie var atnest gan krusu, gan dzeguzes sniegu. Vēlāk atkal var ieplūst siltāks gaiss un temperatūra saulainajās pēcpusdienās var pietuvoties plus 20, plus 23 grādiem. Vēlāk, mēneša izskaņā, kad atgriezīsies pirmās bezdelīgas un ievām atvērsies pirmie ziedpumpuri, kļūs vēsāks un arī nokrišņu būs vairāk. Aprīļa pēdējās dienās un maija sākumā salnu vietās iespējamas salnas un ar īslaicīgiem nokrišņiem ziemeļrietenis var atnest arī bezdelīgas sniegu...

Kopumā aprīlis rādās būt tuvu vidējiem rādītājiem temperatūru un nokrišņu ziņā. Tuvāk jūrai vēsāks un nokrišņu vairāk, bet Latvijas austrumos nokrišņi un temperatūra normas robežās.

Ticējumi par aprīli

Aprīlis ir sulu, palu un zemes atmodas laiks. Šajā laikā lauki krāsojas māllēpju dzeltenā, bet mežmalas vizbulīšu zilā, baltā un dzeltenā krāsā. Aprīļa ūdens un saule zemi modina, bet gaiss viļņojas no gājputnu balsīm. Putnu mēnesī turpinās gājputnu atgriešanās un mēneša beigās ierodas pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu aprīlī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks.

1. aprīlis ir Joka (Māņu) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests un tāpēc jāmānās. Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļo, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

Izidora diena - 4. aprīlis. Svētais Izidors ir arāju patrons, un šajā dienā Latgalē zemes darbus nestrādāja. Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūžņa ziemeļu pusē nokusis, būs silta vasara.

7. aprīlī ir Vecā Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai. Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī skaidra un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja līst - būs laba sēņu vasara.

Viena no dienām, kad vēro dabu un laiku, ir 8. aprīlis. Šajā dienā masveidīgi atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi. Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus. Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

Markus diena – 25. aprīlis. Diena, kad zeme kūp. Nestrādāja, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī salst un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

Atstājiet komentāru