2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Aglona: Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki (FOTO)

Aglona: Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki (FOTO)

14.augustā Aglonā notika ikgadējie Vissvētās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas lielie svētki ar to galveno notikumu Krustaceļu, kuru cilvēki pavada sakrālajā laukumā pie bazilikas, aizdedzot sveces. Svētku otrajā dienā, 15. augustā, plkst. 12.00 lielā Svētku Mise ir garīgā notikuma vainagojums.
 
Cilvēku plūsma bija ievērojama, taču mierīga. Ticīgie īpaši pulcējās uz Sv.Misi vakarā, nomezdamies turpat zālītē vai saliekot krēslus bazilikas priekšā, tāpat cilvēki grozījās pa veikaliņiem un ieturējās. Ikgadējā Krustaceļā plkst. 22.00 Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis katrā stacijā atgādināja par notikumiem un šausmām Ukrainā. Taču neizpalika ierastais pamudinājums atcerēties Jēzu Kristu, sevi un Latviju. Tomēr pēc gājiena cilvēki visvairāk apsprieda Ukrainu. Vieni uzskatīja, ka tas ir pārspīlēti un neiederīgi, otri, ka tas ir lietderīgs atgādinājums un aicinājums – neaizmirst.
 
Pagaidām informācija par to cik daudz cilvēku šos svētkus apmeklējuši nav apkopota. Kā vēsta bazilikas informācijas centrs laikā no 11.-15. augustam Aglonas baziliku varētu būt apmeklējuši aptuveni 100 000 cilvēku, bet uz Krusta ceļu pulcējušies apmēram 50 tūkstoši. Ieradušās 42 svētceļnieku grupas jeb 2500 cilvēku, arī no Holandes, Vācijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas un Lielbritānijas.
 
Situācija svētkos bija mierīga gan Valsts policijai, gan Pārtikas un veterinārajam dienestam. Satiksme tika raiti organizēta.
 
Tradicionāli 15. augustā, otrajā svētku dienā, vizītē ierodas valsts amatpersonas. Šogad tie ir - Ministru Prezidente Laimdota Straujuma, Valsts prezidents Bērziņš un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Atstājiet komentāru